Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
 Fizyczna obecność Boga 
Autor Wiadomość

Post Fizyczna obecność Boga
Temat wydzielony z wątku: Kryzys spowiedzi
baranek

Agniulka pisze
Cytuj:
Hmmm... Masz rację Jezus jest fizycznie obecny. Problem w tym, że Hostia nie mówi i nie wykonuje gestów rozgrzeszenia.

Ja nie mówię o żadnej Hostii !! Bóg jest wszędzie w każdym miejscu i w każdym czasie !! Ze nie jest widzialny namacalnie.
A prąd elektryczny ?
Fale radiowe czy są fizycznie widoczne .
Odczuwamy ich działanie !!
??
Tak samo jest z Bogiem Bóg który jest wśród nas inna sprawa czy my go chcemy dostrzec Czy nie . A Ty wpisujesz jakieś wydumane historie ,wydumane czy wyssane palca. Tego to ja już nie wiem na czym to opierasz,,???. A Hostia to znak widzialny Jezusa Chrystusa Czy nie tak to uczy kościół Katolicki . Fizyczne Ciało w tym sensie ???
Resztę zbędę milczeniem. I Modlę się za Tobą abyś dobrze najpierw Poznała Pismo Święte. .
Pozdrawiam Ciebie Ciepło i Serdecznie siostro w Chrystusie
Godunow

N kwi 10, 2005 20:40

Ja nie mówię o żadnej Hostii !! Bóg jest wszędzie w każdym miejscu i w każdym czasie !! Ze nie jest widzialny namacalnie.
A prąd elektryczny ?
Fale radiowe czy są fizycznie widoczne .
Odczuwamy ich działanie !!

Pisanie o fizycznej obecności Boga jest absurdem. Coś co jest duchem nie jest obecne fizycznie. Przemieszanie pojęć nam tu serwujesz i tyle.
Cytuj:
A Hostia to znak widzialny Jezusa Chrystusa Czy nie tak to uczy kościół Katolicki

NIE
Mieszasz teologie.
Hostia nie jest znakiem ale jest REALNIE Ciałem Chrystusa
Cytuj:
I Modlę się za Tobą abyś dobrze najpierw Poznała Pismo Święte. .
Godunow

Cóż mogę ci jedynie odwdzięczyć się modlitwą o pokorę, abyś umiał dostrzec że twój rozum nie jest nieomylny w interpretowaniu tegoż Pisma Świętego.

N kwi 10, 2005 20:53

Agniulka napisała
Cytuj:
Pisanie o fizycznej obecności Boga jest absurdem
Nie mogę przejść obok takiego wpisu obojętnie . Ja tą fizyczna obecność Boga dostrzegam na każdym kroku ty nie.?? To zapewne moje dostrzeganie Boga też jest absurdem..???
Tak zapytam na czym Ty opierasz swoje wywody bo chyba nie na Biblii i Nowym Testamencie ..?
To może opiszesz mi jak wygląda prąd elektryczny . ?? Ale ja np. widzę działalność tego prądu (choćby w możliwości zacytowania Twojej nazwijmy to po imieniu niedorzecznej wypowiedzi) .
Wymiar ducha czy fizyczny istnieje (dowodowy) . My tego na dzień dzisiejszy nie wiemy . Nie potrafimy ludzkim rozumem na razie go zobaczyć. Możemy zobaczyć fizyczne namacalne skutki działania ducha.. Może kiedyś i to potrafimy zobaczyć , fizycznie udowdnić obecnośc ducha ..??

Piszesz dalej
Cytuj:
Cóż mogę ci jedynie odwdzięczyć się modlitwą o pokorę, abyś umiał dostrzec że twój rozum nie jest nieomylny w interpretowaniu tegoż Pisma Świętego.

Za modlitwę dziękuję !! Biblię się staram czytać i raczej nie interpretować.. Dlatego nie interpretować aby nie dochodzić do tak kuriozalnych wniosków jak TY Agniulko dochodzisz!!
Pozdrawiam W Panu

Pn kwi 11, 2005 6:24

To może opiszesz mi jak wygląda prąd elektryczny ??

Nie chodziło mi o wygląd. Nigdy nie zaprzeczałam, że prąd nie jest fizyczny :) Prąd jest bardzo ściśle związany z materią jest to przecież przepływ elektronów. Konkretna zmiana ładunku w danym elemencie.
Zresztą powietrza również nie widzimy. Nie chodzi mi o widzialność. Istnienie powietrza jesteśmy w stanie stwierdzić w sposób fizyczny. Nie tylko jego działanie, jak już przewróci drzewo, ale również jego istnienie kiedy "stoi" ;) Ma okreśłone właściwości fizyczne. Niemniej jednak sfera duchowa i sfera fizyczna to w moim rozumieniu dwie odrębne płaszczyzny. Nie w sensie oddzielne, ale różne.
Istota ducha jest zupełnie inna. Z samej definicji jest ona nieuchwytna dla fizyki. Duch nie ma żadnych właściwości fizyczych. Niektórzy spośród starożytnych filozofów greckich rzeczywiście postrzegali duszę jako subtelniejszą formę materii a więc nadawali jej aspekt fizyczny.
Cytuj:
Możemy zobaczyć fizyczne namacalne skutki działania ducha..

Tak, tu dochodzimy do drugiego aspektu sprawy. Sfera duchowa może oddziaływać na materialną, ale sama nie jest materialna / fizyczna. Chrześcijaństwo nigdzie nie mówi o Bogu jako bycie istniejącym fizycznie. Może coś przegapiłam - jeżeli masz na ten temat jakieś źródła prostujące moje domniemanie, podaj, chętnie przeczytam. Z tego co wiem to zarówno Pismo Święte jak i całe chrześcijaństwo mówi o skutkach działania Boga, które rzeczywiście możemy obserwować w sferze zjawisk fizycznych, natomiast nigdzie nie umieszcza Boga jako części tejże sfery, lecz zawsze jako transcendentnego wobec niej.
Cytuj:
Może kiedyś i to potrafimy zobaczyć , fizycznie udowdnić obecnośc ducha ..??

Ja myślę że już teraz możemy fizycznie udowodnić skutki działania ducha - z tym się jak najbardziej zgodzę. Natomiast samego ducha nigdy nie będziemy w stanie "zmierzyć" przy pomocy metod fizyki.

Pn kwi 11, 2005 11:27
Post Re: Fizyczna obecność Boga
godunow napisał(a):
[Tak samo jest z Bogiem Bóg który jest wśród nas inna sprawa czy my go chcemy dostrzec Czy nie . A Ty wpisujesz jakieś wydumane historie ,wydumane czy wyssane palca. Tego to ja już nie wiem na czym to opierasz,,???. A Hostia to znak widzialny Jezusa Chrystusa Czy nie tak to uczy kościół Katolicki . Fizyczne Ciało w tym sensie ???
Resztę zbędę milczeniem. I Modlę się za Tobą abyś dobrze najpierw Poznała Pismo Święte. .
Godunow

musilbys najpierw sam poznac Pismo Swiete
tam wyrznie powiedziano ze
Bog mieszka w niebie . a nie ze jest wszedzie

powiedziano tam rowniez ze
'Boga nikt nigdy nie widzial '
i Boga nikt nigdy z ludzi nie zobaczy
jesli jest inaczej pokaz mi to w Pismie Swietym

nawet zblizenie sie do Boga groziloby nam smiercia
Bog stworzyl slonce amy nawet nie mzoemy na nie bezposrednio spojrzec a co dopiero spojrzec na Boga

na ziemi widac raczej dzialanie Boga
tak jak widac dzialanie fal elektromagnetycznych czy pradu
ale samych fal nie widac

Pn kwi 11, 2005 16:40

Jesli człowiek sie myli to o tym nie wie bo jakby wiedział to by sie nie mylił (przynajmniej nie miałby zdania) Co Wy na to?

Pn kwi 11, 2005 16:52

Jesli człowiek sie myli to o tym nie wie bo jakby wiedział to by sie nie mylił (przynajmniej nie miałby zdania) Co Wy na to?

Trudno się z tobą nie zgodzić :)
Ale można również świadomie trwać w błędzie, kiedy już mamy świadomość że się pomyliliśmy ale dla najróżniejszych powodów trwamy w uporze

Pn kwi 11, 2005 16:55

Cytuj:
musilbys najpierw sam poznac Pismo Swiete
tam wyrznie powiedziano ze
Bog mieszka w niebie . a nie ze jest wszedzie

powiedziano tam rowniez ze
'Boga nikt nigdy nie widzial '
i Boga nikt nigdy z ludzi nie zobaczy
jesli jest inaczej pokaz mi to w Pismie świętym

Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz !! I ni bardzo rozumiesz to co ja napisałem !! I nigdzie też nie pisze że widziałem czy ktoś widzi Boga . Pisałem o obecności Boga wśród Ludzi . W każdym miejscu i w każdym czasie !! Innymi słowy Bóg jest wszędzie .. Zapewne dla wielu to nie jest zrozumiałe.. No Ale
Choćby : Chrystus mówi na kartach NT
: Gdzie dwóch rozmawia o mnie ja jestem wśród nich Cóż Chrystus tez się mylił w tym zakresie ???
No Chyba że Chrystus według Was nie jest Bogiem ..???
Co do mieszkania .. Ja mieszkam na Śląsku bywam w Gdańsku Nowym Targu etc ( tyle tylko że nie w tym samym czasie ) . Bóg zamieszkuje w Niebie a jednocześnie jest wszędzie czyż Nie..??
Dlatego Was zachęcam do Poczytania Biblii I Nowego Testamentu .
Napisano na forum
Cytuj:
Ale można również świadomie trwać w błędzie, kiedy już mamy świadomość że się pomyliliśmy ale dla najróżniejszych powodów trwamy w uporze

Czyżbyś agniulka świadomie trwała w błędzie i do tego się przyznawała..??

