Autor |
Wiadomość |
piok333
|
 Re: na kogo zagłosujesz ?
Alus napisał(a): Nigdy nie nie byłam w PRLu na żadnym głosowaniu, ani pochodzie 1-majowym. W PRLu byłem dzieckiem. A teraz uważam, że powinna być sprawiedliwość społeczna. Dopóki zbrodniarze komunistyczni nie odpowiedzą za swoje zbrodnie, zawsze będzie w tym Kraju pobłażliwość wobec zbrodni, przestępstw i przestępców. Jestem zwolennikiem poglądu, że teoria "grubej kreski" była pomyłką. Przestępcy pozostali na wolności i żyją z naszych podatków. Działania dekomunizacyjne PiSu zostały powstrzymane przez PO. Polecam w całości artykuł "III RP w szponach SB", tutaj fragment: Cytuj: Byli esbecy przeniknęli w wolnej Polsce do najważniejszych sfer życia społecznego. Partii politycznych, strategicznych firm, banków, organów bezpieczeństwa, uczelni, prokuratury, sądownictwa, dyplomacji, mediów. I struktur władzy Wszędzie zapuścili głębokie korzenie i stworzyli tak rozległą sieć, że nie ma już najmniejszych szans, aby pozbawić ich zdobytych wcześniej wpływów. Tam, gdzie nie zagnieździli się osobiście, swoje wpływy rozciągają często poprzez dawnych agentów, w tym także mafiosów stosujących – gdy zachodzi potrzeba – przemoc i zbrodnię. Vide – zabójstwo gen. Marka Papały. [...] Zagrożenia, jakie występują ze strony byłej tajnej policji politycznej, a także jej siła, wynikają z tego, że wraz ze swoimi patologicznymi atrybutami wtopiła się w żywą tkankę państwa i newralgiczne miejsca dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wszędzie tam, gdzie tylko znajduje do nich dostęp, wykorzystuje je do własnych celów niczym klasyczny pasożyt http://www.rp.pl/artykul/10,704173-Byli ... wiska.htmlDlatego sądzę, że sympatie polityczne tej grupy mówią dużo o politykach, których popierają. I to właśnie jest przyczyną, dla której byłbym zainteresowany wynikami badań, na kogo głosowali byli SBcy - na PO, czy na PiS. Zwłaszcza procentowo i w zależności od stopnia w SB.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pt wrz 09, 2011 16:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeczytaj sobie jakie partie tworzyły AWS rzadzący od 1997-2001r - i co?....przez 4 lata nie zdołali pogonić esbeków, PC zapomniało?. Nawet nie odebrali im wysokich uposażeń emerytalnych.....Czy ludzi, którzy dopasowali sie do PRL, trzeba traktowac jako trwale wykluczonych? Czy nie włączyć część z nich w budowę nowego państwa?, 29.07.2006r wywiad J. Kaczyński dla "Dziennika" Ponoć naszpikowane esbekami PO potrafiło przeprowadzić ustawę o odebraniu im piramidalnych emerytur - w IVRP nawet o tym nie wspomniano. Cała ta pogoń za esbekami to typowa gra w chwytwnie króliczka - nie o to chodzi by złowić go, ale by gonić go....bo braknie paliwa wyborczego. "Działania dekomunizacyjne" PiS: - byli członkowie PZPR i to na wysokich szczeblach partyjnych, w szeregach PiS i też w ścisłym zarządzie, - włączenie do władzy byłych komunistów zgromadzonych w Samoobronie - "wycieraczce PZPR" jak twierdził J. Kaczyński.
Ostatnio edytowano Pt wrz 09, 2011 16:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Pt wrz 09, 2011 16:47 |
|
 |
Witold
|
piok333 napisał(a): Dlatego sądzę, że sympatie polityczne tej grupy mówią dużo o politykach, których popierają. I to właśnie jest przyczyną, dla której byłbym zainteresowany wynikami badań, na kogo głosowali byli SBcy - na PO, czy na PiS. Zwłaszcza procentowo i w zależności od stopnia w SB. Myślę że rozwiązanie tego jest dużo prostsze niż się wydaje. Samoobrona jest tworem byłych oficerów służb bezpieczeństwa.- Jarosław KaczyńskiW 2007 roku elektorat Samoobrony głosował na PiS (po zsumowaniu głosów PiSu, Samoobrony i LPRu z 2005 roku, wychodzi mniej więcej zbliżona liczba do ilości głosów otrzymanych przez PiS w roku 2007, poza tym ideologie społeczno-gospodarcze PiSu i Samoobrony zawsze były podobne). Czyli już wiemy, na kogo głosują esbecy, albo przynajmniej ich zwolennicy. Przynajmniej jeśli wierzyć Prezesowi, ja rzecz jasna nie śmiem negować jego autorytetu Cytuj: Działania dekomunizacyjne PiSu zostały powstrzymane przez PO. Polecam w całości artykuł "III RP w szponach SB", tutaj fragment: Jakie PiS podejmował działania dekomunizacyjne i w jaki spoisób zostały powstrzymane przez PO? W razie odpowiedzi typu "..." przyjmuję, że nie wiesz i powtarzasz propagandowy bełkot bez żadnego pokrycia.
|
Pt wrz 09, 2011 16:49 |
|
|
|
 |
piok333
|
Alus napisał(a): "Działania dekomunizacyjne" PiS Ja jednak bardziej wierzę autorom podanego artykułu niż stronnikom PO 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pt wrz 09, 2011 17:38 |
|
 |
Witold
|
"...ale żadnych działań dekomunizacyjnych PiS powstrzymanych przez PO wymienić nie potrafię"
|
Pt wrz 09, 2011 17:41 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Napisałem wczesniej, że nie chcę jałowej dyskusji, ponieważ w tym co odnosi sie do poglądów politycznych nikt jeszcze nikogo nie przekonał, a w trakcie dyskusji stanowiska raczej się uszywniają niżby dochodzilo do przekonanai kogokolwiek. Poniższe uwagi nie sa więc dyskusją, ale jedynie próbą wyjasnienia mojego stanowiska. Nie chce Ciebie ani nikogo zmusic do jego przyjęcia, co najwyżej do próby zrozumienia Witold napisał(a): medieval_man napisał(a): sorry. kibole głosują przeciwko PO Czyli na kogo? Przecież to PiS i jego zwolennicy zdążyli już kiboli wynieść do rangi bohaterów narodowych i męczenników za wolność słowa... Drogi Witoldzie. Napisałem: "przeciwko PO". Nie na kogo... Głosowaliby nawet na Marsjan gdyby Ci poparli ich w walce z niektórymi nieprzemyślanymi ruchami PO w sprawach kibiców i w ogóle sportu Witold napisał(a): Cytuj: PiS prezentuje pewna tendencje państwa solidarnościowego, a jednoczesnie stawiającego na wartości narodowe (nie nacjonalistyczne), z czym jest mi po drodze. PO natomiast to liberałowie gospodarczy, dla których nie istnieje pojęcie solidaryzmu. Po pierwsze, to w czym konkretnie się w tej chwili przejawia ten liberalizm gospodarczy Platformy? Po drugie, błąd PiSu nie polega na tym że PiS nie jest partią liberalną (PO też nią nie jest), tylko na tym że jest liberalizmowi, wolnemu rynkowi i własności prywatnej po prostu wrogi. Przejście od gospodarki centralnej do wolnorynkowej to jest jeden z najważniejszych, ba, najważniejszy element transformacji ustrojowej (czyli dekomunizacji), ale tego PiS wcale nie chce wspierać, tylko możliwie blokować, a nawet iść w całkowicie przeciwną stronę. Liberalizm gospodarczy PO? fakt, że jest tam spory rozziew między pierwotnymi deklaracjami a realizacjami. Zresztą jak historia pokazuje liberalizm zawsze prowadzi do socjalizmu i to widzimy jaskrawo na przykładzie Platformy. Ja tez wiem, że Przejście od gospodarki centralnej do wolnorynkowej to jest jeden z najważniejszych, ba, najważniejszy element transformacji ustrojowej. PiS po prostu zdaje sobie sprawę, że gwałtowne przechodzenie takiej transformacji nie jest mozliwe w państwie tak biednym jak Polska, gdzie najpierw trzeba zabezpieczyć najbiedniejszych przed skutkami takiej transformacji (czytaj: rozwinąć gospodarkę i postawic na wysokim poziomie dochody Państwa) a dopiero potem transformować. Witold napisał(a): Cytuj: W obecnej sytuacji gospodarczej Polski ważny jest solidaryzm spoleczny, aby przemianom gospodarczom towarzyszyła jednoczesnie opieka państwa nad jego obywatelami. Czy częścią tego solidaryzmu jest wprowadzenie 50% stawki PiT, za którą PiS głosował w 2004 roku? Nacjonalizacja banków? Ograniczanie własności prywatnej do minimum? To może od razu zmieńmy nazwę państwa z powrotem Polska Rzeczpospolita Ludowa, żeby wszystko było jasne? 50% stawka PIT dotyczyła nie biednych ale bogatych, jest więć chyba częścią tego solidaryzmu? Nie nacjonalizacja banków, ale kontrola banków poprzez Bank centralny w celu zabezpieczenia interesów przeciętnego klienta tych banków, jest przeciwna liberalizmowi a jest częścia solidaryzmu. Ograniczenie własności prywatnej (gdyby rzeczywiscie mialo miejsce) jest przejawem solidaryzmu. Przeciez to oczywiste. Zwłaszcza gdy chodzi o ograniczenie wchodzenia we własnośc prywatna na zasadzie posłanki Sawickiej. Nawoływanie do zmiany nazwy państwa uznam za zwykły chwyt poniżej pasa. Witold napisał(a): A czas na wolny rynek przyjdzie kiedy? Kiedy nacjonalizacja gospodarki doprowadzi ją do takiego stanu, w jakim była w latach 80-tych?
Kiedy Państwo bedzie miało zapewnione wystarczajce dochody, by chronić najubuższych. Oczywiście, niemożliwy jest ani skrajny solidaryzm ani skrajny wolny rynek. Jednak Platforma więcej uwagi zwraca na wolny rynek (wolny dla posłanek Sawickich i podobnych) niz na interesy narodowe i społeczne. Moim zdaniem PiS jest w stanie tę tendencje odwrócić Witold napisał(a): Cytuj: Żeby nie było: jestem jak najbardziej za liberalnymi, prawicowymi pogladami w gospodarce Jestem za, ale głosuję przeciw  Wyjasniłem powyżej dlaczego: nie ten czas Witold napisał(a): Cytuj: Dlatego głosuję na lewicowe PiS, ktore w dodatku realizuje moją potrzebę promowania wartości chrzescijańskich i narodowych. A na czym polega to jego rzekome promowanie wartości chrześcijańskich i narodowych? Przeciez PiS już nawet tego nie robi. Daj spokój. Przeciez za to PiS jest najbardziej krytykowane Witold napisał(a): Cytuj: Można. Tylko jak wyżej. Nie czas na to. Takie głosowanie jest niepragmatyczne.
Mam nadzieje, że zrozumiesz argumentacje pragmatyczną a nie ideową Rozumiem, ale sie nie zgadzam. Nie zgadzam się nawet z tym, że to rzeczywiście jest głosowanie pragmatyczne. Nacjonalizacja części gospodarki jest po prostu dla gospodarki szkodliwa. Nacjonalizacja niektorych gałęzi gospodarki może być dla gospodarki szkodliwa. Nacjonalizacja innych, lub kontrolowana nacjonalizacja jest wręcz koniecznością. Podobnie jest z prywatyzacją. W niekórych przypadkach jest szkodliwa. W innych wręcz konieczna
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt wrz 09, 2011 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): Alus napisał(a): "Działania dekomunizacyjne" PiS Ja jednak bardziej wierzę autorom podanego artykułu niż stronnikom PO  Wolisz subiektywną opinię - masz takie prawo. Ja preferuję fakty. miedieval miły - odpowiedz mi tylko na jedno pytanie: PiS w większosci to byłe PC tworzące AWS. Czy politycy PC/PiS odkryli aktualnie potrzebę ochrony najbiedniejszych, czy tylko to propaganda? Bo podczas rządów AWS, a więc ze współudziałem PC, jakoś tych biednych tak gorąco nie chroniono - bezrobocie z 10% w 1998r skoczyło do ok 18% w 2001r.
|
Pt wrz 09, 2011 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1 proponuje samemu zrobić sobie symulacje zarobków młodego człowieka - zatrudniony na umowe (czas określony) po roku idzie na zasiłek - wypłacamy mu zasiłek (dokładamy do niego gdyż nie wypracował sobie tego zasiłku) - jest w taki sposób zatrudniany kilka razy - nie był w stanie wypracować sobie emerytury - czyli dokładamy do niego (jeżeli będzie z czego dołożyć) 2 w przypadku gdy nie będzie z czego sprzedajemy wszystko co zostało jeszcze do sprzedania za bezcen , żeby tylko zaspokoić bieżące potrzeby . 3 dlatego temat emerytur gdzieś tam tkwi i w pewnym momencie runie . 4 gospodarka , której nie mamy jest tworem sztucznym nadmuchiwanym przez zachodnie koncerny (sytuacja jak w japonii )zawirowania różne powodują zamykanie zakładów w innych krajach . 5 bezrobotnych lub ludzi pracujących do których dokładamy to nie 10% to 40%. 6 w okresie przejściowym ci którzy coś znaczyli będąc członkami pzpr dokładnie zadbali o swoją przyszłość zabierając lub likwidując zakłady . 7 dlatego pisanie o jakimś zaradnym młodym człowieku to czysta propaganda . 8 w sumie chodzi o gospodarkę i coby ludzie którzy uczciwie chcą pracować mogli to robić i otrzymywać godziwą pensję . obecny rząd przez 4 lata nie zagwarantował tego i nie zagwarantuje (za to w pilkę pograją ) jeszcze raz polecam zrobienie sobie sytuacji przyszłości młodego człowieka . jako patrzący dalej powinniśmy zrobiś z polski kraj wybitnie opiekuńczy dla rodziców posiadających więcej niż dwoje dzieci . 
|
So wrz 10, 2011 4:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybitnie opiekuńcze jak w USA, gdzie murzyńskie małżeństwo zrobi sobie 3 dzieci i do końca życia żyje na zasiłku ....taki swojski raj na ziemi....co się to ludziom marzy....
|
So wrz 10, 2011 7:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
taki swojski raj , który podnosi opłaty za przedszkola , czy dotarło do ciebie , że na twoją emeryturkę będą pracować dzieci z rodzin wielodzietnych , jeżeli nie to należy to sobie uświadomić .nigdzie w żadnym chyba kraju nie jest tak , że kazdy sam sobie wypracowuje swoje zasiłki . polityka mająca na uwadze właśnie rodziny wielodzietne .inaczej to tylko krótkowzroczne patrzenie na co dzisiaj . mądre kraje typu usa czy niemcy robią świadomą politykę zatrudniania na czarno - umownie - lub przyjmowania imigrantów w określonych ilościach . bo to jest młoda i dobra inwestycja . 
|
So wrz 10, 2011 9:50 |
|
 |
Witold
|
medieval_man napisał(a): Drogi Witoldzie. Napisałem: "przeciwko PO". Nie na kogo... Głosowaliby nawet na Marsjan gdyby Ci poparli ich w walce z niektórymi nieprzemyślanymi ruchami PO w sprawach kibiców i w ogóle sportu Tak, a ci w więzieniach to na pewno głosują na PO w wyniku głębokiego przestudiowania programu tej partii i porównania go z programami innych ugrupować Cytuj: Liberalizm gospodarczy PO? fakt, że jest tam spory rozziew między pierwotnymi deklaracjami a realizacjami. Zresztą jak historia pokazuje liberalizm zawsze prowadzi do socjalizmu i to widzimy jaskrawo na przykładzie Platformy. Jakiś przykład tej historii? Cytuj: PiS po prostu zdaje sobie sprawę, że gwałtowne przechodzenie takiej transformacji nie jest mozliwe w państwie tak biednym jak Polska, gdzie najpierw trzeba zabezpieczyć najbiedniejszych przed skutkami takiej transformacji (czytaj: rozwinąć gospodarkę i postawic na wysokim poziomie dochody Państwa) ...co w warunkach gospodarki kontrolowanej przez państwo, nigdy nie zostanie osiągnięte. I rządy PiSu będą trwały i trwały, bo rzekomy "cel" jest niemożliwy do zrealizowania. Nawet zakładając, że PiS rzeczywiście zakłada taki cel. Cytuj: 50% stawka PIT dotyczyła nie biednych ale bogatych, jest więć chyba częścią tego solidaryzmu? Nie nacjonalizacja banków, ale kontrola banków poprzez Bank centralny w celu zabezpieczenia interesów przeciętnego klienta tych banków, jest przeciwna liberalizmowi a jest częścia solidaryzmu. Ograniczenie własności prywatnej (gdyby rzeczywiscie mialo miejsce) jest przejawem solidaryzmu. Przeciez to oczywiste. Zwłaszcza gdy chodzi o ograniczenie wchodzenia we własnośc prywatna na zasadzie posłanki Sawickiej. Czyli jednak widzimy, że powrót do nazwy państwa z okresu PRL wcale nie jest wygórowanym wymaganiem. Idealnie wpisuje się w ogólną politykę powrotu do PRLu - bogatych okraść, biednym rozdać, gospodarke kontrolować. Tylko po co ta nazwa "solidaryzm"? Dla zmyły, żeby się ktoś nie połapał, że to zwykły socjalizm? Cytuj: Kiedy Państwo bedzie miało zapewnione wystarczajce dochody, by chronić najubuższych. Co oczywiście nigdy nie będzie miało miejsca. Nawet w krajach w których ochrona najubożsyzch jak najbardziej istnieje (np. Szwecja), rynek jest duzo bardziej wolny niż w Polsce, własność prywatna dużo pewniejsza, a prowadzenie działalności gospodarczej dużo łatwiejsze. Obudowa wielkiego kołochozu połączona z napiętniowaniem, wywłaszczeniem i obciążeniem drakońskimi podatkami kułaków, do żadnego cudu gospodarczego nie do prowadzi. Może doprowadzić tylko do tego, do czego prowadzi zawsze - to katastrofy. Cytuj: Wyjasniłem powyżej dlaczego: nie ten czas "Ten czas" nie będzie nigdy. To jak czekanie na przejście z dyktatury proletariatu do idealnego komunizmu. Cytuj: Daj spokój. Przeciez za to PiS jest najbardziej krytykowane No i w jaki sposób to robi? Tak, wiem, że PiS bardzo głośno nadaje na konferencjach prasowych i konwentach wyborczych o patriotyzmie i wartościach chrześcijańskich, ale to się niczym nie różni od platformowego "by żyło się lepiej wszystkim". Krótko mówiąc: nic nie znaczy.
|
So wrz 10, 2011 11:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tajfun napisał(a): taki swojski raj , który podnosi opłaty za przedszkola , czy dotarło do ciebie , że na twoją emeryturkę będą pracować dzieci z rodzin wielodzietnych , jeżeli nie to należy to sobie uświadomić .nigdzie w żadnym chyba kraju nie jest tak , że kazdy sam sobie wypracowuje swoje zasiłki . polityka mająca na uwadze właśnie rodziny wielodzietne .inaczej to tylko krótkowzroczne patrzenie na co dzisiaj . mądre kraje typu usa czy niemcy robią świadomą politykę zatrudniania na czarno - umownie - lub przyjmowania imigrantów w określonych ilościach . bo to jest młoda i dobra inwestycja .  Nie wszystkie samorządy podniosły opłaty za przedszkola - gdybyś nie wiedział, wyliczenie opłat za przedszkola leży w gestii samorządów. Od Ciebie zależy jako sobie wybrałeś samorząd prospołeczny, czy egoistów karierowiczów. A która partia zrobiła najwięcej aby zwiększyć przyrost naturalny?..... LPR - jak warunek poparcia rządu Marcinkiewicza uzyskała "becikowe", ulgę rodzinną przeforsował też LPR z poparciem PO. PSL. Twój ukochany PiS był tym głosowaniem zniesmaczony....w ramach polityki prorodzinnej http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=po01.txt
|
So wrz 10, 2011 12:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Wyobraźcie sobie co będzie, jeśli to, co nazywam Polską w budowie, te tysiące kilometrów dróg w budowie, autostrad, nowoczesnych szpitali (...) - tych inwestycji jest w każdej dziedzinie bardzo, bardzo dużo - jeśli poprzednicy wrócą do władzy i zechcą >>aresztować<< wszystkie te przedsięwzięcia, sprawdzać krok po kroku. Czy wyobraźnia podpowiada nam, co się stanie z tymi 300 mld zł minimum, o które walczymy w budżecie Unii Europejskiej?" - pytał zebranych premier. zastanawiam się w jakim kraju żyje tusk a w jakim ja , czy te wszystkie przedsięwzięcia w rodzaju tysięcy kilometrów i nowoczesnych to wszystko czy jeszcze jakieś osiągnięcia były .cóśmi sie widzi że tusk telewizji nie ogląda gdzie mówią o autostradach i służbie zdrowia . 
|
So wrz 10, 2011 13:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tajfun napisał(a): Cytuj: "Wyobraźcie sobie co będzie, jeśli to, co nazywam Polską w budowie, te tysiące kilometrów dróg w budowie, autostrad, nowoczesnych szpitali (...) - tych inwestycji jest w każdej dziedzinie bardzo, bardzo dużo - jeśli poprzednicy wrócą do władzy i zechcą >>aresztować<< wszystkie te przedsięwzięcia, sprawdzać krok po kroku. Czy wyobraźnia podpowiada nam, co się stanie z tymi 300 mld zł minimum, o które walczymy w budżecie Unii Europejskiej?" - pytał zebranych premier. zastanawiam się w jakim kraju żyje tusk a w jakim ja , czy te wszystkie przedsięwzięcia w rodzaju tysięcy kilometrów i nowoczesnych to wszystko czy jeszcze jakieś osiągnięcia były .cóśmi sie widzi że tusk telewizji nie ogląda gdzie mówią o autostradach i służbie zdrowia .  Może w Twoim miejscu zamieszkania nic się nie robi - to macie do d****y samorząd. W moim mieście i okolicy praca wre na wielu frontach.....tylko te potworne korki, utrudnienia. W ubiegłym tygodniu były u mnie w odwiedzinach kuzynki z drugiego końca Polski. Po 8 letniej przerwie od ostatniego pobytu zachwycały się zmianami. Fakt, że w ściagniu i wykorzystywaniu pieniędzy unijnych moje województwo jest w ścisłej czołówce 
|
So wrz 10, 2011 15:50 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Witold napisał(a): Tak, a ci w więzieniach to na pewno głosują na PO w wyniku głębokiego przestudiowania programu tej partii i porównania go z programami innych ugrupować Nie wiem... niczego nie pisałem o więzeniach. Choc moim zdaniem oni akurat głosują przeciwko PiS Witold napisał(a): Jakiś przykład tej historii?
Chocby republika weimarska. Stopniowe przechodzenie w Niemczech od liberalizmu w gospodarce do socjalizmu z jego skrajną postacią narodowego socjalizmu Witold napisał(a): ...co w warunkach gospodarki kontrolowanej przez państwo, nigdy nie zostanie osiągnięte. I rządy PiSu będą trwały i trwały, bo rzekomy "cel" jest niemożliwy do zrealizowania. Nawet zakładając, że PiS rzeczywiście zakłada taki cel.
Ty tak uważasz. Ja mam inne zdanie. Mój skromny scenariusz to budowanie zrównoważonego państwa przez PiS. Zrównowazonego w sensie równoczesnego rozwoju gospodarki wolnorynkowej z zabezpieczeniem najuboższcyh poprzez rozwijanie socjalu. Potem przejęcie władzy przez bardziej prawicową formację, bardziej liberalną. Oczywiście nie przez skompromitowaną PO Witold napisał(a): Czyli jednak widzimy, że powrót do nazwy państwa z okresu PRL wcale nie jest wygórowanym wymaganiem. Idealnie wpisuje się w ogólną politykę powrotu do PRLu - bogatych okraść, biednym rozdać, gospodarke kontrolować. Tylko po co ta nazwa "solidaryzm"? Dla zmyły, żeby się ktoś nie połapał, że to zwykły socjalizm?
Myślę, ze świadomie przesadzasz. Nie mam potrzeby dyskutowania z taka postawą. Od kiedy państwa opiekuńcze w ramach gospodarek zachodnich to prl-y? Witold napisał(a): Co oczywiście nigdy nie będzie miało miejsca.
Nawet jeżeli... czy to powód do okradania najuboższych przez Państwo jak to wygląda dzisiaj? Witold napisał(a): Nawet w krajach w których ochrona najubożsyzch jak najbardziej istnieje (np. Szwecja), rynek jest duzo bardziej wolny niż w Polsce, własność prywatna dużo pewniejsza, a prowadzenie działalności gospodarczej dużo łatwiejsze.
Zgadzam się z tym. Czy to nie przypadkiem program PiS: własnośc prywatna dużo pewniejsza, łatwiejsze prowadzenie działalności, jasnośc i przejrzystość przepisów celem ograniczenia nadużyć na styku polityka-biznes? Witold napisał(a): Odbudowa wielkiego kołochozu połączona z napiętniowaniem, wywłaszczeniem i obciążeniem drakońskimi podatkami kułaków, do żadnego cudu gospodarczego nie do prowadzi. Może doprowadzić tylko do tego, do czego prowadzi zawsze - to katastrofy.
Nie wiem z kim teraz dyskutujesz... na pewno nie ze mną. Chyba, że wskażesz gdzie napisałem coś podobnego. Umówmy sie: nie wkładajmy oponentowi dziecka do brzucha oskarżając go potem o bycie w ciązy Witold napisał(a): "Ten czas" nie będzie nigdy. To jak czekanie na przejście z dyktatury proletariatu do idealnego komunizmu.
Pozostaje sprawdzić... Witold napisał(a): No i w jaki sposób to robi? Tak, wiem, że PiS bardzo głośno nadaje na konferencjach prasowych i konwentach wyborczych o patriotyzmie i wartościach chrześcijańskich, ale to się niczym nie różni od platformowego "by żyło się lepiej wszystkim". Krótko mówiąc: nic nie znaczy. całe budowanie polityki zagranicznej opiera się na takim własnie zalożeniu (trzeba chronic nasze wartości wbrew unifikacji biurokratycznej unii). Zresztą proponuje wpisac w google "patriotyczny program PO" a z drugiej strony "patriotyczny program PiS" i porównac wyniki
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So wrz 10, 2011 16:24 |
|
|
|