Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 30, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
 80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej 
Autor Wiadomość

Post Re: 80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Jeju, ciężki temat sobie znaleźliście, żeby ogarnąć wszystkie naleciałości w Biblii i Nowym testamencie trzeba armii językoznawców, historyków i szatan wie kogo. A wy tu się przerzucacie cytatami jak piłeczkami pingpongowymi. Szok. :D

Obrazek

Cz wrz 15, 2011 17:01

marcepan napisał(a):
matimateo89 napisał(a):
nadal nie odpowiadasz na pytanie.
Wydawało mi się, że odpowiedziałem. Ale ok, użyję innych słów ;)
matimateo89 napisał(a):
mamy kompletnie zdegenerowanego zbrodniarza, który nie wierzy w Boga. przez 70 lat morduje ludzi. dlaczego za marne 70 lat, które jest w perspektywie wieczności mgnieniem oka, ma grozić 99999999999999999 lat potępienia? tylko proszę, nie pisz że ten koleś będzie miał w chwili śmierci wybór "niebo albo piekło", bo taka teoria kompletnie przekreśla ideę Sądu Ostatecznego. otóż nie będzie miał wyboru. będzie się smażył w piekle, bo taka będzie kara za jego grzechy. pytanie: dlaczego ta kara będzie wieczna?
Właśnie chodzi mi o to, że on będzie miał wybór. A ta "kara" będzie trwała tak długo, jak on będzie chciał. Ten zbrodniarz, który nie wierzy w Boga i morduje ludzi przez 70 lat, będzie mile widziany przez Boga. Trochę upraszczając, to tak jakby Bóg powiedział: "Wiem, że mordowałeś ludzi przez całe życie i że we mnie nie wierzyłeś, ale ja i tak Cię kocham. Zapraszam do nieba, drzwi są otwarte.".

Tylko, że jest to oczywiście trochę uproszczenie, bo należy właściwie rozumieć niebo i piekło. Gdyby to były miejsca, to to by czyniło ogromną różnicę. Wówczas w niebie mamy wieczną radość, a w piekle wieczne cierpienie. Z rozsądku każdy wybierze niebo. Tylko, że nie na tym polega piekło i niebo. "niebo", "piekło", "czyściec" to są słowa - skróty myślowe.

Tak naprawdę, w sensie o który nam tu chodzi, nie istnieje ani piekło, ani niebo, ani czyściec (tylko proszę nie wyrywać tego zdania z kontekstu - czynię to dlatego, że te pojęcia są źródłem nieporozumień). Jest tylko Bóg. I możesz się z nim zjednoczyć, do czego Bóg cię zachęca. Możesz się zjednoczyć od razu, możesz powiedzieć "nie" i stawić opór. Możesz też toczyć walkę z samym sobą (w pewnym uproszczeniu tak rozumiem czyściec) - cierpienie, które w końcu prowadzi do Boga.

Dlaczego to "nie" będzie "wieczne"? My tu na ziemi zmieniamy zdanie, bo nie mamy pełnego rozeznania. Zdobywamy nowe informacje, pojawiają się nowe czynniki i dlatego zmieniamy zdanie. Tam będziemy mieć pełne rozeznanie sytuacji, więc nie będziemy zdania zmieniać. Innymi słowy będziemy mądrzejsi niż kiedykolwiek i już nie zmądrzejemy. Czyli teoretycznie ten morderca może powiedzieć "nie", a później zmienić zdanie. Tylko, że nie ma powodów, dla których miałby zmienić zdanie.

Inna sprawa, że trudno mi wyobrazić sobie, aby osoba z pełnym rozeznaniem potrafiła stawić opór Bogu. To znaczy teoretycznie jest to możliwe, ale trudne dla mnie do zrozumienia. Między innymi dlatego wyrażam nadzieję (nie mylić z pewnością) powszechnego zbawienia (co najwyżej przez czyściec) ;)

widzisz marcepan, właśnie dlatego sądzę że to się nie trzyma kupy. bo gdyby było tak jak piszesz, to do nieba dostawałby się każdy, a przynajmniej 95% ludzi. poza tym to Bóg ma oddzielić "owce od kozłów". Bóg, a nie owce i nie kozły podejmuje decyzję. poza tym jaki sens miałyby teraz poszukiwania odpowiedzi na pytanie o istnienie Boga, jeśli umierając i tak otrzymalibyśmy pełny obraz nieba, pełny obraz piekła i możliwość wyboru? to tak jakby uczyć się do egzaminu, do którego odpowiedzi zostaną wywieszone 15 minut przed wejściem na salę ;)

"Inna sprawa, że trudno mi wyobrazić sobie, aby osoba z pełnym rozeznaniem potrafiła stawić opór Bogu" - otóż to! jeśli po śmierci dostaniemy na tacy wybór między niebem a piekłem, to "każdy głupi" wybierze niebo ;)

dla mnie bardziej logiczna jest tradycyjna wizja, czyli Sąd Ostateczny na którym Bóg rozlicza nas z naszych grzechów, ewentualnie dobrych uczynków.

Cz wrz 15, 2011 18:02
szym - nie brakuje mi argumentów, ale nie widze sensu w takim "slizganiu się" prawdzie.
Zasadnicze - prawdziwa miłośc nigdy nie jest ślepa......a niebo/czyściec/piekło to osobista decyzja każdego człowiek - to nie Bóg skazuje, to my wybieramy.

Cz wrz 15, 2011 19:12

matimateo89 napisał(a):
widzisz marcepan, właśnie dlatego sądzę że to się nie trzyma kupy. bo gdyby było tak jak piszesz, to do nieba dostawałby się każdy, a przynajmniej 95% ludzi.
Być może piekło jest puste. Tego nie wiemy.

matimateo89 napisał(a):
"Inna sprawa, że trudno mi wyobrazić sobie, aby osoba z pełnym rozeznaniem potrafiła stawić opór Bogu" - otóż to! jeśli po śmierci dostaniemy na tacy wybór między niebem a piekłem, to "każdy głupi" wybierze niebo ;)
Nie każdy. Szatan jest inteligentniejszy niż człowiek, a wybrał "piekło".

Odpowiedzi na zadawane przez Ciebie pytania znajdują się w podanym przeze mnie dokumencie: http://www.analizy.biz/marek1962/pieklo.pdf

matimateo89 napisał(a):
poza tym to Bóg ma oddzielić "owce od kozłów". Bóg, a nie owce i nie kozły podejmuje decyzję.
czytaj rozdział 2.1.4.
matimateo89 napisał(a):
poza tym jaki sens miałyby teraz poszukiwania odpowiedzi na pytanie o istnienie Boga, jeśli umierając i tak otrzymalibyśmy pełny obraz nieba, pełny obraz piekła i możliwość wyboru? to tak jakby uczyć się do egzaminu, do którego odpowiedzi zostaną wywieszone 15 minut przed wejściem na salę ;)
czytaj rozdział 2.1.5.

Cytuj:
dla mnie bardziej logiczna jest tradycyjna wizja, czyli Sąd Ostateczny na którym Bóg rozlicza nas z naszych grzechów, ewentualnie dobrych uczynków.
No jak to? Jak nieskończenie miłosierny Bóg mógłby wysłać kogoś do piekła? To się przecież (przepraszam za wyrażenie) "kupy nie trzyma" :p Dla mnie właśnie taka wizja byłaby nielogiczna.

Cz wrz 15, 2011 20:25
szym napisał(a):
Hiob pisze tak: A czyż człowiek może umrzeć, a potem ożyć? Po wszystkie dni mej służby będę czekał, aż wybije godzina mej zmiany. (15) Zawołasz mnie, a ja Ci odpowiem, zatęsknisz za dziełem rąk swoich.Hi 14:14,15 bp

Hiob mówi o śmierci. Zwróć uwagę w co wierzy! W tęsknotę Boga do zmarłych ludzi (Na marginesie, warto zwrócić uwagę jak mocno dostrzec można w tym nasze podobieństwo do Boga - czyż my też nie tęsknimy za zmarłymi?)

Szym,dobrze wiesz,że Hiob nie od razu w pełni zaakceptował wolę Bożą,buntował się,przeklinał dzień swgo poczęcia,dzień swoich narodzin-jego wiara była jak wiara małego dziecka,niedojrzała;potrzebował czasu i doświadczeń,aby zwyczajnie dojrzeć...stąd wiele jego słów jest pełnych pretensji i roszczeń wobec Boga.
Wybrany przez Ciebie fragment przypomniał mi pewien epizodzik z mojego własnego dzieciństwa,kiedy coś przeskrobałam i mama zmuszona była wyciągnąć konsekwencje.Pamiętam jak dziś moje oburzenie,bo kara była zbyt dotkliwa moim zdaniem...siedziałam w kącie i wyobrażałam sobie,że umieram( ;-) a moja mama gorzko żałuje kary ,którą na mnie nałożyła,myślałam sobie-jeszcze zatęsknisz za swoją córeczką..coś Ci to przypomina ;)
Hiob chciałby, aby Bóg za nim zatęsknił,bo czuje się skrzywdzony i niesłusznie ukarany...
szym napisał(a):
Jeżeli Bóg mówi Ezechielowi: "Oto dusze wszystkie moje są, jako dusza ojcowska tak i dusza synowska moje są; dusza, która grzeszy, ta umrze. Ez 18:4 bg

Pytanie: Czy Bóg okłamał Ezechiela? Podobno dusza nie umiera! A są to słowa samego Boga!

Jeżeli mylił się Salomon w ks. Kaznodziei, to pomylić musiał się również psalmista:

"Gdy opuszcza go duch, wraca do prochu swego; W tymże dniu giną wszystkie zamysły jego"

Pytanie: Wszyscy pisarze ST byli w błędzie?

Zle interpretujesz duszę w tym fragmencie.Słowo to może równie dobrze oznaczać osobę,człowieka po prostu.I tak jest tutaj,tym bardziej że dalej jest mowa o krwi w.w. dusz.Czy dusze mają krew?
A dalej:"gdyby się odwrócił niezbożny od niezbożności swojej(...)duszę swoją zachowa".Autorzy biblijni często uważali,że Bóg "niezbożnych"przed czasem uśmiercał..Według nich tak się miała Boża sprawiedliwość..nie znaczy to,że znowu(?!)się mylili-NIE..po swojemu,na miarę swych czasów i objawienia,które im było dane,dociekali prawdy..
szym napisał(a):
Pytanie: Wszyscy pisarze ST byli w błędzie?

Absolutnie nie,ta sama odpowiedz co wyżej..Kohelet pełen jest pytań i wątpliwości a także niejasnego jeszcze przeczucia pełnego objawienia..zastanawia się;"bo nie wie wcale,co będzie,a jak to będzie-któż mu oznajmi?".."..i wróci się proch-do ziemi,tak jak nią był,a duch powróci do Boga,który go dał".
Więcej-pozniej,bo zbyt długie posty usypiają ;)

Pt wrz 16, 2011 6:48

Cytuj:

To już faktycznie się k...nie trzyma :D

Pt wrz 16, 2011 7:48
Kris65 napisał(a):
Cytuj:

Trzyma się, trzyma - zauważ ilu ludzi latami żyje w nienawiści, pielęgnuje w sobie nienawiść, chęć zemsty, odwetu.....czyli stworzyli sobie piekło na ziemi, z którego nie potrafią się uwolnić.
Podobnie szatan - bunt, nienawiść stanowią jego ego, piekło zatem jest jego naturalnym miejscem/stanem.

Pt wrz 16, 2011 8:18

Bunt to nie nienawiść, to odrzucenie, zaprzeczenie i stanowisko opozycyjne. Nienawiść to coś więcej niż bunt, połączona jest z brakiem szacunku, gniewem i ignorancją. Szatan jako symbol jest tym z czym go identyfikujesz. Ty możesz go identyfikować z tym z czym identyfikujesz, inni niekoniecznie.

Obrazek

Pt wrz 16, 2011 8:26

Cytuj:
Podobnie szatan - bunt, nienawiść stanowią jego ego, piekło zatem jest jego naturalnym miejscem/stanem.

Tak się składa,że dzisiaj zacząłem pracę jako palacz co w naszej osiedlowej kotłowni.Takie małe "piekiełko" po 4 latach wolności.W Piekle chyba nie jest tak źle,hehehe :-D

Pt wrz 16, 2011 8:31

Kris65 napisał(a):
Cytuj:

To jest wyjaśnione tu: http://www.analizy.biz/marek1962/pieklo.pdf

Kris65 napisał(a):
Tak się składa,że dzisiaj zacząłem pracę jako palacz co w naszej osiedlowej kotłowni.Takie małe "piekiełko" po 4 latach wolności.W Piekle chyba nie jest tak źle,hehehe :-D
A ta wypowiedź pozwala mi zastanawiać się, czy aby na pewno tamten dokument przeczytałeś.

Pt wrz 16, 2011 10:31

Dogmatyzm, szatany ateistyczne gardzą dogmatami. ;)

Obrazek

Pt wrz 16, 2011 10:37

Thurs napisał(a):
Dogmatyzm, szatany ateistyczne gardzą dogmatami. ;)
Temat dotyczy wiary chrześcijańskiej, więc wyjaśniam dlaczego chrześcijańska wizja piekła jednak "trzyma się kupy". Moim zdaniem w zalinkowanym przeze mnie tekście jest to logicznie wyjaśnione. Dla mnie to brzmi sensownie :)

Pt wrz 16, 2011 11:23

Spotkałem już się z taka postawą, jest typowa. Podpieranie się cytatami z pisma, wszystko do siebie logicznie pasuje, ale nie wychodzimy poza dogmat, że "Pismo jest nieomylne, to prawda co tam napisano". I nie przetłumaczysz. Tak jak ateiście nie przetłumaczysz, że wiara w Boga jest mu potrzebna. :)

Obrazek

Pt wrz 16, 2011 11:35
Thurs napisał(a):
Bunt to nie nienawiść, to odrzucenie, zaprzeczenie i stanowisko opozycyjne. Nienawiść to coś więcej niż bunt, połączona jest z brakiem szacunku, gniewem i ignorancją. Szatan jako symbol jest tym z czym go identyfikujesz. Ty możesz go identyfikować z tym z czym identyfikujesz, inni niekoniecznie.

Oczywiście, że bunt nie równa się nienawiść.
Dokonałam zbitki - bunt p-ko Bogu i nienawiść wobec człowieka, stanowią ego szatana.

Pt wrz 16, 2011 12:28

Ja uważam, że szatan jest symbolem buntu, ale już nienawiści symbolem, jest według mnie Megajra.

Obrazek

Pt wrz 16, 2011 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona