Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Skąd się wziął szatan..? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Skąd się wziął szatan..?
Kris65 napisał(a):
A czy ewentualne reklamacje będą możliwe,jak ktoś nie będzie się czuł swojo ? :mrgreen:

zapewniam Cię, że w nowym ciele nikt nie bedzie czuł się nieswojo.
Kris65 napisał(a):
To brzmi coraz mniej atrakcyjnie :-D

de gustubis non est discutandum
Kris65 napisał(a):
Pewnie, pewnie... szkoda,że mnie tam nie będzie :-D

jaką masz pewność?

Pn sie 29, 2011 12:05
Zobacz profil WWW
Moderator

apriori napisał(a):
Cytuj:
Bóg nie istniał w wieczności. On wieczność uczynił poprzez stworzenie swiata duchowego.
Nie ma momentów wieczności - nie ma nastepstwa momentów w wieczności. Takie nastepstwo byłoby już czasem
Czy zatem aniołowie zostali od samego początku wieczności stworzeni przez Boga ,jako istoty bądź to zbuntowane przeciw Bogu , bądź nie -zbuntowane?

W naszym mysleniu nie nadążamy za kategorią wieczności.
Dlatego przenosimy nasze pojmowanie rzeczywistości (czasoprzestrzeń i jej prawa) do mówienia o wieczności. Jest to jednak tylko analogia. Mówimy, że "w pewnym momencie" anioł powiedział "nie". Jednak w wieczności nie ma nastepstwa momentów, ale jest trwanie chwili.
Aniołowie nie zostali stworzeni jako zbuntowani bądź nie.
Są istotami duchowymi, wolnymi. Teologowie pisali o takich rzeczach (choć innym jezykiem) juz od kilkuset lat. Może warto ich poczytać?

Pn sie 29, 2011 12:13
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Mówimy, że "w pewnym momencie" anioł powiedział "nie". Jednak w wieczności nie ma następstwa momentów, ale jest trwanie chwili.
Jak nie ma następstwa momentów jak jest?-skoro najpierw aniołowie zostali stworzeni a dopiero potem podjęli decyzję-to co to jest innego jak nie następstwo momentów?

Cytuj:
Są istotami duchowymi, wolnymi.
Nie są wolnym skoro nie mogą zmienić zdania.Chyba ,że w wieczności rozumienie "wolności" jest inne niż na ziemi...podobnie jak logiki, wieczności i pewnie paru jeszcze rzeczy.. ;)

Pn sie 29, 2011 15:16
Moderator

apriori napisał(a):
Cytuj:
Mówimy, że "w pewnym momencie" anioł powiedział "nie". Jednak w wieczności nie ma następstwa momentów, ale jest trwanie chwili.
Jak nie ma następstwa momentów jak jest?-skoro najpierw aniołowie zostali stworzeni a dopiero potem podjęli decyzję-to co to jest innego jak nie następstwo momentów?

cały czas jest to mówienie analogiczne. Nie mamy narzędzi językowych, żeby mówić o tym, co dzieje się i w jaki sposób w tej kategorii. Z założenia nie ma tam czasu, a więc i jego następstwa.
Nie ma "najpierw" zostali stworzeni, a "potem" podjęli decyzję. To tylko my tak to ujmujemy, bo nie potrafimy inaczej. Św. Tomasz z Akwinu pisze, że Aniołowie wszakże nie podlegają ruchowi nieba, który jako pierwszy jest mierzony czasem ciągłym. Jak wiemy, ich czas polega na następowaniu po sobie czynności myśli i uczuć woli. Summa Theologiae zag 61, art 6, ad 4

apriori napisał(a):
Cytuj:
Są istotami duchowymi, wolnymi.
Nie są wolnym skoro nie mogą zmienić zdania.Chyba ,że w wieczności rozumienie "wolności" jest inne niż na ziemi...podobnie jak logiki, wieczności i pewnie paru jeszcze rzeczy.. ;)

Rozumienie wolności jest takie same: decyzja woli jest niezależna. Inna jest jedbnak konsekwencja takiej decyzji. Decyzja podjęta w wieczności jest wieczna

Pn sie 29, 2011 16:08
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Wynika z tego wszystkiego, że wszechmocny Bóg postanowił nie korzystać ze swojej wszechmocy, uszanował wolę anioła, któremu dał możliwość wyboru, wiedział jak się to skończy i zaakceptował ten fakt. Przyzwolił na działanie szatana, w zakresie kuszenia i oskarżania. Jest w mocy Pana i jednocześnie działa przeciwko. Wpływ zaratustryzmu. :)

Pn sie 29, 2011 19:05

Commander napisał(a):
Jest w mocy Pana

... o ile nie otrzymał autonomii; a jeśli otrzymał?

Pn sie 29, 2011 19:14
zbanowany na stałe

To kłóci się z ideą wszechmocnego. Nie mógł, Bóg musi o wszystkim wiedzieć i akceptuje fakt, że działa tak jak działa. To jest plan Boga, bez Szatana nie miałby kto wystawiać ludzi na próbę. A dostaje się oczywiście po tyłku komu? Tym którzy wybiorą źle, czyli niezgodnie z wolą Boga. :D

Pn sie 29, 2011 19:33
Commander napisał(a):
A dostaje się oczywiście po tyłku komu? Tym którzy wybiorą źle, czyli niezgodnie z wolą Boga. :D

Są zasady który objawił Bóg Stworzyciel.Stworzenie łamiąc je-odchodzi od Ojca a wchodzi w pole rażenia złego,samowolnie naraża się na osamotnienie,pozbawia się( dobrowolnie)Jego Opieki.Jak dziecko na gigancie.

Pn sie 29, 2011 19:44
Commander napisał(a):
To kłóci się z ideą wszechmocnego. Nie mógł, Bóg musi o wszystkim wiedzieć i akceptuje fakt, że działa tak jak działa. To jest plan Boga, bez Szatana nie miałby kto wystawiać ludzi na próbę. A dostaje się oczywiście po tyłku komu? Tym którzy wybiorą źle, czyli niezgodnie z wolą Boga. :D

No cóż. Wiedziałeś. ;) Nie ma zmiłuj...

Pn sie 29, 2011 19:50

Commander napisał(a):
To jest plan Boga

eee... nie wierzę, że znasz plany Boga

często z Nim o nich rozmawiasz? :)

Pn sie 29, 2011 19:57
medieval_man napisał(a):
Jak wiemy, ich czas polega na następowaniu po sobie czynności myśli i uczuć woli.
No widzisz nawet św. Tomasz mówi o :na następowaniu po sobie ...wiec ja to rozumiem tak,że nie liczą oni tam dni, nie maja dat itd.,aczkolwiek następstwo zdarzeń istnieje..choćby to,że skutek następuje po przyczynie. :|

Pn sie 29, 2011 20:11
zbanowany na stałe

piok333 napisał(a):
Commander napisał(a):
To jest plan Boga

eee... nie wierzę, że znasz plany Boga

często z Nim o nich rozmawiasz? :)

Jeśli nie plan to co Lizo, czysty przypadek? Od przypadków to są ateiści, zapomniałaś? ;)

Pn sie 29, 2011 20:18
Commander napisał(a):
Jeśli nie plan to co Lizo, czysty przypadek? Od przypadków to są ateiści, zapomniałaś? ;)

Ja tam lubię sympatycznych ludzi, mogą być nawet ateistami (niestety uruchamiam instynkt agresji jak ktoś mi na odcisk próbuje nastąpić i czyta to czego nie napisałam ...no cóż nie mogę być doskonała). Myślę, że 'przypadkowo' kiedyś uwierzą. Tak jak E.Zola. Chodził za nim Pan Bóg latami i cuda pokazywał, a ten uwierzył dopiero w sen i nucenie pod nosem swej żony. Popatrz, ale też mu się przypadek przydarzył. Głupi sen...Biedni ci ateiści, którzy przypadkowo na forum katolickie przychodzą. Oby przypadkowo im szatan tego nie wypomniał: a co? włóczyłeś się po forach i pisałeś z katolikami a teraz to jesteś już mój, na poprawę za późno, Bóg nie chce takich jak ty. U mnie zaznasz pełnej wolności słowa, bez ograniczeń i banów.

Pn sie 29, 2011 21:10
zbanowany na stałe

Liza napisał(a):
włóczyłeś się po forach i pisałeś z katolikami a teraz to jesteś już mój, na poprawę za późno, Bóg nie chce takich jak ty. U mnie zaznasz pełnej wolności słowa, bez ograniczeń i banów.
A Commander zza pleców szklankę święconej wody dobył i chlust mu w pysk, wtedy prysk i po szatanie :lol:

Ten specjalnie dla Lizy:

Idzie wycieczka zwiedzając Niebo, patrzy - tu tańczy hindus, tam radośnie śpiewa protestant, tam buddyści plotą wianki, aż tu nagle wielki mur z drutem kolczastym....Zdziwieni turyści pytają - a co tam jest? Na to przewodnik po Niebie odpowiada - tam są katolicy, zachowujcie się cicho, bo oni myślą że są tu sami.

a ten dla wszystkich:

Przed bramą nieba staje ksiądz i kierowca autobusu. Święty Piotr mówi:
- ty kierowco do nieba, a ty księże do czyśćca.
- ale czemu tak? - pyta ksiądz.
- bo widzisz, jak ty prawiłeś kazania to wszyscy spali,
a gdy on prowadził autobus to wszyscy się modlili.
:)

Pn sie 29, 2011 21:45
zbanowany na stałe

Liza napisał(a):
Commander napisał(a):

Ja tam lubię sympatycznych ludzi, mogą być nawet ateistami (niestety uruchamiam instynkt agresji jak ktoś mi na odcisk próbuje nastąpić i czyta to czego nie napisałam ...no cóż nie mogę być doskonała). Myślę, że 'przypadkowo' kiedyś uwierzą. Tak jak E.Zola. Chodził za nim Pan Bóg latami i cuda pokazywał, a ten uwierzył dopiero w sen i nucenie pod nosem swej żony. Popatrz, ale też mu się przypadek przydarzył. Głupi sen...Biedni ci ateiści, którzy przypadkowo na forum katolickie przychodzą. Oby przypadkowo im szatan tego nie wypomniał: a co? włóczyłeś się po forach i pisałeś z katolikami a teraz to jesteś już mój, na poprawę za późno, Bóg nie chce takich jak ty. U mnie zaznasz pełnej wolności słowa, bez ograniczeń i banów.

Przecież wierzycie, że to nie przypadek. Tak właśnie wszystko jest urządzone, jak Bóg zechciał, jego władza nad Szatanem też jest bezsprzeczna w świetle przekazów biblijnych. Że Bóg daje wolną rękę Szatanowi na ziemi, to sama Biblia wspomina. Sama widzisz, plan jest taki, że Ty masz być kuszona. I nie narzekaj pod niebiosa, że ci źle, bo o to właśnie chodzi. :D

Napisałaś że lubisz sympatycznych ludzi, ale jak ci ktoś na odcisk nastąpi to ci się włącza agresja...
Cytuj:
A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują, abyście się stali synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.