Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 20:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Polityka wasza, bieda nasza 
Autor Wiadomość

Post Re: Polityka wasza, bieda nasza
Tadeuszek! Czekam na odpowiedź, na postawione przeze mnie pytania, a przytoczone przez Ciebie cytaty z Biblii znam doskonale.

Śr wrz 21, 2011 23:29

tadeuszek napisał(a):
Gita2 napisał(a):
Wczoraj zadzwoniła do moich drzwi, prosząca o jakąkolwiek pomoc młoda kobieta ... Ja otrzymująca niecałe tysiąc zł emerytury,dałam jej 10zł,

Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie.

Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
Mt 6, 1-4

Gita2 napisał(a):
a ile dał płaczącej kobiecie Tusk, którego pensja wynosi... no własnie ile dał Tusk

Patrz wyżej.

A więc czekam na odpowiedź na postawione przeze mnie pytania.

Śr wrz 21, 2011 23:31
Gita2 napisał(a):
Polityka, klakierstwo, protesty i bieda zaczęła przeciskać się do Tuska na przystankach Tuskobusa.
Kobieta ze łzami w oczach pytała Tuska, jak żyć za tysiąc złotych, gdy ma się na utrzymaniu cztery osoby.
Oczywiście w oczach Alus to kolejny przykład homosowietikusu.
Gdy z trudnymi pytaniami Polaków:Jak żyć , spotyka się Tusk; to to jest homosowietikus.
Gdy natomiast ja prawie codziennie widzę żebrających ludzi, to jak mam to nazwać?
Wczoraj zadzwoniła do moich drzwi, prosząca o jakąkolwiek pomoc młoda kobieta z sąsiedniego bloku. Ja otrzymująca niecałe tysiąc zł emerytury,dałam jej 10zł, a ile dał płaczącej kobiecie Tusk, którego pensja wynosi... no własnie ile dał Tusk i ile wynosi jego pensja?

Nie potrafisz rozróznić autentycznej biedy, która dotyka ludzi we wszystkich krajach na ziemi (w USA 41 milionów ludzi żyje w skrajnej biedzie), o której powiedział Jezus, że będzie istniała do końca świata (scena z namaszczeniem nóg) od homosovieticusów.
P. Kowalczyk - paprykarz wczoraj w TVN24 przyznał, że jest pośród tych 600 rolników, którzy wystapili do AMiRR o zasiłek klęskowy. Ma pewnośc, że go uzyska, ale uważa, że zbyt długi jest czas oczekiwania na pieniądze.
Typowy homosovieticus - niech rząd, rodacy, zaspokoją jego potrzeby w pierwszej kolejności.
Spytałaś na co potrzebuje pieniędzy owa młoda kobieta z sasiedztwa - czy aby nie na alkohol lub inne używki?
Ja mam sprawdzony sposób - zawsze tylko żywność - chocby to była tylko dla nich zakąska.
Każdy spotyka żebrzących ludzi - częśc z nich to zawodowi żebracy, część stanowią alkoholicy, ćpuni.....ci autentycznie potrzebujący, nieporadni jeśli proszą to o żywność.
Z tym, że żebrali 20-10-5 lat temu i żebrzą współcześnie.
W dzieciństwie w mojej okolicy znana była w kilku gminach żebrząca "babka Podzsiemska". Po kilku latach ujawniono, lokalna prasa opisała, że po kilkunastu latach żebrania wybudowała dwu córkom domy.....a w moim domu, raczej ubogim zawsze dostawała jakiś datek - pieniądze lub żywność.
Dlatego mam bardzo ograniczoną ufność gdy chodzi o żebrzących - żywność dam zawsze, pieniedzy nigdy.
Choć raz dałam sie oszukać - z dokumentami, pismami młodzież studencka przeprowadzała zbiórkę na rzecz domu dziecka pod Kielcami.
Po 2-3 tygodniach w lokalnej prasie, TV, ukazały sie kominikaty, że akcję zorganizował oszust z pod Kielc (został aresztowany), i dziewczyny wolontariuszki też oszukał.

Ostatnio edytowano Cz wrz 22, 2011 8:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz wrz 22, 2011 7:50

Alus! Niezależnie czy dajesz żywność, czy pieniądze, to i tak świadczy o tym, że biednych nie brakuje.

Cz wrz 22, 2011 7:56
Gita2 napisał(a):
Alus! Niezależnie czy dajesz żywność, czy pieniądze, to i tak świadczy o tym, że biednych nie brakuje.

Nigdy nie brakowało i nigdy nie będzie brakować - odsyłam Cię do Ewangelii (J 12,8).
A drugie tyle oszustów - we wtorek oglądałm w Superexspressie program o facecie, który "nawrócony", wyleczony z alkoholizmu niby przemierzył zachodnie wybrzerze USA, od północy do sanktuarium w Guadelupe.
Miał niby szerzyć kult Jezusa miłosiernego objawionego św, Faustynie (opisał to w książce).
Po powrocie do kraju wraz z żoną powołał Sowarzyszenie Rodzin "Guadelupe" i w Piszu miał budować sankuarium z ogromnym zapleczem.
Wciągnął do Stowarzyszenia miejscowego księdza, kilku innych z róznych diecezji kraju, lokalnych działaczy samorządowych, kilkunastu praktykujących katolików.
Stowarzyszenie rozesłało prospekty, gazety i zaczęli zbierać datki z całego świata na zbożny cel, dostali 60ha pod budowę.
Gdy facet uzbierał odpowiadającą mu kwotę, zabrał kasę, rodzinę i czmychnął do USA, gdzie kupił sobie dom, pracuje jako kierowca na tirach.
Rezerwa, ostrożność jest zatem wskazana, aby cięzko zarobionymi pieniądzem nie obdarowywac oszustów.

Cz wrz 22, 2011 8:14

Ciekawa historia. Tego typu historie były są i będą niestety.

Cz wrz 22, 2011 8:45

Gita2 napisał(a):

Poczytaj co likwiduje biedę, to zobaczysz, że to co robi Twoja partia to zupełnie coś innego.

Pt wrz 23, 2011 18:40

Spragniony napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Poczytaj co likwiduje biedę, to zobaczysz, że to co robi Twoja partia to zupełnie coś innego.

Ja do żadnej partii nie należę, a biedę poznałam na własnej skórze, teraz za rządów Twojej partii.
Zmuszona byłam, aby sprzedać pół domu, aby kupić mieszkanko w bloku i dzięki temu jakoś żyję.

Pt wrz 23, 2011 18:49

W sobotę i niedziele miałam okazję podróżować przez tereny województwa zachodnio-pomorskiego.
Odwiedzałam krewnych mieszkających w okolicach Darłowa.
Jest tam sporo terenów rekreacyjnych i biedy nie widać, spotkać mozna za to problemy ludzi borykających się z bezdusznością urzędników.
Byłam również we wsi, gdzie prawie nic się nie zmienilo od lat 50tych i biedne chałupki jak stały, tak stoją podupadłe w swej biedocie.
W każdym razie widać kontrasty, o których od dawno mówią ludzie, którzy chcą solidarnej Polski, a więc członkowie partii PiS.

Pn wrz 26, 2011 15:08
Gita2 napisał(a):
W sobotę i niedziele miałam okazję podróżować przez tereny województwa zachodnio-pomorskiego.
Odwiedzałam krewnych mieszkających w okolicach Darłowa.
Jest tam sporo terenów rekreacyjnych i biedy nie widać, spotkać mozna za to problemy ludzi borykających się z bezdusznością urzędników.
Byłam również we wsi, gdzie prawie nic się nie zmienilo od lat 50tych i biedne chałupki jak stały, tak stoją podupadłe w swej biedocie.
W każdym razie widać kontrasty, o których od dawno mówią ludzie, którzy chcą solidarnej Polski, a więc członkowie partii PiS.

Solidarni w biedzie :D

Pn wrz 26, 2011 16:30

"Przysłowie mówi: mądr Polak po szkodzie, lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
nową przypowieść Polak sobie kupi: że i przed szkodą i po szkodzie głupi!"

Pn wrz 26, 2011 16:40

Patryq, ja generalnie się z tobą zgadzam bo moje poglądy gospodarcze są bardziej niż liberalne :) i szlag mnie trafia jak dostaję po łapach za to ze np dorabiam trochę w wolnym czasie (w swoim czasie po pracy kiedy mogłabym siedzieć i narzekać że nie mam na waciki!) z czego muszę oczywiście odprowadzić drugi raz zdrowotne (wcale nie takie małe!) co nie daje mi NIC w sensie jakichkolwiek przywilejów (a leczę się i tak albo sama albo prywatnie) a za moje pieniądze różni tacy co nigdy się nie pokalali pracą mają prawo do leczenia i pięciu tomografii głowy zawsze kiedy po pijaku rozwalą ją sobie :evil: ( z życia wzięte!)
... ale. Ale w Polsce oprócz rzeszy pseudo-rencistów na "ogólny stan zdrowia" (są tacy co nie umieją powiedzieć na co mają rentę!) :mrgreen: na "kręgosłup" (ręke do góry ci których nie bola krzyże, sa tacy tutaj?) jest też całe pokolenie ludzi którzy uczciwie przepracowali całe życie w czasach komuny. I to nie jest ich wina ani ich wybór że w takich czasach żyli. TEraz często nie mają z emerytury na prąd, gaz i leki. Pomimo że pracowali, oszczędzali (co się stało z oszczędnościami ludzi z tamtej epoki wiemy wszyscy). I tu jest problem, z którym chcemy czy nie chcemy musimy się zmierzyć.

Wt wrz 27, 2011 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6