Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
LIST DO KOLOSAN

Kolosan 1:15-17
"15 On jest obrazem Boga niewidzialnego -
Pierworodnym wobec(słowa tego brak w oryginale) każdego stworzenia*,
16 bo w Nim zostało wszystko stworzone:
i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi,
byty widzialne i niewidzialne,
czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze*.
Wszystko przez Niego (z jego powodu) i dla Niego* zostało stworzone.
17 On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie."

Rok temu w innym temacie o tym fragmencie napisałem:
Cytuj:
Pomyśl co oznacza słowo pierworodny (zarówno w języku polskim jak i grece ma podobne znaczenie)?
W Bibli oznacza to głównie najstarszego syna ojca i pierwszego męskiego potomka u zwierząt.
Był więc pierwszym z rodzeństwa. Oczywiście mógł być jedynakiem.
Jednak pismo mówi wyraźnie "pierworodny (z czego?) wszelkiego stworzenia" czyli pierwsze stworzenie.
Zresztą poprzedzające słowa mówią "obraz niewidzialnego Boga" z czego wynika że:
1. Obraz to nie to samo co sama osoba
2. "niewidzialnego Boga" - no bo "Boga nikt nigdy nie widział a Jezus dał co do niego wyjasnienie"
A kolejne słowa mówią że Jezus w bycie przed ludzkim pośredniczyl w stwarzaniu wszystkiego innego. Więc adekwatne są słowa o nim jako "pierworodnym wszelkiego stworzenia". Bóg pierwsze stworzył swego Syna a potem za jego pośrednictwem wszystko inne.

Co do słówka "wobec" to wstawili je tłumacze BT chyba ze wzgledów teologicznych. Brak go w oryginale - por. interlinia Vocatio.

Fragment ten nazywając Jezusa "pierworodnym stworzenia" i "obrazem Boga" (w doskonały sposób odzwierciedlającego wspaniałe przymioty JHWH) jasno wskazuje na jego relacje z Ojcem.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn sie 22, 2011 11:09

Elbrus napisał(a):
aspherus napisał(a):
Trzeba zwrocic uwagę na to że PAN(KURIO) to nie tylko BÓG OJCIEC
ale również BÓG W CHRYSTUSIE . Jeden jest PAN . 4.32
"Stawajcie sie (zaś) ku jedni drugim łagodni , miłosierni , darowując sobie samym ,
tak jak i BÓG W POMAZAŃCU(THEOS EN CHRISTO) darował wam ." (przeklad interlinearny Vocatio)
Kto wypełnia Jego przykazania, trwa w Bogu, a Bóg w nim;
a to, że trwa On w nas, poznajemy po Duchu, którego nam dał.

(1 Jana 3:24)

Dobry komentarz.
Czyżby BÓG mieszkał ontologicznie w prawowiernych chrześcijanach?

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pn sie 22, 2011 11:11

arcana85 napisał(a):
aspherus napisał(a):
aspherus napisał(a):
List Do Efezjan 4.1 Biblia Nowego Świata "Ja zatem , więzień w PANU(KURIO) upraszam was , abyście chodzili w sposób godny powołania , którym zostaliście powołani ." Dla porównania wers 6.7 "Służcie jako niewolnicy mający dobre sklonności , tak jak dla JEHOWY(KURIO) , a nie dla ludzi ." Trzeba zwrocic uwagę na to że PAN(KURIO) to nie tylko BÓG OJCIEC ale również BÓG W CHRYSTUSIE . Jeden jest PAN . 4.32 "Stawajcie sie (zaś) ku jedni drugim łagodni , miłosierni , darowując sobie samym , tak jak i BÓG W POMAZAŃCU(THEOS EN CHRISTO) darował wam ." (przeklad interlinearny Vocatio)

List Do Efezjan 5.2 " Stawajcie się więc naśladowcami BOGA(THEOU) , jak dzieci umiłowane ... " tu nie pisze jakiś Bóg tylko BÓG .

arcana 85 napisał"Mamy być naśladowcami Boga. I co w związku z tym?
Enigmatycznośc Twoich wpisów utrudnia odpowiadanie na nie. " Podalem Ci kolejny przykład gdzie występuje słowo "BÓG" . Jeżeli twierdzisz że tu pisze "jakiś Bóg" to to udowodnij ale Biblią a nie swoim "bo ja tak chce " .

Pn sie 22, 2011 17:39

arcana85 napisał(a):
aspherus napisał(a):
aspherus napisał(a):
List Do Efezjan 4.1 Biblia Nowego Świata "Ja zatem , więzień w PANU(KURIO) upraszam was , abyście chodzili w sposób godny powołania , którym zostaliście powołani ." Dla porównania wers 6.7 "Służcie jako niewolnicy mający dobre sklonności , tak jak dla JEHOWY(KURIO) , a nie dla ludzi ." Trzeba zwrocic uwagę na to że PAN(KURIO) to nie tylko BÓG OJCIEC ale również BÓG W CHRYSTUSIE . Jeden jest PAN . 4.32 "Stawajcie sie (zaś) ku jedni drugim łagodni , miłosierni , darowując sobie samym , tak jak i BÓG W POMAZAŃCU(THEOS EN CHRISTO) darował wam ." (przeklad interlinearny Vocatio)

List Do Efezjan 5.2 " Stawajcie się więc naśladowcami BOGA(THEOU) , jak dzieci umiłowane ... " tu nie pisze jakiś Bóg tylko BÓG .

Mamy być naśladowcami Boga. I co w związku z tym?
Enigmatycznośc Twoich wpisów utrudnia odpowiadanie na nie.

Zakładasz:
Cytuj:
Jeden jest PAN

i z tego wywodzisz ontologiczną jednośc JHWH i Mesjasza.
Jednak założenie to jest błędne.

Co oznacza słowo PAN i do kogo sie odnosi?
1. Do Boga-Stwórcy np. Ezechiela 3:11
2. Do Jezusa chrystusa np. mateusza 7;21
3. Jan nazywa tak jedną z postaci w swoich wizjach Apokalipsa 7:13,14
4. Abraham zwracał się tak do aniołów Rodzaju 19:1,2
5. Pan określa własciciela lub osobę posiadająca władzę Rodzaju 24:9
6. Sara mówiął tak o Abrahamie Rodzaju 18:12
7. Panami są zwani także fałszywi bogowie 1 Koryntian 8:5

Zarówno JHWH jak i Jezus są "Panami" a więc mają władzę.
Pojęcie "PAN" w żaden sposób nie implikuje "boskiej" (w sensie Boga Wszechmocnego) natury bytu nim obdarzonego.
Błedne pojęcie wyrazy PAN jest analogiczne do błędnego wyobrażenia o pojęciu BÓG. Błedność polega na sztucznym zawężaniu tych pojęć do jednego bytu (Stwórcy) a następnie interpretowanie fragmentów Biblii przez taką błedną definicję.

Ale to Ty pierwszy napisaleś że jeden jest Pan a teraz udowadniasz że jednak kilku . Zdecyduj się . w Nowym Testamencie nie ma IMENIA JHWH TYLKO JEST NAPISANE BÓG OJCIEC - to podaje do informacji wszystkich którzy o tym nie wiedzą zreszta arcana 85 napisał "...polega na sztucznym zaweżaniu ... a następnie interpretowanie fragmentów Biblii..."

Pn sie 22, 2011 18:24

Cytuj:
w Nowym Testamencie nie ma IMENIA JHWH TYLKO JEST NAPISANE BÓG OJCIEC

Tym nie przekonasz Świadków Jehowy - odpowiadają: "może i nie ma, ale na pewno było, na 100%! To tylko źli katolicy je usunęli!". Dziwi mnie, że jeszcze nikt od nas nie wpadł na podobne argumentowanie na zarzuty protestantów: "nie ma w Biblii czegoś, czego nauczamy? eee tam, było, na pewno, to tylko źli odstępcy to usunęli!".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 22, 2011 18:34

Jamsen napisał(a):
2 Koryntian 2:17
Biblia Tysiąclecia
Nie jesteśmy bowiem jak wielu, którzy kupczą słowem Bożym*, lecz ze szczerości, jak od Boga mówimy w Chrystusie przed Bogiem.

Przekład Nowego Świata
My; bo nie jesteśmy wędrownymi handlarzami słowa Bożego, jak wiele ludzi, ale mówimy jak ze szczerości, jak posłani przez Boga, pod okiem Bożym, wespół z Chrystusem.

Biblia Warszawska
Bo my nie jesteśmy handlarzami Słowa Bożego, jak wielu innych, lecz mówimy w Chrystusie przed obliczem Boga jako ludzie szczerzy, jako ludzie mówiący z Boga.

Nic w tym wersecie nawet nie sugeruje tego, co napisałeś.

ależ nic łatwiejszego to się tak robi .

Pn sie 22, 2011 18:49

arcana85 napisał(a):
Elbrus napisał(a):
aspherus napisał(a):
"Stawajcie sie (zaś) ku jedni drugim łagodni , miłosierni , darowując sobie samym ,
tak jak i BÓG W POMAZAŃCU(THEOS EN CHRISTO) darował wam ." (przeklad interlinearny Vocatio)

Dobry komentarz.
Czyżby BÓG mieszkał ontologicznie w prawowiernych chrześcijanach?

A gdzie tu jest napisane że Bóg mieszka ontologicznie w prawowiernych chrześcijanach ? Tu jest napisane " trwa w Bogu a Bóg w nim " .

Pn sie 22, 2011 19:32

Elbrus napisał(a):
aspherus napisał(a):

Jeżeli chodzi o "...z(EK) Ducha którego nam dał ." to werset 4.6 mówi "My z(EK)Boga jesteśmy." A tak na marginesie to widac tego Ducha czy nie ? ma jakis obraz czarnobiały może kolorowy a może tak jak w amerykanskich filmach jest taka zjawą białą prześwitującą która się pojawia i znika ? Jaki jest obraz Ducha ?

Pn sie 22, 2011 19:49

arcana85 napisał(a):
aspherus napisał(a):
aspherus napisał(a):

Mamy być naśladowcami Boga. I co w związku z tym?
Enigmatycznośc Twoich wpisów utrudnia odpowiadanie na nie.

Zakładasz:
Cytuj:
Jeden jest PAN

i z tego wywodzisz ontologiczną jednośc JHWH i Mesjasza.
Jednak założenie to jest błędne.

Co oznacza słowo PAN i do kogo sie odnosi?
1. Do Boga-Stwórcy np. Ezechiela 3:11
2. Do Jezusa chrystusa np. mateusza 7;21
3. Jan nazywa tak jedną z postaci w swoich wizjach Apokalipsa 7:13,14
4. Abraham zwracał się tak do aniołów Rodzaju 19:1,2
5. Pan określa własciciela lub osobę posiadająca władzę Rodzaju 24:9
6. Sara mówiął tak o Abrahamie Rodzaju 18:12
7. Panami są zwani także fałszywi bogowie 1 Koryntian 8:5

Zarówno JHWH jak i Jezus są "Panami" a więc mają władzę.
Pojęcie "PAN" w żaden sposób nie implikuje "boskiej" (w sensie Boga Wszechmocnego) natury bytu nim obdarzonego.
Błedne pojęcie wyrazy PAN jest analogiczne do błędnego wyobrażenia o pojęciu BÓG. Błedność polega na sztucznym zawężaniu tych pojęć do jednego bytu (Stwórcy) a następnie interpretowanie fragmentów Biblii przez taką błedną definicję.

Gdzie ja napisałem że słowo "Pan" coś implikuje ? Pokazałem że tak samo o BOGU OJCU Biblia mowi "Pan" jak i o BOGU W POMAZAŃCU . BÓG OJCIEC I BÓG W POMAZAŃCU . To nie słowo "Pan" coś implikuje tylko BIBLIA TAK MÓWI . Może ktoś pokaże granicę albo co jest granicą która oddziela BOGA OJCA od CHRYSTUSA (BOGA W CHRYSTUSIE) skoro są to oddzielne byty ?

Wt sie 23, 2011 20:33

aspherus napisał(a):
A gdzie tu jest napisane że Bóg mieszka ontologicznie w prawowiernych chrześcijanach ? Tu jest napisane " trwa w Bogu a Bóg w nim " .

Słuszny wniosek.
A gdzie jest napisane że Bóg mieszka ontologicznie w Chrystusie? Bo sformułowanie "Bóg w nim" a "Bóg w Chrystusie" wygląda dokładnie tak samo.

Abyśmy się rozumieli. Nie ma jakiegoś mistycznego "Boga w Chrystusie". Sa dwie osoby:
1 Bóg Wszechmocny, Stwórca, JHWH, Ojciec
2 Jezus Chrystus, Syn Bozy, Zbawiciel, Głowa Kościoła etc.

aspherus napisał(a):
Podalem Ci kolejny przykład gdzie występuje słowo "BÓG" . Jeżeli twierdzisz że tu pisze "jakiś Bóg" to to udowodnij ale Biblią a nie swoim "bo ja tak chce " .

Słowo "Bóg" występuje w setkach innych miejsc ale nie raczyłes napisać co ma to udowadniać.

aspherus napisał(a):
w Nowym Testamencie nie ma IMENIA JHWH TYLKO JEST NAPISANE BÓG OJCIEC - to podaje do informacji wszystkich którzy o tym nie wiedzą zreszta arcana 85 napisał "...polega na sztucznym zaweżaniu ... a następnie interpretowanie fragmentów Biblii..."

A JAHWE to kto jak nie Bóg-Ojciec? Masz na ten temat jakieś teorie?

aspherus napisał(a):
Gdzie ja napisałem że słowo "Pan" coś implikuje ? Pokazałem że tak samo o BOGU OJCU Biblia mowi "Pan" jak i o BOGU W POMAZAŃCU . BÓG OJCIEC I BÓG W POMAZAŃCU . To nie słowo "Pan" coś implikuje tylko BIBLIA TAK MÓWI . Może ktoś pokaże granicę albo co jest granicą która oddziela BOGA OJCA od CHRYSTUSA (BOGA W CHRYSTUSIE) skoro są to oddzielne byty ?

Daj spokój z tym konstruktem "Bóg w pomazańcu". Chyba że wykarzesz jak do Boga ma się "Bóg w nim" (czyli kazdym konkretnym chrześcijaninie) i dlaczego akurat "Bóg w Chrystusie" jest czymś innym od "Bóg w nim(chrześcijaninie)"

No i jak ci wykaząłem o Abrahamie tez powiedziano że jest Panem i co z tego? To znaczy że ma boską naturę czy co?

A granica oddzielająca Boga od Chrystuasa jest taka sama jaka oddziela Stwórcę od stworzenia.
(porównaj sobie tego "Boga w Chrystusie" z "Bogiem w chrześcijanach")

I uwaga techniczna na przyszłość - pisz po jednym poście i trochę tłumacz o co ci chodzi bo nie mam zamiaru się domyślać.

Pozdrawiam

Pt sie 26, 2011 20:49

Tu nie chodzi o fragmenty ale o cały przekaz Ewangelii. Oto Bóg stał się człowiekiem aby za nas cierpieć. Unitaryzm twierdzi że Bóg stworzył anioła którego oddelegował aby cierpiał, przez co Bóg jawi się znacznie mniej doskonałym.
Poza tym - co robił Bóg przez stworzeniem świata? Według Unitaryzmu był bardzo samotny i musiał stworzył świat aby to trochę złagodzić.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt sie 26, 2011 21:08

arcana85 napisał(a):
aspherus napisał(a):

Słuszny wniosek.
A gdzie jest napisane że Bóg mieszka ontologicznie w Chrystusie? Bo sformułowanie "Bóg w nim" a "Bóg w Chrystusie" wygląda dokładnie tak samo.

Abyśmy się rozumieli. Nie ma jakiegoś mistycznego "Boga w Chrystusie". Sa dwie osoby:

aspherus napisał(a):
Podalem Ci kolejny przykład gdzie występuje słowo "BÓG" . Jeżeli twierdzisz że tu pisze "jakiś Bóg" to to udowodnij ale Biblią a nie swoim "bo ja tak chce " .

Słowo "Bóg" występuje w setkach innych miejsc ale nie raczyłes napisać co ma to udowadniać.

aspherus napisał(a):
w Nowym Testamencie nie ma IMENIA JHWH TYLKO JEST NAPISANE BÓG OJCIEC - to podaje do informacji wszystkich którzy o tym nie wiedzą zreszta arcana 85 napisał "...polega na sztucznym zaweżaniu ... a następnie interpretowanie fragmentów Biblii..."

A JAHWE to kto jak nie Bóg-Ojciec? Masz na ten temat jakieś teorie?

aspherus napisał(a):

Daj spokój z tym konstruktem "Bóg w pomazańcu". Chyba że wykarzesz jak do Boga ma się "Bóg w nim" (czyli kazdym konkretnym chrześcijaninie) i dlaczego akurat "Bóg w Chrystusie" jest czymś innym od "Bóg w nim(chrześcijaninie)"

No i jak ci wykaząłem o Abrahamie tez powiedziano że jest Panem i co z tego? To znaczy że ma boską naturę czy co?

A granica oddzielająca Boga od Chrystuasa jest taka sama jaka oddziela Stwórcę od stworzenia.
(porównaj sobie tego "Boga w Chrystusie" z "Bogiem w chrześcijanach")

I uwaga techniczna na przyszłość - pisz po jednym poście i trochę tłumacz o co ci chodzi bo nie mam zamiaru się domyślać.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o cytat Elbrusa to ja się tutaj nie wypowiedzialem tylko zacytowalem to co Ty powiedziałeś i pokazalem Twoją manipulację tym zdaniem . A teraz cytat : Księga Rodzaju 1.1 " Na początku stworzył BÓG niebo i ziemię . " Jest tu Słowo BÓG i to nawet w Biblii Nowego Świata . Jakiś Bóg ? I to ten sam Bóg . BÓG W POMAZAŃCU . I nie jest to konstrukt tylko tak mówi Biblia . Nic na to nie poradzę . Już napisalem że to nie słowo Pan coś ... a dalej sobie przeczytaj sam .

Pt sie 26, 2011 23:30

arcana85 napisał(a):

Są dwie osoby ale jeden Bóg.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So sie 27, 2011 8:35

Andy72 napisał(a):
Tu nie chodzi o fragmenty ale o cały przekaz Ewangelii. Oto Bóg stał się człowiekiem aby za nas cierpieć. Unitaryzm twierdzi że Bóg stworzył anioła którego oddelegował aby cierpiał, przez co Bóg jawi się znacznie mniej doskonałym.

Nie ten "anioł" istniał wczesniej i nie został stworzony po to by zostac "oddelegowanym".
Nie ma to żadnego związku z doskonałościa Boga. A "jawic' to się może niedoskonałym ludziom którzy nie wiedzą co to "doskonałość"

Andy72 napisał(a):
Poza tym - co robił Bóg przez stworzeniem świata? Według Unitaryzmu był bardzo samotny i musiał stworzył świat aby to trochę złagodzić.

Po pierwsze to Twoja projekcja na temat tego co wyznaje Unitarianizm.
Po drugie czyż Bóg nie jest poza czasem?
Wiec pytanie co robił przed stworzeniem jest pozbawione sensu.

Andy72 napisał(a):

To ludzki pogląd wykoncypowany przez teologów na przestrzeni kilku wieków. Pierwsi chrzescijanie podobnie jak żydzi z których sie wywodzili byli ściśle unitarni i nic o wieloosobowych bogach nie wiedzieli.

Pozdrawiam

So sie 27, 2011 11:47

aspherus napisał(a):
Jeżeli chodzi o cytat Elbrusa to ja się tutaj nie wypowiedzialem tylko zacytowalem to co Ty powiedziałeś i pokazalem Twoją manipulację tym zdaniem

Aspherusie ty z trudem artykułujesz własne zdanie a co dopiero wykazywanie komukolwiek czegokolwiek. Poza tym milczeniem zbyłes porównanie "Boga w Chrystusie" i "Boga w nim" i moje pytania z tym związane. Rozumiem że nie masz żadnych argumentów na obronę swojej tezy że jedne słowa nalezy rozumiec ontologicznie a drugie nie?

aspherus napisał(a):
A teraz cytat : Księga Rodzaju 1.1 " Na początku stworzył BÓG niebo i ziemię . " Jest tu Słowo BÓG i to nawet w Biblii Nowego Świata . Jakiś Bóg ? I to ten sam Bóg . BÓG W POMAZAŃCU . I nie jest to konstrukt tylko tak mówi Biblia . Nic na to nie poradzę . Już napisalem że to nie słowo Pan coś ... a dalej sobie przeczytaj sam .

Nie, tak nie mówi Biblia. Ty tam wstawiasz jakiegoś " BOGA W POMAZAŃCU" Bóg ma konkretne imię - JHWH. I tego konkretnego Boga opisano w rodzaju jako stworzyciela. Nie ma tu żadnego odniesienia to jakiegoś mitycznego "BOGA W POMAZAŃCU". Zresztą nie zdołałeś albo nie chciałeś wykazać że zwrot ten ma konotacje ontologiczne.

So sie 27, 2011 11:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 84  Następna strona