Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 11:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Acro napisał(a):
Już tak rozkopując problem, to i wolność jest pojęciem względnym. Nieważne. Wybór właściwy to taki, jakiego oczekuje Bóg, a on doskonale wie, jaki on jest.

No właśnie nie, dlatego właśnie jest wolna wola. Dla Boga wybór właściwy jest wtedy kiedy wybieramy Jego, lecz nasze wybory są wolne i często właśnie w takim przypadku dochodzi do problemów.

Acro napisał(a):
Owszem robisz to (czyli krzywdzisz dziecko) tylko wtedy, gdy inaczej nie potrafisz osiągnąć celu - jego dobra w dłuższej perspektywie. Bóg czegoś nie potrafi? A np grzeszenie w długiej perspektywie oznacza piekło, co chyba Bóg akurat wie najlepiej. I nic z tym nie robi, mimo że może? Wyrodny tatuś! :D

To nie jest prawda, strasznie ograniczone myślenie. Czasami rodzice specjalnie pozwalają dziecku sparzyć się daną sytuacją aby umiało wyciągać wnioski, nawet jeżeli w inny sposób można daną sytuację rozwiązać. Pozwolenie na grzeszenie w dłuższej perspektywie czasami może też skutkować tym, że człowiek spadnie już tak nisko, że niżej się nie da i dopiero wtedy może zauważyć jak wiele zrobił złego.

Acro napisał(a):
To i odpowiedź jak wyżej. Bóg potrafi oszczędzić urwanej na polu minowym nogi, nie robi tego, ba, sam te miny rozrzuca...

Oczywiście, że Bóg potrafi oszczędzić urwanej nogi na polu minowym, lecz nie zawsze chce aby ta noga nie została urwana. Człowiek prawdopodobnie najlepiej uczy się na własnych błędach.

Pn sie 29, 2011 13:34

Cytuj:
Oczywiście, że Bóg potrafi oszczędzić urwanej nogi na polu minowym, lecz nie zawsze chce aby ta noga nie została urwana. Człowiek prawdopodobnie najlepiej uczy się na własnych błędach.

Nie można wymagać od Najwyższego zbyt wiele ;)

Pn sie 29, 2011 13:39

Może zaczniesz w pierwszej kolejności wymagać od siebie?

Pn sie 29, 2011 13:42

Nie mam sobie, przy moich skromnych środkach i możliwościach, nic do zarzucenia :-D

Pn sie 29, 2011 13:55
gargamel napisał(a):
Cytuj:
Bóg nigdy nie wywołuje strachu, ani niepokoju, ani nieszczęścia. Dzieli cierpienia tych, których dotykają niepojęte doświadczenia.
To by potwierdzało tylko moje intuicyjne przypuszczenia, że nie ma czegoś takiego jak wieczne męki dla potępionych. Bo przecież to nie Bóg wymyślił, a duchowni właśnie. A zrobili to by straszyć, by mieć swoisty bat na owieczki i pełną kabzę każdego dnia :)

Możesz się srodze zawieść :(
Kris65 napisał(a):
Nie mam sobie, przy moich skromnych środkach i możliwościach, nic do zarzucenia :-D

Charakterystyczne dla egocentryków.

Pn sie 29, 2011 13:57

Cytuj:
Możesz się srodze zawieść

Raczej,mile zdziwić :)

Cytuj:
Charakterystyczne dla egocentryków.

To nie jest tak.

Pn sie 29, 2011 14:04
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Ale nie muszę:p

Ja tylko odniosłem swoje poglądy do słów, których autorem jest ponoć Brat Roger, a więc pełnoprawny chrześcijanin.

Pn sie 29, 2011 14:18
gargamel napisał(a):
Alus napisał(a):
Ale nie muszę:p

Ja tylko odniosłem swoje poglądy do słów, których autorem jest ponoć Brat Roger, a więc pełnoprawny chrześcijanin.

Nie musisz - o ile przyjmiesz ofertę Boga.

Pn sie 29, 2011 15:01

wojwek napisał(a):

No właśnie nie, dlatego właśnie jest wolna wola. Dla Boga wybór właściwy jest wtedy kiedy wybieramy Jego, lecz nasze wybory są wolne i często właśnie w takim przypadku dochodzi do problemów.

Czyli:
- Bóg dokładnie wie, jakie powinny być nasze wybory
- Bóg gdyby chciał sprawiłby, abyśmy dokonywali właśnie tych wyborów, nie naruszając naszej wolnej woli (jak chyba ma to miejsce w niebie, prawda?)

Nie robi tego - skazując nas na dramaty na życia i męki po śmierci. Jakiś sadysta normalnie!

Pytanie: czy mając możliwość zapobieżenia, dopuściłbyś do tego, aby twoje dziecko obcięło sobie rękę? Tak czy nie?

Cytuj:
To nie jest prawda, strasznie ograniczone myślenie. Czasami rodzice specjalnie pozwalają dziecku sparzyć się daną sytuacją aby umiało wyciągać wnioski, nawet jeżeli w inny sposób można daną sytuację rozwiązać. Pozwolenie na grzeszenie w dłuższej perspektywie czasami może też skutkować tym, że człowiek spadnie już tak nisko, że niżej się nie da i dopiero wtedy może zauważyć jak wiele zrobił złego.

Powtórzę, może wytłuszczając: Owszem robisz to (czyli krzywdzisz dziecko) tylko wtedy, gdy inaczej nie potrafisz osiągnąć celu - jego dobra w dłuższej perspektywie. U ciebie wychodzi ograniczone myślenie - nie wierzysz, że Bóg może osiągnąc swój cel (jakikolwiek) inaczej, niż torturując nas!

Cytuj:

Nie chce, aby nogę urwało, może temu zapobiec - i nic nie robi?! To może tylko leń, a nie sadysta? Bóg nie umie lepiej uczyć ludzi, niż na błedach?

Ludzie! Skoro uwierzyliście w Boga, to p[ostarajcie się także uwierzyć w jego wszechmoc - bo co drugie zdanie w dyskusji prowadzi do tego, że Bóg nie może oszczędzić nam cierpień, bo wtedy lepiej się uczymy, to dla naszego dobra, to inni ludzie/szatan wbrew jemu tak robią... Rozumiecie definicję WSZECHMOCY? Jak czegoś nie może, to nie jest wszechmocny!

Pn sie 29, 2011 15:19
zbanowany na stałe

Bóg jako wszechmogący może sprawić, że nie będzie mógł czegoś zrobić, bo sam dobrowolnie narzuci sobie taką zasadę.

Pn sie 29, 2011 15:27

gargamel napisał(a):
Bóg jako wszechmogący może sprawić, że nie będzie mógł czegoś zrobić, bo sam dobrowolnie narzuci sobie taką zasadę.

O właśnie. Trafnie to ująłeś. Kolega może jest nauczycielem? :)

Pn sie 29, 2011 15:42
zbanowany na stałe

Ja nauczycielem? Nieformalnie od seksu :D bo papierów nie mam.

A to co wyżej napisałem rozwiązuję np. starą zagwozdkę o Panu Bogu i kamieniu.

Pn sie 29, 2011 15:45

Acro napisał(a):
Czyli:
- Bóg dokładnie wie, jakie powinny być nasze wybory
- Bóg gdyby chciał sprawiłby, abyśmy dokonywali właśnie tych wyborów, nie naruszając naszej wolnej woli (jak chyba ma to miejsce w niebie, prawda?)

Nie robi tego - skazując nas na dramaty na życia i męki po śmierci. Jakiś sadysta normalnie!

Pytanie: czy mając możliwość zapobieżenia, dopuściłbyś do tego, aby twoje dziecko obcięło sobie rękę? Tak czy nie?

W niebie jest trochę inna sytuacja, gdyż będąc w niebie widać wszystko inaczej, można powiedzieć jak na dłoni. W niebie też zdarzył sie jeden, który wybrał zło.

Acro napisał(a):
Powtórzę, może wytłuszczając: Owszem robisz to (czyli krzywdzisz dziecko) tylko wtedy, gdy inaczej nie potrafisz osiągnąć celu - jego dobra w dłuższej perspektywie. U ciebie wychodzi ograniczone myślenie - nie wierzysz, że Bóg może osiągnąc swój cel (jakikolwiek) inaczej, niż torturując nas!

Torturujemy sami siebie, nie zwalaj winy na Boga.

Acro napisał(a):
Nie chce, aby nogę urwało, może temu zapobiec - i nic nie robi?! To może tylko leń, a nie sadysta? Bóg nie umie lepiej uczyć ludzi, niż na błedach?

Ludzie! Skoro uwierzyliście w Boga, to p[ostarajcie się także uwierzyć w jego wszechmoc - bo co drugie zdanie w dyskusji prowadzi do tego, że Bóg nie może oszczędzić nam cierpień, bo wtedy lepiej się uczymy, to dla naszego dobra, to inni ludzie/szatan wbrew jemu tak robią... Rozumiecie definicję WSZECHMOCY? Jak czegoś nie może, to nie jest wszechmocny!

Chyba nie zrozumiałeś. Czasami chce, żeby nogę urwało, gdyż jedynie tak niektórzy mogą zauważyć pewne wartości, których wcześniej nie dostrzegali.
A czy Ty rozumiesz słowo, że może po prostu NIE CHCE a nie , że nie może. Uparty strasznie jesteś. JAK WIDZĘ, ŻE MOJE DZIECI NAUCZĄ SIĘ PRZEZ PRZEZ JAKIEŚ DOŚWIADCZENIE ZACHOWYWAĆ TO PO PROSTU , NIE CHCĘ POMIMO, ŻE ZNAM INNY SPOSÓB NA ROZWIĄZANIE PROBLEMU TEGOŻ ROZWIĄZANIA IM PODAWAĆ. I nie oznacza, to braku wszechmocy.

Pn sie 29, 2011 17:07
zbanowany na stałe

wojwek napisał(a):
W niebie jest trochę inna sytuacja, gdyż będąc w niebie widać wszystko inaczej, można powiedzieć jak na dłoni. W niebie też zdarzył sie jeden, który wybrał zło.
To skąd wzięły się demony, szatan je tworzy/produkuje?

Pn sie 29, 2011 17:33

gargamel napisał(a):
Ja nauczycielem? Nieformalnie od seksu :D bo papierów nie mam.

A to co wyżej napisałem rozwiązuję np. starą zagwozdkę o Panu Bogu i kamieniu.

Niestety, sprawy to nie wyjaśnia. Oznacza tylko tyle, że Bóg nie jest wszechmocny z własnej woli. Ale nie jest. Albo jest, ale uznał że zasada "nie bycia wszechmocym' jest dla niego ważniejsza, niż miłosierdzie. Ot tak, dla jaj. :)

wojwek napisał(a):

No widzisz - już okazujesz sie mądrzejszy od tego nieudacznego Boga - wymyśliłeś, jak to zrobić. Ot, np wystarczy dać ludziom perspektywe nieba i już nie będziemy dobrowolnie grzeszyć. Można? Można. Nawet dla waszego nie-do-końca -wzechmocnego Boga.

Nie odpowidziałeś: Pytanie: czy mając możliwość zapobieżenia, dopuściłbyś do tego, aby twoje dziecko obcięło sobie rękę? Tak czy nie?

Cytuj:
Torturujemy sami siebie, nie zwalaj winy na Boga.

Pomijając to, że nie wszystkie cierpienia biorą się z działań innych ludzi - to skoro się torturujemy, to widać Bóg tak chce, bo przecież nic nie może się dziać WBREW woli wszechmocnego.

Cytuj:
Chyba nie zrozumiałeś. Czasami chce, żeby nogę urwało, gdyż jedynie tak niektórzy mogą zauważyć pewne wartości, których wcześniej nie dostrzegali.
A czy Ty rozumiesz słowo, że może po prostu NIE CHCE a nie , że nie może. Uparty strasznie jesteś. JAK WIDZĘ, ŻE MOJE DZIECI NAUCZĄ SIĘ PRZEZ PRZEZ JAKIEŚ DOŚWIADCZENIE ZACHOWYWAĆ TO PO PROSTU , NIE CHCĘ POMIMO, ŻE ZNAM INNY SPOSÓB NA ROZWIĄZANIE PROBLEMU TEGOŻ ROZWIĄZANIA IM PODAWAĆ. I nie oznacza, to braku wszechmocy.

Więc odpowiedz: czy zgodziłbyś się, aby twoje dziecko definitywnie nauczyło się unikać min poprzez pozwolenie mu, aby na jedną wszedł i mu nóżkę urwało? Tak czy nie? Bo Bóg który ponoć jest miłością pozwala, ba, sam te miny rozrzuca...

Pn sie 29, 2011 17:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 186  Następna strona