| Autor |
Wiadomość |
|
Kris65
|
 Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
rafalkol7 napisał(a): Jeśli chodzi o moją wiarę, to mam tylko jedno zdanie o Bogu.
BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ!
Teraz wytłumaczę dlaczego mam takie zdanie o Bogu - Gdyby Bóg był Miłością to by pomagał człowiekowi w życiu. Gdyby Bóg był Miłością to by uzdrawiał człowieka w chorobie. Wtedy Świat, który Stworzył byłby inny - byłby lepszy. Bóg Stworzył Ziemię i człowieka tylko dlatego bo Mu się NUDZIŁO i dlatego, że Lubi patrzyć jak człowiek się MĘCZY na tej Ziemi. Najlepiej Bóg lubi jak człowiek umrze i wtedy go postawić przed Sądem Bożym i go POTĘPIĆ! To Bóg najlepiej lubi! Ja 1 Sierpnia 2010 roku będę miał 25 lat i się poznałem na Bogu na tyle, że piszę to bo jestem przekonany na 100%, że tak jest, tak było zaplanowane od początku Stwarzania Ziemi i człowieka i tak będzie. Ja się nie boję Potępienia. Może mnie Bóg potępić za to, że mam takie zdanie o Nim. Sam Bóg na takie moje zdanie sobie zapracował i nie zmienię swojego zdania! Po co tak dużo mówić.Świat jest taki jaki jest.A Bóg nie może być lepszy niż byśmy chcieli.Jakby był miłosierny,świat byłby po prostu lepszy.Ta wolna wola / możliwość czynienia dobra i zła/to taka modyfikacja do modelu rzeczywistości.W raju będzie wolna wola/ tylko możliwość czynienia dobra/ i wszyscy tam obecni będą wiecznie szczęśliwi.Będzie "rajska komuna" i sielanka.Miłosierny Bóg nie eksperymentowałby na ludziach w warunkach jakie są na Ziemi.Dla mnie optymistyczne brzmi perspektywa nieistnienia Boga.Skończy się ten ziemski żywot i będzie "spokojna" nicość.Z tym ewentualnym , starotestamentowym Bogiem wolałbym już nie eksperymentować 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Pn sie 22, 2011 22:49 |
|
|
|
 |
|
Endek
|
Liza napisał(a): Endek napisał(a): Największą krzywdę jaka można człowiekowi wyrządzić to spełniać jego zachcianki.
Chciałbyś się wepchać do Nieba w śmierdzących g.. łachach, a te wpierw trzeba wyprać. Musisz stać się czystym i doskonałym. Jeżeli nie osiągniesz tego na ziemi, to ten proces będziesz kontynuował w czyśćcu.Gdy taką perspektywę odrzucasz, skazujesz się na potępienie. Coraz mniej ludzi w to wierzy...A Matka Boża ostrzega, że wielu idzie na potępienie. Ludzie zaczynają się wstydzić prosić księdza do umierającego członka rodziny. Nie potrafią rozmawiać o śmierci...I wciąż oceniają Boga... Bóg nie byłby Bogiem, gdyby pozostawiał bez kary tych, co się za diabłem opowiadają.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| Wt sie 23, 2011 16:20 |
|
 |
|
merkaba
|
Pan Jezus do s. Józefy Menendez: Wierzcie w Moją Miłość i Miłosierdzie. Obrażaliście Mnie, lecz Ja wam przebaczam. Prześladowaliście Mnie, lecz Ja was kocham. Raniliście Mnie swoimi słowami i swoimi czynami, lecz Ja pragnę czynić wam dobrze i skarby moje wam otworzyć! Jestem Miłością. Serce moje nie może już dłużej powstrzymywać płomienia, który je trawi. Do tego stopnia kocham dusze, że życie swoje za nie oddałem. Z miłości dla nich zostałem jako więzień w tabernakulum. Od dwudziestu wieków mieszkam w nim nocą i dniem, zasłonięty postaciami chleba i ukryty w Hostii, znosząc z miłości zapomnienie, samotność, wzgardę, bluźnierstwa, zniewagi. świętokradztwa...” Z miłości dla dusz zostawiłem im Sakrament Pokuty by móc im przebaczać, i to nie tylko raz lub dwa ale tak często, jak tylko będą potrzebowały dla odzyskania łaski. Tam czekam na nie... Pragnę, by tam przychodziły obmyć się ze swoich win, nie wodą, lecz moją Krwią. Pragnę, by caly świat dowiedział się, że jestem Bogiem Miłości, Przebaczenia i Miłosierdzia
