80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Autor |
Wiadomość |
Thurs
|
 Re: 80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Jeju, ciężki temat sobie znaleźliście, żeby ogarnąć wszystkie naleciałości w Biblii i Nowym testamencie trzeba armii językoznawców, historyków i szatan wie kogo. A wy tu się przerzucacie cytatami jak piłeczkami pingpongowymi. Szok. 
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Cz wrz 15, 2011 17:01 |
|
|
|
 |
matimateo89
|
marcepan napisał(a): matimateo89 napisał(a): nadal nie odpowiadasz na pytanie. Wydawało mi się, że odpowiedziałem. Ale ok, użyję innych słów matimateo89 napisał(a): mamy kompletnie zdegenerowanego zbrodniarza, który nie wierzy w Boga. przez 70 lat morduje ludzi. dlaczego za marne 70 lat, które jest w perspektywie wieczności mgnieniem oka, ma grozić 99999999999999999 lat potępienia? tylko proszę, nie pisz że ten koleś będzie miał w chwili śmierci wybór "niebo albo piekło", bo taka teoria kompletnie przekreśla ideę Sądu Ostatecznego. otóż nie będzie miał wyboru. będzie się smażył w piekle, bo taka będzie kara za jego grzechy. pytanie: dlaczego ta kara będzie wieczna? Właśnie chodzi mi o to, że on będzie miał wybór. A ta "kara" będzie trwała tak długo, jak on będzie chciał. Ten zbrodniarz, który nie wierzy w Boga i morduje ludzi przez 70 lat, będzie mile widziany przez Boga. Trochę upraszczając, to tak jakby Bóg powiedział: "Wiem, że mordowałeś ludzi przez całe życie i że we mnie nie wierzyłeś, ale ja i tak Cię kocham. Zapraszam do nieba, drzwi są otwarte.". Tylko, że jest to oczywiście trochę uproszczenie, bo należy właściwie rozumieć niebo i piekło. Gdyby to były miejsca, to to by czyniło ogromną różnicę. Wówczas w niebie mamy wieczną radość, a w piekle wieczne cierpienie. Z rozsądku każdy wybierze niebo. Tylko, że nie na tym polega piekło i niebo. "niebo", "piekło", "czyściec" to są słowa - skróty myślowe. Tak naprawdę, w sensie o który nam tu chodzi, nie istnieje ani piekło, ani niebo, ani czyściec (tylko proszę nie wyrywać tego zdania z kontekstu - czynię to dlatego, że te pojęcia są źródłem nieporozumień). Jest tylko Bóg. I możesz się z nim zjednoczyć, do czego Bóg cię zachęca. Możesz się zjednoczyć od razu, możesz powiedzieć "nie" i stawić opór. Możesz też toczyć walkę z samym sobą (w pewnym uproszczeniu tak rozumiem czyściec) - cierpienie, które w końcu prowadzi do Boga. Dlaczego to "nie" będzie "wieczne"? My tu na ziemi zmieniamy zdanie, bo nie mamy pełnego rozeznania. Zdobywamy nowe informacje, pojawiają się nowe czynniki i dlatego zmieniamy zdanie. Tam będziemy mieć pełne rozeznanie sytuacji, więc nie będziemy zdania zmieniać. Innymi słowy będziemy mądrzejsi niż kiedykolwiek i już nie zmądrzejemy. Czyli teoretycznie ten morderca może powiedzieć "nie", a później zmienić zdanie. Tylko, że nie ma powodów, dla których miałby zmienić zdanie. Inna sprawa, że trudno mi wyobrazić sobie, aby osoba z pełnym rozeznaniem potrafiła stawić opór Bogu. To znaczy teoretycznie jest to możliwe, ale trudne dla mnie do zrozumienia. Między innymi dlatego wyrażam nadzieję (nie mylić z pewnością) powszechnego zbawienia (co najwyżej przez czyściec)  widzisz marcepan, właśnie dlatego sądzę że to się nie trzyma kupy. bo gdyby było tak jak piszesz, to do nieba dostawałby się każdy, a przynajmniej 95% ludzi. poza tym to Bóg ma oddzielić "owce od kozłów". Bóg, a nie owce i nie kozły podejmuje decyzję. poza tym jaki sens miałyby teraz poszukiwania odpowiedzi na pytanie o istnienie Boga, jeśli umierając i tak otrzymalibyśmy pełny obraz nieba, pełny obraz piekła i możliwość wyboru? to tak jakby uczyć się do egzaminu, do którego odpowiedzi zostaną wywieszone 15 minut przed wejściem na salę  "Inna sprawa, że trudno mi wyobrazić sobie, aby osoba z pełnym rozeznaniem potrafiła stawić opór Bogu" - otóż to! jeśli po śmierci dostaniemy na tacy wybór między niebem a piekłem, to "każdy głupi" wybierze niebo  dla mnie bardziej logiczna jest tradycyjna wizja, czyli Sąd Ostateczny na którym Bóg rozlicza nas z naszych grzechów, ewentualnie dobrych uczynków.
|
Cz wrz 15, 2011 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym - nie brakuje mi argumentów, ale nie widze sensu w takim "slizganiu się" prawdzie. Zasadnicze - prawdziwa miłośc nigdy nie jest ślepa......a niebo/czyściec/piekło to osobista decyzja każdego człowiek - to nie Bóg skazuje, to my wybieramy.
|
Cz wrz 15, 2011 19:12 |
|
|
|
 |
marcepan
|
matimateo89 napisał(a): widzisz marcepan, właśnie dlatego sądzę że to się nie trzyma kupy. bo gdyby było tak jak piszesz, to do nieba dostawałby się każdy, a przynajmniej 95% ludzi. Być może piekło jest puste. Tego nie wiemy. matimateo89 napisał(a): "Inna sprawa, że trudno mi wyobrazić sobie, aby osoba z pełnym rozeznaniem potrafiła stawić opór Bogu" - otóż to! jeśli po śmierci dostaniemy na tacy wybór między niebem a piekłem, to "każdy głupi" wybierze niebo  Nie każdy. Szatan jest inteligentniejszy niż człowiek, a wybrał "piekło". Odpowiedzi na zadawane przez Ciebie pytania znajdują się w podanym przeze mnie dokumencie: http://www.analizy.biz/marek1962/pieklo.pdfmatimateo89 napisał(a): poza tym to Bóg ma oddzielić "owce od kozłów". Bóg, a nie owce i nie kozły podejmuje decyzję. czytaj rozdział 2.1.4. matimateo89 napisał(a): poza tym jaki sens miałyby teraz poszukiwania odpowiedzi na pytanie o istnienie Boga, jeśli umierając i tak otrzymalibyśmy pełny obraz nieba, pełny obraz piekła i możliwość wyboru? to tak jakby uczyć się do egzaminu, do którego odpowiedzi zostaną wywieszone 15 minut przed wejściem na salę  czytaj rozdział 2.1.5. Cytuj: dla mnie bardziej logiczna jest tradycyjna wizja, czyli Sąd Ostateczny na którym Bóg rozlicza nas z naszych grzechów, ewentualnie dobrych uczynków. No jak to? Jak nieskończenie miłosierny Bóg mógłby wysłać kogoś do piekła? To się przecież (przepraszam za wyrażenie) "kupy nie trzyma"  Dla mnie właśnie taka wizja byłaby nielogiczna.
|
Cz wrz 15, 2011 20:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym napisał(a): Hiob pisze tak: A czyż człowiek może umrzeć, a potem ożyć? Po wszystkie dni mej służby będę czekał, aż wybije godzina mej zmiany. (15) Zawołasz mnie, a ja Ci odpowiem, zatęsknisz za dziełem rąk swoich.Hi 14:14,15 bp
Hiob mówi o śmierci. Zwróć uwagę w co wierzy! W tęsknotę Boga do zmarłych ludzi (Na marginesie, warto zwrócić uwagę jak mocno dostrzec można w tym nasze podobieństwo do Boga - czyż my też nie tęsknimy za zmarłymi?)
Szym,dobrze wiesz,że Hiob nie od razu w pełni zaakceptował wolę Bożą,buntował się,przeklinał dzień swgo poczęcia,dzień swoich narodzin-jego wiara była jak wiara małego dziecka,niedojrzała;potrzebował czasu i doświadczeń,aby zwyczajnie dojrzeć...stąd wiele jego słów jest pełnych pretensji i roszczeń wobec Boga. Wybrany przez Ciebie fragment przypomniał mi pewien epizodzik z mojego własnego dzieciństwa,kiedy coś przeskrobałam i mama zmuszona była wyciągnąć konsekwencje.Pamiętam jak dziś moje oburzenie,bo kara była zbyt dotkliwa moim zdaniem...siedziałam w kącie i wyobrażałam sobie,że umieram(  a moja mama gorzko żałuje kary ,którą na mnie nałożyła,myślałam sobie-jeszcze zatęsknisz za swoją córeczką..coś Ci to przypomina Hiob chciałby, aby Bóg za nim zatęsknił,bo czuje się skrzywdzony i niesłusznie ukarany... szym napisał(a): Jeżeli Bóg mówi Ezechielowi: "Oto dusze wszystkie moje są, jako dusza ojcowska tak i dusza synowska moje są; dusza, która grzeszy, ta umrze. Ez 18:4 bg
Pytanie: Czy Bóg okłamał Ezechiela? Podobno dusza nie umiera! A są to słowa samego Boga!
Jeżeli mylił się Salomon w ks. Kaznodziei, to pomylić musiał się również psalmista:
"Gdy opuszcza go duch, wraca do prochu swego; W tymże dniu giną wszystkie zamysły jego"
Pytanie: Wszyscy pisarze ST byli w błędzie? Zle interpretujesz duszę w tym fragmencie.Słowo to może równie dobrze oznaczać osobę,człowieka po prostu.I tak jest tutaj,tym bardziej że dalej jest mowa o krwi w.w. dusz.Czy dusze mają krew? A dalej:"gdyby się odwrócił niezbożny od niezbożności swojej(...)duszę swoją zachowa".Autorzy biblijni często uważali,że Bóg "niezbożnych"przed czasem uśmiercał..Według nich tak się miała Boża sprawiedliwość..nie znaczy to,że znowu(?!)się mylili-NIE..po swojemu,na miarę swych czasów i objawienia,które im było dane,dociekali prawdy.. szym napisał(a): Pytanie: Wszyscy pisarze ST byli w błędzie? Absolutnie nie,ta sama odpowiedz co wyżej..Kohelet pełen jest pytań i wątpliwości a także niejasnego jeszcze przeczucia pełnego objawienia..zastanawia się;"bo nie wie wcale,co będzie,a jak to będzie-któż mu oznajmi?".."..i wróci się proch-do ziemi,tak jak nią był,a duch powróci do Boga,który go dał". Więcej-pozniej,bo zbyt długie posty usypiają 
|
Pt wrz 16, 2011 6:48 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Nie każdy. Szatan jest inteligentniejszy niż człowiek, a wybrał "piekło". To już faktycznie się k...nie trzyma 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pt wrz 16, 2011 7:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: Nie każdy. Szatan jest inteligentniejszy niż człowiek, a wybrał "piekło". To już faktycznie się k...nie trzyma  Trzyma się, trzyma - zauważ ilu ludzi latami żyje w nienawiści, pielęgnuje w sobie nienawiść, chęć zemsty, odwetu.....czyli stworzyli sobie piekło na ziemi, z którego nie potrafią się uwolnić. Podobnie szatan - bunt, nienawiść stanowią jego ego, piekło zatem jest jego naturalnym miejscem/stanem.
|
Pt wrz 16, 2011 8:18 |
|
 |
Thurs
|
Bunt to nie nienawiść, to odrzucenie, zaprzeczenie i stanowisko opozycyjne. Nienawiść to coś więcej niż bunt, połączona jest z brakiem szacunku, gniewem i ignorancją. Szatan jako symbol jest tym z czym go identyfikujesz. Ty możesz go identyfikować z tym z czym identyfikujesz, inni niekoniecznie.
|
Pt wrz 16, 2011 8:26 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Podobnie szatan - bunt, nienawiść stanowią jego ego, piekło zatem jest jego naturalnym miejscem/stanem. Tak się składa,że dzisiaj zacząłem pracę jako palacz co w naszej osiedlowej kotłowni.Takie małe "piekiełko" po 4 latach wolności.W Piekle chyba nie jest tak źle,hehehe 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pt wrz 16, 2011 8:31 |
|
 |
marcepan
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: Nie każdy. Szatan jest inteligentniejszy niż człowiek, a wybrał "piekło". To już faktycznie się k...nie trzyma  To jest wyjaśnione tu: http://www.analizy.biz/marek1962/pieklo.pdfKris65 napisał(a): Tak się składa,że dzisiaj zacząłem pracę jako palacz co w naszej osiedlowej kotłowni.Takie małe "piekiełko" po 4 latach wolności.W Piekle chyba nie jest tak źle,hehehe  A ta wypowiedź pozwala mi zastanawiać się, czy aby na pewno tamten dokument przeczytałeś.
|
Pt wrz 16, 2011 10:31 |
|
 |
Thurs
|
Dogmatyzm, szatany ateistyczne gardzą dogmatami. 
|
Pt wrz 16, 2011 10:37 |
|
 |
marcepan
|
Thurs napisał(a): Dogmatyzm, szatany ateistyczne gardzą dogmatami.  Temat dotyczy wiary chrześcijańskiej, więc wyjaśniam dlaczego chrześcijańska wizja piekła jednak "trzyma się kupy". Moim zdaniem w zalinkowanym przeze mnie tekście jest to logicznie wyjaśnione. Dla mnie to brzmi sensownie 
|
Pt wrz 16, 2011 11:23 |
|
 |
Thurs
|
Spotkałem już się z taka postawą, jest typowa. Podpieranie się cytatami z pisma, wszystko do siebie logicznie pasuje, ale nie wychodzimy poza dogmat, że "Pismo jest nieomylne, to prawda co tam napisano". I nie przetłumaczysz. Tak jak ateiście nie przetłumaczysz, że wiara w Boga jest mu potrzebna. 
|
Pt wrz 16, 2011 11:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thurs napisał(a): Bunt to nie nienawiść, to odrzucenie, zaprzeczenie i stanowisko opozycyjne. Nienawiść to coś więcej niż bunt, połączona jest z brakiem szacunku, gniewem i ignorancją. Szatan jako symbol jest tym z czym go identyfikujesz. Ty możesz go identyfikować z tym z czym identyfikujesz, inni niekoniecznie. Oczywiście, że bunt nie równa się nienawiść. Dokonałam zbitki - bunt p-ko Bogu i nienawiść wobec człowieka, stanowią ego szatana.
|
Pt wrz 16, 2011 12:28 |
|
 |
Thurs
|
Ja uważam, że szatan jest symbolem buntu, ale już nienawiści symbolem, jest według mnie Megajra.
|
Pt wrz 16, 2011 13:14 |
|
|
|