Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Katolicyzm - typowa religia politeistyczna? 
Autor Wiadomość

Post Re: Katolicyzm - typowa religia politeistyczna?
to znaczy, że ten, kto tak mówi, nie zna credo, które co niedzielę (albo częściej) klepie na Eucharystii; nie wie w co wierzy. a to rodzi pytanie: czy taka wiara to wiara?

Cz sie 25, 2011 21:15
Korneliaa,
myślę,że to jest wiara,tylko niedojrzała(polecam:" Dorosły człowiek dojrzała wiara"-Paul'a -Andre Giguere)

Pt sie 26, 2011 6:50
Asparagus napisał(a):
Pojęcia "monoteizmu" jak i "politeizmu" zostały zdefiniowane przez ludzi aby łatwiej opisać i usystematyzować pewne idee religijne. Oczywiście, że ktoś może twierdzić, że katolicyzm to politeizm, ale to jeszcze nie dowodzi, że ktoś inny nie może twierdzić, że jest to religia monoteistyczna, ponieważ można znaleźć przesłanki zarówno do jednego twierdzenia jak i drugiego. A już na podstawie czyjegoś mniemania o politeizmie czy monoteizmie jakiejś religii nie można dowodzić fałszywości lub prawdziwości jakiejś religii. W dodatku dlaczego monoteizm miałby być lepszy niż politeizm?

Asparagus, ja nigdzie nie piszę, że monoteizm jest lepszy czy gorszy od politeizmu ani też nigdzie nie piszę, że politeistyczne elementy katolicyzmu dowodzą jego fałszywości. Tylko zwracam uwagę na to, że zgodnie z definicją politeizmu i monotizmu katolicyzm bardziej można zaliczyć właśnie do religii politeistycznych a przynajmniej tak jak piszesz: "można znaleźć przesłanki do takiego twierdzenia".

Pt sie 26, 2011 18:10
MARIEL napisał(a):
czy można powiedzieć,że gdy w wieku 7lat modliłam się z nabożną czcią do Matki Bożej,nie widząc swojego błędu,nie rozróżniając modlitwy do niej ,od modlitwy za Jej posrednictwem to byłam bałwochwalcą?
Czy prosty staruszek chodzący na wszystkie święta maryjne do kościoła,odmawiający dziesiątki zdrowasiek na wysłużonym różańcu jest bałwochwalcą (bo nie widzi tej zasadniczej różnicy,którą my widzimy,a on nie jest jej świadomy?)??

Doskonały przykład Mariel, dziękuję. No właśnie dzieci, starsze osoby, ale też wiele osób w średnim wieku, zwłaszcza mniej wykształconych wierzy chciażby w cudowną moc Maryi. To nie przypadek, że taka jest ich wiara: Kościół (choć formalnie mówi nieco co innego) nieformalnie mocno wspiera te politeistyczne wierzenia wiedząc, że przyciągają one wiernych (w artykule, który przytoczyłem w tym wątku jeden z biskupów mówi o tym w zasadzie wprost).
MARIEL napisał(a):
Pytanie również do niewierzących-czy są politeistami?

Tak, oczywiście są, jeśli za wykładnik przyjąć ich wiarę. Można za wykładnik przyjąć ich przynależność do Kościoła katolickiego, który uważa się za monoteistyczny (moim zdaniem niesłusznie) i wówczas nazwać ich monoteistami, ale to sztuczne.

Pt sie 26, 2011 20:29
atheist napisał(a):
No właśnie dzieci, starsze osoby, ale też wiele osób w średnim wieku, zwłaszcza mniej wykształconych wierzy chciażby w cudowną moc Maryi. To nie przypadek, że taka jest ich wiara: Kościół (choć formalnie mówi nieco co innego) nieformalnie mocno wspiera te politeistyczne wierzenia wiedząc, że przyciągają one wiernych

Kosciół nie zabrania wzrastania w wierze,doskonalenia swojej wiedzy na ten temat.Przeciwnie,zachęca,proponuje różne formy aktywności religijnej świeckich w kościele,nieustannie"bębni"o czytaniu,rozważaniu słów Pisma Sw.
Doskonale wiesz,że są ludzie,których poszerzanie horyzontów w jakiejkolwiek dziedzinie po prostu nie interesuje(z różnych względów),zawsze byli,są i pewnie będą tacy,którzy od lektur preferują streszczenia,oraz tacy którym nawet streszczeń nie chce się czytać,albo" nie mają do tego głowy"i już.

So sie 27, 2011 7:15

atheist napisał(a):
sparagus, ja nigdzie nie piszę, że monoteizm jest lepszy czy gorszy od politeizmu ani też nigdzie nie piszę, że politeistyczne elementy katolicyzmu dowodzą jego fałszywości. Tylko zwracam uwagę na to, że zgodnie z definicją politeizmu i monotizmu katolicyzm bardziej można zaliczyć właśnie do religii politeistycznych a przynajmniej tak jak piszesz: "można znaleźć przesłanki do takiego twierdzenia".

Zwróć jednak uwagę, że właściwie nie ma religii, która by była w 100% monoteistyczna. Żydzi (niektóre odłamy) czczą np. zmarłych cadyków, muzułmanie też czczą swoich świętych. Widocznie nawet w religiach monoteistycznych jest potrzeba tworzenia bytów pośrednich pomiędzy zwykłymi ludźmi a Bogiem.
No i jeszcze jedno. Zatytułowałeś wątek "Katolicyzm - typowa religia politeistyczna". Tu się nie mogę zgodzić, bo na pewno nie jest to "typowa" religia politeistyczna jak np. religia Majów czy hinduizm.

So sie 27, 2011 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6