Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Nergal uniewinniony
Cytuj: Tylko że każdemu coś innego nie pasuje w TVP i miałby swoje powody dla niepłacenia abonamentu. Tyle, że ja nie potrafię podać analogicznego przykładu - kogoś, kto jest promowany na celebrycką gwiazdę telewizji publicznej na bazie swojej działalności, polegającej na bezpardonowym okazywaniu jawnej wrogości pewnej określonej grupie społecznej. Moim zdaniem to nowość. To, że zadaniem mediów publicznych jest realizowanie "misji" w społeczeństwie nadaje temu jedynie specyficznego smaczku (czyżby teraz "misją" TVP miało być zwalczanie chrześcijaństwa?).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr wrz 07, 2011 10:10 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Tyle, że ja nie potrafię podać analogicznego przykładu - kogoś, kto jest promowany na celebrycką gwiazdę telewizji publicznej na bazie swojej działalności, polegającej na bezpardonowym okazywaniu jawnej wrogości pewnej określonej grupie społecznej. Moim zdaniem to nowość. Ale dlaczego akurat jedynie taki zarzut miałby być wystarczający dla niepłacenia abonamentu?
|
Śr wrz 07, 2011 10:46 |
|
 |
Johnny99
|
Nie mówię, że jedynie taki, ale taki na pewno - dlaczego mam finansować pracę i pensję osoby, która okazuje mi jawną wrogość. To jednak co innego niż np. niespełnianie moich oczekiwań co do ramówki.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr wrz 07, 2011 11:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
distinct napisał(a): Jajko, skoro jesteś takim demokratą, to powinieneś poprzeć pomysł zrobienia referendum w tej sprawie. Przecież w demokracji podstawą podejmowania decyzji jest wola większości. Niech więc w kraju w 65 czy też 70 czy też 90 procentach katolickim obywatele się wypowiedzą i zobaczymy kto będzie ukarany/uniewinniony. W historii był już przykład wymierzania sprawiedliwości poprzez ludowe referendum. O ile się nie mylę pytanie wtedy brzmiało: kogo mam ukarać Jezusa czy Barabasza? Jak widzę wracamy do sprawdzonych wzorców  . Niech więc te 65, 70, czy też 90 procent katolickich obywateli wybierze sobie takich reprezentantów w parlamencie, którzy uchwalą prawo karzące za podarcie Biblii. Co stoi na przeszkodzie, skoro większośc podobno tego chce?
|
Śr wrz 07, 2011 13:16 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Nie mówię, że jedynie taki, ale taki na pewno - dlaczego mam finansować pracę i pensję osoby, która okazuje mi jawną wrogość. To jednak co innego niż np. niespełnianie moich oczekiwań co do ramówki. Ale np. geje często uważają, że jawną wrogość okazują im publicyści katoliccy. Więc mogliby nie płacić abonamentu w czasach "Warto rozmawiać" Pospieszalskiego.
|
Śr wrz 07, 2011 13:24 |
|
|
|
 |
szyszkownik
|
Johnny99 napisał(a): Nie mówię, że jedynie taki, ale taki na pewno - dlaczego mam finansować pracę i pensję osoby, która okazuje mi jawną wrogość. To jednak co innego niż np. niespełnianie moich oczekiwań co do ramówki. Jeśli ktoś okazuje ci jawną wrogość, to jako obywatel możesz złożyć doniesienie do prokuratury, jako zaś chrześcijanin okazują mu jawną miłość, zgdnie ze słowami Chrystusa: Błogosławcie tym, którzy wam złorzeczą.Gdyby katolicy w Polsce tak zareagowali na czyn Negrala, napewno mieliby niezły "szacun" 
Ostatnio edytowano Śr wrz 07, 2011 13:42 przez szyszkownik, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr wrz 07, 2011 13:29 |
|
 |
szyszkownik
|
SweetChild napisał(a): Johnny99 napisał(a): Nie mówię, że jedynie taki, ale taki na pewno - dlaczego mam finansować pracę i pensję osoby, która okazuje mi jawną wrogość. To jednak co innego niż np. niespełnianie moich oczekiwań co do ramówki. Ale np. geje często uważają, że jawną wrogość okazują im publicyści katoliccy. Więc mogliby nie płacić abonamentu w czasach "Warto rozmawiać" Pospieszalskiego. Fakt - katoliccy publicyści nazywają homoseksualistów zboczeńcami i ludźmi chorymi... Tak więc też mogliby nie płacić abonamentu, gdyż na pewno nie chcą współfinansować pensji tych ludzi, którzy występują na antenie telewizji publicznej i wiadomo jakie mają zdanie o mniejszościach seksualnych. Czy nam się to podoba, czy nie misją telewizji publicznej jest pokazywanie różnych głosów, czasmi nawet odmiennych, gdyż społeczeństwo jest różnorodne i katolicy w Polsce muszą się chyba zacząć godzić z tym, że czasmi dominacji KK powoli już przemija. Oczywiście czasmi sią przegięcia, ale powiedzmy sobie szczerze - podarcie Bibli choćby nie wiaem jak głupie było samo w sobie, nie jest tym samy co naprzykład sprofanowanie poświęconej hostii, bądź miejsca takiego jak kościół czy kaplica. Wówczas to sąd inaczej pewnie spojrzałby na tą sprawę. Biblia którą podarł Negral nie stanowi przedmiotu kultu liturgicznego... A może to była Biblia jehowicka? Prawo opiera się na faktach, nie zaś na domysłach i intencjach.
|
Śr wrz 07, 2011 13:38 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Ale np. geje często uważają, że jawną wrogość okazują im publicyści katoliccy. Więc mogliby nie płacić abonamentu w czasach "Warto rozmawiać" Pospieszalskiego. 1. program Pospieszalskiego był wielokrotnie oprotestowywany, wielokrotnie też domagano się jego zdjęcia z anteny; 2. nie znam przypadku, aby Pospieszalski jawnie dawał wyraz "wrogości wobec gejów" w taki sposób, w jaki zrobił to Nergal; tak, sprzeciwiał się promocji homoseksualizmu, "paradom równości" itp. ale nie przypominam sobie, by zrobił czy wypowiedział coś porównywalnego - ja podałem przykład czegoś porównywalnego; 3. program Pospieszalskiego miał jednak charakter publicystyczny. To jest trochę co innego. Nikt przecież nie protestuje przeciwko samemu zapraszaniu np. jawnych ateistów do telewizji. Bo nie jest to "celebryctwo". Nie jest to kreowanie gwiazdy, na dodatek gwiazdy-eksperta. Cytuj: Fakt - katoliccy publicyści nazywają homoseksualistów zboczeńcami i ludźmi chorymi...
To przecież nie są akty wrogości. Pejoratywnego znaczenia tym określeniom nadała dopiero "postępowa" propaganda. Czy powiedzenie do kogoś "jesteś chory, masz katar" to akt wrogości? To samo się zresztą tyczy chorób psychicznych (ciekawe, że tego problemu jakoś nikt nie ma ochoty rozwiązać). Cytuj: Czy nam się to podoba, czy nie misją telewizji publicznej jest pokazywanie różnych głosów, czasmi nawet odmiennych, gdyż społeczeństwo jest różnorodne i katolicy w Polsce muszą się chyba zacząć godzić z tym, że czasmi dominacji KK powoli już przemija. A co to ma wspólnego z kwestią Nergala? Nie mówimy o "różnym głosie" - mówimy o człowieku, który wprost i publicznie okazuje wrogość i nie kryjąc swojej nienawiści bezpardonowo atakuje jedną z grup społecznych, znieważając jeden z jej symboli. Takie zachowanie nie ma nic wspólnego z żadną misją: chyba, że z misją nienawiści. Cytuj: podarcie Bibli choćby nie wiaem jak głupie było samo w sobie, nie jest tym samy co naprzykład sprofanowanie poświęconej hostii, bądź miejsca takiego jak kościół czy kaplica. Wówczas to sąd inaczej pewnie spojrzałby na tą sprawę. Biblia którą podarł Negral nie stanowi przedmiotu kultu liturgicznego... A może to była Biblia jehowicka? Udawanie Greka jest widzę zaraźliwe. A co np. z profanowaniem niepoświęconej Hostii? Tu dopiero miałby sąd zagwozdkę, nie? Może powinien wezwać biegłych kanonistów, co? (już widzę tych satanistów wydających broszurki z instrukcjami: "profanować tylko niepoświęcone hostie - wtedy sąd nic wam nie zrobi").
|
Śr wrz 07, 2011 14:52 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): To przecież nie są akty wrogości. Pejoratywnego znaczenia tym określeniom nadała dopiero "postępowa" propaganda. Określenie "zboczeniec" nie jest pejoratywne?
|
Śr wrz 07, 2011 15:31 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Określenie "zboczeniec" nie jest pejoratywne? Jeszcze co najmniej w połowie ubiegłego stulecia nie było.
|
Śr wrz 07, 2011 15:37 |
|
 |
szyszkownik
|
Sprawa Nergala nie mnie dotyczy w żaden bezpośredni sposób. Jedyne co chciałem powiedzieć, to to, że wy katolicy bardzo łatwo dajecie się sprowokować i wciągnąć w z góry zaplanowaną grę, osiągając często efekt odwrotny od zamierzonego. Dlaczego? Negral jest skandalistą i to na czym mu zależy to rozgłos. Nawet gdyby sąd skazał go na jakąś tam grzywne, to i tak odniósł by większą korzyść. Telewizja go chce zatrudnić bo się stał sławny i będzie przyciągał przed telewizor (a nóż widele krzyknie "ave satan" albo podrze książeczke modlitewną...). Na potwierdzenie moich słów propnuje lekturę wnikliwego ministudium błyskotliwej kariery Nergala: http://robertpatoleta.bloog.pl/id,33029 ... index.html
|
Śr wrz 07, 2011 18:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szyszkownik napisał(a): Na potwierdzenie moich słów propnuje lekturę wnikliwego ministudium błyskotliwej kariery Nergala:
rzeczywiście bardzo minito studium,ale trafione i celne;)
|
Śr wrz 07, 2011 18:39 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): 2. nie znam przypadku, aby Pospieszalski jawnie dawał wyraz "wrogości wobec gejów" w taki sposób, w jaki zrobił to Nergal; tak, sprzeciwiał się promocji homoseksualizmu, "paradom równości" itp. ale nie przypominam sobie, by zrobił czy wypowiedział coś porównywalnego - ja podałem przykład czegoś porównywalnego; A ja od początku zapytuję, dlaczego akurat musiałoby to być coś porównywalnego? I porównywalnego według jakiej miary? Czy nie lepiej zlikwidować przyczynę (publiczną TV), a problem sam się rozwiąże?
|
Cz wrz 08, 2011 9:38 |
|
 |
Elbrus
|
Moich Diecezjan proszę o odwagę w obronie Bożych Praw; błagam i żarliwie zachęcam Młodzież i Dorosłych do: (...) – uświadamiania wiernym, że mamy bardzo realne sposoby wpływu na to, co pojawia się na ekranach - choćby przez obywatelski protest niepłacenia za abonament, jeżeli prośby i apele pozostaną bez echa. (...) Wszystkim zatroskanym o Bożą sprawę najserdeczniej błogosławię.
+Wiesław Mering BISKUP WŁOCŁAWSKIJohnny99 napisał(a): Wezwanie bp Meringa do niepłacenia abonamentu uważam za zupełnie sensowne. Możemy ignorować jawne opluwanie nas przez urzędy państwowe, ale nie musimy przynajmniej tego finansować. viewtopic.php?p=500057#p500057 - Abonament szumi napisał(a): Przypominam autorowi wątku, że jednym z elementów spowiedzi jest zadośćuczynienie. A zatem owszem powinien te pieniądze zwrócić. Niekoniecznie w jednej racie, wszak to sporo pieniędzy, ale rozłożyć to na raty i przez nawet kilka lat systematycznie spłacać. viewtopic.php?f=37&t=16460&p=343050#p343050 - Abonament RTV: Jak to się robi w Europie osiris napisał(a): Możemy zmieniać prawo demokratycznie, albo przeciwstawiając się w sposób niedemokratyczny (anarchistyczny) jak to właśnie próbujesz czynić. Nawoływanie do niepłacenia abonamentu jest podżeganiem do łamania prawa.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz wrz 08, 2011 9:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie mówię, że jedynie taki, ale taki na pewno - dlaczego mam finansować pracę i pensję osoby, która okazuje mi jawną wrogość. To jednak co innego niż np. niespełnianie moich oczekiwań co do ramówki. A gdy płacono ludziom, którzy usilnie dowodzili, że kto nie z jedynie słuszną partią, to niechybnie stoją tam gdzie ZOMO było okey? Śmieszą te apele o nie płacenie abponamentu. Rację ma szyszkownik - to woda na młyn PR "artystom" w rodzaju Nergala, Nieznalskiej.
|
Cz wrz 08, 2011 10:03 |
|
|
|