Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 13:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 56  Następna strona
 na kogo zagłosujesz ? 

na kogo zagłosujesz ?
PiS 22%  22%  [ 31 ]
PJN 4%  4%  [ 6 ]
PO 37%  37%  [ 53 ]
PSL 1%  1%  [ 2 ]
SLD 17%  17%  [ 24 ]
SDPL 1%  1%  [ 1 ]
UPR 6%  6%  [ 9 ]
inna opcja? 13%  13%  [ 18 ]
Liczba głosów : 144

na kogo zagłosujesz ? 
Autor Wiadomość

Post Re: na kogo zagłosujesz ?
Cytuj:
Twoje słowa sugerują, że facet nawołuje do jawnego i bezczelnego zakłócania przebiegu publicznych rytuałów katolickich.

Napisałem WPROST że nie o to mi chodzi. Aczkolwiek nie przypuszczam, by jawne i bezczelne zakłócanie przebiegu procesji przez pana-motyla spotkało się z jego dezaprobatą. A może się mylę?

Cytuj:
On tylko nawołuje do niechodzenia do kościoła i niechrzczenia dzieci "bo tak, bo ciocia nalega". Nic w tym zdrożnego nie widze.

Mógłbyś przeczytać mojego posta z Napisane: Cz sie 18, 2011 12:42. Bo zachowujesz się tak, jakbyś go nie zauważył.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 18, 2011 13:41
Jajko napisał(a):
To tylko Twoja interpretacja. Twoje słowa sugerują, że facet nawołuje do jawnego i bezczelnego zakłócania przebiegu publicznych rytuałów katolickich. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem i dlatego drążyłem sprawę, bo nie chciało mi się wierzyć. I, jak się okazało, słusznie. On tylko nawołuje do niechodzenia do kościoła i niechrzczenia dzieci "bo tak, bo ciocia nalega". Nic w tym zdrożnego nie widze.

Facet powiela jedynie od lat przyjęty schemat - bezmyślnych głupków katolików, którzy nie myślą nad sensem dokonywanych aktów wiary.
I on oświecony musi to uświdomić.
Kilka lat temy, gdy rozpoczełam pracę, równie oświecony radca prawny, podobnie uświadamiał nas młodych.
A najbardziej był zadowolony gdy dzielił sie z nami swymi metodami wychowawczymi w wychowywaniu swego jedynego syna.
Od niemowlęctwa uczył go pozbywania się wszelkich zachamowań, kompleksów i dlatego oboje z żoną wspólnie nago kąpali sie z dzieciakiem, paradowali nago po domu.
Rozbawiony był naszym zszokowaniem tymi metodami.
Po latach dowiedziałam sie od dawnych koleżanek z pracy o jego problemach - jedyny syn nie spełnił marzeń, był ćpunem, nie skończył nawet średniej szkoły.
A na argumenty, wymówki załamanych rodziców miał stale jedną odpowiedź - a coście wy mi pokazali tylko gołe d**y.

Cz sie 18, 2011 13:53

Sugerujesz, że naturyści wychowują swe dzieci na narkomanów????

Cz sie 18, 2011 14:03
Alus napisał(a):
Problem medialny na okolicznośc kampanii wyborczej SLD - brak pomysłow, to najlepiej przejechac sie po Kościele.

To w ogóle nawet nie jest kwestia polityczna, tylko zwykły problem ładu w przestrzeni miejskiej. Niestety w naszej biednej Polsce nawet postulat zmniejszenia mocy głośników klasztornych może być uważany za atak na Kościół.

Cz sie 18, 2011 14:26

Skoro Liturgia puszczana jest z głośników na ulicy i deptaku częstochowskim to ja się zastanawiam, jaki jest jej cel? Jeśli byłoby to wezwanie do wspólnej modlitwy i ludzie klękaliby na sam jej dźwięk to rozumiem. Jeśli jednak nadal siedzą i spokonie jedzą kotleta, popijają piwko czy spacerują, to dla mnie jest to już profanowanie Mszy Sw. i sprowadzanie jej do poziomu słuchadełka przy obiadku. Pytanie tylko, czy taka profanacja jest konieczna i kto jest jej winien.

Ad. tematu - waham sie pomiędzy SLD a PO. Nie podobają mi się konszachty SLD z PiSem, z drugiej strony z Warszawy kandyduje Ryszard Kalisz i na tego pana chętnie oddałabym głos.

Cz sie 18, 2011 14:58
Jajko napisał(a):
Sugerujesz, że naturyści wychowują swe dzieci na narkomanów????

Nic nie sugeruję, opisuje autentyczny przypadek.
Cytuj:
To w ogóle nawet nie jest kwestia polityczna, tylko zwykły problem ładu w przestrzeni miejskiej. Niestety w naszej biednej Polsce nawet postulat zmniejszenia mocy głośników klasztornych może być uważany za atak na Kościół.

W bogatych krajach arabskich nikt nie protestuje p-ko 5-krotnym w ciągu dnia nawoływań muzeinów do modlitwy - ciekawe czy nasi zniesmaczeni odważyliby się tam zaprotestować :D

Ukyo - po raz enty powtarzam - nikt nie puszcza transmisji Mszy św z głośników na ulicy czy deptaku.
Nagłośnienie znajduje się na wałach i na placu pod wałami - i tylko ewentualnie w soboty lub niedzielę......ktoś robi sztuczny problem, po to, aby tylko zaistnieć.
Profanacją byłoby spożywanie w trakcie Mszy w kaplicy.
Gdyby spożywanie posiłków, picie kawy, w obrębie słuchalnosći liturgii profanowało Msze, nikt przebywający na terenie przyległym do sanktuariów nie powinien nic konsumować....z zakonnikami włącznie.

Cz sie 18, 2011 15:16

Alus napisał(a):
Ukyo - po raz enty powtarzam - nikt nie puszcza transmisji Mszy św z głośników na ulicy czy deptaku.

Oj zdziwiłbyś się, w dniach 19-26 lipca wczasowałem sobie w Łebie. Niedaleko pokoju którego wynajmowałem budują nowy kościół, jako że nie był ukończony, w niedziele posługiwano się kapliczką stojącą obok. W czasie tego urlopowania wróciłem późno w sobotę i położyłem się spać z zamiarem długiego snu.

Ale nie było mi to dane, bo od 8 rano do 19 dosłownie wyły msze z tej oddalonej 300 m. kapliczki a właściwie z głośników nastawionych bezczelnie na cały regulator.

Takie coś to jawne łamanie prawa ale nawet gdybym tam poszedł i próbował im wytłumaczyć ich nieodpowiedzialne zachowanie został bym w najlepszym wypadku wyśmiany.

Cz sie 18, 2011 17:57

Ukyo napisał(a):
Ad. tematu - waham sie pomiędzy SLD a PO. Nie podobają mi się konszachty SLD z PiSem, z drugiej strony z Warszawy kandyduje Ryszard Kalisz i na tego pana chętnie oddałabym głos.

Ryszard Kalisz był członkiem:
Socjalistycznego Związku Studentów Polskich oraz PZPR-u dodać do tego taniec na kolumnie gejowskiej, po prostu powierzyłbym mu opieka nad Polską, gratuluje wyboru....

Dziwne wahania miedzy SLD a PO. SLD jest partią socjalistyczną lewicową, PO jest partią liberalną(ideowo) prawicową. Chociaż tak naprawdę to oni się wiele od siebie nie różnią nieudolnością wiec rozumiem dylemat.

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Cz sie 18, 2011 18:09
zbanowana na stałe

patryq021 napisał(a):
Chociaż tak naprawdę to oni się wiele od siebie nie różnią nieudolnością wiec rozumiem dylemat.

Wyjątkowo nieudolny musi być Januszek K-M. Ciagle próbuje i nigdy sie nie udaje :D

Cz sie 18, 2011 19:05

Kalisz jest takim medialnym showmanem, elokwentnym i zabawnym "dobrym wujkiem" pełnym ciepłych słów dla każdego. To go dyskwalifikuje w moich oczach. Ten człowiek wspaniale umie wykorzystywać dar swojego języka, jest adwokatem. Dla jakiej idei to czyni? "Kochajmy się wszyscy".

Cytuj:
Opowiadamy się za abolicją dla nielegalnych imigrantów, to jest bardzo ważne, ponieważ ta duża grupa musi wyjść z podziemia. Jedynym przewinieniem tych osób jest to, że nie umieli zalegalizować swojego pobytu w Polsce. Musimy im w tym pomóc

Kosztem kogo? Polskich obywateli. Bo na to się nie zanosi, żeby ten Pan osobiście ich wszystkich zakwaterował, ubezpieczył, dał wyprawkę ich dzieciom, które się tu urodzą, i nawet wyedukował potencjalnych terrorystów tak, żeby porzucili ideę dżihadu, czyli miłość tylko dla tych którzy wielbią Allacha, a dla innych śmierć.

Cytuj:
Okazało się również, że następuje kryzys finansów publicznych w Hiszpanii i Portugalii. Na szczęście udało im się nie pogłębiać kryzysu i zaczęły odnawiać swoją pozycję ekonomiczną

O kryzysie Pan Kalisz ma zapewne tylko takie pojęcie, że należy z nim walczyć. Jak? Nie napisał. Ostatnie drgawki przedśmiertne rozbuchanej socjalnie części strefy euro, spowodowane groźbą niewypłacalności, odbiera jako przejawy wigoru odradzającego się feniksa. Ładnie się mówi z wysokiego lewicowego podium "walczmy, walczmy z kryzysem", ale jeśli jest się tym socjalistą, to tak jakby mówić "dajcie z siebie jeszcze trochę, to już nic nas nie uratuje, tylko cud". Więc do kogo będzie się modlił o ten cud Pan Kalisz?

Obrazek

Cz sie 18, 2011 20:43

patryq021 napisał(a):

Ryszard Kalisz był członkiem:
Socjalistycznego Związku Studentów Polskich oraz PZPR-u dodać do tego taniec na kolumnie gejowskiej, po prostu powierzyłbym mu opieka nad Polską, gratuluje wyboru....

No popatrz, a Jozeph Ratzinger był członkiem Hitlerjugend a dziś kieruje całym Kościołem. I jakoś się nie burzysz.

Cz sie 18, 2011 21:28

Aluś, nie byłam, nie będę się wypowiadać. Widzę tylko moim zdaniem niepotrzebną i szkodliwą dla strefy sacrum ekspansję symboli i obrzędów religijnych w miejsca profanum, vide sprawa krzyża pod pałacem. Na krótszą metę może się to wydawać własciwe, ale na dłuższą własciwie odziera święte symbole z ich świętości. Troche jak rzucanie pereł przed wieprze. Tylko się zabrudzą. ;)

Co do Kalisza to tak, lubię go słuchać. Trudno w tym kraju być poważnym jeśli chodzi o polityczne wybory. Jeden wybiera polityka bo benzyna jest za droga, inny kieruje się tylko nastawieniem do aborcji, ja natomiast postawię na kogoś, z kogo zdaniem ostatnio coraz częściej się zgadzam. A to że najbliższe wybory niewiele zmienią to wiem nie od dzisiaj. ;)

Cz sie 18, 2011 21:38

owieczka91 napisał(a):
Wyjątkowo nieudolny musi być Januszek K-M. Ciagle próbuje i nigdy sie nie udaje :D

Pisanie o kimś formą zdrobnioną jest co najmniej niegrzeczne. UPR dostał się do sejmu w 1 kadencji, zresztą ja tu mówiłem o nieudolności partii które rządziły. No chyba że jesteś wstanie powiedzieć w tym momencie o cudownych rządach którejś z partii na przełomie 20 lat. Nie krepuj się.

Jajko napisał(a):
No popatrz, a Jozeph Ratzinger był członkiem Hitlerjugend a dziś kieruje całym Kościołem. I jakoś się nie burzysz.

Jak to się nie burze? Co to za bezczelne wkładanie komuś do ust słów których nie powiedział? Po pierwsze burze się to za mało, jestem wściekły że człowiekowi z taką przeszłością dano możliwość zostania papieżem. Nawet jeżeli w Niemczech było wtedy obowiązkowe przygotowanie wojskowe, a akurat Ratzingera przydzielono do obrony przeciw lotniczej. Zresztą przypomnę Ci albo raczej poinformuje Cie że Ratzinger zdezerterował gdy był w oddziałach Wermacht, a co za to groziło to chyba się domyślasz. Mimo wszystkich okoliczność kłamstwem jest powiedzieć bym się nie burzył gdy dowiedziałem się o tym że właśnie on zostanie papieżem. Najpierw spytaj potem sądź. I po drugie na czele kościoła wcale nie stoi papież tylko ktoś zupełnie inny..

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Cz sie 18, 2011 22:23

A to przepraszam, rzeczywiście pochopnie napisałem, że się nie burzysz. ALe skoro członek Hitlerjugend może być głową Kościoła na ziemi, to chyba członek ZSP i PZPR może być posłem czy senatorem?

Cz sie 18, 2011 22:35
Alus napisał(a):
W bogatych krajach arabskich nikt nie protestuje p-ko 5-krotnym w ciągu dnia nawoływań muzeinów do modlitwy - ciekawe czy nasi zniesmaczeni odważyliby się tam zaprotestować

I co to ma do rzeczy? Chyba, że żałujesz, że w Polsce nie można ze „zniesmaczonymi”, postępować tak jak w krajach muzułmańskich?
Cytuj:
Nagłośnienie znajduje się na wałach i na placu pod wałami - i tylko ewentualnie w soboty lub niedzielę......ktoś robi sztuczny problem, po to, aby tylko zaistnieć.

Nie jest to problem sztuczny. Odzew na całą sprawę w mieście był spory, głosy mieszkańców jak nigdy niemal jednomyślne w tej kwestii, bo czy naprawdę tak trudno sobie wyobrazić, że ludzie woleliby nie słuchać modłów (czy czegokolwiek innego) wtedy kiedy akurat nie mają na to ochoty i nie czują takiej potrzeby np. oglądając telewizję w domu czy idąc na spacer alejami? Sprawa jest naprawdę błaha, wręcz śmieszna, wystarczyłoby odrobinę dobrej woli ze strony klasztoru. Ale oczywiście na to nie ma co liczyć. Lepiej robić polityczną hucpę jak to SLD walczy z Kościołem. Nie ma co się później dziwić się, że Częstochowa od dawna znana jest z silnych lewicowych sympatii.

Cz sie 18, 2011 22:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 56  Następna strona