|
| Wt sie 23, 2011 16:46 |
|
|
|
 |
|
owieczka91
zbanowana na stałe
|
„Wszystko będzie dobrze”
„Kolejnym artykułem naszej wiary jest to, że wiele stworzeń zostanie potępionych; na przykład anioły, wygnane z nieba wskutek pychy i zmienione w diabły; i ci spośród ludzi na ziemi, którzy żyją nie objęci Świętą Wiarą Kościoła, to znaczy poganie; oraz ci z ochrzczonych, którzy wiodą życie niechrześcijańskie i umierają poza zasięgiem miłości - wszyscy oni zostaną skazani na wieczne męki piekielne, jak naucza Kościół Święty. Wobec czego nie mogłam pojąć, w jaki sposób wszystko może skończyć się dobrze, co ukazywał mi wówczas Pan. Lecz na pytanie to otrzymałam jedną tylko odpowiedź: Co niemożliwe dla was, nie jest niemożliwym dla mnie. Dotrzymam każdego danego słowa, tak by wszystko skończyło się dobrze. Tak pouczyła mnie łaska Boża”
Juliana z Norwich, Objawienia Bożej miłości
|
| Wt sie 23, 2011 19:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
owieczka91 napisał(a): „Wszystko będzie dobrze”
„Kolejnym artykułem naszej wiary jest to, że wiele stworzeń zostanie potępionych; na przykład anioły, wygnane z nieba wskutek pychy i zmienione w diabły; i ci spośród ludzi na ziemi, którzy żyją nie objęci Świętą Wiarą Kościoła, to znaczy poganie; oraz ci z ochrzczonych, którzy wiodą życie niechrześcijańskie i umierają poza zasięgiem miłości - wszyscy oni zostaną skazani na wieczne męki piekielne, jak naucza Kościół Święty. Wobec czego nie mogłem pojąć, w jaki sposób wszystko może skończyć się dobrze, co ukazywał mi wówczas Pan. Lecz na pytanie to otrzymałem jedną tylko odpowiedź: Co niemożliwe dla was, nie jest niemożliwym dla mnie. Dotrzymam każdego danego słowa, tak by wszystko skończyło się dobrze. Tak pouczyła mnie łaska Boża”
Juliana z Norwich, Objawienia Bożej miłości Ze względu na treść trzynastej wizji, która rozmijała się z nauką KK, a mówiącej o grzechu i złu, nigdy nie zaaprobowano jej kultu....na stronach FiM, racjonalisty nie dopisali tego??....a głupi katolicy nie potrafią przecież doszukać się informacji, nawet na wikipedi. I Ty ponoć nigdy nie pisałaś o głupocie wierzących.
|
| Wt sie 23, 2011 19:22 |
|
|
|
 |
|
owieczka91
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): ...a głupi katolicy nie potrafią przecież doszukać się informacji, nawet na wikipedi. Jeśli uważasz katolików za głupków... to Twój problem
|
| Wt sie 23, 2011 19:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
owieczka91 napisał(a): Alus napisał(a): ...a głupi katolicy nie potrafią przecież doszukać się informacji, nawet na wikipedi. Jeśli uważasz katolików za głupków... to Twój problem Nie cytowałabym czegoś co jest odrzucone - na co liczyłaś?...że podejmiemy "merytoryczną" dyskusję???
|
| Wt sie 23, 2011 19:27 |
|
 |
|
owieczka91
zbanowana na stałe
|
Jeśli cytujesz wikipedie (  ) to cytuj dokładnie tam nie jest napisane : Ze względu na treść trzynastej wizji, która rozmijała się z nauką KK, a mówiącej o grzechu i złu, nigdy nie zaaprobowano jej kultu. tylko Ze względu na treść trzynastej wizji, która rozmijała się z nauką KK, a mówiącej o grzechu i złu, nigdy oficjalnie nie zaaprobowano jej kultu. Lokalnie wpominana była 14 maja
|
| Wt sie 23, 2011 19:30 |
|
 |
|
owieczka91
zbanowana na stałe
|
Fragment z pewnego bloga:
Dlaczego Juliana z Norwich nie została świętą?
Działo się to w epoce świętych sado-maso. Koniecznie włosienica, bicz na plecy. Prawdopodobieństwo zbawienia: ciąg malejący do zera. I ta rozpacz, gruntowna rozpacz, że wszyscyśmy grzesznicy. Wrząca siarka czeka. Dżuma pustoszy z częstotliwością raz na kwartał. Bóg ma przypominać gniewnego kanonika, który nawet swemu dziecku przygotował wymyślne tortury. Wtedy Juliana pisze. Pisze, tak jakby ona jedna zrozumiała cokolwiek z czterech ewangelii. Wbrew kanonikom, kardynałom, doktorom Kościoła:
Pojęłam, że radość to przyjemność Ojca, wesele to chwała Syna, a niekończące się szczęście to Duch Święty. Ojciec się cieszy, Syn jest uwielbiony, Duch Święty się raduje. Jezus pragnie, byśmy rozważali radość, jaką odczuwa Trójca Święta z naszego zbawienia.
Bardzo to nieśredniowiecznie brzmi. Nieprawdaż? A dajmy na to te słowa:
Skoro obróciłem największą możliwą szkodę w dobro, jest moją wolą, abyście z tego wiedzieli, że potrafię także mniejsze zło obrócić w dobro.
Ten brak czyśćcowych jęków powinien święcie oburzyć prałatów, głoszących wieczne potępienie. Tak. Objawienia Juliany - ten boski optymizm, co do człowieka to zaiste rewelacja.
*
Mam poczucie, że mylili się świątobliwi ojcowie, a rację miała Juliana. Mylili się głosząc wszechobecność grzechu, kary doczesne i wieczne, potępiając człowieka, czytając ewangelie wbrew Chrystusowi. Mylili się biczując po plecach, kobiety sprowadzając do roli grzesznych zwierząt. Mylili się, bo nic a nic nie zrozumieli z całego chrześcijaństwa. A Juliana, bez trivium i quadrivium, pisząca o rybich łuskach w portowym mieście, miała rację.
*
Może wreszcie teraz bez wszechwiedzących kanoników, bez retorycznych figur i obraz zgniewanego Ojca na nasz obraz i nasze podobieństwo, zaczyna się chrześcijaństwo. Radosna religia - jak sądziła Juliana.
*
Mniej może byłoby błędów w kazaniach rzucających gromy kaznodziejów, gdyby ktoś zapytał kobiet. Pozwolił im mówić, tak jak Chrystus pozwolił mówić kobietom, tak jak objawił się Julianie.
|
| Wt sie 23, 2011 19:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
owieczka91 napisał(a): Jeśli cytujesz wikipedie (  ) to cytuj dokładnie tam nie jest napisane : Ze względu na treść trzynastej wizji, która rozmijała się z nauką KK, a mówiącej o grzechu i złu, nigdy nie zaaprobowano jej kultu. tylko Ze względu na treść trzynastej wizji, która rozmijała się z nauką KK, a mówiącej o grzechu i złu, nigdy oficjalnie nie zaaprobowano jej kultu. Lokalnie wpominana była 14 maja Oficjalnie, mniej oficjalnie - Kosciół nie zaaprobował kultu, tym samym odrzucił owe "objawienia". Jeśli katolik wyszuka sobie jakieś fałszywe objawienia i plecie trzy po trzy, nie daje tym obrazu KK - a tym bardziej Boga.. "Pewnego bloga" - jeśli cytujesz, to podaj namiary.
|
| Wt sie 23, 2011 19:43 |
|
 |
|
Endek
|
merkaba napisał(a): Z miłości dla dusz zostawiłem im Sakrament Pokuty by móc im przebaczać, i to nie tylko raz lub dwa ale tak często, jak tylko będą potrzebowały dla odzyskania łaski. Główne prawdy wiary1. Jest jeden Bóg. 2. Bóg jest Sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze. 3. Są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. 4. Syn Boży stał się człowiekiem i umarł za krzyżu dla naszego zbawienia. 5. Dusza ludzka jest nieśmiertelna. 6. Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna.
Oczywiście, że tak. Pan Jezus jest pełen miłości i miłosierdzia ale dla tych którzy chcą z niego skorzystać w Sakramencie pokuty.Na silę nikogo nawet On zbawić nie może.Dlatego szanujmy kapłanów i módlmy się za nich, przez których owe miłosierdzie możemy wyżebrać.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| Wt sie 23, 2011 19:53 |
|
 |
|
Andy72
|
Alus napisał(a): Oficjalnie, mniej oficjalnie - Kosciół nie zaaprobował kultu, tym samym odrzucił owe "objawienia". Jeśli katolik wyszuka sobie jakieś fałszywe objawienia i plecie trzy po trzy, nie daje tym obrazu KK - a tym bardziej Boga.. "Pewnego bloga" - jeśli cytujesz, to podaj namiary. A ja przypuszczam że Julianna mogła mieć sporo racji. Nie była byle kim ale rekluzą. Dzisiaj wierzymy wizjonerom których sporo się porobiło.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Wt sie 23, 2011 20:00 |
|
 |
|
owieczka91
zbanowana na stałe
|
„Według nauczania, które znałam wcześniej, sądziłam, że łaska Boża będzie odpuszczeniem Jego gniewu po tym jak zgrzeszyliśmy i dlatego przyjęłam, że złagodzenie Jego gniewu będzie jedną z głównych cech Jego łaski. Ale pomimo najszczerszych chęci zrozumienia tego nie mogłam niczego podobnego znaleźć w żadnym objawieniu…łaskawy sąd Boga, który widziałam w cudownym objawieniu nie przypisywał nam żadnej winy. Nasz Pan Bóg nie może na swoim sądzie wybaczać, ponieważ On nie może być rozgniewany – to byłoby niemożliwe.” „ Nasz Pan nigdy nie był zagniewany i nigdy nie mógłby być zagniewany. Ponieważ On jest Bogiem – dobrem, życiem, prawda, miłością, pokojem – pełnia Jego miłości nie pozwala Mu się gniewać. Bóg jest dobrem, które nie może się gniewać, ponieważ On jest tylko samym dobrem”
Juliana z Norwich
|
| Wt sie 23, 2011 20:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): A ja przypuszczam że Julianna mogła mieć sporo racji. Nie była byle kim ale rekluzą. Dzisiaj wierzymy wizjonerom których sporo się porobiło. Miała rację, chrześcijaństwo jest religia radości - Bóg osobiście ukazuje miłość, i zapewnia nam zbawienie. Ale kolejny cytat już wskazuje błędy - łaskawy sąd Boga, jaki widziałam, nie przypisuje nam żadnej winy - Bóg nam nie przypisuje winy, On nam tylko pozwoli zrozumieć nasze winy, błędy. W godzinie śmierci, w obliczy całej prawdy o nas, mamy jeszcze szansę wybrania wieczności z Bogiem
|
| Wt sie 23, 2011 20:17 |
|
 |
|
Andy72
|
Skąd ten cytat?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Wt sie 23, 2011 20:21 |
|
|
|