Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 7:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
 Wezwanie do przebudzenia 
Autor Wiadomość

Co do ankiety, w tym wypadku ten mały procencik ofiat cywilnych to nasi! Więc odpowiedz będzie według mnie brzmieć oczywiście nie. A jeśli nawet będą to obcy, cywile np. afgańscy, to nadal mam wątpliwości czy odpowiedz będzie głównie na tak. I naprawdę tak uważam, bo żołnierz to nie robot, tylko człowiek, też ma rodzinę i jeśli choćby z poligonu ma pojęcie o wojnie to zapewne do niej nie dąży.

Ty próbuje w tej chwili przekonać mnie że jakiś mały procencik ofiar zostanie zignorowany przez naszego Rambo-żołnierza, ja natomiast odrzucam w ogóle takie myślenie i wierzę w człowieczeństwo każdego z ofiecerów, którzy mogli podjąć taką decyzje.

Cóż, zaangażowanie w Iraku można wyjaśnić, ale w Afganistanie? Chyba tylko ukróceniem szlaków transportu narkotyków, bo innego tam ważnego nie ma. Zresztą jakoś sami terroryści nie kwapią się aby zdementować że to za ich sprawą stała się ta tragedia. To też ciekawy argument, gdy sami zainteresowani nie wykorzystują oczywistej okazji aby się oczyścić...

Wt paź 13, 2009 13:55

Co do ankiety, w tym wypadku ten mały procencik ofiar cywilnych to nasi! Więc odpowiedz będzie według mnie brzmieć oczywiście nie. A jeśli nawet będą to obcy, cywile np. afgańscy, to nadal mam wątpliwości czy odpowiedz będzie głównie na tak. I naprawdę tak uważam, bo żołnierz to nie robot, tylko człowiek, też ma rodzinę i jeśli choćby z poligonu ma pojęcie o wojnie to zapewne do niej nie dąży.

A nie pamiętasz wypowiedzi polskich oficerów, że zaangażowanie w Iraku jest bardzo potrzebne naszej armii — właśnie ze względu na różnicę między poligonem a rzeczywistymi warunkami bojowymi? Oni z pewnością popierali przecież przystąpienie do konfliktu zbrojnego; dla nich prawdziwie — vivere militare est.

WIST napisał(a):
Ty próbujesz w tej chwili przekonać mnie że jakiś mały procencik ofiar zostanie zignorowany przez naszego Rambo-żołnierza, ja natomiast odrzucam w ogóle takie myślenie i wierzę w człowieczeństwo każdego z oficerów, którzy mogli podjąć taką decyzje.

Próbuję Cię przekonać, że nie można tego wykluczać. Myślę, że struktury wojskowe nie sprzyjają ujawnianiu się człowieczeństwa. Ba, prowadzić mogą do zachowań przeciwnych (czytałeś Zimbarda?). Łatwo mogę sobie wyobrazić, że ten ułamek populacji, choć to „nasi”, zostałby poświęcony, by walkę toczyć chwalebną — na korzyść tych, co przeżyją.

WIST napisał(a):
Cóż, zaangażowanie w Iraku można wyjaśnić, ale w Afganistanie? Chyba tylko ukróceniem szlaków transportu narkotyków, bo innego tam ważnego nie ma. Zresztą jakoś sami terroryści nie kwapią się aby zdementować że to za ich sprawą stała się ta tragedia. To też ciekawy argument, gdy sami zainteresowani nie wykorzystują oczywistej okazji aby się oczyścić...

Michael Meacher twierdził, że napaść na Afganistan była pomysłem Tony’ego Blaira, właśnie po to, by pokazać opinii publicznej, że zależy koalicji na pochwyceniu ibn Ladina; Bush miał rzekomo dążyć od razu do ataku na Irak. A że terroryści nie dementują… — może chcą wierzyć, że ich bracia zadali tak silny cios Wielkiemu Szatanowi? :? To, co Ty nazywasz „oczyszczeniem się”, im wydać się może raczej „pozbawieniem się zasług”.

Nie wiem, czy zwolennicy takiej wersji wydarzeń mają rację (ignoramus et ignorabimus?). Argumenty które podnoszą wydają się jednak na tyle istotne, że etykietowanie ich deprecjatywnym określeniem „wyznawców teorii spiskowych” jest nieuczciwe. Bo przecież równie dobrze „teorią spiskową” nazwać można mówienie o pakcie Ribbentrop-Mołotow, czy choćby o tym, że „odezwa chełmska” ;) z roku 1944 powstała w Moskwie…

Wt paź 13, 2009 15:51
zbanowany na stałe

Z naszych mediów się o tym nie dowiesz. Posuzkaj proszę głębiej co sądzą "terroryści z Amerykańskiej Alkaidy" o tym. np w Palestynie się cieszyli z wydarzeń 9/11 ale nie mowili że to oni, tak naprawde nikt nie wie kto to zrobił ;).

Natomiast wracając do wypowiedzi WIST, zdając sobie sprawę w jak isposób rządzi się światek polityczne w Polsce i gdzie indziej na Świecie, nie dziwie się że takie wydarzenia mogłyby być tak dobrze zatuszowane. Zawsze rączka, rączke myje w różnych ukłądach a przysłowiowe sypanie w takiej sytuacji wielkokrotnie konczyło się śmiercią uczciwca. Więc cena za prawdę kosztuje w naszych czasach. Pogróżki, wypadki, porwania a ostatecznie śmierć, najcześciej wymierzona przez nasłaną mafię. Schemat funkcjonujący od zawsze.

N paź 25, 2009 21:36

Cytuj:
A nie pamiętasz wypowiedzi polskich oficerów, że zaangażowanie w Iraku jest bardzo potrzebne naszej armii — właśnie ze względu na różnicę między poligonem a rzeczywistymi warunkami bojowymi? Oni z pewnością popierali przecież przystąpienie do konfliktu zbrojnego; dla nich prawdziwie — vivere militare est.

Akurat nie potrzeba wypowiedzi ofiecrów aby się tego domysleć. I sam wskazuje że jedyną realną korzyścią którą mamy z tych misji jest kilkatysięci doświadczonych żołnierzy, oraz samo doświadczenie które jest analizowane i przekazywane dalej. To dużo jeśli chodzi o kwestie czysto wojskowe. Oni nie mieli co popierać, o tyle że poprostu ich tam wysłano i była to decyzja polityczna. Ale maja prawo mieć własne, choć nie wygłaszane koniecznei zdanie i widzę wielką różnicę pomiędzy: jedziemy zabijać cywilów, a jedzemy tam stabilizować, czy nawet walczyć z terrorystami. Zamaiary intencje to jedno, a ich realizacja to drugie, o tym tez trzeba pamiętać. A jak już pisałem, Ci ludzie nie chcą i nie pojechali tam zabijać niewinnych cywilów.

Cytuj:
Próbuję Cię przekonać, że nie można tego wykluczać. Myślę, że struktury wojskowe nie sprzyjają ujawnianiu się człowieczeństwa. Ba, prowadzić mogą do zachowań przeciwnych (czytałeś Zimbarda?). Łatwo mogę sobie wyobrazić, że ten ułamek populacji, choć to „nasi”, zostałby poświęcony, by walkę toczyć chwalebną — na korzyść tych, co przeżyją.

Niestety nie czytałem. Ale to jest właśnie cecha teorii spiskowych, są z góry absurdalne, ale i tak brniemy aby uzasadnić że są fałszywe, gdy oponenci nie chcą zauważyć ich iracjonalności. Ja zwyczajnie nie wierzę że ktokolwiek w USA powiedział; "Dobra, to zabijemy kilka tysięcy naszych obywateli, bo mamy plan, dobry plan". To jest iracjonalne. To jest zbrodnia i to widoczna gołym okiem.

Cytuj:
Michael Meacher twierdził, że napaść na Afganistan była pomysłem Tony’ego Blaira, właśnie po to, by pokazać opinii publicznej, że zależy koalicji na pochwyceniu ibn Ladina; Bush miał rzekomo dążyć od razu do ataku na Irak. A że terroryści nie dementują… — może chcą wierzyć, że ich bracia zadali tak silny cios Wielkiemu Szatanowi? Confused To, co Ty nazywasz „oczyszczeniem się”, im wydać się może raczej „pozbawieniem się zasług”.

Jeśli coś zaszkodzi mojemu wrogowi, a jest w dodatku prawdą, to niechybnie to wykorzystam. To prosta logika, czy trudno się z nią zgodzić? A jednak dementi nie ma. Może poprostu nie ma czego dementować, bo wszystko jest prawdą.

Teoria spiskowa jak napisałem opiera się na absurdzie i co ważne przestanie nią być, gdy zostanie udowodniona.

maraskin
Ano tak, lecz w ten sposób wszystkiemu można przypiąc latkę: nie mówią nam prawdy i już, moja hipoteza, pozostaje hipotezą, oprtą na spisku, na jakichś powiązaniach. Ale oczywiście że nie neguje samefo faktu manipulacji mediami, manipulacji wobec ludzi. Ale albo uznamy że wszystkie te teorie spiskowe sa prawdziwe, czyli rządzą nami zydokosmici z Wenus, albo określimy granice absurdu. Tutaj słusznie zwracasz uwagę na to co sami Arabowie mówią. Tylko że jeśli takie teorie spiskowe o najgłębszych tajemnicach wypływają na światło dzienne i jakoś są szerzone, to tym bardziej Arabom nie dałoby się ust zamknąć. To dośc wybiórcze, są takie rzeczy o których nie wiemy i takie o których nie powinniśmy bo to TOP SECRET, ale dzielni badacze teroii spiskowych odkrywają je na światło dzienne i co ważne-dalej żyją, a przecież powinno ich coś potrącić.

N paź 25, 2009 23:10

Post Re: Wezwanie do przebudzenia
obejrzałem i nie żałuję - co jest w tym filmie prawdą sam sobie odpowiesz - wszystkie artykuły i tematy tam poruszone możesz znaleźć bez problemu w internecie i sprawdzić czy film jest wiarygodny - według mnie jest i to bardzo - wielu z was twierdzi że nie ma sobie czym głowy zawracać - że to jakaś shizofrenia - panika - otóż moim zdaniem jest się czym przejmować - chociażby tym , że 80% z wszystkich swiatowych pieniędzy należy do 2% ludzi zamieszkujących naszą planetę , a w okół tyle ubustwa - kontrola ludzi za pomocą satelit i chipów to dobry pomysł na pierwszy rzut oka : mniej przestępczości - ale co jak kontrolują nas ludzie zepsuci i zli a masoni tacy są - gdzie się ukryjesz jak zdasz sobie sprawę z tego że stałeś się bydłem lub trzodą hodowlaną? - wszędzie cię znajdą - musisz robic co ci każą , nie możesz się wyłamać , to bedzie wbrew prawu - prawo pracy i snu , pracy i snu - wyzysku i klas społecznych ściśle kontrolowanych i bezmyślnych (bo nawet nie mają pojęcia co tak na prawdę robią - cieszą się jedynie że wiecej zarabią od innych). - chciałbyś aby jakiś tępak z tego tytułu , że jest silniejszy fizycznie lub słabeusz fizyczny mocny psychicznie sprawował władzę i kontrole nad tobą? np: wkuża mnie to , że jak ide do pracy i robie swoje albo mam zły dzień i słabo mi idzie bez różnicy przychodzi kierownik i powoduje presję na mnie albo nic mu nie pasuje i daje mi do zrozumienia , że tak naprawde i tak jestem do dupy. - czy tak powinien wyglądać świat ?? -za 1300 zł mieś. - jestem po ogólniaku (matura na 4 i 3 ) przeczytałem całą BIBLIE + 70 lektór polskich + 25 lektór obcojęzycnych + obejrzałem xxx filmów dokumentalnych , historycznych , itp. + jestem wysportowany 180kg na przysiad +200kg na klate + biegam 4 km co drugi dzień + pływam , interesuje się polityką i newsami - jestem na bieżąco - ogarniam matematykę i czytam literature angielską po angielsku - znam jezyk - nie jestem chyba tępakiem albo leniem z tego co widać i moim zdaniem po obejżenu tego filmu każdy powinien się zastanowić i każdy człowiek na świecie powinien to obejrzeć. ( sorry za błedy ale z dyktand miałem same pały ) - tak jak dziadek mawiał uczeń bez dwóji to tak jak żołnierz bez karabinu hehehe

So wrz 24, 2011 14:43

@gołąb ten post, w którym tak wychwalasz film jest twoim pierwszym i jedynym, jak mam ci wierzyć, może to tylko subkonto tego kto założył temat i "zapodał" film...

Pozdrawiam Krzysztof Skrzypiec zapraszam również na mój blog na stronie skrzypiec.pl gdzie można poczytać ciekawe artykuły. Biorę udział w projektach Boinc, które pomagają nam lepiej zrozumieć Świat. Biorę m.in. udział w polskim projekcie Boinc o nazwie Universe@home

N wrz 25, 2011 0:11
Zobacz profil WWW

No więc ja już się nie tylko przebudziłem, ale nawet po śniadaniu jestem! Co dalej? :D

N wrz 25, 2011 9:39

tak to jest mój pierwszy post tu i założyłem jeszcze konta na innych forach i wciskam ludziom ten film bo moze mnie cos ominelo ale mało kto o nim wogóle słyszał - wczoraj pokazałem film kumplom - oczywiście nie widzieli tego wcześniej ale jeden powiedział , że słyszał jak jakiś polski raper o tym śpiewał w sojej piosence o tym filmie - ale na tym się skończyło - polecam jeszce jeden film ,,The sowiet story,, do kompletu , żeby bardziej móc sobie zdać sprawę co się tak naprawdę dzieje , kto nami żądzi i co może każdego z nas czekać. - oczywiście byli conajmniej uświadomieni - przeżyli katarsis życia , który przeżywa się raz na całe życie - 1oo krotnie mocniejsze od obejżenia ,,inteligencji zwieżąt na animal planet,,

N wrz 25, 2011 10:17

I wszystko, na co cię stać, to polecić jakiś filmik? Ależ głębia przemyśleń... :(

N wrz 25, 2011 11:55

a ty co nakręcasz ludzi aby wpisy robili na to forum? masz 1604 posty - pewnie jesteś administratorem tego forum - ACRO - liczysz , że ci kabze bedzie nabijać na reklamach? - hehe - może staniesz się drugim rockefelerem jak bedziesz cięzko pracował na swój sukces - powodzenia

N wrz 25, 2011 12:44

Idziecie zbyt daleko w domysłach ,a w rzeczywistości prawda często leży pośrodku, łatwo jest wiele wydarzeń powiązać w sposób przyczynowo-skutkowy już po fakcie jako spisek, jednak bez twardych dowodów są to tylko spekulacje.

N wrz 25, 2011 12:54

przemyślenia? - już napisałem , że moim zdaniem to jest wielce prawdopodobne to o czym jest ten film - to są jedyne moje przemyślenia na jego temat - pytanie powinno być - co z tym zrobię? - mianowicie będę wszystkich namawiał do obejzenia tego filmu - ciebie tez jak go nie ogladales , namawiam - może jak mój mózg wymyśli inne rozwiązania tego problemu to się doezwe - ale wątpie żeby to było w najbliższym czasie. Rostkowski - już dał sygnał o tym , że może być wojna , a media ostatecznie zmanipulowały ostateczny przekaz dla ludzi - więc pomyśl w jakim świecie żyjesz i co wiesz a co wiedzą ci , którzy żyją jak fi...ty w ślicznej ci...pce i kontrolują cię i wszystkich nas do okoła.

N wrz 25, 2011 12:58

gołąb napisał(a):
a ty co nakręcasz ludzi aby wpisy robili na to forum? masz 1604 posty - pewnie jesteś administratorem tego forum - ACRO - liczysz , że ci kabze bedzie nabijać na reklamach? - hehe - może staniesz się drugim rockefelerem jak bedziesz cięzko pracował na swój sukces - powodzenia

Bo o to chodzi, żeby wpisów nie było? I pewno dlatego, żeby ograniczyć wpisy, podrzucasz linki do filmików?

Mówię ci, gołębiu drogi, kasa z reklam jest niesamowita - tylko dzięki temu sfinansowałem np atak na WTC i jeszcze całość zwaliłem na niewinnych Talibów... Założ i ty sobie, to sam zobaczysz... :D

(PS Twój nick ma sugerować ptasi móżdżek? Dobrze dobrany, nie powiem... )

N wrz 25, 2011 14:31

@violamiko38, @gołąb:
No, to w końcu amerykańskim politykom udało się sklecić porządną intrygę, na którą nie ma dowodów :-)

Dajcie spokój z tymi sensacjami. W żadnym kraju władza nie potrafi dograć perfekcyjnie nawet drobnych przekrętów - wychodzą one na jaw ze względu na dociekliwych dziennikarzy, przecieki, wyrzuty sumienia itp. Watergate, Mulder, ostatnio "News of the World", czy choćby nasza lokalna Rywingate. Na istnienie takich intryg są później namacalne dowody - papiery, zeznania osób bezpośrednio uwikłanych itp. A w przypadku WTC? dogranie takich zamachów, ryzyko przecieków, złożoność techniczna całego przedsięwzięcia ze strony władzy - niemożliwe. Niezła siatka: wojskowi, politycy, finansiści, do tego osoby bezpośrednio zakładające ładunki wybuchowe, ochroniarze mający na monitorach 24/7 podgląd wszystkich pomieszczeń WTC... Pewnie wszystkich nie wymieniłem. A u nas? Rywin chciał tylko pogadać z Michnikiem i już siedzi w pierdlu. Paru dziennikarzy chciało posłuchać polityków, i kolejna afera.

Gadanie o tym, że wojskowi / politycy nie mieliby skrupułów, aby zabić 0,001% swoich obywateli - przede wszystkim, tacy ludzie nie operowaliby na procentach, tylko na rzeczywistej liczbie ofiar. Myślicie, że Bush rozmawiałby ze swoimi doradcami w stylu: "Co sądzicie o zabiciu 0,001% naszych, aby zgarnąć trochę irackiej ropy"?

Dajcie spokój. Jedyną rzeczą, która rządzi światem, jest pieniądz. Im łatwiej go zdobyć i im jest go więcej, tym lepiej. Po co ktoś miałby chcieć pchać się w tak niebezpieczny przekręt (niebezpieczny zarówno z powodu możliwości wykrycia, jak i sukcesu finansowego), jeśli zarobić 100x więcej można byłoby angażując 10000x mniej środków? No i niebezpieczeństwo, że gdy władza się zmieni, to dorwie się do ... poprzednikom aby zmieść ich raz na zawsze z powierzchni politycznego globu.

N wrz 25, 2011 14:40

ptasi móżdżek to ty chyba masz acro (celowo z małej litery) - przypomnisz sobie te twoje antytezy jak bedziesz exterminowany wraz z resztą 80% populacji - ale wtedy już jako emeryt bedziesz miał mniej do gadania od dzisiejszego emeryta. Są różne sposoby exterminacji ludności (The sowiet story) - i wiele więcej na necie o Ext. Jesteś jednym z tych , którym plują w twarz i mówią , że deszcz pada a ty w to wierzysz. Jesteś takim typem człowieka ,że nawet jakby Jezus mówił do ciebie - wyszydziłbyś go i kazał zrobic mu lobotomie. Skoro mowa jest o tym , że plan zrealizowany jest w 90 % to znaczy że m.in. taki sam procent społeczeństwa w ten film nie uwierzy , część z nich po obejżeniu 20 min. filmu chcą to wyłączyć i nie oglądając całości wypowiadają swój osąd , że to montaż (bez oglądania całości filmu!!!). Rostkowski na forum uni EU - ,,bedziemy mieli wojnę,, - Media wyciszyły sprawę - Katastrofa w Smoleńsku - nie trzeba komentować!! Kryzys finansowy w Europie - sztucznie wywołany przez podaż pieniądza bo w rzeczywistości europejska produkcja i gospodarka wcale nie zwalnia - (że niby co? zboże wolniej rośnie? albo maszyny wolniej pracują? ludzie wolniej pracują?) jedyne co to zadłużenie rośnie!!! ,,nie ma biednych krajów , są tylko źle rządzone,,- Adam Mickiewicz też przez Ruskich nazywany był TERRORYSTĄ!!! - czy ludzie walczący w swoim kraju o wolność to terroryści czy patrioci ??? Czy rząd amerykański bawi się w takzwanego ZŁEGO i DOBREGO glinę ??? - OsAMA (zły) , ObAMA (dobry) - nawet nie jesteś sobie wyobrazic jakie są stosowane techniki do manipulacji ludzkiego umysłu - You are fool acro !!! - i myślisz , że jak ty masz wątpliwości to nazywając mnie ptasim mózgiem zmienisz mój punkt widzenia - GOŁĄB POKOJU (to jest znaczenie ) - a celem jest moje bezpieczeństwo i im więcej ludzi sie o tym filmie dowie tym bede bardziej bezpieczny zarówno jak i oni sami.

Pn wrz 26, 2011 8:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona