Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 15:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
 Jeśli Bóg istnieje, to dlaczego rodzą się chore dzieci? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jeśli Bóg istnieje, to dlaczego rodzą się chore dzieci?
mauger napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Pisałam już wyżej,że autor biblijny czesto gęstouznawał Boga jako jedyną przyczynę wszystkich rzeczy..tymczasem Bóg tak naprawde dając nam wolną wolę,uczynił człowieka również odpowiedzialnego za swoje czyny,tak więc człowiek również może być przyczyną jeśli nie bezpośrednią to pośrednią takiego a nie innego porządku.

Czyli mam rozumieć, że autorzy biblijni zwalali na Boga winę, za coś co wcale nie było jego bezpośrednim dziełem? Niesłychane! To prawie jak ateiści :D ! Myślę jednak, że oni po prostu lepiej rozumieli konsekwencje swojej wiary we wszechmocnego i wszechwiedzącego Boga. W przeciwieństwie do dzisiejszych chrześciajan, którzy kombinują jak koń po górę byleby tylko zwolnić Boga z wszelkiej odpowiedzialności za świat jak stworzył.

Nie trzeba być chrzescijaninem, aby zrozumieć, że gdy przywalę kogoś cegłą w głowę, to bezsensem jest twierdzić Bóg winien, bo obdarzył mnie wolna wolą.

Cz wrz 15, 2011 20:18
Alus napisał(a):
Nie trzeba być chrzescijaninem, aby zrozumieć, że gdy przywalę kogoś cegłą w głowę, to bezsensem jest twierdzić Bóg winien, bo obdarzył mnie wolna wolą.

Ateista zauważy, że Bóg jest Wszechmogący i mógł Ci wytrącić cegłę z ręki i podać cukierka. :) Racjonalne argumenty odpadają. Mamy jedynie emocje i czarno- biały świat.

Cz wrz 15, 2011 20:22

Liza napisał(a):
Acro: wiem co mówię jak wypowiadam się o Wszechmocy Boga. Prześmiewco pospolity: zobaczymy. Zablokowałes sobie kanał dostępu do Boga i nie masz tego świadomości. W jednym masz rację: Bóg jest bezsilny wobec ludzkiego NIE. I powodem nie jest brak możliwości obejścia i zmuszenie człowieka do tego, by sobie nie szkodził. Przeszkodą jest to, że Bóg traktuje wolność człowieka jak mur, którego nie chce przeskoczyć. Wolność jest nierozerwalnie związana z odpowiedzialnością.

Spróbujmy problem rozbić na punkty:
1. Mamy Boga i ludzi.
2. Bóg (ten konkretny, z jego przymiotami) może wszystko co chce i wie wszystko co było, jest i będzie.
3. Bóg tworzy ludzi, znając życie i przyszłość każdego z nich.
4. Bóg daje ludziom "wolną wolę", która w zasadzie sprowadza się do deficytu informacyjnego, pozwalającego nie wierzyć.
5. Bóg daje niektórym ludziom "łaskę wiary", dzięki czemu wierzą, a innym nie daje, i nie wierzą. Łaska wiary likwiduje wolną wolę - obdarowany nią wierzy i już, nie ma wyboru.
6. Bóg ustalił wcześnie zasady: ci, którzy nie wierzą, będą mieli kuku.
7. Bóg mógłby dać wszystkim łaskę wiary albo pełne informacje, ale tego nie robi. Skutkuje to "złym" postępowaniem niektórych ludzi oraz, prawdopodobnie, ich potępieniem.
8. Kto komu szkodzi?

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Cz wrz 15, 2011 20:28

Alus napisał(a):

Ale co do tego mają chore dzieci? Przecież ani rodzice ani tym bardziej te dzieci nie są winne temu, że chorują, cierpią, umierają. Tu wolna wola do niczego się nie przyda. A jeśli to próba, to wybaczcie, ale jest to próba bardzo okrutna.

Cz wrz 15, 2011 20:50

Acro napisał(a):

czytałem .Ale może mi wskażesz taki fragment bo mogłem przeoczyć.

Och, to ty strasznie po łebkach czytałeś, bo to nie jest tylko jeden fragment...

Mój ulubiony7 to wybicie Madianitów (w wyniku ponaglania Boga, przy oporze wobec czynienia takiej okropności samego narodu wybranego). Cały naród wyrzezany - z wyjątkiem dziewczynek, po sprawdzeniu czy są dziewicami, bo to oddano zwycięzcom. :( Ks. Liczb Uwaga! Tekst drastyczny, nie czytaj, jeśli nie jestes dorosły!
Poza tym znajdziesz tam przykłady wybijania ludzi z Jerycha, wszystkich Amorytów, Chetytów, Chiwitów i wiele innych narodów, których ziemie Pan obiecam swoim pupilkom. Na katechezie pewno o tym nie było, co?... To zastanów się, czy Biblia na pewno jest dla ciebie źródłem moralności...

Miałeś zacytować anie opowiadać bajki.

Cytuj:
Cytuj:
Secundo: Bóg zakazał dzieciom chorować na raka i rodzić sie z obciążeniami genetycznymi? A te swołocze go nie słuchają? No więc słusznie je każe...

Gdzie zakazał?
Nie wiem. Ty piszesz, że niemowlęta cierpią, bo robią rzeczy, których Bóg im zakazał. Więc pewno chodzi ci o chorowanie?

gdzie tak napisałem?

Cytuj:
Mylisz się.
Ja wierze we wszechmoc Boga.
LIZA!
I MIAŁAŚ RACJĘ! :D

Jak myslałem - nie rozumiesz znaczenia słowa wszechmoc. Osoba wszechmocna może wszystko. Niby to oczywiste, ale tu jakoś się zaczynacie plątać... Bóg NIE MOŻE zapobiegać tragediom!

Może. Tylko tego nie robi poniewaz ludzie sobie tego nie życzą.

Cytuj:
Mógłby. Ale niestety ludzie takiego świata nie chcą.
Matki pala piją, ćpają wiec po co Bóg ma się wysilać skoro ludzie chcą kraść, gwałcić pić palić .
O WSZECHMOCNY jakoś NIE MOŻE ich do takiej wizji przekonać!

jako że ludzie maja wolną wolą Bóg mógłby ich tylko zmusić.
Ale że Bóg nikogo do niczego nie zmusza więc również nie zmusza ludzi aby nie palili nie ćpali i nie zabijali.
Cytuj:
:D Czego jeszcze twój wszechmocny nie potrafi?

Nie rozumiesz podstawowych zasad.
Bóg potrafi tylko tego nie robi.
ja tez nie zabijam złodziei mimo że mam pistolet i mógłbym to robić.
Cytuj:
Pomijam nieprawdę, że ludzie takiego świata nie chcą. Chcą, tylko nie potrafią się powstrzymać. Dlaczego? Bo takimi słabymi ich Bóg stworzył,

Ludzie chcą takiego świata.
Nie potrafią się powstrzymać powiadasz.?
Ja jakoś potrafię nie palić , nie ćpać i nie zabijać .to dosyć proste .
I wbrew temu co myślisz nie jestem bardzo silny.

Cytuj:
bo Bóg stworzył i toleruje szatana, pokusy itd.

o to juz jakieś filozoficzne wymysły .
Gdzie tak powiedziano ze bóg stworzył Szatana.?
To tak jakby powiedzieć matka urodziła złodzieja..
Matka urodziła dziecko a złodziejem to dziecko samo się stało kiedy zaczęło kraść.

.

Cz wrz 15, 2011 21:01

grzmot napisał(a):
1. Mamy Boga i ludzi.
2. Bóg (ten konkretny, z jego przymiotami) może wszystko co chce i wie wszystko co było, jest i będzie.

nieprawda .
Bóg nie może kłamać na przykład
Cytuj:
3. Bóg tworzy ludzi, znając życie i przyszłość każdego z nich.

nieprawda.
Cytuj:
4. Bóg daje ludziom "wolną wolę", która w zasadzie sprowadza się do deficytu informacyjnego, pozwalającego nie wierzyć.

prawda. Ale każdy może ten deficyt zredukować.
Cytuj:
5. Bóg daje niektórym ludziom "łaskę wiary", dzięki czemu wierzą, a innym nie daje, i nie wierzą. Łaska wiary likwiduje wolną wolę - obdarowany nią wierzy i już, nie ma wyboru.

nieprawda
Cytuj:
6. Bóg ustalił wcześnie zasady: ci, którzy nie wierzą, będą mieli kuku.

nieprawda.
Cytuj:
7. Bóg mógłby dać wszystkim łaskę wiary albo pełne informacje, ale tego nie robi. Skutkuje to "złym" postępowaniem niektórych ludzi oraz, prawdopodobnie, ich potępieniem.

nieprawda

Cz wrz 15, 2011 21:06

formek1: nieprawda, że nieprawda. Taki "merytoryczny argument" ;).

A teraz konkretnie: "wszechmocny" oznacza może wszystko. Jakbyś nie kręcił, takie jest znaczenie tego przymiotu.

"Wszechwiedzący" oznacza, że wie wszystko o wszystkim.

Jezus powiedział, że ci, którzy w niego uwierzą, będą żyć, a ci, którzy nie uwierzą, umrą. Podobno był Bogiem. Nie będę cytował gróźb Boga ze starego testamentu.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Cz wrz 15, 2011 21:29

Cytuj:
"nieprawda .
Bóg nie może kłamać na przykład"

Wydaje mi się ,że błędem w tej dyskusji jest przyjęcie tyko wizji Boga wg. KRK. A przecież Bóg może istnieć i mieć inne cechy np. chaotyczność , zły charakter , obojętność itd.

Liza napisał(a):
Ateista zauważy, że Bóg jest Wszechmogący i mógł Ci wytrącić cegłę z ręki i podać cukierka. :) Racjonalne argumenty odpadają. Mamy jedynie emocje i czarno- biały świat.

W zasadzie nikła lub żadna ingerencja ze strony Boga w życie ludzi ma sens. Po co bowiem ludzie mieliby istnieć ,jeżeli nie mieliby żadnych problemów do samodzielnego rozwiązania ? Gdyby nie choroby nie byliby potrzebni lekarze , potem aptekarze , producenci leków , chemikaliów .... Ogólnie bez problemów w zasadzie podejmowanie działania nie miałoby żadnego celu.

Cz wrz 15, 2011 21:30

ashkel86 napisał(a):
Cytuj:
"nieprawda .

Wydaje mi się ,że błędem w tej dyskusji jest przyjęcie tyko wizji Boga wg. KRK. A przecież Bóg może istnieć i mieć inne cechy np. chaotyczność , zły charakter , obojętność itd.

Dokładnie. Wydaje mi się, że u Żydów (od których sobie tego boga chrześcijanie wzięli), głównym przymiotem było "niepoznawalny". A teraz niektórzy decydują za "niego" co może, a co nie może. To trochę zarozumiałe ;).

Cz wrz 15, 2011 21:41

grzmot napisał(a):

A teraz konkretnie: "wszechmocny" oznacza może wszystko. Jakbyś nie kręcił, takie jest znaczenie tego przymiotu.

Nie .
nie może kłamać , kraść, byc niesprawiedliwy.

Cytuj:
"Wszechwiedzący" oznacza, że wie wszystko o wszystkim.

Tak . Ale nie wie jak postąpi człowiek z wolną wolą.
A człowiek może zabic innego człowieka albo nie bo się w ostatniej chwili rozmysli

Cytuj:
Jezus powiedział, że ci, którzy w niego uwierzą, będą żyć, a ci, którzy nie uwierzą, umrą. Podobno był Bogiem. Nie będę cytował gróźb Boga ze starego testamentu.

Podobno Jezus był Żydem .
Jezus a Bóg to trochę różnica nie uważasz?
jak nie bedziesz cytował to nie powołuj sie na to bo wtedy jest to bez sensu.
I gdzie Jezus powiedział że ci którzy uwierzą w niego żyć będą.

Cz wrz 15, 2011 22:09

ashkel86 napisał(a):
nieprawda .

Wydaje mi się ,że błędem w tej dyskusji jest przyjęcie tyko wizji Boga wg. KRK.

ja przyjmuje wizje Boga wedlug Biblii a nie według KRK

Cz wrz 15, 2011 22:11
Alus napisał(a):

Nawet chrześcijanin powinien rozumieć, że jak się dysponuje wszechmocą i wszechwiedzą to tworzy się świat dokładnie taki jaki się chce z wszystkimi tego konsekwencjami. Naprawdę to takie trudne do zrozumienia?

Cz wrz 15, 2011 22:19
ashkel86 napisał(a):
W zasadzie nikła lub żadna ingerencja ze strony Boga w życie ludzi ma sens. Po co bowiem ludzie mieliby istnieć ,jeżeli nie mieliby żadnych problemów do samodzielnego rozwiązania ? Gdyby nie choroby nie byliby potrzebni lekarze , potem aptekarze , producenci leków , chemikaliów .... Ogólnie bez problemów w zasadzie podejmowanie działania nie miałoby żadnego celu.

Bóg prowadzi świat celowo. Zaplanował sobie też wolnych ludzi i dał im ziemię w posiadanie obarczając jednocześnie odpowiedzialnością. Człowiek ma wiedzę, że jego życie jest wieczne a na ziemi jest chwilę i powinien spoglądać na swe życie przez pryzmat wieczności. Ma rozwijać się stając się coraz bardziej otwartym na innych człowiekiem i powinien też znać swe miejsce w szeregu. Jeśli Bóg nie ujawnia mu tajemnic (np sensu niezawinionego cierpienia) to powinien z pokorą ten brak odpowiedzi zaakceptować.
Ludzie nie chcą myśleć, nie chcą rozwiązywać problemów. Chętnie przenoszą winę na innych. Najsłabszym 'chłopcem do bicia' wydaje się Bóg. Jak Bóg nie przeszedł próby chłopca na posyłki to należy uznać Jego nieistnienie. Pisząc ten post mam przed oczami obraz przestraszonego fobika społecznego, którego lubię. Jako dziecko nie został wysłuchany w słusznej sprawie. Dziś sypie argumentami mającymi go utwierdzić w ateizmie i walczy z infantylnością wierzących. Ma misję...A gdyby został wysłuchany i przestał bać się ludzi? I mógł rozwijać swoją osobowość w kierunku dojrzałości i zdrowia psychicznego?

Cz wrz 15, 2011 22:27

Liza napisał(a):
[ Przeszkodą jest to, że Bóg traktuje wolność człowieka jak mur, którego nie chce przeskoczyć. Wolność jest nierozerwalnie związana z odpowiedzialnością.

To duszyczki w niebie nie sa wolne czy nie są odpowiedzialne? Bo chyba nie grzeszą już, prawda?

Cz wrz 15, 2011 22:49
Duszyczki w niebie poznały Boga, wybrały Miłość. Jest poznanie i szczęście. Przeszły oczyszczenie w czyścu. W niebie nie grzeszą. Na ziemi grzech wynikający ze słabości natury przykrywa miłość. Tam jest tylko Miłość.
Czy acro zdradza ukochaną osobę?

Cz wrz 15, 2011 22:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona