Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 25, 2025 16:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 moja modlitwa 
Autor Wiadomość
Post Re: moja modlitwa
dokładnie , też wydawało mi się , że cóż to jest parę minut . ale żeby wytrwać tak jak ty przez calutki rok to trzeba dużego wyrzeczenia .widzę to teraz dokładnie . dzień po dniu - jednak świadomość , że w ten sposób mogę pomóc i mogę zrobić najlepszy podarunek swoim bliskim w formie modlitwy rekompensuje poniesiony trud .
tak sobie swego czasu myślałem , że kimś jestem jeżeli odmawiam modlitwę w intencji drugich osób - ale to był brak pokory - teraz wiem , że nie robie nic szczególnego . jako , że mam czas , lub znajduje ten czas może oznaczać iż właśnie do tego zostałem powołany , ponieważ inni mogą tego czasu nie mieć , lub w zatroskaniu o codzienny dzień mogą zapominać o modlitwie . ale po to właśnie są ci inni , którzy mogą się modlić . przecież w Panu jesteśmy jedno .
myślę sobie nieraz - popatrz ciebie i mnie już nie będzie tutaj , a modlitwa wysłuchana przez naszego Pana będzie ciagle żywa pośród tych , którzy tej modlitwy potrzebowali . odmówię w twojej intencji modlitwe i proszę również o jedną modlitwę . potrzebujemy wsparcia duchowego i tylko takiego bo majac wsparcie duchowe mamy wszystko aby stwiać czoła codziennym troskom .
pozdrawiam . :)

Pt sie 12, 2011 7:04
czy mogę się do Was przyłączyć?
Póki co-koronką do Bożego Miłosierdzia-jak wytrwam przez miesiąc to spróbuję trochę ambitniej czasowo:)
Potrzebuję również w ciągu tygodnia pomodlić się"we wspólnocie",mieć świadomość,że "uderzam"z konkretnymi osobami do Jego bram..

Pt sie 12, 2011 11:51
Pewnie, że możesz. Napisz jeszcze jeden post o modlitwie ofiarowanej innym a ja się zdecyduję znów na tajemnce szczęścia. Jeśli mi chodzi to po głowie to pewnie nie bez powodu. Lubię koronkę do MB. Odmawiam ją codziennie. W przeciwieństwie do Ciebie wybieram jednak samotność. Wychodzę na spacer i czas poświęcam na modlitwę. Podziwiam piękno natury, dotleniam się i zajmuję myśli rozmową z Bogiem.

Pt sie 12, 2011 13:36
Liza napisał(a):
Pewnie, że możesz. Napisz jeszcze jeden post o modlitwie ofiarowanej innym a ja się zdecyduję znów na tajemnce szczęścia. Jeśli mi chodzi to po głowie to pewnie nie bez powodu. Lubię koronkę do MB. Odmawiam ją codziennie. W przeciwieństwie do Ciebie wybieram jednak samotność

Sam na sam z Bogiem wybiera większość wierzących :) ,w moim wypadku też tak jest.Ale "gdzie jest dwóch lub trzech zebranych w imię moje...."wierzę bardzo w skuteczność zbiorowej modlitwy :) Dlatego takie umawianie sie na modlitwe bardzo mi odpowiada,bo to prawie jak "dwa w jednym".W ciszy nocnej samotności, a ze świadomością że w konkretnej intencji modlą się ze mną inni.
Ofiarowuję dzisiejszą koronkę za Tajfuna,Lizę oraz dowolną trzecią osobę,która się do nas przyłączy.

Pt sie 12, 2011 14:02
cichutko stąpam w głąb swojej duszy i proszę aby Pan raczył wysłuchać lizę i marielę .
będę pamiętał o was dzisiejszego wieczoru . i dziękuje . :)

Pt sie 12, 2011 18:35
Za dużo dobrego. Zostawiam was sobie na jutro. I dziękuję.

Pt sie 12, 2011 19:11
Jezus po modlitwie oczekuje , jest sam , uczniowie posnęli . zbliża się gromada ludzi i krpuje naszego Pana . zwiazane ręce przypominaja mi sytuację , gdy ręce Jezusa były rozciagniete na krzyzu i przybite - i jako człowiek nie mógł ruszyć rękoma - zwiazane ręce również są unieruchomione . Jezus w obu przypadkach nie ma możliwości obrony - inaczej ,odrzucenia precz do niego przychodzących . w tym jednak przypadku może przyjmować wszystko co człowiek mu przyniesie . ból , i radość , najgorszy upadek i najlepszą modlitwę . lecz są i tacy , którzy nic mu nie przynoszą takie zielone drzewa bez owoców . przydatne tylko do spalenia .ludzie dwukrotnie zwiazują ręce naszego Pana i dwukrotnie z miłości do człowieka On podaje te ręce . ale dalej stoi przed tłumem i nie chce sie ruszyć - o czymś zapomniałem - muszę jeszcze raz przemedytować sytuację modlitwy i pojmania Jezusa Chrystusa .

Wt sie 16, 2011 8:32
myślę , że wiem już dlaczego Jezus dalej stał i nie ruszał z miejsca - czekał , czekał aż dołoże mu jeszcze swoje ciężary i dalej stoi . i patrzy a ja sie lekam , bo on żąda , nawet nie żąda On prosi . i chociaż strach mnie ogarnia wyciągam swoje ręce i jak nasz Pan podaje wyciągnięte , a on mi je krępuje i uśmiecha się i teraz już nie jestem obserwatorem patrzącym na scene pojmania lecz jestem uczestnikiem tej sceny - przede mna Jezusa a ja z pochyloną głową za nim . tego właśnie oczekiwał i dlatego stał i nie ruszał z miejsca .mam ręce związane czym mam się bronić , jak?ale przecież dlaczego się martwić - to Jezus będzie przyjmował wszystkie uderzenia przeznaczone dla mnie . po co sie niepokoić . jeżeli On jest przede mną . :)

Śr sie 17, 2011 8:22
w trakcie modlitwy pomyślałem o mojej wolnej woli - i zacząłem medytować o przebaczeniu . pierwsza myśl - zły sługa , któremu Pan przebacza - i ten sam sługa nie przebaczający . mówię zły sługa , ale nie tylko zły sługa , ale i ci inni którzy zawinili wzgledem złego sługi - oni też byli żli . cały proces przebaczenia rozpoczynający się w sercu (czyli inaczej w duszy)w której spotykam Pana . jeżeli ona będzie wolna od złości i nienawiści Pan przyjdzie i zamieszka .jeżeli zły sługa nie przebaczył to ci którzy zawinili wzgledem złego sługi poniosą należną karę , aż do zupełnego oczyszczenia , ale spowoduje to sytuację w której właśnie ów zły sługa również będzie musiał oddać swój dług .czyli lepiej dla mnie przebaczyć niż nie przebaczyć bo po ludzku przebaczając sam doznam przebaczenia . dlaczego przebaczyć w sercu a nie po prostu przebaczyć . może dlatego iż przebaczyć do samego końca bez pozostawienia w sobie choćby i okruszyny jakiegoś zapamiętania .ale jak by nie spojrzeć to Bóg zostawia mi całkowicie wolną wolę odnośnie tego czy człowiek który mnie skrzywdził poniesie karę , czy raczej to ja człowiek wymazuje mu tę karę . wielkość człowieka do samodzielnego decydowania .dlatego pokornie mogę pochylić głowę i mieć nadzieję , że wszyscy ci których w jakikolwiek sposób skrzywdziłem potrafią mi przebaczyć . bo jeżeli nie - a mogą tak zrobić - to wówczas czeka mnie sprawiedliwy osąd Pana . :)

So sie 20, 2011 8:09
tajfun napisał(a):
jeżeli ona będzie wolna od złości i nienawiści Pan przyjdzie i zamieszka

Czasem mi się wydaje,że przebaczyłam.
Zupełnie przypadkiem,w jakiejś sytuacji okazuje się,że jednak nie do końca przebaczyłam,bo w sercu zostało uprzedzenie i niechęć do osoby,która względem mnie zawiniła.
Nawet przebaczyć bez Niego nie potrafię(beze mnie nic nie możecie).
Zatem proszę o łaskę przebaczenia,dla mnie i dla tych,którzy chcą,a nie potrafią..

Wt sie 23, 2011 6:28
napisał uczestnik tego forum zacytuję go
Cytuj:
kluczem do zwycięstwa nad samym sobą, kluczem do Boga jest pokora.

wspaniale słowa - pochylam, głowę i uderzam czołem w ziemię - widzialny ślad pokory o której zapominamy .może od tego trzeba zacząć aby przywrócić słowu pokora znaczenie , jego wymowę . upadam na kolaną lub siedząc po turecku pochylam głowę do ziemi i mówię przebacz mi bo jestem grzesznik .wielki grzesznik i tylko ty Panie możesz mnie podżwignąć - niech moja dusza się modli a ja zamilknę z pochyloną głową .pokory mi potrzeba .
re mariel - Bóg powiedział miłosierdzia chcę , nie ofiary - teraz ofiarą Bogu miłą jest duch skruszony (pokorny) .dlatego przebaczenie równoznaczy się z pokorą i ze związanymi rękoma . to Jezus wiąże ręce a my je mu podajemy .radość mnie przepełnia . bo mogę znosić dla Pana cierpienie .lub udręki codzienności .ale to takie teraz niepopularne . jakże to gdy firmuje się przebojowość ,mówić o pokorze albo miłosierdziu , zamilknę gdy brak myśli a rozum rozkojarzony pędzi w tę i drugą stronę - powtarzam słowa modlitwy czepiając się każdego słowa . pomodlę się za was dzisiaj - może Pan w łaskawości swojej wspomni na moją modlitwę .powtórzę słowa mariel
Cytuj:
Zatem proszę o łaskę przebaczenia,dla mnie i dla tych,którzy chcą,a nie potrafią..

dzięki . :)

Wt sie 23, 2011 15:14
rozkojarzony zgiełkiem potrzebuje ciszy . bo tylko w ciszy odnajde siebie . skupiam swoje myśli na słowach modlitwy . przyszła mi na myśl postać św józefa . ziemskiego opiekuna naszego Pana . św jozef cichy , pokorny , posłuszny .wiedział kim będzie Jezus .posłuszny słowom anioła , zatroskany o codzienność . ufający Bogu .pałający wielką miłością do Marii .wielki wojownik w walce z szatanem .ta jego cichość mobilizuje do wyciszenia siebie , do poszukiwania ciszy . to nie cialo ma krzyczeć lecz dusza . :)

Śr sie 31, 2011 7:21
tajfun napisał(a):
przyszła mi na myśl postać św józefa . ziemskiego opiekuna naszego Pana . św jozef cichy , pokorny , posłuszny .

Tak cichy,pokorny,że nawet jednego zdania po sobie nie zostawił,wszystko co mamy to opisy jego posłuszeństwa Bogu.
Tak oddany,nie szukający"swego",pokorny a nazywany Postrachem mocy piekielnych.Wielka jest siła pokory.Pokora jest jego bronią i łaską od Boga daną i nią gromi szatana.Św,Józefie,wstawiaj sie za nami,byśmy nie szukali sławy i rozgłosu i tylko Bogu chcieli sie podobać. :)

Śr sie 31, 2011 8:24
MARIEL napisał(a):
Czasem mi się wydaje,że przebaczyłam.
Zupełnie przypadkiem,w jakiejś sytuacji okazuje się,że jednak nie do końca przebaczyłam,bo w sercu zostało uprzedzenie i niechęć do osoby,która względem mnie zawiniła.
Nawet przebaczyć bez Niego nie potrafię(beze mnie nic nie możecie).

Przebaczenie to akt rozumnej woli. Na uczucia nie mamy wpływu. Nie chcesz, by osoba poślizgnęła się na skórce od banana i złamała sobie nogę to przebaczyłaś. :) Możesz dochodzić nawet swej sprawy w sądzie, jeśli ta osoba na to zasługuje. Tam dochodzisz jednak sprawiedliwości, a nie zemsty, motyw decyduje.
Przebaczamy, bo nam Bóg też przebacza.

Śr sie 31, 2011 19:04
tyle w nas przebaczenia ile w nas Jezusa Chrystusa .taka może być wykładnia przebaczenia . myślę , że czasem nasze uczucia są najlepszą formą przebaczenia lub pokory lub czynienia dobra .bezwiednie wykonujemy czynność nie zastanawiając się nad tym czy coś ta czynność nam przyniesie . (jakąś korzyść). uformowana osobowość może dokonywać rzeczy dobrych nie zastanawiając się nad niczym . natomiast wydaje mi się , że dochodzenie sprawiedliwości raczej nie mieści się w pojęciu przebaczenia. - odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy - przebacz nam to co zrobiliśmy niedobrego tak samo jak my przebaczamy .nie zdecydował bym się na słowa - bądż sprawiedliwy bo jestem słaby człowiek i znam moc jaką dysponuje szatan .dlatego będę mówił - bądż miłosierny i przebacz mi , zapomnij o moich winach serce czyste stwórz we mnie .
modliłem się o pokore i cisze . Pan mówił - jestem cichy i pokorny sercem.nic więcej nie trzeba - tylko wyciszenia się aby usłyszeć siebie . przepełniła mnie chwilka radości bo przez malutki momencik miałem uczucie swojej małości , swojej ciszy . nie znajde Boga tam gdzie hałas i zgiełk .wyciszyć swój umysł i dać się poprowadzić swoim słowom wypowiadanym ustami lub wypowiadanym w myślach . cisza i pokora - może inny potrzebuje więcej , może potrzebuje bardziej . daj mu Panie tego co może mu być potrzebne w drodze do Ciebie .pochylam głowę i z uśmiechem modle się do Pana . potrzeba mi nauczyć się pokory . ale jakie to trudne . z pełną świadomością przyjąć wolę Pana , zrozumieć i przyjąć . :)

Pt wrz 02, 2011 7:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona