Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 518 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna strona
 Nergal uniewinniony 
Autor Wiadomość

Post Re: Nergal uniewinniony
Obrzydliwe obrazki, niezrozumiała muzyka, i to wystarczy żeby piona uwierzył w szatana działającego przez Pana Darskiego? No bez jaj. To nie rozprawa filozoficzna na temat dobra i zła, to konwencja artystyczna, forma przekazu. Ma wzbudzać kontrowersje, szczególnie wśród forumowiczów na wiara.pl. ;)

Jeśli ktoś doszukuje się tam działalności szatana w formie ducha to źle interpretuje. To wyłącznie działalność zespołu grafików, scenarzystów i muzyków.

Obrazek

Pt wrz 16, 2011 9:29
Jajko napisał(a):
Cieszę się że zrozumiałaś, że materia jest wieczna, choć w tamtej dyskusji nagle zamilkłaś.
I o jakie i czyje larum Ci chodzi, bo nie rozumiem?

O larum wszystkich przeciwników Kościoła, którzy ubolewają na spalonym papierem - tak nazywacie Bibię - na stosach inkwizycji.....a nie mają żadnego problemu z niszczeniem Biblii - ot dualizm moralny.
Materia jest wieczna dopóki trwa nasz świat w fizycznym wymiarze.

Thurs napisał(a):
Obrzydliwe obrazki, niezrozumiała muzyka, i to wystarczy żeby piona uwierzył w szatana działającego przez Pana Darskiego? No bez jaj. To nie rozprawa filozoficzna na temat dobra i zła, to konwencja artystyczna, forma przekazu. Ma wzbudzać kontrowersje, szczególnie wśród forumowiczów na wiara.pl. ;)

We mnie nie budzi kontrowersji - kolejny "artysta", który nie ma swojej, oryginalnej recepty na swój image, więc małpuje.

Pt wrz 16, 2011 9:38

Cytuj:
którzy ubolewają na spalonym papierem - tak nazywacie Bibię - na stosach inkwizycji...

Ja ubolewam nad spaleniem Jana Husa. On nie był z papieru. :)

Obrazek

Pt wrz 16, 2011 9:48

Alus napisał(a):
Zabawne - "ksiązka" przewodnik dla miliarda ludzi można drzeć skolko ugodno.
Ciekawe czemu ludzie podzielający Twoje poglądy przez wieki ubolewają nad paleniem przez Inkwizycję "tylko książek".
A miliony winny utrzymywac dożywotnio rzesze lumpów, pijaczków, którzy latami nie płacą czynszu, demolują mieszkania.

Po pierwsze nic nie wiesz o tych ludziach.
Po drugie, wsród tej rzeszy ludzi są również dzieci, one nie piją i nie demolują mieszkań, ale widać nawet ich los nie interesuje panów biskupów a tym bardziej owieczek, które prowadzą.
Cóz - książka ważniejsza niż ludzie.

Szkoda tylko, że ksiażka budujaca takie postawy, jakie mozna obserwowac w tym chorym kraju, gdzie ponoć 90% to katololicy.

Pt wrz 16, 2011 11:32
zbanowany na stałe

Przyglądam się uważnie już kolejnej edycji programu muzycznemu dla amatorów w TVP2 i mimo wysokiej podejrzliwości, nie znajduję żadnych niestosowności w postawie, ubraniu, sposobie wypowiedzi i w jej treści u pana Nergala. O dziwo, jedno co mnie denerwuje w tym programie naprawdę to czerwony kapelusik na tle czerwonewgo fotela Ani Dąbrowskiej oraz ewidentna nadwaga u wyżej wymienionej oraz u Piaska. Nergal, którego poznaję dzieki temu programowi, po uprzedniej reklamie biskupów, jak przystało na ateistę mówi bardzo logicznie a nawet inteligentnie. Wygląda też, na mój gust, dość przyzwoicie. Nie odważyłbym się twierdzić, że te zalety posiadł dzięki szatańskim mocom. Może posiadł, może nie. Wydaje mi się, że nie wypada o takich prywatnych sprawach rozważać publicznie.
Dlaczego biskupi zdecydowali się robić reklamę Nergalowi i temu programowi - nie wiem.

Słyszałem dziś w Radiu Maryja co to była za historia z tym darciem Pisma Świętego 2 lata temu.
Problem polegał na tym, że w sądzie nie pojawił się ŻADEN KATOLIK, A TYM BARDZIEJ ŻADEN BISKUP, aby poprzeć wniosek oskarżenia o zaistnieniu obrazy uczuć religijnych.
Po prostu nikt nie czuł się obrażony, jak powiedziano w Radiu, bo większość w ogóle nie wiedziała o tym, co się stało, a ci co wiedzieli woleli siedzieć cicho, niż występować po sądach.

Dlatego sprawa została przez sąd po 2 latach umorzona.
Zabawne, że po zakończeniu sprawy, usiłuje się nagłaśniać kameralną sytuację, która wydarzyła się na jakimś koncercie, mnie zupełnie nie znanej grupy.

Gdyby w Polsce wszystko było normalne. to dowiedziałbym się o tym 2 lata temu i wraz z Jego Eminencją Prymasem Kardynałem lub Przewodniczącym Konferencji Episkopatu, albo choćby z biskupem miejsca, gdzie Nergal dopuścił się tego czynu świadczylibyśmy w sądzie, że czujemy sie obrażeni w uczuciach religijnych.

Dziś to co się wyprawia, odbieram jak jakąś dziwną grę, chyba przedwyborczą, bo inaczej nie umiem tego zinterpretować.

Media rządowe są złe, bo są nieobiektywne, kłamliwe i wprowadzają liberalizm jako jedynie słuszny pogląd. Trzeba je krytykować. Tylko, że ani Nergal, ani muzyczny program o którym wspominamy nie mają nic wspólnego z tym kierunkiem telewizji publicznej. Program jest zupełnie niezły, choćby na tle bliźniaczego programu w Polsat, o którym już wypowiadałem się na forum.

N wrz 18, 2011 22:46
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
O larum wszystkich przeciwników Kościoła, którzy ubolewają na spalonym papierem - tak nazywacie Bibię - na stosach inkwizycji.....a nie mają żadnego problemu z niszczeniem Biblii - ot dualizm moralny.

Jest pewne - zbyt subtelna? - różnica między spaleniem egzemplarza książki dla wyrażenia pewnego stosunku do niej, podczas spektaklu, wobec dobrowolnych jego widzów, a paleniem książek z pozycji siły w ramach represji.

Pn wrz 19, 2011 9:09
WaszJudasz napisał(a):
Alus napisał(a):

Jest pewne - zbyt subtelna? - różnica między spaleniem egzemplarza książki dla wyrażenia pewnego stosunku do niej, podczas spektaklu, wobec dobrowolnych jego widzów, a paleniem książek z pozycji siły w ramach represji.

Zapominasz jedynie, że ci, którzy też rwali, palili Biblię lub nie niszcząc ja materialnie odrzucili Boga jako zbędny balast, w ramach represji zamordowali nie setki ludzi, ale miliony - w egzekucjach, w łagrach, w obozach koncentracyjnych.

Pn wrz 19, 2011 9:28

Alus napisał(a):
Zapominasz jedynie, że ci, którzy też rwali, palili Biblię lub nie niszcząc ja materialnie
odrzucili Boga jako zbędny balast, w ramach represji zamordowali
nie setki ludzi, ale miliony - w egzekucjach, w łagrach, w obozach koncentracyjnych.
Sugerujesz więc, że wyczyn Nergala nawiązuje do tych działań?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn wrz 19, 2011 9:38

Cytuj:

Ten pan posługiwał się wcześniej ksywką "Holocausto", a jedna z piosenek jego zespołu nosi tytuł "Christians to the lions". Skojarzenie wydaje się więc uprawnione.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 19, 2011 10:08

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Ten pan posługiwał się wcześniej ksywką "Holocausto",
a jedna z piosenek jego zespołu nosi tytuł "Christians to the lions".
Tanie przechwałki - ważniejsze są czyny.
Johnny99 napisał(a):
Skojarzenie wydaje się więc uprawnione.
Alus napisał(a):
O larum wszystkich przeciwników Kościoła, którzy ubolewają na spalonym papierem - tak nazywacie Bibię -
na stosach inkwizycji.....a nie mają żadnego problemu z niszczeniem Biblii - ot dualizm moralny.
Tylko czy Nergal podarł Biblię symbolicznie,
czy podarł ją w celu zlikwidowania wszystkich Biblii na świecie, aby ślad po niej zaginął?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn wrz 19, 2011 10:26

Cytuj:

W odniesieniu do atakujących chrześcijaństwo - tak. Co innego np. z antysemitami - w tym wypadku wystarczy nawet luźne skojarzenie, by natychmiast wywołać protesty.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 19, 2011 10:35
Elbrus napisał(a):
Alus napisał(a):
Zapominasz jedynie, że ci, którzy też rwali, palili Biblię lub nie niszcząc ja materialnie
nie setki ludzi, ale miliony - w egzekucjach, w łagrach, w obozach koncentracyjnych.

A czymże innym jest często powtarzane przez Nergala pozdrowienie "Hail Satanas"?
Zlikwidować Biblię choćby zechciało tego tysięc Nergali nie jest możlwie, ale albo głupota, albo pogarda pozwala komuś drzeć Księgę i wrzeszczeć - żryjcie to g***o!

Pn wrz 19, 2011 11:21
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Zapominasz jedynie, że ci, którzy też rwali, palili Biblię lub nie niszcząc ja materialnie odrzucili Boga jako zbędny balast, w ramach represji zamordowali nie setki ludzi, ale miliony - w egzekucjach, w łagrach, w obozach koncentracyjnych.

...i robili to z pozycji siły, podobnie jak Inkwizycja i katoliccy najeźdźcy, którzy z Biblia w ręku i Bogiem na ustach zniewalali i mordowali np. Indian.

Nie ma to, jak zrobić z igły - nomen omen - widły:

To, czego dopuścił się Adam Darski, nasuwa najgorsze i najbardziej mroczne skojarzenia. Chodzi o publiczne bluźnierstwo, którego apogeum stanowiło podarcie Pisma Świętego i rzucenie jego szczątków zebranej gawiedzi z okrzykiem "Żryjcie to g...." Gdybym nie wiedział, że działo się to w jakimś podrzędnym gdańskim klubie myślałbym, że chodzi o pogardliwy okrzyk esesmana albo kagebisty wobec bezbronnych i upokorzonych ofiar. Tak zachowywali się oprawcy w Auschwitz i innych obozach śmierci oraz wrogowie Boga i Jego wyznawców w komunistycznych łagrach i katowniach.

Rzeczywiście, oprawcy w Auschwitz zapraszali zainteresowanych, by na ich oczach podrzeć swój prywatny egzemplarz książki...

Pn wrz 19, 2011 11:34

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

W odniesieniu do atakujących chrześcijaństwo - tak.
http://www.tekstowo.pl/piosenka,behemoth,christians_to_the_lions.html
W którym miejscu słowa tej piosenki nawołują do czynów nienawistnych wobec chrześcijan?
Johnny99 napisał(a):
Co innego np. z antysemitami - w tym wypadku
wystarczy nawet luźne skojarzenie, by natychmiast wywołać protesty.
Najczęściej nieuzasadnione protesty.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn wrz 19, 2011 11:35

Alus napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Alus napisał(a):

A czymże innym jest często powtarzane przez Nergala pozdrowienie "Hail Satanas"?
Jest to pozdrowienie szatana i nie widzę w tym powiązania z ideologią zbrodniarzy,
którzy (z tego co wiem) do szatana i wartości szatańskich się nie odwoływali,
a jeśli szatan chrześcijanom kojarzy się ze wszystkim co złe,
to chyba powinnaś przywołać tu wszystkie grzechy, tj. aborcję, cudzołóstwo, stosowanie antykoncepcji,
nieuczestniczenie w niedzielnej mszy, brak szacunku wobec rodziców,
zazdrość, pychę, kradzież, bałwochwalstwo, bluźnierstwo wobec Imienia Pana itp.
Czy pozdrowieniem "Hail Satanas" Nergal nawołuje do hołodwania tym grzesznym postawom,
czy też - jak już wielokrotnie o tym pisano - szatan jest tu symbolem,
nietożsamym z upadłym aniołem obecnym w judeochrześcijańskiej mitologii,
o czym sam Nergal wspominał w linkowanym w tym temacie wywiadzie?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn wrz 19, 2011 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 518 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna strona