Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 16:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Zamieszki na Światowych Dniach Młodzieży - kto ma rację? 
Autor Wiadomość

Post Re: Zamieszki na Światowych Dniach Młodzieży - kto ma rację?
Johnny99 napisał(a):
Niedawno okazało się też, że hotel (prowadzony przez chrześcijańskie małżeństwo) nie ma prawa odmówić pokoju "małżeńskiego" parze homoseksualistów. Więc jak niczego nam nie narzucacie?

W tym przypadku to Wy próbujecie nam narzucać swoją homofobie na zasadzie: "macie prawo być homo, ale liczcie się z tym, że my was z tego powodu będziemy wykluczać i dyskryminować i to nawet z tych dziedzin życia, które nie mają nic wspólnego z orientacją seksualną. Znam z internetu przypadek Włocha, który stracił prawo jazdy z powodu homoseksualizmu (źródło na końcu).

Homofoby i katolicy bronią swoich homofobicznych poglądów tym, że zdaniem niektórych naukowców homoseksualizm jest chorobą. A czy naukowcy udowodnili, że geje są gorszymi kierowcami? Czy naukowcy udowodnili, że geje są gorszymi klientami hoteli? Czy naukowcy udowodnili, że geje są gorszymi sąsiadami? Czy naukowcy udowodnili, że geje są gorszymi szefami, pracownikami, podwładnymi i współpracownikami? Czy naukowcy udowodnili, że geje są gorszymi prezydentami? Czy naukowcy udowodnili, że geje są gorszymi przyjaciółmi? Nie, nie udowodnili tego wszystkiego, a mimo to Wy i tak nie chcecie przyjąć gejów do hotelu, zabieracie gejom prawo jazdy, nie chcecie, by gej był Waszym sąsiadem, prezydentem lub przyjacielem, z byle powodu nie chcecie się przyjaźnić, bo wystarczy być gejem, żebyście Wy odmówili przyjaźni. Więc jak można Was lubić?

Artykuły
14 lat robót za homoseksualizm. Prezydent Malawi ułaskawił skazanych gejów
Miss: geje powinni zostać skazani na śmierć (niestety musisz iść przez Google, bo system tego forum wyrzuca z linków słowo "śmierć" pisane bez polskich znaków)
Stracił prawo jazdy z powodu homoseksualizmu

Czyli jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Przeczytajcie powyższe artykuły i komentarze do nich, a zobaczycie, jacy jesteście. Te wszystkie komentarze poparcia dla skazywania gejów na śmierć lub wiezienie były pisane przez Was, katolików. Jak można Was lubić; jak można nie protestować przeciwko wizycie papieża, skoro Wy chcecie zabierać ludziom prawo jazdy i uważacie, że gejom należy się śmierć i wiezienie?

Wt sie 23, 2011 16:25

Danielu, daruj nam swoje zniechęcenie do Kościoła, naprawdę. Od tematu dotyczącego zamieszania w Madrycie dotarłeś do oskarżania Kościoła o wszystko, co popadnie. Jeśli nie zrozumiesz, że Kościół nie odrzuca homoseksualistów, ale homoseksualizm to ja nie wiem, jak do Ciebie mówić.

Bo widzę, że dla Ciebie gwałcenie pomnika niedźwiedzia jest odpowiedzią na agresywny katolicyzm?

Wt sie 23, 2011 16:46
Moderator

Daniel86 napisał(a):
Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Gdyby Kościołowi dać władzę polityczną, nieustaną i niczym nieskrępowaną, to geje i inne mniejszości nielubiane przez Kościół i prawicę już po 100 latach musiałyby chować się przed policją. Aż strach pomyśleć, co by było po 500 latach.

dziwne. Ten sam Kościół miał faktyczną władze polityczną w wielu krajach na naszym kontynencie przez czas znacznie dłuższy niż 500 lat i nikt gejów i innych mniejszości nie tępił.
Powiesz mi dlaczego?
:o

Wt sie 23, 2011 18:21
Zobacz profil WWW

Daniel86 napisał(a):
W tym przypadku to Wy próbujecie nam narzucać swoją homofobie na zasadzie: "macie prawo być homo, ale liczcie się z tym, że my was z tego powodu będziemy wykluczać i dyskryminować i to nawet z tych dziedzin życia, które nie mają nic wspólnego z orientacją seksualną.

Równie dobrze mogę powiedzieć, że wy nam narzucacie swoją homofilię - i będziecie następnie dyskryminować nas i wykluczać, jeżeli odmówimy podporządkowania się waszym urojeniom. W Wielkiej Brytanii już tylko bronimy naszego prawa do życia po swojemu i nawet tego nam się odmawia. Więc o co ci chodzi?

Cytuj:
nie chcecie, by gej był Waszym sąsiadem, prezydentem lub przyjacielem, z byle powodu nie chcecie się przyjaźnić, bo wystarczy być gejem, żebyście Wy odmówili przyjaźni.

Ty piszesz o czymś konkretnym, czy tak sobie, po prostu? Czy ja w ogóle mam prawo mieć zdanie w kwestii tego, kogo chciałbym mieć za sąsiada, prezydenta czy przyjaciela, czy ty chcesz za mnie o tym decydować? Co?

Cytuj:
Więc jak można Was lubić?

Jeśli masz na myśli takich jak ty, to chyba lepiej, żebyście nas nie lubili.

Cytuj:
Czyli jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Przeczytajcie powyższe artykuły i komentarze do nich, a zobaczycie, jacy jesteście.

Niestety, w żadnym z tych artykułów nie pojawia się słowo "katolik", ani nawet sugestia w tym kierunku. Jacy jesteśmy? Ja nie zabieram nikomu prawa jazdy, nie skazuję nikogo na śmierć ani na więzienie. Więc jaki ja miałbym być w związku z tymi wydarzeniami? No?

Cytuj:
jak można nie protestować przeciwko wizycie papieża, skoro Wy chcecie zabierać ludziom prawo jazdy i uważacie, że gejom należy się śmierć i wiezienie?

Przytocz może wypowiedź papieża, w której wyznał on, że chce, by ludziom zabierano prawo jazdy i że uważa, iż gejom należy się śmierć i więzienie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 23, 2011 22:02

z tego co się orientuję..zamieszki były problemem rozdmuchanym przez media...i bardziej chodziło o kwestię finansowania przyjazdu papieża...żadna z osób mi znajomych które te dwa tygodnie spędziła w Madrycie(w tym moja córka,i proboszcz) nie napotkali żadnych manifestacji ,ani przejawów agresji...myślę ,ze ten medialny szum został specjalnie przez media rozciągnięty do rozmiarów abstrakcyjnych ,celowo z drobnych zajść ..zrobiono antyklerykalną nagonkę.

Wt sie 23, 2011 22:54

Daniel86--jesteś homo i dobrze ci z tym..to sobie bądź..ktoś chce się rozwodzić,używać prezerwatyw,zdradzać ---a co mi do tego?..człowiek ma wolny wybór,wolną wolę--dla mnie to grzech..a ja grzechu staram się nie wybierać..nie chcesz być w KK..a kto ci karze?
Grzech jest grzechem..i nie przestanie nim być,tylko dlatego ze ty uważasz inaczej-nie widzę powodu,abym musiała akceptować coś czego nie akceptuje..i zgadzała się na coś,co jest niezgodne z moimi zasadami i moim sumieniem

Wt sie 23, 2011 23:03

Daniel86 napisał(a):
W tym przypadku to Wy próbujecie nam narzucać

Nie, to Ty wchodzisz tutaj, na Forum ludzi pragnących pogłębiać swoją wiarę i usiłujesz narzucić poglądy sprzeczne z nią.

Śr sie 24, 2011 5:36

McHeir napisał(a):
Bo widzę, że dla Ciebie gwałcenie pomnika niedźwiedzia jest odpowiedzią na agresywny katolicyzm?

