Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
 Po co są praktyki religijne? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Po co są praktyki religijne?
Cytuj:
Twardo stąpają po ziemi będąc myślami i pragnieniami w niebie

Liza, taki eksperyment przeprowadź, spróbuj chodzić z głową cały czas zwróconą w niebo, nie patrząc się pod nogi, przecież prędzej czy później się o coś potkniesz. Tak samo fanatyczna wiara odwraca uwagę od tego miejsca w które należy patrzeć, żeby zauważyć właściwe rozwiązanie. Nie wiem jak u ciebie, mam nadzieję, że daleko ci do fanatyczki i nad modlitwę przedkładasz działanie racjonalne. :D

So wrz 03, 2011 10:18
apriori napisał(a):
To fakt.I w dodatku oni są przekonani, że są przez to wyjątkowi( i to w pozytywnym sensie tego słowa),a ta ich irracjonalność, a co a tym często idzie -nielogiczność, to wynik wejścia w stan funkcjonowania mózgu niedostępny dla zwykłych śmiertelnych i zacofanych ateistów, a więc powrót do myślenia logicznego i racjonalnego byłby dla nich uwstecznieniem intelektualnym-więc to nic dziwnego, że nie dopuszczają do swojej świadomości nawet myśli, że mogli by myśleć inaczej niż myślą

W końcu coś do mnie dotarło! :-D Czyli -jak dobrze zrozumiałam- uważacie, że jesteście ślepą gałęzią ewolucji przeznaczoną na wieczne odizolowanie w czeluściach piekielnych. Macie też poczucie niższości związane z faktem wykorzystywania starszej części mózgu. Zawsze uważałam, że rozmowy kształcą i niektórzy ateiści i katolika wiary nauczą. Dzięki za wyjaśnienie. :)
Cytuj:
A Tobie nie szkoda czasu na wylewanie swoich żali osobie, która pozostaje na tak niskim poziomie rozwoju funkcji intelektualnych mózgu-nie szkoda Ci czasu? ;)

Żale? Znów niewłaściwe określenie. Sam podkreślasz swój poziom intelektualny. Powinnam się Tobie bliżej przyjrzeć? Pogłaskać po główce i uznać geniusz? Na razie nie mogę. Masz złą wolę lub problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Do roboty! ;-)

So wrz 03, 2011 10:23
zbanowany na stałe

Liza znów zrozumiała coś po swojemu, nie dostrzegając ironii. :D

So wrz 03, 2011 10:28
Commander napisał(a):
Liza, taki eksperyment przeprowadź, spróbuj chodzić z głową cały czas zwróconą w niebo, nie patrząc się pod nogi, przecież prędzej czy później się o coś potkniesz. Tak samo fanatyczna wiara odwraca uwagę od tego miejsca w które należy patrzeć, żeby zauważyć właściwe rozwiązanie. Nie wiem jak u ciebie, mam nadzieję, że daleko ci do fanatyczki i nad modlitwę przedkładasz działanie racjonalne. :D

Mam inną dewizę życiową: żyj (pracuj) jakby wszystko zależało od ciebie i módl się jakby wszystko zależało od Boga. Kryterium oceny mojego życia będzie miłość....czyny, nie słowa bez pokrycia.

So wrz 03, 2011 10:29
Commander napisał(a):
Liza znów zrozumiała coś po swojemu, nie dostrzegając ironii. :D

Liza też lubi grać w piłkę. :-D

So wrz 03, 2011 10:30
Liza napisał(a):
głaskać po główce i uznać geniusz?
Nie musisz, ja w w przeciwieństwie do wierzących potrafię samodzielnie się dowartościować.

Liza napisał(a):
Masz złą wolę lub problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Ja chętnie poczytam, gdzie konkretnie, znajdują się te moje błędy w czytaniu ze zrozumieniem?, bo mnie sie widzi,że to Liza ma raczej problemy z pisaniem ze zrozumieniem, o czytaniu nie mówiąc.. byle tylko odwrócić uwagę od najwidoczniej kłopotliwych dlań pytań w temacie.;)

So wrz 03, 2011 10:34
zbanowany na stałe

Pytanie do Lizy: Jeśli połamię wszystkie krzyże, spalę wszystkie różańce, obrazki świętych i Biblie, zburzę wszystkie kościoły, zabronię odprawiania mszy, zabiję wszystkich księży na ziemi, czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na twoją osobistą wiarę? Proszę odpowiedz, tak lub nie.

So wrz 03, 2011 10:44
apriori napisał(a):
Liza napisał(a):
głaskać po główce i uznać geniusz?
Nie musisz, ja w w przeciwieństwie do wierzących potrafię samodzielnie się dowartościować.

Jak będę zainteresowaną poziomem Twojej samooceny sama ją znajdę. A może już wiem? A tak na marginesie: mógłbyś podać mi źródło z którego czerpałeś wiedzę o istotnej korelacji samooceny i wiary (tylko to musi być naukowe i rzetelne badanie, z powtórzeniami oczywiście...)? Jestem ciekawa. Naprawdę.
Cytuj:
to Liza ma raczej problemy z pisaniem ze zrozumieniem, o czytaniu nie mówiąc.. byle tylko odwrócić uwagę od najwidoczniej kłopotliwych dlań pytań w temacie.;)

Rzucasz we mnie klockami na oślep. :) Próbujesz siły i prężysz muskuły. ;-)

So wrz 03, 2011 10:50
Commander napisał(a):
Pytanie do Lizy: Jeśli połamię wszystkie krzyże, spalę wszystkie różańce, obrazki świętych i Biblie, zburzę wszystkie kościoły, zabronię odprawiania mszy, zabiję wszystkich księży na ziemi, czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na twoją osobistą wiarę? Proszę odpowiedz, tak lub nie.

Takie są przepowiednie i pytanie Jezusa: czy jak wrócę to zastanę jeszcze wiarę. Wiara nie jest nam dana raz na zawsze. Musimy ją pielęgnować. Odpowiadam więc jak widzę to dzisiaj: tak. Pozostaną wierzący, ponieważ mamy zapewnienie, że bramy piekielne Kościoła nie przemogą.

So wrz 03, 2011 10:53
apriori napisał(a):
A skąd Ja mam do jasnej ch...ry wiedzieć co Ty miałaś na myśli-prorokiem nie jestem -gdybyś nie wiedziała. Wiem o twoich myślach tyle ile mi napiszesz, a napaiałaś jasno-sama z reszta to potwierdziłaś...

Troche dobrej woli,na przykład?Ja ją musze często używać w rozmowie z ateistami i nie skarżę sie z tego powodu.A co napisałam tego sie nie wypieram,podkreslasz któryś raz z rzędu,jakbym sie miała wycofać..

So wrz 03, 2011 11:04

Cytuj:
Takie są przepowiednie i pytanie Jezusa: czy jak wrócę to zastanę jeszcze wiarę. Wiara nie jest nam dana raz na zawsze.

Prawdę mówiąc to pytanie potwierdza moją opinę:I po co to wszystko :-D

So wrz 03, 2011 11:14
zbanowany na stałe

Widzisz Liza odpowiedziałaś sobie jak bardzo są potrzebne praktyki religijne do zbawienia.

So wrz 03, 2011 11:19
Liza napisał(a):
A tak na marginesie: mógłbyś podać mi źródło z którego czerpałeś wiedzę o istotnej korelacji samooceny i wiary (tylko to musi być naukowe i rzetelne badanie, z powtórzeniami oczywiście...)? Jestem ciekawa. Naprawdę.
Ależ proszę bardzo tu: http://psychikaareligie.pl/index.php/od-czego-zalezy-wiara-w-zjawiska-nadprzyrodzone-w-tym-w-boga/
Wiara w te magiczno-religijne zjawiska zależała od (w porządku siły wpływu): silnego myślenia intuicyjnego, przekonania o głębokiej jedności natury i człowieka, słabego myślenia analitycznego, niestabilności emocjonalnej, postawy rodziców i znajomych, płci i trudnych wydarzeń życiowych.
Niestabilność emocjonalna oznacza w tym badaniu neurotyzm w skład którego wchodzi lęk, przygnębienie, poczucie winy, niska samoocena i napięcie. Wysoki neurotyzm był predyktorem wiary w zjawiska nadprzyrodzone.

albo tu:http://psychikaareligie.pl/index.php/czy-jedynym-zadaniem-religii-jest-zmniejszac-lek-przed-smiercia/
Dechesne( 2005)udowodnił, że pokazywanie osobom religijnym pozornych, naukowych dowodów na istnienie życia po śmierci zmniejszało ich reakcje obronne i zwiększało samoocenę w odpowiedzi na uświadomienie sobie własnej śmierci.

commander napisał(a):
Widzisz Liza odpowiedziałaś sobie jak bardzo są potrzebne praktyki religijne do zbawienia.
:rotfl2:

So wrz 03, 2011 11:53
Commander napisał(a):

Myślę, że zbyt powierzchownie to odczytujesz. Nie wiesz co postanowłabym w takich warunkach. Może postaralabym się o kontakt ze współwyznawcami by wspólnie modlić się? Może sama modliłabym się znacznie więcej? Kiedyś o. Pio wołał: pomóżcie mi, nie daję już rady (chodziło o pomoc w modlitwie).
Dlaczego mam rezygnować z przygotowań uczących mnie czujności? Dlaczego mam milczeć o tym na forum katolickim? Nie wchodzę na nie-katolickie fora społecznościowe. Osądzasz? Wspomniałam o Twoim potępieniu, straszyłam ogniem piekielnym?

So wrz 03, 2011 12:45
apriori: nie zrozumialeś. Proszę o rzetelne badania naukowe, To mają być uznane aurorytety w dziedzinie psychologii, podana metodologia badań. Chyba jeszcze nie podjąłeś studiów skoro nie zrozumiełeś mojej prośby. Nie zbędziesz mnie bylejakością.

So wrz 03, 2011 12:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona