Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Kolejna pedofilska afera w Irlandii (związana z KK) 
Autor Wiadomość

Post Re: Kolejna pedofilska afera w Irlandii (związana z KK)
Kozioł napisał(a):
pilaster napisał(a):
Bo też i nic takiego nigdzie miejsca nie miało, a przynajmniej nic o tym nie wiadomo.

To juz tyle razy przez te lata było wałkowane, ze taki brak wiedzy jest żenujący.
Tego typu sprawy odbywały się wewnątrz kościoła.

Ciekawe, że policja prokuratura i sądy nic o nich nie wiedzą, a kozioł ...wie :)

Zdumiewająca wszechwiedza

Cytuj:
Biskup nie tylko nie miał obowiązku informować władze państwowe, co wręcz nie wolno mu było tego robić.

przede wszystkim ofiara jakiegokolwiek bądź przestępstwa udaje się do policji i prokuratury. Po jakiego grzyba miałaby się zwracac do biskupa?

A po drugie proszę przytoczyć jakikolwiek cytat zabraniajacy informowaniu o przestępstwach (w sensie prawa świeckiego) kompetentnej władzy świeckiej

Cytuj:
A ze biskupi katoliccy są i jeszcze długo będą nietykalni niech świadczy zamieciona pod dywan sprawa abp. Paetz'a

Na czym polegała "sprawa Paetza" i jak ją zamieciono?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn sie 22, 2011 12:59

Cytuj:
Wprowadzasz w błąd, co gorsza świadomie:

To ty wprowadzasz w błąd, prawdopodobnie nieświadomie - po prostu nie doczytałeś załącznika. Z tekstu przysięgi jasno wynika, jak należy rozumieć te fragmenty.

Cytuj:
Faktem jest, że w 2001 Ratzinger przypomniał, że dochodzenia kościoła to wewn. sprawa koscioła, w tym i dochodzenia w sprawie molestowania/gwałtu dzieci i nie należy ich ujawniać/przekazywać wymiarom sprawiedliwości (także samego faktu podejrzenia przestępstwa) - oczywiście pod kara ekskomuniki.

Johnny99 - znacznie uczciwiej i znacznie lepiej dla koscioła jest przyznawać się do swoich błędów (jak to zrobił B16 w 2010 i w konsekwencji zmienił instrukcję w maju 2011) niz iść w zaparte (wtedy się traci całą wiarygodność).

Niestety - jedynym dokumentem, który cytujesz, jest CS. Poza nim podajesz tylko daty. Mógłbyś zacytować, gdzie Ratzinger i co przypomniał w 2001 r., co zrobił w 2010 i jak zmienił instrukcję w 2011 r.?

I odpowiedz na pytanie Pilastra, bo jest ważne - jaki charakter miały, twoim zdaniem, sprawy, w których ofiara nie zwróciła się od razu na Policję i do prokuratury, tylko w sekrecie szła do.. biskupa? Zauważmy, że wszelkie te nakazy milczenia, niezależnie od tego jak je rozumieć, obowiązywały dopiero od momentu dokonania denuncjacji - były nakładane w momencie jej wniesienia (co oznacza, że obowiązywały tylko wtedy, gdy osoba denucjująca musiała wcześniej podjąć dwie decyzje: że przekaże sprawę biskupowi, oraz, że nie przekaże jej władzom!). Zauważmy ponadto znamienną sprzeczność - dzisiaj wiele mówi się o tym, jak to tego rodzaju wydarzenia niszczą zaufanie do Kościoła, a wręcz budzą wstręt do niego. Tymczasem jednocześnie chce się nam wmówić, że ludzie tak strasznie skrzywdzeni przez księdza, co wzbudziło w nich taką niechęć do Kościoła, szli po pomoc do.. biskupów?! Do licha, gdybym ja czuł się potwornie skrzywdzony przez Kościół i odczuwał z tego powodu wstręt do Kościoła, ostatnim miejscem, jakie przyszłoby mi do głowy w kwestii szukania pomocy byłby ten sam Kościół. Coś mi się zdaje, że spora część tych ofiar wstręt zaczęła z jakichś powodów odczuwać dopiero parędziesiąt lat później.. ciekawe, z jakich powodów?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 22, 2011 16:42

Pilaster napisał(a):
Na czym polegała "sprawa Paetza" i jak ją zamieciono?

W końcu 1999 klerycy poinformowali władze kościelne, że abp Paetz molestuje ich seksualnie (później pojawiły się informacje, że arcybiskup molestował księży i kleryków już wcześniej, kiedy był jeszcze biskupem łomżyńskim). Po dwóch latach od tej informacji, we wrześniu 2001, czterech poznańskich duchownych i jedna osoba świecka wystosowali do delegatów Konferencji Episkopatu Polski na synod biskupów w Rzymie list, w którym poinformowali o przypadkach molestowania ze strony arcybiskupa, dodając, że metropolita „swym postępowaniem zagraża diecezji”. List podpisali: dziekan Wydziału Teologicznego UAM ks. prof. Tomasz Węcławski, rektor seminarium ks. Tadeusz Karkosz, redaktor naczelny tygodnika „Przewodnik Katolicki” ks. Jacek Stępczak, ks. proboszcz Marcin Węcławski i prezes Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia Paweł Wosicki.

W październiku 2001 abp Paetz zwołał nadzwyczajne zgromadzenie dziekanów archidiecezji poznańskiej. Wynikiem spotkania było oświadczenie w obronie arcybiskupa „szkalowanego przez pewne osoby”. Czterech dziekanów złożyło rezygnacje z funkcji. W listopadzie 2001 redaktor poznańskiego „Przewodnika Katolickiego” Jacek Stępczak za odmowę publikacji oświadczenia broniącego arcybiskupa został odwołany z funkcji i wysłany na misję do Zambii. W tym samym miesiącu „ważna osoba z Krakowa” (wieloletnia przyjaciółka papieża Wanda Półtawska) poinformowała Jana Pawła II o sytuacji w archidiecezji poznańskiej. 29 listopada do Poznania przybyła watykańska komisja, która wysłuchała relacji obu stron.

23 lutego 2002 dziennik „Rzeczpospolita” opublikował artykuł pt. „Grzech w Pałacu Arcybiskupim”. Tego samego dnia Biuro Prasowe Konferencji Episkopatu Polski oświadczyło, że naciski mediów rodzą pytanie, jakie są intencje autorów takich poczynań. 28 lutego abpa Paetza wzięło w obronę 26 osób – rektorzy poznańskich uczelni, artyści i biznesmeni – gdyż metropolita zyskał w tych kręgach powszechną sympatię jako osoba o dużym obyciu towarzyskim i szerokich zainteresowaniach kulturalnych. W liście otwartym napisali, że „oskarżony został człowiek cieszący się powszechnym szacunkiem, o niepodważalnych zasługach dla poznańskiej nauki i kultury”. Jednym z głównych inicjatorów tego listu był, według „Gazety Wyborczej”, Jan Kulczyk. Miał on przyjaźnić się z arcybiskupem i namówić rektora UAM prof. Stefana Jurgę do odwiedzenia Paetza i wzięcia go w obronę. Na ten list zareagował dziekan Wydziału Teologicznego UAM ks. prof. Tomasz Węcławski. W liście do rektora Jurgi napisał, że biorąc w obronę arcybiskupa, nie broni swoich studentów – kleryków wydziału teologicznego. Węcławski wypomniał też rektorowi, że od ponad dwóch i pół roku wiedział o krzywdzie kleryków i nic w tej sprawie nie zrobił.

17 marca 2002 abp Paetz zaprzeczył podawanym w mediach faktom w liście do wiernych odczytanym w kościołach archidiecezji poznańskiej. Pisał w nim między innymi:
Kod:
Niewybredne, kłamliwe ataki i oskarżenia ze strony kilku osób uruchomiły lawinę oskarżeń i pomówień bez nazwiska, bez imienia i bez twarzy. W ten sposób wydano wyrok bez wysłuchania stron oraz konfrontacji oskarżonego z oskarżycielami. Nieludzkie jest też to, że atak na moją osobę nastąpił podczas mojej choroby i rekonwalescencji, wykorzystując ludzką słabość człowieka chorego. Zaprzeczam wszystkim faktom podawanym w mediach i jednocześnie zapewniam Was, że jest to nadinterpretacja moich słów i zachowań.

28 marca 2002 arcybiskup Paetz złożył rezygnację, zastrzegając, że zarzuty o molestowaniu przez niego księży i kleryków były „nadużyciem jego dobroci i spontaniczności”. Osobom, które korzystając z kościelnych procedur zdecydowały się zaprotestować przeciw postępowaniu poznańskiego metropolity, zarzucił zacietrzewienie zmierzające do jego zniszczenia. Rezygnację uzasadnił następująco:
Kod:
Kościół poznański, by żyć i wzrastać, potrzebuje jedności i pokoju. I dlatego, mając na uwadze dobro tego umiłowanego kościoła, zwróciłem się do Ojca Świętego z prośbą, by zwolnił mnie z duszpasterskich rządów archidiecezją.

Rezygnacja została przyjęta przez Jana Pawła II bez komentarza. Część publicystów katolickich wyraziła żal, że ogłoszono ją w Wielki Czwartek (dzień uznawany w tradycji katolickiej za pamiątkę ustanowienia sakramentu kapłaństwa). Krytykowano również władze Watykanu za pozostawienie Juliusza Paetza na Ostrowie Tumskim i za nieuznanie jego winy.

Od momentu dymisji Juliusz Paetz jest arcybiskupem seniorem. Zgodnie z orzeczeniem Giovanniego Battisty Re, prefekta Kongregacji do spraw Biskupów, nie wolno mu sprawować posługi biskupiej (udzielać sakramentu bierzmowania, wyświęcać kapłanów, konsekrować kościołów i ołtarzy) na terenie archidiecezji poznańskiej. Giovanni Battista Re podpisał dokument w takim brzmieniu na wniosek następcy Juliusza Paetza, abpa Stanisława Gądeckiego. Zakaz nie obowiązuje poza diecezją oraz w przypadku gdy arcybiskup nie jest głównym biskupem udzielającym sakramentów (może pomagać innemu biskupowi).

Według Juliusza Paetza działania specjalnie powołanej do zbadania sprawy komisji watykańskiej nie potwierdziły ani nie zaprzeczyły słuszności stawianych zarzutów. Według włoskiej „La Stampy” biskup Stanisław Dziwisz ukrywał przed papieżem Janem Pawłem II doniesienia o molestowaniu seksualnym kleryków przez abpa Juliusza Paetza. W artykule „Księża pedofile – sekret don Stanislao”gazeta ta twierdzi, że zawiadomienie wysłane przez duchownych archidiecezji poznańskiej do wiadomości papieża nigdy do niego nie dotarło.

Pn sie 22, 2011 18:53
Johnny99, to są ogólnie dostępne informacje, nawet wiki większość z nich podaje. Nie zamykaj oczu.
Oczywiście możesz zignorować fakty (podejrzewam, ze tak zrobisz).
Owocnego googlowania.

Pn sie 22, 2011 22:16

Niestety, panie Kozioł, research nie przyniósł wyników. Najpierw sprawdziłem w wikipedii stronę o CS. Najpierw polskie, potem angielskie hasło. Nic na ten temat. Myślę, myślę - hmm, chodzi o wypowiedzi Ratzingera, więc może hasło o nim? Nie bawiłem się już w polski, od razu wszedłem do angielskiego hasła. Nic. No to googlujemy. Wpisuję "Ratiznger 2001 r. nie należy ujawniać przypadków pedofilii prokuraturze". Wyskakuje mi seria dziwnych linków do strony hilaryclinton.pl (?!), na które, przyznaję, bałem się nawet klikać (nie z powodu tego, co obawiałem się tam przeczytać, tylko przed nieproszonymi gośćmi w kompie). Wpisuję "Benedykt XVI błędy 2010" - to samo. Wpisuję "zmiana instrukcji Crimen Solicitationis 2011" - to samo. Więc jednak będziesz chyba musiał mnie wspomóc, bo dalej nie zamierzam się tak bawić. Dajesz kawę na ławę, albo łaskawie zamilkniesz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 22, 2011 22:40

Geonides:

nie zrozumiałeś pytania.

Nie dotyczyło ono hałasu w mediach, tlyko tego na czym polegała sprawa Paetza. ile osób złożyło na niego doniesienie na polici i o co go oskarżało, i jak się te oskarżenie skończyło. Policja odmówiła wszczęcia postępowania? Prokuratura nie chciał wnieść oskarżenia? Sąd wydał jawnie stronniczy wyrok uniewinniajacy?

No i co to ma wspólnego z pedofilią?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt sie 23, 2011 10:21

Jak widać, w przypadku duchownych to żadna różnica:

Według włoskiej „La Stampy” biskup Stanisław Dziwisz ukrywał przed papieżem Janem Pawłem II doniesienia o molestowaniu seksualnym kleryków przez abpa Juliusza Paetza. W artykule „Księża pedofile – sekret don Stanislao”gazeta ta twierdzi, że zawiadomienie wysłane przez duchownych archidiecezji poznańskiej do wiadomości papieża nigdy do niego nie dotarło.

a może w diecezji poznańskiej są "klerycy i księża" w wieku poniżej 15 lat?

Wt sie 23, 2011 11:22

Sprawa z Dziwiszem jest stara jak afera z Paetzem. To fakt, niestety, że tak było - pytanie, czym się kierował? Nie chodzi o usprawiedliwianie, tylko o pobudki. Nie bez wpływu pewnie było też to, że Paetza znał z jego pracy w Watykanie jeszcze.

Szkoda, ale to nie jedyna wpadka Dziwisza, który jako biskup, nie bez powodu, poza kojarzeniem z Janem Pawłem II nie będzie chyba zapamiętany nijak inaczej.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 23, 2011 11:26
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4