Nie, nie twierdzę, że to był dobry pomysł, ale jak tu się nie zezłościć widząc, że na każdym kroku chcecie nas wykluczać? Już nawet gej nie może być klientem hotelu, sąsiadem czy prezydentem. My nie wyznajemy Waszej religii, ale czy zabieramy Wam, katolikom, prawo jazdy z tego powodu?

medieval_man napisał(a):
dziwne. Ten sam Kościół miał faktyczną władze polityczną w wielu krajach na naszym kontynencie przez czas znacznie dłuższy niż 500 lat i nikt gejów i innych mniejszości nie tępił.
Powiesz mi dlaczego?

Jak to nie? :o Okres średniowiecza to był okres największego prześladowania i wykluczania mniejszości. Polecam Ci i Wam film dokumentalny "Historia Żydów" na Discovery Historia. Żydzi przez całe średniowiecze byli prześladowani albo traktowani jako obywatele drugiej kategorii mając o wiele mniej praw niż katolicy. Ponad to na stos można było trafić za głoszenie rzeczy, które dziś są uznane nie tylko przez naukę, ale także sam Kościół. O gejach to pewnie nawet nie ma co wspominać.

Johnny99 napisał(a):
W Wielkiej Brytanii już tylko bronimy naszego prawa do życia po swojemu i nawet tego nam się odmawia. Więc o co ci chodzi?

To Wy nie pozwalacie nam żyć po naszemu. Np. nie chcecie się zgodzić na legalizację związków partnerskich, choć dobrze wiecie, że niczego to w Waszym życiu nie zmieni na gorsze. Po prostu to robicie, bo jesteście wredni. A gdy już pozwalacie nam żyć po swojemu, to musimy za to płacić wykluczeniem.

Johnny99 napisał(a):
Ty piszesz o czymś konkretnym, czy tak sobie, po prostu? Czy ja w ogóle mam prawo mieć zdanie w kwestii tego, kogo chciałbym mieć za sąsiada, prezydenta czy przyjaciela, czy ty chcesz za mnie o tym decydować? Co?

A nie czytałeś komentarzy do artykułów? Jeśli komentujący, większości katolicy, uważają, że kara śmierci lub wiezienia to dobra kara za homoseksualizm, to tym bardziej Wy, katolicy, nie chcecie geja za przyjaciela, prezydenta czy sąsiada. Chyba logiczne?

Johnny99 napisał(a):
Przytocz może wypowiedź papieża, w której wyznał on, że chce, by ludziom zabierano prawo jazdy i że uważa, iż gejom należy się śmierć i więzienie.

Już to tłumaczyłem, że wszystko jest po cichu i subtelnie. Papież i Kościół nauczają, że homoseksualizm to grzech, a jednocześnie ten sam papież i Kościół nie nauczają, że nie może to być powodem do prześladowań, dyskryminacji i wykluczeń, bo tylko bóg ma prawo osądzać grzeszników, więc papież i Kościół zostawiają wiernym furtkę do poglądu, że gejów należy tępić, bo homoseksualizm to przecież grzech. A to jeszcze nie koniec. Papież i Kościół nawołują do obrony wartości chrześcijańskich w czasach, w których nie są one zagrożone delegalizacją. Czyli papież i Kościół tak naprawdę nawołują wiernych, by ci głosowali na prawicę, która sprawi, że wartości chrześcijańskie nie tylko będą legalne, ale niemalże narzucone.

piok333 napisał(a):
Nie, to Ty wchodzisz tutaj, na Forum ludzi pragnących pogłębiać swoją wiarę i usiłujesz narzucić poglądy sprzeczne z nią.

Gdyby rzeczywiście chodziło Wam tylko o pogłębianie wiary, to wszystko jest OK, ale Wy głosicie potrzebę wtrącania się do naszego życia. "Homoseksualizm to grzech, więc trzeba gejów dyskryminować, prześladować i wykluczać, nieważne, że to ich prywatna sprawa, a nie nasza". To samo z ateizmem, a czasem nawet z innymi religiami. Czyli niewsadzanie gejów do wiezienia za homoseksualizm uważasz za sprzeczne z Waszą wiarą?

Śr sie 24, 2011 13:37

Daniel86 napisał(a):
Wy głosicie potrzebę wtrącania się do naszego życia. "Homoseksualizm to grzech, więc trzeba gejów dyskryminować, prześladować i wykluczać, nieważne, że to ich prywatna sprawa, a nie nasza". To samo z ateizmem, a czasem nawet z innymi religiami.

Bzdury. Prawdziwy, nieskrzywiony katolicyzm nigdzie czegoś takiego nie głosi. To, co tu napisałeś, to karykaturalizowanie katolicyzmu.

Śr sie 24, 2011 16:31

Daniel86 napisał(a):
Nie, nie twierdzę, że to był dobry pomysł, ale jak tu się nie zezłościć widząc, że na każdym kroku chcecie nas wykluczać? Już nawet gej nie może być klientem hotelu, sąsiadem czy prezydentem. My nie wyznajemy Waszej religii, ale czy zabieramy Wam, katolikom, prawo jazdy z tego powodu?

Nie, nie zabieracie prawa jazdy, ale zabieracie dzieci. UK - mało?

Daniel86 napisał(a):
Jak to nie? Okres średniowiecza to był okres największego prześladowania i wykluczania mniejszości. Polecam Ci i Wam film dokumentalny "Historia Żydów" na Discovery Historia. Żydzi przez całe średniowiecze byli prześladowani albo traktowani jako obywatele drugiej kategorii mając o wiele mniej praw niż katolicy. Ponad to na stos można było trafić za głoszenie rzeczy, które dziś są uznane nie tylko przez naukę, ale także sam Kościół. O gejach to pewnie nawet nie ma co wspominać.

Discovery Historia nie jest dla mnie, studenta historii, żadnym wykładnikiem wiedzy. Polecam coś bardziej naukowego. Średniowiecze rządzi się innymi prawami i nie można na nie patrzeć przez pryzmat dzisiejszych czasów. Poza tym, Kościół nie skazywał na stos, mówię tu o Świętej Inkwizycji, bo Hiszpańska Inkwizycja to inna bajka.
Geje w średniowieczu? Owszem, żyło im się, ale nie obnosili się z tym jakby to był powód do dumy.

Daniel86 napisał(a):
To Wy nie pozwalacie nam żyć po naszemu. Np. nie chcecie się zgodzić na legalizację związków partnerskich, choć dobrze wiecie, że niczego to w Waszym życiu nie zmieni na gorsze. Po prostu to robicie, bo jesteście wredni. A gdy już pozwalacie nam żyć po swojemu, to musimy za to płacić wykluczeniem.

Chusteczkę do nosa chcesz?

Daniel86 napisał(a):
A nie czytałeś komentarzy do artykułów? Jeśli komentujący, większości katolicy, uważają, że kara śmierci lub wiezienia to dobra kara za homoseksualizm, to tym bardziej Wy, katolicy, nie chcecie geja za przyjaciela, prezydenta czy sąsiada. Chyba logiczne?

Mój kolega, gej, uśmiałby się z tego, co napisałeś.

Daniel86 napisał(a):
Już to tłumaczyłem, że wszystko jest po cichu i subtelnie. Papież i Kościół nauczają, że homoseksualizm to grzech, a jednocześnie ten sam papież i Kościół nie nauczają, że nie może to być powodem do prześladowań, dyskryminacji i wykluczeń, bo tylko bóg ma prawo osądzać grzeszników, więc papież i Kościół zostawiają wiernym furtkę do poglądu, że gejów należy tępić, bo homoseksualizm to przecież grzech. A to jeszcze nie koniec. Papież i Kościół nawołują do obrony wartości chrześcijańskich w czasach, w których nie są one zagrożone delegalizacją. Czyli papież i Kościół tak naprawdę nawołują wiernych, by ci głosowali na prawicę, która sprawi, że wartości chrześcijańskie nie tylko będą legalne, ale niemalże narzucone.

Po pierwsze, to prawica może utożsamiać się z Kościołem, jeśli oczywiście tego prawica chce. Kościół i katolicy popierają, a przynajmniej powinni popierać polityków, którzy stoją murem za Kościołem. I kółko się zamyka. Taka jest zależność. Chrześcijanie nie są zagrożeni prześladowaniami jak w starożytności, owszem, ale wartości chrześcijańskie, czy jeśli tu mówimy o Kościele - katolickie - są ostro zwalczane.

Daniel86 napisał(a):
Gdyby rzeczywiście chodziło Wam tylko o pogłębianie wiary, to wszystko jest OK, ale Wy głosicie potrzebę wtrącania się do naszego życia. "Homoseksualizm to grzech, więc trzeba gejów dyskryminować, prześladować i wykluczać, nieważne, że to ich prywatna sprawa, a nie nasza". To samo z ateizmem, a czasem nawet z innymi religiami. Czyli niewsadzanie gejów do wiezienia za homoseksualizm uważasz za sprzeczne z Waszą wiarą?

Czy na swoje zaślepione nienawiścią oczka widziałeś kiedyś Katechizm Kościoła Katolickiego? Zajrzyj na odpowiednie strony i przestań się zachowywać jak dzieciak, który koniecznie chce mieć jakiegoś lizaka.

Śr sie 24, 2011 19:47

Cytuj:

Nikt wam nie zabrania żyć po waszemu. Nie ma to nic wspólnego z "legalizacją". Związki partnerskie są w całym zachodnim świecie legalne, także w Polsce. To, że są legalne, wpływa, oczywiście, niezmiernie negatywnie na społeczeństwo - ale trudno, nic już się z tym nie da zrobić. Więc tak, jak najbardziej to, że wolno sobie żyć "na kocią łapę" wpływa negatywnie na życie moje, twoje i wszystkich innych - choć, oczywiście, ty tego nigdy nie zrozumiesz. Nikt was znikąd nie wyklucza, raczej przeciwnie: statystyki dowodzą, że jesteście bogatsi, lepiej sytuowani i lepiej wykształceni niż reszta społeczeństwa. Jesteście elitą. Wykluczone to są wielodzietne rodziny na wsiach, które nie mają co do garnka włożyć. Wykluczone to jest 1/5 polskich dzieci, które żyją w permanentnym głodzie (te problemy miałyby znacznie mniejszą skalę, gdyby rozwody, wolne związki i alkohol były nielegalne). To skandal, że wy, akurat wy, w ogóle śmiecie mówić o jakimś własnym wykluczeniu. Wy nie macie żadnych problemów, a wasze problemy nie zasługują na żadne zainteresowanie państwa. Państwo ma znacznie większe problemy niż zły humor nadąsanych, kasiastych homoseksualistów.

Cytuj:
Jeśli komentujący, większości katolicy, uważają, że kara śmierci lub wiezienia to dobra kara za homoseksualizm, to tym bardziej Wy, katolicy, nie chcecie geja za przyjaciela, prezydenta czy sąsiada. Chyba logiczne?

Z zasady nie czytam tego rodzaju komentarzy, to raz. Nie mam żadnych dowodów na to, że komentującymi są katolicy, to dwa. Zachowuję sobie prawo do decydowania, kogo chcę mieć za przyjaciela, prezydenta i sąsiada, to trzy.

Cytuj:
Już to tłumaczyłem, że wszystko jest po cichu i subtelnie.

No tak, to tak samo jak z Kaczyńskim - wprawdzie nic nie mówi, ale przecież wszyscy doskonale wiedzą, że najchętniej by wszystkich inaczej myślących wyzabijał.

Cytuj:
Papież i Kościół nauczają, że homoseksualizm to grzech

Nieprawda.

Cytuj:
Papież i Kościół nawołują do obrony wartości chrześcijańskich w czasach, w których nie są one zagrożone delegalizacją.

Oczywiście, że są zagrożone - przecież przytoczyłem przykłady. W Wielkiej Brytanii de facto prowadzenie hotelu czy domu dziecka w zgodzie z wartościami chrześcijańskimi jest już nielegalne. Sam to poparłeś. A przecież na tym się nie kończy. Nielegalne staje się powoli noszenie symboli chrześcijańskich w miejscu pracy (mamy już sporo precedensów). Nielegalne staje się eksponowanie symboli chrześcijańskich w "miejscach publicznych". Dalszy ciąg łatwo sobie wyobrazić. Najpierw dąży się do wyrugowania chrześcijaństwa w jakiejkolwiek formie z "przestrzeni publicznej", przez delegalizację prawa do publicznego manifestowania wiary.

Cytuj:
Czyli papież i Kościół tak naprawdę nawołują wiernych, by ci głosowali na prawicę, która sprawi, że wartości chrześcijańskie nie tylko będą legalne, ale niemalże narzucone.

I słusznie. Tak powinno być.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 25, 2011 9:18
Śmieszny jest ten świat:
- heteroseksualni w wolnych związkach manifestują, że nie potrzebują żadnej legalizacji związku, bo podstawowym, trwałyym fundamentem jest ich miłość.
- homoseksualni obnoszą się z miłością, ale jako niezbędny warunek potrzebują jej legalizacji.

Cz sie 25, 2011 9:30

McHeir napisał(a):
Średniowiecze rządzi się innymi prawami i nie można na nie patrzeć przez pryzmat dzisiejszych czasów. Poza tym, Kościół nie skazywał na stos, mówię tu o Świętej Inkwizycji, bo Hiszpańska Inkwizycja to inna bajka.

Ja cały czas powtarzam, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. To co dziś wydaje się nie do pomyślenia, za 500 lat może być normą. Myślę, że 500 lat nieustanej, niczym nieskrępowanej władzy politycznej Kościoła wystarczyłaby, by geje znowu byli paleni na stosach.

McHeir napisał(a):
Geje w średniowieczu? Owszem, żyło im się, ale nie obnosili się z tym jakby to był powód do dumy.

Nie obnosili się z tym, bo grozili za to kary ze strony Kościoła lub lincz ze strony społeczeństwa. Nawet dziś są takie miejsca na świecie, w których mafia lub gang może dokonać linczu za homoseksualizm.

McHeir napisał(a):
Kościół i katolicy popierają, a przynajmniej powinni popierać polityków, którzy stoją murem za Kościołem. I kółko się zamyka.

Kościół powinien odradzać wiernym głosowanie na partie, które chcą walczyć z Kościołem, a nie doradzać partie, które chcą narzucać ludziom religię i poglądy Kościoła. Przecież walka o świeckość państwa nie jest przeciwko Kościołowi tylko przeciwko próbie narzucania religii i poglądów.

Johnny99 napisał(a):
Nikt was znikąd nie wyklucza, raczej przeciwnie: statystyki dowodzą, że jesteście bogatsi, lepiej sytuowani i lepiej wykształceni niż reszta społeczeństwa. Jesteście elitą.

A nie przyszło Ci do głowy, że tylko elita ma odwagę się przyznawać do swojej orientacji seksualnej i ateizmu, a pozostali muszą się ukrywać przed dyskryminacją? Gdyby zrobić sondę uliczną w mieście i zapytać się "jesteś z miasta czy wsi?", to wyszłoby, że 100% jest z miasta. Tak samo jest z mniejszościami. O biednym geju mieszkającym na wsi i słabo wykształconym nie usłyszysz, więc dajesz się sam sobie nabrać, że nie ma takich. Jak więc możesz twierdzić, że geje nie są wykluczani, skoro tylko elita może sobie pozwolić na coming out?

Johnny99 napisał(a):
Nie mam żadnych dowodów na to, że komentującymi są katolicy, to dwa. Zachowuję sobie prawo do decydowania, kogo chcę mieć za przyjaciela, prezydenta i sąsiada, to trzy.

Jeśli większość Polaków to katolicy, to znaczy, że większość komentujących też. Tym bardziej, że oni sami powołują się na Biblię. Twierdzą, że kara wiezienia za homoseksualizm jest dobra, bo Biblia potępia homoseksualizm. A gdyby gej został prezydentem Polski, to na pewno na tym forum część z Was napisałaby, że to skandal i hańba dla narodu polskiego.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Nieprawda.

W tym momencie, to chyba sam nie wiesz, w co wierzysz.

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, że są zagrożone

Po pierwsze, walka o świeckość i neutralność państwa nie jest walką przeciwko Kościołowi tylko przeciwko próbie narzucania nam Waszej religii i poglądów. Po drugie, to normalne, że skrajność po jednej stronie rodzi skrajność po drugiej. Przez tyle wieków Wy nam próbowaliście narzucać swoją religię i poglądy i to czasem nawet ogniem i mieczem, to teraz role się odwrócili. Gdyby od samego początku była tolerancja i równość, to nie byłoby tego wszystkiego. Nie to, żebym usprawiedliwiał odwet i zemstę, ale sami sobie jesteście winni.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Czyli papież i Kościół tak naprawdę nawołują wiernych, by ci głosowali na prawicę, która sprawi, że wartości chrześcijańskie nie tylko będą legalne, ale niemalże narzucone.

I słusznie. Tak powinno być.

Czyli nie uznajesz demokracji? Uważasz, że rząd powinien wtrącać się nawet do tak prywatnych i osobistych spraw swoich obywateli jak seksualność i religijność? Uważasz, że rząd powinien narzucać swoim obywatelom swoją religię i poglądy zgodnie ze średniowieczną zasadą "czyja władza tego religia"? Czy my każemy Wam być ateistami i gejami? I Ty się jeszcze dziwisz, że katolicy są nielubiani?

Są odłamy protestanckie i sekty chrześcijańskie, które są o wiele bardziej radykalne od Was, katolików, ale nikt nic do nich nie ma, bo oni nie głoszą potrzeby obalenia demokracji i zastosowania zasady "czyja władza tego religia". Czyli możesz się do nich przyłączyć i żyć wg ich nauk, ale nie musisz, a do katolików już trzeba się przyłączyć, by nie być wykluczonym i prześladowanym.

Alus, nie generalizuj!

Cz sie 25, 2011 11:27
zbanowana na stałe

Daniel86 napisał(a):

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Nieprawda.

W tym momencie, to chyba sam nie wiesz, w co wierzysz.

Wedłu KK homoseksualizm grzechem nie jest tylko praktyki homoseksualne ( przynajmiej obecnie - ile razy zmieniano zdanie choćby w tej kwestii tego nie wiem)

A osoby homoseksualne "powinno sie traktować z szacunkiem,współczuciem i delikatnoscią" (KKK 2358)- jak uposledzone dziecko :?
Pytanie, komu współczuć bardziej?

Cz sie 25, 2011 12:24
Daniel86 napisał(a):
Myślę, że 500 lat nieustanej, niczym nieskrępowanej władzy politycznej Kościoła wystarczyłaby, by geje znowu byli paleni na stosach.

Problem w tym,że organizacje gejowskie są równie inwazyjne z narzucaniem swoich pogladów co Kościół katolicki, a może nawet bardziej. Mają ciagoty, by narzucać społeczeństwu co maja mówić, myśleć, jak wychowywać własne dzieci. Natomiast wszyscy, którzy mają wątpliwości czy aby na pewno homoseksualizm jest najnormalniejszą rzecza pod słońcem popełnianią straszliwą zbrodnie homofobii. Sądzę, że organizacje gejowskie nie potrzebowały by nawet 50 lat nieskrępowanej władzy politycznej by „na stosach palić”podejrzanych o homofobię. Większość tych organizacji to radykalna ekstrema. Wolę już Kościół katolicki :-D . Tam jednak łatwiej spotkać ludzi otwartych i tolerancyjnych.

Pt sie 26, 2011 10:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona