Jeśli Bóg istnieje, to dlaczego rodzą się chore dzieci?
Autor |
Wiadomość |
Commander
zbanowany na stałe
|
 Re: Jeśli Bóg istnieje, to dlaczego rodzą się chore dzieci?
A po co ma się Szatan nawracać? Jest przecież posłańcem Doga do "mokrej roboty". Przecież nic nie uczyni, czego Wszechbóg nie dopuści. Wolą Boga jest by siła Szatana mogła objawiać się na ziemi. Kuszenie człowieka, to jego robota. Służy Bogu na swój sposób. Ktoś coś innego wyczytał z Biblii?  Oczywiście nie wierzę w te całe zależności, to jednak są one ciekawe tak jak proza Tolkiena, której też jestem miłośnikiem. 
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
Śr sie 31, 2011 11:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Commander napisał(a): Jest przecież posłańcem Doga do "mokrej roboty".(...) Ktoś coś innego wyczytał z Biblii?  Jakim fragmentem Pisma sie zasugerowałeś?Szatan nie jest Jego posłańcem.Służył Bogu,dopóki sie nie zbuntował.Na pewno nienawidzi człowieka ze wszystkich sił swoich "A śmierć weszła na świat przez zawiść diabła i doświadczają jej ci,którzy do niego należą"(Mdr 2,23-24) .Jak myślisz,czego szatan tak bardzo człowiekowi pozazdrościł? Commander napisał(a): Przecież nic nie uczyni, czego Wszechbóg nie dopuści. Tu sie zgadza.Zło jest dziełem szatana,ale Bóg to zło dopuszcza,cóż-miałby nam odebrać wolną wolę?Bóg nie chce nas niewolić..
|
Śr sie 31, 2011 12:41 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Anioł znaczy tyle co posłany, co z tego, że się zbuntował, kiedy nie może nic bez woli Boga? Wypełnia posługę przez swoją szamotaninę na krótkim łańcuchu. 
|
Śr sie 31, 2011 12:48 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Jakim fragmentem Pisma sie zasugerowałeś?Szatan nie jest Jego posłańcem.Służył Bogu,dopóki sie nie zbuntował.Na pewno nienawidzi człowieka ze wszystkich sił swoich "A śmierć weszła na świat przez zawiść diabła i doświadczają jej ci,którzy do niego należą"(Mdr 2,23-24) .Jak myślisz,czego szatan tak bardzo człowiekowi pozazdrościł? No właśnie czego ?
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Śr sie 31, 2011 13:03 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Tego, że człowiek może czynić zło kiedy chce. A to jest ciekawe bo bez zbuntowania się tego anioła zło by nie istniało. Paradoks. 
|
Śr sie 31, 2011 13:11 |
|
|
|
 |
Kris65
|
To w Raju dojdzie do buntu 
|
Śr sie 31, 2011 13:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Commander napisał(a): Anioł znaczy tyle co posłany, co z tego, że się zbuntował, kiedy nie może nic bez woli Boga? Wypełnia posługę przez swoją szamotaninę na krótkim łańcuchu.  Wiem ,co znaczy.Był posłańcem.Do momentu buntu. Nie może nic bez Jego woli,ale cieszy go to ,że może szkodzić człowiekowi. Jest oszczercą człowieka przed Bogiem i cały czas dąży,aby jak najbardziej nam zaszkodzić. Commander napisał(a): Tego, że człowiek może czynić zło kiedy chce. Nie tego nam zazdrości.Pała.Siadaj 
|
Śr sie 31, 2011 13:20 |
|
 |
zenon52
|
Nie rozumiem wogole tego tematu. A co każdy chciałby wyrzucić cierpienie z życia. Bóg kocha człowieka dlatego daje mu cierpienie, bo przez krzyż tylko można należeć do Boga. Cierpienie uświęca człowieka, jeśli osoba go przyjmuje, a kiedy odrzuca to odsuwa się od Boga.
|
Śr sie 31, 2011 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zenon52 napisał(a): Nie rozumiem wogole tego tematu. A co każdy chciałby wyrzucić cierpienie z życia. Bóg kocha człowieka dlatego daje mu cierpienie, bo przez krzyż tylko można należeć do Boga. Cierpienie uświęca człowieka, jeśli osoba go przyjmuje, a kiedy odrzuca to odsuwa się od Boga. Wszystko prawie dobrze,a prawie robi dużą różnicę  Bóg nie"daje cierpienia" Bóg cierpienie dopuszcza.
|
Śr sie 31, 2011 13:30 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Daj spokój Mariel, to nie szkoła, tu nie ma dogmatów, ja nie jestem księdzem więc mogę interpretować historyjki po swojemu. W końcu to i tak nie ma znaczenia. Zło nie pochodzi od nikogo poza człowiekiem i człowiek coś interpretuje jako złe. Przyroda, wypadki przyrodnicze, np lawina błotna grzebiąca pod sobą ludzi nie jest obiektywnie lecz subiektywnie zła. Jest po prostu lawiną błotną, a ludzie biedni znaleźli się w nieodpowiednim czasie w nieodpowiednim miejscu. Dla człowieka jest jednak zła bo niszczy życie jego ziomków i jego samego. Z kolei dla fanatyka może być dobra, nawet wyrokiem boskim, bo niszczy np niewiernych. "O patrzcie Bóg ich ukarał" 
|
Śr sie 31, 2011 13:35 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Nie rozumiem wogole tego tematu. A co każdy chciałby wyrzucić cierpienie z życia No ja bym chciał,żeby ludzie nie cierpieli ale niewiele mogę 
|
Śr sie 31, 2011 13:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Commander napisał(a): Daj spokój Mariel, to nie szkoła, tu nie ma dogmatów, ja nie jestem księdzem więc mogę interpretować historyjki po swojemu. W końcu to i tak nie ma znaczenia. Zło nie pochodzi od nikogo poza człowiekiem i człowiek coś interpretuje jako złe. Ja też wcale nie chcę niczego cie nauczyć,z mojej str to był żart. W 2ej części wypowiedzi sam sobie przeczysz."Zło nie pochodzi od nikogo poza człowiekiem"piszesz,a za chwilę,ze to nawet nie jest złe,tylko człowiek tak to interpretuje. Jak sobie złamiesz noge(Boże uchowaj  )to sprobuj wytłumaczyc nodze,żeby cie nie bolała,bo to tylko taka interpretacja...
|
Śr sie 31, 2011 13:43 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Zło nie pochodzi od nikogo poza człowiekiem,to znaczy nie od szatana Boga itp, taka rozbudowana koncepcja zła pochodzi od człowieka. To działanie umysłu przez doświadczenie i pamięć każe nam unikać "zła", to efekt instynktu samozachowawczego. Człowiek uczy się całe życie co jest złe a co dobre dla niego. Bo dla innych już takie być nie musi. A dla kamienia nic nie jest dobre albo złe. 
|
Śr sie 31, 2011 13:51 |
|
 |
rolnik
|
z tego samego powodu z którego Hiob był chory i stracił bliskich ..... ale Boga nie przeklął
_________________ ...poznajcie prawdę a prawda was wyzwoli.
|
Śr sie 31, 2011 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Commander napisał(a): Człowiek uczy się całe życie co jest złe a co dobre dla niego. Bo dla innych już takie być nie musi. Preferujesz kryterium godziwości czy użyteczności?
|
Śr sie 31, 2011 20:59 |
|
|
|