Pozdrawiam !!!

Pn kwi 11, 2005 17:15
Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz !! I ni bardzo rozumiesz to co ja napisałem !! I nigdzie też nie pisze że widziałem czy ktoś widzi Boga . Pisałem o obecności Boga wśród Ludzi . W każdym miejscu i w każdym czasie !! Innymi słowy Bóg jest wszędzie .. Zapewne dla wielu to nie jest zrozumiałe.. No Ale

1 piszesz tu o Jezusie a nie o Bogu. Ale nawet On jezus nie byl wszdzie w tym samym czasie.(choc moze gdzies w Pismie Swietym jest inaczej.To pokaz ze tak jest)

2 Bog nie moze byc obecny wsrod ludzi swoja osba bo bysmy pogineli
Bóg to olbrzymia moc .Inasze ciala nie sa przystosowane do Jego
sobistej obecnosci

Cytuj:
: Gdzie dwóch rozmawia o mnie ja jestem wśród nich Cóż Chrystus tez się mylił w tym zakresie ???

w sensie duchowym oczywiscie masz racje.
ale nie w sensie osobistej obecnosci.

Jezus umarl ,zmartwychwstal i przebywa w niebie .

Cytuj:
No Chyba że Chrystus według Was nie jest Bogiem ..???

wedlug mnie chyba.?
jestem tu sam
Jezus nie mógB by Bogiem . Bo Bóg nie umiera a Chrystus umarl

Cytuj:
Co do mieszkania .. Ja mieszkam na Śląsku bywam w Gdańsku Nowym Targu etc ( tyle tylko że nie w tym samym czasie ) . Bóg zamieszkuje w Niebie a jednocześnie jest wszędzie czyż Nie..??

nie
Ale byc moze w Pismie Swietym jest cos wiecej o czym nie wiem
pewnie mi wskazesz ten werset

Cytuj:
Dlatego Was zachęcam do Poczytania Biblii I Nowego Testamentu .
Napisano na forum

czytam ale tych informacji nie wyczytalem
wiec moze mi wskaz

Pn kwi 11, 2005 17:37

Pisałem o obecności Boga wśród Ludzi . W każdym miejscu i w każdym czasie !! Innymi słowy Bóg jest wszędzie .. Zapewne dla wielu to nie jest zrozumiałe.. No Ale
: Gdzie dwóch rozmawia o mnie ja jestem wśród nich

Podpisuję się rękami i nogami.
Jedyne z czym się nie mogłam zgodzić to określaniem tej obecności jako fizycznej - ale to już pisałam :)

Cytuj:
Czyżbyś agniulka świadomie trwała w błędzie i do tego się przyznawała..?

A skąd taki wniosek ? :)
Odpowiedziałam na pytanie zadane przez R6.
Jeżeli była w nim ukryta jakaś aluzja do mojej ewentualnej pomyłki, to chyba wyraził ją nienazbyt wyraźnie :)
W każdym razie moja odpowiedź była ogólna i teoretyczna, co znaczy - uprzedzam ewentualne pytanie - że nie odnosiła się również do nikogo z przedmówców :)

Pn kwi 11, 2005 17:44

1 piszesz tu o Jezusie a nie o Bogu. Ale nawet On jezus nie byl wszdzie w tym samym czasie.(choc moze gdzies w Pismie Swietym jest inaczej.To pokaz ze tak jest)

Rzeczywiście Jezus w czasie swojego ziemskiego życia nie byłz równocześnie wszędzie.
(Chociaż... jeżeli niektórzy święci otrzymali dar bilokacji, czemu by nie mógł go mieć tym bardziej On)
Niemniej jednak masz rację - nie był wszędzie w znaczeniu boskim.
Co nie zmienia faktu, że był to swoisty stan wyjątkowy kiedy On sam dobrowolnie przyjął ludzkie ograniczenia, chociaż jako Bóg mógł być wszędzie.
św. Paweł w Liście do Filipian napisał(a):
On [Jezus Chrystus - wynika z poprzedniego wersetu], istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca.

Cytuj:
w sensie duchowym oczywiscie masz racje.

Czy mogę prosić o zdefiniowanie jak rozumiesz osobę i osobistą obecność? Bo mam probloem ze zrozumieniem tego fragmentu twojej wypowiedzi.
Dla mnie osobą może być albo istota cielesno-duchowa albo czysty duch
Więc duchowa obecność jest osobistą obecnością. Osobową w każdym razie. Ale być może inaczej definiujesz obecność osobistą.
Cytuj:
wedlug mnie chyba.? jestem tu sam. Jezus nie mógB by Bogiem . Bo Bóg nie umiera a Chrystus umarl

Hmmm... Problem w tym, że człowiek nie wstaje z martwych. Kim więc jest Jezus?
Jeżeli możesz poprzeć jakimś cytatem z Pisma Świętego swoje zdanie, że Jezus nie był Bogiem, byłabym wdzięczna.
Bo mogę ci przedstawić cytaty wskazujące na to że był.
Zresztą podałam już jeden powyżej - Flp 2,5-11
Cytuj:
Cytuj:

nie. Ale byc moze w Pismie Swietym jest cos wiecej o czym nie wiem
pewnie mi wskazesz ten werset

Służę uprzejmie cytatem z Pisma Świętego mówiącym wyraźnie o tym, że Bóg jest nie tylko w niebie ale wszędzie :
św. Łukasz w Dziejach Apostolskich napisał(a):
Bo w nim żyjemy, poruszamy się i jesteśmy

/Dz 17,28/

Pn kwi 11, 2005 17:58

[quote]w sensie duchowym oczywiscie masz racje.

Czy mogę prosić o zdefiniowanie jak rozumiesz osobę i osobistą obecność? Bo mam probloem ze zrozumieniem tego fragmentu twojej wypowiedzi.[/quote]
Osobista obecnosc jest wtedy kiedy ten ktos przebywa z nami .jest blisko ,siedzi kolo nas
obecnosc duchowa jest na odleglosc
mozna byc w Nowym Jorku ale interesowac sie co slychac w Polsce
wydawac polecenia, sprawdzac wykonanie zadan
t odzis moze nawet czlowiek porzez internet, komórke, czy jeszcze jakos

Dla Jezusa to jeszcze prostsze byc obecym duchowo ze swoimi uczniami.
Nie musi byc na ziemi aby nimi kierowac i sprawdzac jak sie sprawuja
nie musi miec komorki ani internetu i wie co tu sie dziej i pomaga uczniom
ale go tu nie ma bo poszedl do nieba
On wlasnie umarl 'dobrowolnie' i juz nie moze byc na ziemi obecny .
w przeciwnym wypadku okazaloby sie ze nie oddal siebie jako okup
skoro moze wrocic to nie dal okupu .

[quote]wedlug mnie chyba.? jestem tu sam. Jezus nie mógB by Bogiem . Bo Bóg nie umiera a Chrystus umarl
Hmmm... Problem w tym, że człowiek nie wstaje z martwych. Kim więc jest Jezus?
[/quote]
co to znaczy nie wstaje?
Lazarz wstal.

[quote]
Jeżeli możesz poprzeć jakimś cytatem z Pisma Świętego swoje zdanie, że Jezus nie był Bogiem, byłabym wdzięczna. [/quote]
jan 1
18) Boga nikt nigdy nie widział, .....
mysle ze Jezusa widziano wiele razy
[quote]
Bo mogę ci przedstawić cytaty wskazujące na to że był.
Zresztą podałam już jeden powyżej - Flp 2,5-11[/quote]
ciekawy fragment
(5) To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie. (6) On, istniejąc w postaci Bożej, [size=150]nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem[/size]
nawet tutaj napisano ze nie bylrówny Bogu
ale wczesniej powiedziano ze byl w postaci bozej
a jaka Bog ma postac?
jan4:
(24) Bóg jest duchem,...

wiec postac boza to duch czyli cos niematerialnego
i tak samo Jezus byl duchem (w postaci bozej) ale.......dalej czytamy
nie byli nie chcial byc nigdy rowny Bogu

[quote="św. Łukasz w Dziejach Apostolskich napisał(a):
ącym wyraźnie o tym, że Bóg jest nie tylko w niebie ale wszędzie :
św. Łukasz w Dziejach Apostolskich napisał(a):
Bo w nim żyjemy, poruszamy się i jesteśmy

/Dz 17,28/

akurat w tym wersecie tego nie ma.
a przeciez kontekst wskazuje ze Pawlowi chodzilo w tym fragmencie o cos zupelnie innego
mowil do pogan ktorzy oddawali czesc jakis bozkom i stad jego przemowienie ze Bog nie mieszka w swiatychiach, ze nie jest ze zlota itd.

Pn kwi 11, 2005 19:08

Osobista obecnosc jest wtedy kiedy ten ktos przebywa z nami .jest blisko ,siedzi kolo nas

To jest jak dla mnie obecność fizyczna i takiej rzeczywiście Bogu nie przypisuję
Cytuj:
obecnosc duchowa jest na odleglosc

Proszę o uzasadnienie tego jakoś. Bo jak dla mnie obecność duchowa to jest obecność ducha. Obecność a nie odległość.
Cytuj:
mozna byc w Nowym Jorku ale interesowac sie co slychac w Polsce wydawac polecenia, sprawdzac wykonanie zadan to odzis moze nawet czlowiek porzez internet, komórke, czy jeszcze jakos

Mówi się przenośnie że ktoś jest gdzieś obecny duchem. Ale jest to wyłącznie przenośnia. Duch człowieka nie może być gdzie indziej niż jego ciało dopóki to ciało żyje.
Nie ma obecności na odległość jest tylko jej namiastka będąca w rzeczywistości niczym innym jak naszym myśleniem o kimś ewentualnie przekazaniem tych myśli za pomocą środków komunikacji.

To są jednakowoż ograniczenia ludzkie, których nie można odnosić do Boga z prostego powodu. Dusza ludzka jest związana z ciałem.
Bóg natomiast jest czystym duchem, a więc nie ma żadnych właściwości fizycznych jak wielkość. Nie można powiedzieć, że gdzieś jest a gdzieś go nie ma, bo to byłoby określaniem jego wielkości, co w przypadku czystego ducha jest po prostu zupełnie nie przystające.

Stwierdzenie że Bóg jest w niebie a nie na ziemi w sensie przestrzennym jest również cokolwiek chybione, bo niebo to jest stan a nie miejsce.

Cytuj:
On wlasnie umarl 'dobrowolnie' i juz nie moze byc na ziemi obecny. w przeciwnym wypadku okazaloby sie ze nie oddal siebie jako okup skoro moze wrocic to nie dal okupu

Śmierć dotyczy ciała a my rozmawiamy o obecności ducha.

Cytuj:
co to znaczy nie wstaje? Lazarz wstal

Łazarz został wskrzeszony przez Jezusa i wrócił w swoim ziemskim ciele.
Jezus zmartwychwstał własną mocą a ponadto nie w ciele podlegającym cierpieniu i śmierci lecz w ciele uwielbionym.
To są dwie zasadnicze różnice między jednym a drugim.

Cytuj:
18) Boga nikt nigdy nie widział, ..... mysle ze Jezusa widziano wiele razy
Cytuj:
Szkoda że cytujesz tylko wyrywkowo fragment zdania... Bo dalej Jezus wyjaśnia, że "jednorodzony Syn, który jest w łonie Ojca o Nim pouczył" mówiąc o sobie jako Synu, a w innym miejscu dodając "ja i Ojciec jedno jesteśmy".
W wielu innych momentach używa wyraźnie w odniesieniu do siebie Bożego Imienia JAHWE... i nie tylko to.
Cytuj:
ale wczesniej powiedziano ze byl w postaci bozej jaka Bog ma postac? óg jest duchem,... wiec postac boza to duch czyli cos niematerialnego i tak samo Jezus byl duchem (w postaci bozej)

"postacia" anioła również jest duch. Gdyby więc autor natchniony mówił o postaci duchowej (którą posiada oprócz aniołów również każdy człowiek) nie pisałby że istniał w postaci Bożej...
Cytuj:
...dalej czytamy nie byli nie chcial byc nigdy rowny Bogu

Czy możesz wskazać, gdzie w tym cytacie znajduje się słowo "nie chciał" ?
Bo ja widzę tam jedynie, że nie skorzystał ze sposobności siedzenia w spokoju w niebie, ale zniżył się po to, aby nas zbawić.
Zresztą cóż znaczy "nie skorzystał ze sposobności aby na równi być z Bogiem" ?
Musimy uświadomić sobie jedną podstawową kwestię.
Żaden byt który Bogiem nie jest nie ma możliwości Bogiem się stać. Z samej definicji Boga jest to niemożliwe.
Nie istnieje więc coś takiego jak "sposobność stania się Bogiem" jeżeli się Bogiem nie jest,
Zupełnym absurdem byłoby więc zdanie, że Jezus nie był Bogiem, ale miał możliwość być na równi z Ojcem, z której to możliwości nie skorzystał.
To zdanie nie trzymałoby się wówczas kupy, a chyba nie podejrzewasz autora natchnionego o pisanie bzdur.

Cytuj:
akurat w tym wersecie tego nie ma.

Chyba nie rozumiem. Sprawdziłam w conajmniej 5 różnych tłumaczeniach na język polski w wersji papierowej i cyfrowej i w jednym angielskim i we wszystkich początek 28 wersetu rozdziału 17 Dziejów Apostolskich brzmi: "Bo w nim żyjemy, poruszamy się i jesteśmy"
Cytuj:
stad jego przemowienie ze Bog nie mieszka w swiatychiach, ze nie jest ze zlota itd.

...lecz że w Nim żyjemy poruszamy się i jesteśmy. Że On jest wszędzie.

Pn kwi 11, 2005 19:50
[
Mówi się przenośnie że ktoś jest gdzieś obecny duchem. Ale jest to wyłącznie przenośnia. Duch człowieka nie może być gdzie indziej niż jego ciało dopóki to ciało żyje.
Nie ma obecności na odległość jest tylko jej namiastka będąca w rzeczywistości niczym innym jak naszym myśleniem o kimś ewentualnie przekazaniem tych myśli za pomocą środków komunikacji.

tak w przypadku czlowieka
jednak jak czytamy w pismie swietym
Bog ma Ducha Swietego i sie niem posluguje
A oto otworzyły Mu się niebiosa i ujrzał Ducha Bożego zstępującego jak gołębicę i przychodzącego na Niego

18) Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego

1) Pełen Ducha Świętego, powrócił Jezus znad Jordanu
a wiec Bog posluguje sie swoim swietym Duchem aby ....cos robic
Cytuj:
Bóg natomiast jest czystym duchem, a więc nie ma żadnych właściwości fizycznych jak wielkość. Nie można powiedzieć, że gdzieś jest a gdzieś go nie ma, bo to byłoby określaniem jego wielkości, co w przypadku czystego ducha jest po prostu zupełnie nie przystające.

wyglada na to jakbys juz byla w niebie albo przynajmniej bys robila badania na Bogu ze tak to opisujesz.
Pismo Swiete jest tuatj wyznacznikiem gdzie jest Bog a gdzie nie.

Cytuj:
Stwierdzenie że Bóg jest w niebie a nie na ziemi w sensie przestrzennym jest również cokolwiek chybione, bo niebo to jest stan a nie miejsce.

wedlug kogo ,czego niebo to stan?
Cytuj:
On wlasnie umarl 'dobrowolnie' i juz nie moze byc na ziemi obecny. w przeciwnym wypadku okazaloby sie ze nie oddal siebie jako okup skoro moze wrocic to nie dal okupu

Śmierć dotyczy ciała a my rozmawiamy o obecności ducha.

totez duch moze byc na ziemi ale Jezus nie.
Cytuj:
co to znaczy nie wstaje? Lazarz wstal
Łazarz został wskrzeszony przez Jezusa i wrócił w swoim ziemskim ciele.

tak jak Jezus
(24) Lecz Bóg wskrzesił Go, zerwawszy więzy śmierci
Jezus wskrzesil Bog
a Lazarza Jezus
podobnie prawda
ani Lazarz ani Jezus nie wstal sam
Cytuj:
Jezus zmartwychwstał własną mocą a ponadto nie w ciele podlegającym cierpieniu i śmierci lecz w ciele uwielbionym.
To są dwie zasadnicze różnice między jednym a drugim.

no wlasnie pokaz mi gdzie to napisane ze wstal wlasna moca skoro nie zyl
i co to znaczy w ciele uwielbionym?
Cytuj:
18) Boga nikt nigdy nie widział, ..... mysle ze Jezusa widziano wiele razy
Szkoda że cytujesz tylko wyrywkowo fragment zdania... Bo dalej Jezus wyjaśnia, że "jednorodzony Syn, który jest w łonie Ojca o Nim pouczył" mówiąc o sobie jako Synu, a w innym miejscu dodając "ja i Ojciec jedno jesteśmy".

tak Jezus pouczyl bo Jezus widzial Ojca wiec pouczyl o Ojcu .Jak ja poucze kogos o moim Ojcu nie oznacza wcale ze jestem moim Ojcem
co do
ja i ojciec jedno jestesmy
oto inny fragment
5) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało.
myslisz ze zona i maz to ta sama osoba?
a przeciez napoisano ''jedno cialo''
w greckim jest dokladnie to samo slowo
albo tu
Jana 17:21 Aby wszyscy byli jedno, jak Ty, Ojcze, we mnie, a Ja w tobie, aby i oni w nas jedno byli, aby świat uwierzył, że Ty mnie posłałeś

myslisz ze apostolowie sa tez Bogiem bo sa jedno w Nich?
przeciez to chodzi o jednosc w mysleniu ,dzialaniu o wspólnych celach celach a nie o jednej osobie.
Cytuj:
W wielu innych momentach używa wyraźnie w odniesieniu do siebie Bożego Imienia JAHWE... i nie tylko to.

gdzie?
Cytuj:
ale wczesniej powiedziano ze byl w postaci bozej jaka Bog ma postac? óg jest duchem,... wiec postac boza to duch czyli cos niematerialnego i tak samo Jezus byl duchem (w postaci bozej)
"postacia" anioła również jest duch.

no i tez aniolowie sa duchami
Cytuj:
Gdyby więc autor natchniony mówił o postaci duchowej (którą posiada oprócz aniołów również każdy człowiek) nie pisałby że istniał w postaci Bożej...

czlowiek nie posiada postaci duchowej
czemu autor mialby nie napisac ze Jezus istnial w postaci Bozej?
przeciez ludzie widzieli Jezusa jako czlowieka wiec aby im uzmyslowic ze Jezus pochodzi z nieba ze byl duchem wlasnie to powiedzial.
Cytuj:
...dalej czytamy nie byli nie chcial byc nigdy rowny Bogu
Czy możesz wskazać, gdzie w tym cytacie znajduje się słowo "nie chciał" ?
Bo ja widzę tam jedynie, że nie skorzystał ze sposobności siedzenia w spokoju w niebie, ale zniżył się po to, aby nas zbawić.

jesli mozesz skorzytac z przjazdu tramwajem za darmo ale z tego nie korzytasz to mozna powiedziezze nie chcesz korzytac z takiej okazji
Jezus tez nie skorzystalze sposobnosci aby byc rownym Bogu
Sam o sobie mówil
''Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie. ''
Ojciec wiekszy .
nie rowny nie taki sam
i Jezus idzie do Ojca a nie do siebie
Cytuj:
Zresztą cóż znaczy "nie skorzystał ze sposobności aby na równi być z Bogiem" ?
Musimy uświadomić sobie jedną podstawową kwestię.
Żaden byt który Bogiem nie jest nie ma możliwości Bogiem się stać. Z samej definicji Boga jest to niemożliwe.

a czemu?
w Pismie swietym jest mowa o wielu Bogach wic mozna stac sie Bogiem
Cytuj:
Nie istnieje więc coś takiego jak "sposobność stania się Bogiem" jeżeli się Bogiem nie jest,

gdyby nie istnialo to ten werset nie mialby miejsca
Cytuj:
Zupełnym absurdem byłoby więc zdanie, że Jezus nie był Bogiem, ale miał możliwość być na równi z Ojcem, z której to możliwości nie skorzystał.

chyba ze byla taka mozliwosc

(43) Ty w niebie, miejscu Twego przebywania, wysłuchaj i uczyń to wszystko, o co ten cudzoziemiec będzie do Ciebie wołać
45) wówczas wysłuchaj w niebie ich modlitwę oraz błaganie i wymierz im sprawiedliwość.
(1 Ks. Królewska 8:40-45, Biblia Tysiąclecia)
Dziecko, przygotuj się do drogi i idź razem z bratem twoim, a Bóg, który jest w niebie, niech was ma
33) Ty w niebie, w miejscu Twego przebywania, wysłuchaj i uczyń to wszystko

Bog mieszka w niebie a nie wszedzie

Pn kwi 11, 2005 20:40

Bog ma Ducha Swietego i sie niem posluguje

Duch Święty to Trzecia Osoba Boska, więc prosiłabym, żebyś nie pisał o niej jak o bożym posłańcu na wzór podrzędnego aniołka, dobrze...?
Cytuj:
Pismo Swiete jest tuatj wyznacznikiem gdzie jest Bog a gdzie nie

I toż Pismo Święte pisze że jest wszędzie :)
Cytuj:
wedlug kogo ,czego niebo to stan?

Między innymi według badaczy kosmosu :)
Cytuj:
totez duch moze byc na ziemi ale Jezus nie

No widzisz w jakie sprzeczności się zaplątujesz obstając przy teorii że duch jest przestrzenny ? :)
Cytuj:
tak jak Jezus

Nie. Jezus zmartwychwstał w ciele uwielbionym, które przechodziło przez drzwi zamknięte (na przykład)
Cytuj:
Ani Łazarz ani Jezus nie wstal sam.
No wlasnie pokaz mi gdzie to napisane ze wstal wlasna moca skoro nie zyl

"Nie żył" znaczyło jedynie tyle że Jego Ciało było martwe. Jego ludzka dusza żyła jak i zjednoczona z nią Jego Boska Natura.
A gdzie jest że sam... A no w jego własnej zapowiedzi tego zmartwychwstania:
św. Jan napisał(a):
Jezus dał im taką odpowiedź: Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzech dniach wzniosę ją na nowo. Powiedzieli do Niego Żydzi: Czterdzieści sześć lat budowano tę świątynię, a Ty ją wzniesiesz w przeciągu trzech dni? On zaś mówił o świątyni swego ciała. Gdy więc zmartwychwstał, przypomnieli sobie uczniowie Jego, że to powiedział, i uwierzyli Pismu i słowu, które wyrzekł Jezus

/J 2,19-22/
Cytuj:
i co to znaczy w ciele uwielbionym?

Powyżej napisałam
Cytuj:
tak Jezus pouczyl bo Jezus widzial Ojca wiec pouczyl o Ojcu .Jak ja poucze kogos o moim Ojcu nie oznacza wcale ze jestem moim Ojcem
co do ja i ojciec jedno jestesmy oto inny fragment. myslisz ze zona i maz to ta sama osoba? a przeciez napoisano ''jedno cialo'' w greckim jest dokladnie to samo slowo

Tak to samo słowo "jedno". Słowo oznaczające jedność. Jedność jednej i drugiej Osoby Boskiej jednakich w naturze, tak jak jednakowa jest natura ludzka mężczyzny i kobiety, którzy się jednoczą.
Cytuj:
gdzie?

Ależ proszę po kolei :) Miejsca w których Jezus używa wyraźnie imienia Bożego "Jestem" :
Cytuj:
- Mateusza 14:27  Jezus zaraz przemówił do nich: Odwagi! Ja jestem, nie bójcie się!

Gdyby miało to być poinformowanie że mają do czynienia ze znaną sobie osobą, Brzmiałoby to "Nie bójcie się, TO ja jestem"
Cytuj:
- Marka 14:62  Jezus odpowiedział: Ja jestem. Ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego i nadchodzącego z obłokami niebieskimi.

Zwróć uwagę że po tych słowach arcykapłan powiedział że Jezus zbluźnił. Czyli dla Żydów słowa Jezusa były ewidentnie jednoznaczne - ogłosił siebie równego Bogu
Cytuj:
- Jana 8:28  Rzekł więc do nich Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył.

Zdanie jest kompletnie nieskładne gdyby brać to jako informację o własnym istnieniu. Znowu ewidentne nazwanie Samego Siebie świętym imieniem Boga
Cytuj:
- Jana 8:58 Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, Ja jestem.

Podkreślenie że jest "starszy od Abrahama" jest wyraźnym podkreśleniem o co chodzi
Cytuj:
Jana 18:8  Jezus odrzekł: Powiedziałem wam, że Ja jestem. Jeżeli więc Mnie szukacie, pozwólcie tym odejść.

Na te słowa ci którzy po Niego przyszli padają na ziemię. Interpretacje mogą być dwie i każda dowodzi boskości Jezusa: - albo powalił ich własną mocą, albo ewidentnie Żydzi upadli na twarz na sam dźwięk Imienia
Cytuj:
czlowiek nie posiada postaci duchowej

A co to jest dusza ludzka?
Cytuj:
przeciez ludzie widzieli Jezusa jako czlowieka wiec aby im uzmyslowic ze Jezus pochodzi z nieba ze byl duchem wlasnie to powiedzial.

Więc kim był ?
Cytuj:
Ojciec wiekszy . nie rowny nie taki sam

Tak, wyższy od Jezusa jako Człowieka na ziemi.
Cytuj:
a czemu?

1. tego że byt nie będący Absolutem nie może się stać Absolutem. Gdyż Absolut zakłada odwieczność i niezmienność. Coś co jest teraz Absolutem, a nie było nim wcześniej nie spełnia podstawowego warunku bycia Absolutem, więc nie jest nim również obecnie
2. Byt niższy nie może własną mocą stać się bytem wyższym. Człowiek nie będący wszechmocnym nie może uczynić siebie wszechmocnym bo nie jest wszechmocny.
3. Byt niższy nie może również stać się Absolutem mocą z zewnątrz, bo konieczność mocy z zewnątrz dla stania się Absolutem wyklucza możliwość bycia Absolutem. Absolut to byt który istnieje sam z siebie właśnie jako Absolut.
No chyba że mówimy o bożkach w stylu Zeusa i Hery... takich "bogów" to rzeczywiście może być wiele ;) Ale porównywanie ich z Bogiem Jahwe nie nadawałoby się nawet na satyrę
Cytuj:
e swietym jest mowa o wielu Bogach wic mozna stac sie Bogiem
Cytuj:
Chyba coś opacznie zrozumiałeś :)
Cytuj:
Gdyby nie istnialo to ten werset nie mialby miejsca

Nie miałby ale wtedy i tylko wtedy jeżeli założyć prawdziwość twojej analizy, która jak dla mnie jest kompletnie nieprzekonująca. Co wykazałam powyżej
Cytuj:
Bog mieszka w niebie a nie wszedzie

Jeden werset biblijny kontra drugi ?
No możemy się w to bawić :)
- "Przenikasz mnie i znasz" patrz Ps 139,1 a również Hioba 7,20 i Ps 7,10
:)

Pn kwi 11, 2005 21:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona