Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 18:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Następna strona
 Manipulacje w mediach 
Autor Wiadomość
Post Re: Manipulacje w mediach
Johnny99 napisał(a):
Punkt widzenia jakże zależy od punktu siedzenia.. fajny przykład "lustracyjnego" i "pisowskiego" myślenia elity rządzącej przynosi dzisiejsza Wyborcza, piórem Bogdana Wróblewskiego - nie ma żadnych dokumentów, które świadczyłyby o jakichkolwiek "naciskach" za IV RP? To tylko tym większy dowód na to, że naciski były!! I to nawet jeszcze bardziej straszne!!

Zapomniałeś zapewne jak lustratorzy tłumaczyli skąd wiedzą, że niewygodny człowiek jest TW - brak dokumentów był dowodem, bo one zapewne znajdują się w Moskwie..
Uragała motyka gracy.....

So sie 06, 2011 20:53

Jak widać, brak dokumentów raz jest a raz nie jest dowodem - zależnie od tego, za czym jesteśmy :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sie 06, 2011 21:29

Kolejny akcent walki Polski platformianej o wolność i jednolitość mediów. Nowy tygodnik opinii, Wprost Przeciwnie - jak bardzo łatwo się domyślić, niestety, zdecydowanie nieprawomyślny (tj. nie budujący pluralizmu poprzez popieranie Platformy Obywatelskiej i zwalczanie PiS z jeszcze jednej, oryginalnej pozycji) - miał się ukazać po raz pierwszy w ten poniedziałek. No i się nie ukaże, bo kolportażu pisma odmówił Ruch, na podstawie bzdurnego pretekstu, o czym szczegółowo można sobie poczytać na oficjalnej stronie tygodnika: http://wprostp.pl/. Autorzy cytują tam m.in. wcześniejsze oświadczenie Ruchu, dotyczące skądinąd wniosku o wycofanie z dystrybucji pism erotycznych, w których Ruch jasno stwierdza, że nie wolno mu odmówić dystrybucji pisma legalnie zarejestrowanego. Wprost Przeciwnie jest pismem legalnie zarejestrowanym. Owszem, była sprawa sądowa z wydawcą Wprost, Point Group - którą Point Group 29 sierpnia przegrał. I słusznie przegrał. Cóż, z GazPol Codziennie udało się zablokować tylko reklamy. Tym razem sukces jest o wiele większy - wydawca WP został narażony na olbrzymie straty, związane z niemożliwością wydania pierwszego numeru w zaplanowanym terminie. Na razie nie zrezygnował, ale co teraz będzie - trudno orzec. Władza ciągle poszerza nam przestrzeń wolności.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 17, 2011 16:45

Nie wiedziałem, że Ruch to władza...

Pierwszy numer prawdopodobnie ukaże się z tygodniowym opóźnieniem. Rzeczywiście - skandal na miarę cenzury stalinowskiej ;-)

I czym się w tej chwili zachowanie Johnnego różni od zachowania członków i miłośników PO, którzy wiedzą lepiej, że naciski były, bo tak i już?

So wrz 17, 2011 17:39

Cytuj:
Nie wiedziałem, że Ruch to władza...

Władza w Polsce jest obecnie pojęciem bardzo szerokim. I cały czas się poszerza.

Cytuj:
Pierwszy numer prawdopodobnie ukaże się z tygodniowym opóźnieniem. Rzeczywiście - skandal na miarę cenzury stalinowskiej

O stalinizmie to, jak się okazuje, najczęściej mówią antypisowcy - ja nigdy takiego porównania nie dokonałem. A skandal jest, bo opóźnienie było bezzasadne, a oznacza dla wydawcy wymierne straty. To, że ktoś w tym nie widzi skandalu, jest kolejnym dowodem na to, jak platformizna niszczy społeczeństwo - gdyby zdarzyło się to za rządów PiS i dotyczyło tygodnika prawomyślnego, o skandalu wołaliby wszyscy i słusznie, taka właśnie powinna być reakcja. A teraz? "Hahaha, no faktycznie istny stalinizm, ech ci pisowcy". Wszystkich interesuje tylko to, żeby "nie wróciła IV RP". Co się poza tym dzieje, to już kompletnie wszystko jedno.

Cytuj:
I czym się w tej chwili zachowanie Johnnego różni od zachowania członków i miłośników PO, którzy wiedzą lepiej, że naciski były, bo tak i już?

A w czym jest podobne?

Pn wrz 19, 2011 10:33

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

A w czym jest podobne?

W tym, że Johnny wie, że opóźnienie wydania wyżej wymienionego pisma to wina "władzy" (cokolwiek by to nie było), decyzja umotywowana politycznie i dowód na ograniczanie wolności. Johnny po prostu to wie... bo tak i już.

Pn wrz 19, 2011 12:03

Johnny nigdzie nie napisał, że wie cokolwiek na pewno. I zresztą nie potrzeba tu wiedzy, bo nie chodzi o dowodzenie czegoś, tylko o zwykłą obywatelską uważność. To nie jest pierwszy i nie drugi taki przypadek. W odniesieniu do PiS i Kaczyńskich nie potrzeba nikomu żadnych dowodów, by rzucać najdalej idące oskarżenia (z krwią na rękach włącznie). W przypadku polityki miłości Donalda Tuska najdalej idącym "krytycyzmem" jest bagatelizacja (np. "a PiS też tak robił").

Pn wrz 19, 2011 12:15
Johnny99 napisał(a):
Tym razem sukces jest o wiele większy - wydawca WP został narażony na olbrzymie straty, związane z niemożliwością wydania pierwszego numeru w zaplanowanym terminie.

Na razie to sukces odniósł wydawca nowego tygodnika, udało mu się nagłośnić swój produkt najpopularniejszą marketingową metodą czyli poprzez zrobienie skandalu. Nawiązanie do nazwy popularnego tygodnika, nawet graficznie zdało swoje zadanie (to trochę tak jakby ktoś chciał wydawać „Gazetę Polską Na opak”). Powstało zamieszanie, dorobiono odpowiednią teorię o tym jakie to wielkie zargrożenie stanowi dla establishmentu. Teraz ludzie pokroju Johnnego na pniu wykupią pierwszy numer, no bo skoro „władza” tak bardzo boi się nowego tygodnika to na pewno będą pisać tam świętą prawdę. Choć jak patrzy się na listę osób piszących dla Wprost przeciwnie m.in Robert Leszczyński, Janusz Korwin Mikke, Tomasz Terlikowski i …Paweł Zarzeczny to sądzę, że raczej będziemy mieli do czynienia z tabloidem wśród tygodników, niź z jakimś opinotwórczym czasopismem. Ale najważniejsze to, wierzyć, że jest to tygodnik nieprawomyślny jeszcze przed wydaniem pierwszego numeru :-D .
Johnny99 napisał(a):
Cóż, z GazPol Codziennie udało się zablokować tylko reklamy.

Komu udało się zablokować reklamy w Gazecie Polskiej Codziennej? Tuskowi z Putinem?

Pn wrz 19, 2011 12:41

mauger napisał(a):
Na razie to sukces odniósł wydawca nowego tygodnika, udało mu się nagłośnić swój produkt najpopularniejszą marketingową metodą czyli poprzez zrobienie skandalu. Nawiązanie do nazwy popularnego tygodnika, nawet graficznie zdało swoje zadanie (to trochę tak jakby ktoś chciał wydawać „Gazetę Polską Na opak”)

Bzdura. Po pierwsze, nikt nie zrobił żadnego skandalu - bo nie było żadnej sprawy, dopóki Ruch nie podjął swojej decyzji (a i teraz zresztą jej nie ma - gdzie ten skandal? kto w ogóle wie o tej sprawie?). Po drugie, takie nawiązanie nie jest niczym nowym (podawano przykłady Przeglądu czy choćby osławionego SuperTempa) i choć miały miejsce procesy sądowe, nigdy wcześniej nie skutkowało zablokowaniem kolportażu (bo, jak napisał sam Ruch, nie mogło skutkować! Ruch nie jest sądem).

Cytuj:
Teraz ludzie pokroju Johnnego na pniu wykupią pierwszy numer

Naprawdę uważasz, że dopiero od teraz zamierzam go kupić? :D Kupuję zresztą każdy pierwszy numer jakiegokolwiek tygodnika opinii czy gazety codziennej - co najmniej z czystej ciekawości.

Cytuj:
no bo skoro „władza” tak bardzo boi się nowego tygodnika to na pewno będą pisać tam świętą prawdę.

Na pewno będą pisać rzeczy, które Władzy się nie będą podobać. Jest to wartość sama w sobie i do momentu objęcia władzy w Polsce przez Platformę Obywatelską każdy to rozumiał, a zasada "władzy patrzymy na ręce" dla każdego była oczywista. Teraz już nie jest. Teraz właściwie śmiech budzi już sam fakt, że ktoś zamierza się Władzy sprzeciwiać - tak po prostu. Ktoś taki z samego tego faktu przestaje być traktowany poważnie. Od razu pojawia się zrównywanie go z "
Tusk z Putinem" i "smoleńskimi mgłami". Hahaha.

Cytuj:
Ale najważniejsze to, wierzyć, że jest to tygodnik nieprawomyślny jeszcze przed wydaniem pierwszego numeru

Mauger na pewno aż do pierwszego numeru nie wierzył to, że GazPol Codziennie będzie nieprawomyślna ;)

Cytuj:
Komu udało się zablokować reklamy w Gazecie Polskiej Codziennej? Tuskowi z Putinem?

Szerokiemu frontowi medialnemu, złożonemu z "przyjaciół Władzy" (jak to się wypsnęło nieopacznie Andrzejowi Wajdzie).

Pn wrz 19, 2011 12:53

Johnny99 napisał(a):
Johnny nigdzie nie napisał, że wie cokolwiek na pewno. I zresztą nie potrzeba tu wiedzy, bo nie chodzi o dowodzenie czegoś, tylko o zwykłą obywatelską uważność. To nie jest pierwszy i nie drugi taki przypadek. W odniesieniu do PiS i Kaczyńskich nie potrzeba nikomu żadnych dowodów, by rzucać najdalej idące oskarżenia (z krwią na rękach włącznie). W przypadku polityki miłości Donalda Tuska najdalej idącym "krytycyzmem" jest bagatelizacja (np. "a PiS też tak robił").

Natomiast fakt że, elektorat PiSu ma stosunek do swojej partii taki sam, albo nawet bardziej wiernopoddanczy, już Johnnego w żaden sposób nie rusza.

Na przykład, jaki to był wielki krzyk, raban i oskarżenia, jak PO propagowała swój projekt blokowania w internecie pewnych zawartości, pod pozorem walki z pedofilią i hazardem. Krzyczeli PiSowcy że to cenzura, że zacznie się blokowanie nieprzychylnych rządowi stron i blogów, że ograniczanie wolności wypowiedzi i tak dalej. Ale kiedy dzisiaj PiS proponuje w swoim programie to samo, to nikt już nie ma z tym żadnego problemu.

Bo PiSowi wolno, to tylko PO nie wolno. Tak to właśnie PiS namawia swoich wyborców do patrzenia władzy na ręce. Ale tylko władzy innej niż pisowska.

Pn wrz 19, 2011 12:55

Witold napisał(a):
Natomiast fakt że, elektorat PiSu ma stosunek do swojej partii taki sam, albo nawet bardziej wiernopoddanczy, już Johnnego w żaden sposób nie rusza.

Nie rusza, bo tak jest ze wszystkimi żelaznymi elektoratami. Problem zaczyna się wtedy, kiedy tak samo zachowuje się "neutralna większość" społeczeństwa.

Cytuj:
Tak to właśnie PiS namawia swoich wyborców do patrzenia władzy na ręce. Ale tylko władzy innej niż pisowska.

Problem w tym, że PiS nikogo do tego nie przekonał, poza własnym wiernopoddańczym elektoratem. Tymczasem PO przekonała do tego społeczeństwo ogółem - m.in. przez odgrywanie roli tych "rozsądnych", którzy na pewno nie robią nic złego.

Pn wrz 19, 2011 13:17
Cytuj:
Szerokiemu frontowi medialnemu

Który Zaczyna od FiM, gdzie pracował G. Piotrowski - morderca ks Popiełuszki, a kończy na PO.....zdiagnozował prezes.

Pn wrz 19, 2011 13:55

W sobotę 17września brałam udział w spotkaniu formacyjnym Civitas Christiana okręgu pomorskiego, na którym tworzyliśmy projekt programu na rok 2012 na podstawie Uchwały RGKS
"Civitas Christiana".
Trzecie zadanie uchwały jest następujące:Ukazywanie roli mediów w tworzeniu i promocji kultury polskiej oraz zagrożeń medialnej manipulacji.
Przyznam, że duży problem sprawiło nam to, w jaki sposób przełożyć to hasło na konkretne zadania i działania.
Wobec manipulacji w mediach człowiek nie może być bezradny i bezwzględnie trzeba reagować, chociaż nie jest to łatwe.

Pn wrz 19, 2011 14:34
Johnny99 napisał(a):
Naprawdę uważasz, że dopiero od teraz zamierzam go kupić?

Ale wielu, którzy nie zamierzali może ulec ciekawości i kupić tygodnik, którego wydanie chciała powstrzymać "władza".
Johnny99 napisał(a):
zasada "władzy patrzymy na ręce" dla każdego była oczywista. Teraz już nie jest. Teraz właściwie śmiech budzi już sam fakt, że ktoś zamierza się Władzy sprzeciwiać - tak po prostu. Ktoś taki z samego tego faktu przestaje być traktowany poważnie.

Problem powstaje wtedy, kiedy patrzenie władzy na ręce przeradza się w zwykłą paranoję. Kiedy w sporze dwóch wydawców tygodników, w który wmieszał się także kolporter prasy(przypominam wszystkie podmioty są prywatne) widzi się machloje i brudne zagrywki władzy, za jedyny dowód mając jedynie własną wyobraźnię urobioną przez pewną wizję świata.
Johnny99 napisał(a):
Mauger na pewno aż do pierwszego numeru nie wierzył to, że GazPol Codziennie będzie nieprawomyślna

To była zupełnie inna sytuacja. Lista publicystów Wprost Przeciwnie wskazuje raczej na ideowy misz masz. Z jednej strony Terlikowski z drugiej Leszczyński czyli Panu Bogu świeczka, a diabłu ogarek. Do tego Korwin Mikke, którego opinii prawie nikt nie traktuje poważnie. Obawiam się, że nieprawomyśloność nowego tygodnika może okazać się mało groźna dla władzy.

Pn wrz 19, 2011 14:39

W salonie24 napisałam notkę:
http://gita.salon24.pl/

Cz wrz 22, 2011 10:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Następna strona