Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Na kogo może głosować katolik? Czy należy mi się potępienie? 
Autor Wiadomość

Post Na kogo może głosować katolik? Czy należy mi się potępienie?
Witam. Oczywiście zagłosuję, na kogo będę chciał, ale chciałbym poznać Wasz komentarz mojego punktu widzenia.

Otóż wiem, że katolik nie powinien głosować na partie, które walczą z Kościołem, ale co jeśli uważam, że nielubiane przez Kościół partie nie walczą z Kościołem tylko z reżimem Kościoła, nie z wartościami chrześcijańskimi tylko z reżimem tych wartości? Moim zdaniem to normalne, że w świeckim państwie, gdzie jest rozdział Kościoła od państwa, walczy się z tym, by nauka Kościoła katolickiego była przymusem a nie wyborem, bo w świeckim państwie religia ma prawo być legalna, ale nie ma prawa być przymusem ze strony władzy świeckiej, bo Polacy to nie tylko katolicy, ale także wyznawcy innych religii, innych wyznań chrześcijańskich i innych światopoglądów. Przypominam też, że sam Kościół walczył o wolność wyznania, więc teraz jest moralnie zobowiązany tej wolności przestrzegać. Dlatego też nie widzę powodu do tego, by katolik nie mógł głosować na partie, które rzekomo mają zdaniem Kościoła walczyć z Kościołem. Czyli jeśli zagłosuję na taką partię, to nie mam złych intencji, więc nie macie prawa potępić mnie za złe intencje.

Czy mimo tego, że nie mam intencji zniszczenia Kościoła i wartości chrześcijańskich, to i tak należy mi się potępienie?

So wrz 24, 2011 12:49

Post Re: Na kogo może głosować katolik? Czy należy mi się potępie
powiedz to Rosjanom gdzie popi byli zabijani
komuniści walczyli z ludźmi
dlaczego aresztowali obraz na jasnej górze

wojna domowa w hiszpani to była wojna religijna

http://www.youtube.com/watch?v=QDJChxUz ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=CjaZsAbPb74

meksyk

„Uchwyciliśmy Kościół za gardło i zrobimy wszystko, by go zadusić” (A. Tejeda, minister spraw wewnętrznych za czasów Plutarcho Callesa).

W owym czasie Meksykiem, wyniszczonym przez rewolucję i wojnę domową, władali socjaliści. Czołowi politycy partii zajmowali prominentne stanowiska w lożach masońskich. Pałali żądzą zniszczenia „katolickiego fanatyzmu”. Hasło do prześladowań Kościoła rzucił Plutarcho Eliasz Calles – Najwyższy Przywódca Rewolucji, inicjowany w wolnomularskiej loży „Helios”, zwany „meksykańskim Neronem” i „Antychrystem”.

Na drzwiach wszystkich świątyń w kraju przybito dekret Callesa, zawierający antykościelne artykuły w symbolicznej liczbie 33 (najwyższy stopień wtajemniczenia w masonerii). Wszelkie kościoły, klasztory i zakonne przytułki zostały ogłoszone własnością państwa. Uroczystości religijne mogły odbywać się jedynie we wnętrzu świątyń, „pod nadzorem państwa”. Zakazano nauki religii, tak w szkołach publicznych, jak prywatnych. Zniesiono zakony...

Dekret wchodził w życie z dniem 31 lipca 1926 r. Następne tygodnie przyniosły szereg dramatycznych wystąpień katolików, bezwzględnie tłumionych przez władze. Gromadzących się wokół kościołów wiernych rozpędzano strumieniami wody z węży strażackich. Gdy to nie pomogło, modlących się kładły pokotem karabinowe salwy. „Tam tortury stosowane do więźniów przewyższają wszystko, co dotychczas zwierzę ludzkie wymyśliło. Zdarzył się niedawno wypadek, iż kat, który żywcem czterdziestu katolików zakopał, wykonując wyrok sądu, zwariował” – opisywał ówczesne realia Meksyku Józef hr. Tyszkiewicz.

Meksykańska masoneria uznała za stosowne odznaczyć el anticristo Callesa specjalnym medalem, „za nadzwyczajne zasługi w rozwiązaniu tak wielu problemów w tak krótkim czasie

„Rząd chce, byśmy żyli jak zwierzęta, bez religii i bez Boga. Ale tego nie zobaczą ich oczy, bo przy każdej okazji będziemy krzyczeć z całej piersi: - Niech żyje Chrystus Król! Niech żyje Matka Boża z Guadelupe! Śmierć rządowi!”*

Nie trzeba było długo czekać, aż meksykańska wieś eksploduje gniewem. Latem 1926 r. wybucha powstanie – cristiada. Jego żołnierze – cristeros (chrystusowcy) – walczą pod sztandarami z Najświętszym Sercem Jezusa. Przed walką odmawiają różaniec. Ich szeregi gwałtownie rosną.

To okrutna, bezlitosna wojna, w której nikt nie daje ani nie oczekuje pardonu. Federales palą wsie sprzyjające chrystusowcom, wycinają w pień ich ludność, przy wtórze skandowanych haseł: - Precz z fanatyzmem! Precz z klerem! Viva il demonio!

Cristeros też nie patyczkują się z jeńcami. Pojmany pułkownik wojsk rządowych w chwili egzekucji wznosi okrzyk:

- Niech żyje wielki diabeł!

„Trzeba zarobić na Niebo teraz, kiedy jest tak tanie.”*

Młody katolik Horatio Lamas, prowadzony na rozstrzelanie, pociesza zrozpaczoną matkę: - Jakże łatwo jest dziś wejść do Nieba, mamo!

W marcu 1927 r. w Saluayo federales mordują dwudziestu siedmiu chrześcijan, wystawiając ich zmaltretowane ciała na widok publiczny. Zrywa się burza, strugi deszczu obmywają ciała męczenników. Z pobliskich drzew opada kwiecie, okrywa trupy całunem. Potem, po pogrzebie, nad zbiorową mogiłą klęczy i szlocha samotny nastolatek. To Claudio Becerra, jedyny ocalały z masakry. Oprawcy darowali mu życie, z uwagi na młody wiek aresztanta. A on jeszcze po latach będzie topił rozpacz w morzu alkoholu. Jest niepocieszony – Bóg nie chciał go przyjąć jako męczennika...

http://www.youtube.com/watch?v=3FpBpf0cXdA&feature=fvst

http://cristeros1.w.interia.pl/crist/re ... crist.html

http://cristeros1.w.interia.pl/crist/re ... _krola.htm

jeszcze jest Portugalia w 1915 roku masoni ogłosili Lizbona ateistyczna stolica

So wrz 24, 2011 13:38
Religia nie jest ani przymusem w życiu codziennym ani jeżeli chodzi o fakt nauczania w szkołach. Ktoś chce być ateistą, przejść na islam czy coś innego robi jak mu się podoba. Wiara katolicka to jak się mówi około 90 pare % Polaków, to nasza historia, tradycja więc oczywistym jest że ma dużą wartość dla Polaków, a jak ktoś nie jest katolikiem to nie ma żadnego reżimu żeby się nim stał. Więc nie wiem o czym jest połowa tekstu jaki przytoczyłeś, raczej o niczym.
Daniel86 napisał(a):
Przypominam też, że sam Kościół walczył o wolność wyznania, więc teraz jest moralnie zobowiązany tej wolności przestrzegać. Dlatego też nie widzę powodu do tego, by katolik nie mógł głosować na partie, które rzekomo mają zdaniem Kościoła walczyć z Kościołem. Czyli jeśli zagłosuję na taką partię, to nie mam złych intencji, więc nie macie prawa potępić mnie za złe intencje.Czy mimo tego, że nie mam intencji zniszczenia Kościoła i wartości chrześcijańskich, to i tak należy mi się potępienie?

Tak jak możesz jako katolik, namówić żonę do aborcji, tak i możesz zagłosować na partię która tą aborcję wprowadzi w Polsce. W obu przypadkach jest to czywista sprzeczność z zasadami jakimi kieruje się Kościół Jezusa, jakie dał nam sam Bóg. Obiciąża to tylko i wyłącznie Twoje sumienie wobec Pana Jezusa i jeżeli będziesz miał za to odpowiadać to tylko przed Bogiem. Może i intencji niszczenia wartości chrześcijańskich nie masz, ale w takim przypadku jako katolik się im sprzeniewierzasz i niszczysz je przedewszystkim w sobie, choć biorąc pod uwagę fakt ewentualnego masowego zabijania dzieci wprowadzonego przez partię jaką w tym wsparłeś, mówienie o braku intencji niszczenia wartości chrześcijańskich jest dosyć absurdalne. Aborcja to przykład bo obecnie rządzący chcą wprowadzić więcej takich ustaw na wzór zachodu, gdzie obecność takich praw jest równoznaczna z degradacją Kościoła, co zresztą widać na przykładzie upadku Europejskiego Chrześcijaństwa.

So wrz 24, 2011 14:30

quas napisał(a):
Aborcja to przykład bo obecnie rządzący chcą wprowadzić więcej takich ustaw na wzór zachodu, gdzie obecność takich praw jest równoznaczna z degradacją Kościoła, co zresztą widać na przykładzie upadku Europejskiego Chrześcijaństwa.

Jakie "obecnie rządzacy" chcą wprowadzić ustawy w kwestii aborcji?

Obecnie rządzący ostatnio wprowadzili dyscyplinę klubową w głosowaniu nad odrzuceniem projektu liberalizacji prawa aborcyjnego. Obecnie rządzący popierają obowiązujący tzw. kompromis, tak jak i obecna "konserwatywno-chrześcijańska" (śmiechu warte) opozycja czyli PiS.

So wrz 24, 2011 14:40
zbanowany na stałe

Przede wszystkim, przestrzegałbym przed glosowaniem według wskazań biskupa czy księdza. Przed laty biskup Michalik wprowadził tragiczny precedens zabierając biskupi głos w wyborach, nic nie zrozumiał z tej lekcji, bo jak widzę, nadal uważa on, że biskupi maja prawo majstrować przy polityce i przy wolnej woli wyborców.
Nie ma żadnego powodu, by katolik miał głosować wbrew swemu sumieniu, na osoby wskazane przez duchownych. Mam nadzieję, ze takich gorszących akcji tym razem już nie będzie.

Wyznanie wiary nie ma nic wspólnego z poglądami politycznymi. Jezus nauczał: "Oddajcie Bogu co Boskie a Cezarowi co cesarskie".

Dorośli Polacy maja kierować się przy wyborach swoimi poglądami politycznymi i sumieniem.
Jeśli ktoś przekonuje, że przy pewnych wyborach popadnie się w potępienie, to nie rozumiem, kto kogo miałby potępić? Może ten kto agituje, będzie prędzej potępiony?

Niektórzy uważają, że trzeba przyglądać się programom politycznym partii i osób kandydujących. Pewnie, że warto. Tylko ja bym nie liczył, ze te programy będą miały istotne znaczenie po wyborach. Rzeczywistość polityczna czasem wymaga, by podejmować decyzje odmienne niż zapisano w programach.

So wrz 24, 2011 14:44

merkaba napisał(a):
„Rząd chce, byśmy żyli jak zwierzęta, bez religii i bez Boga. Ale tego nie zobaczą ich oczy, bo przy każdej okazji będziemy krzyczeć z całej piersi: - Niech żyje Chrystus Król! Niech żyje Matka Boża z Guadelupe! Śmierć rządowi!”*

To nie jest prawdą, bo tak się składa, że to Wy, prawica, chcecie narzucać nam katolicyzm, a my, lewica, chcemy dawać ludziom wybór. I miałem na myśli partie proświeckie, a nie antyreligijne lub antykościelne.

quas napisał(a):
Religia nie jest ani przymusem w życiu codziennym ani jeżeli chodzi o fakt nauczania w szkołach. Ktoś chce być ateistą, przejść na islam czy coś innego robi jak mu się podoba. Wiara katolicka to jak się mówi około 90 pare % Polaków, to nasza historia, tradycja więc oczywistym jest że ma dużą wartość dla Polaków, a jak ktoś nie jest katolikiem to nie ma żadnego reżimu żeby się nim stał. Więc nie wiem o czym jest połowa tekstu jaki przytoczyłeś, raczej o niczym.

Mamy prawo wierzyć, w co chcemy, ale żyć musimy po katolicku - taka wolność wyznania nie jest wolnością wyznania.

quas, jeśli legalizacja aborcji jest grzechem równie złym, co jej dokonanie i nakłanianie do niej, to znaczy, że Kościół też ma grzech. Kościół walczył o wolność wyznania, a przecież ateizm i inne religie to też grzech. Pewnie powiesz, że wolność wyznania to również prawo do bycia katolikiem, ale w ten sam sposób można bronić każdej wolności, bo choć są kraje, w których aborcja jest legalna, to nie ma ani jednego, w którym aborcja byłaby przymusem. Czyli wolność do aborcji to również prawo do jej niedokonywania. Czyli jeśli jedna wolność jest zła, to każda jest zła, bo każdą można obalić tym samym argumentem. Jeśli jedna wolność jest dobra, to każda jest dobra, bo każdą można obronić tym samym argumentem, więc wolność wyznania nie jest tu wyjątkiem, bo wolność wyznania też nie jest wyborem tylko pomiędzy dobrem a dobrem. Z każdą wolnością wiąże się wybór pomiędzy dobrem, złem lub tym, co za złe jest uważane.

So wrz 24, 2011 18:11

Cytuj:
a przecież ateizm i inne religie to też grzech.

Życie samo w sobie to też grzech.Szczęśliwi Ci,którzy się nie narodzili :)

So wrz 24, 2011 18:27
maly_kwiatek napisał(a):
Przede wszystkim, przestrzegałbym przed glosowaniem według wskazań biskupa czy księdza. Przed laty biskup Michalik wprowadził tragiczny precedens zabierając biskupi głos w wyborach, nic nie zrozumiał z tej lekcji, bo jak widzę, nadal uważa on, że biskupi maja prawo majstrować przy polityce i przy wolnej woli wyborców.
Nie ma żadnego powodu, by katolik miał głosować wbrew swemu sumieniu, na osoby wskazane przez duchownych. Mam nadzieję, ze takich gorszących akcji tym razem już nie będzie.

Wyznanie wiary nie ma nic wspólnego z poglądami politycznymi. Jezus nauczał: "Oddajcie Bogu co Boskie a Cezarowi co cesarskie".

Dorośli Polacy maja kierować się przy wyborach swoimi poglądami politycznymi i sumieniem.
Jeśli ktoś przekonuje, że przy pewnych wyborach popadnie się w potępienie, to nie rozumiem, kto kogo miałby potępić? Może ten kto agituje, będzie prędzej potępiony?

Niektórzy uważają, że trzeba przyglądać się programom politycznym partii i osób kandydujących. Pewnie, że warto. Tylko ja bym nie liczył, ze te programy będą miały istotne znaczenie po wyborach. Rzeczywistość polityczna czasem wymaga, by podejmować decyzje odmienne niż zapisano w programach.

Chyba po raz pierwszy w 100% zgadzam się z Twoim stanowiskiem.
Tym bardziej, że stanowisko Koscioła bywa dziwaczne, niepojęte
- gdy chodziło o projekt M. Jurka, śp L. Kaczyński w wywiadzie dla GN jednoznacznie wypowiedział sie, że nie podpisze zmiany, a obowiązującą ustawę uznaje za właściwą, sam osobiście pracował nad jej projektem.
Śp. M. Kaczyńska wraz z kobietami - feministkami, dziennikarkami zebranymi w pałacu prezydenckim podpisała petycję do sejmu o odrzucenie projektu (za co zebrała od o. Rydzyka ksywkę czarownica).
- J. Kaczyński wypowiedział sie, że nie potrafiłby zmusić zgwałconą 13-latkę aby urodziła dziecko
A biskupi, duchowni wtedy nabrali wody w usta, milczeli.
Przy obecnym obywatelskim projekcie wznieśli larum grożąc ekskomuniką, a wyborców strasząc popełnieniem grzechu cięzkiego.

Aby mieć posłuch wśród wiernych, niech uzgodnią wprzódy stanowisko jednoznaczne, niezależne od upodobań osobistych.

So wrz 24, 2011 18:54

Cytuj:
Dlatego też nie widzę powodu do tego, by katolik nie mógł głosować na partie, które rzekomo mają zdaniem Kościoła walczyć z Kościołem.

Co do tej "walki" z kościołem, to myślę ,że to pewne nie porozumienie, to wyrażenie jest zbyt ogólne, by konkretnie odpowiedzieć.W takich kwestiach jak aborcja, Katolik nie może poprzeć lewicowych poglądów, bo wg jego wiary ,aborcja jest w Bożym prawie zbrodnią, a jeżeli on umożliwi komuś zbrodnie, to jest jej współwinnym i grożą mu konsekwencje. Myślę ,że to jest najbardziej podstawowy powód.

Cytuj:
. Czyli jeśli zagłosuję na taką partię, to nie mam złych intencji, więc nie macie prawa potępić mnie za złe intencje.

Oczywiście ,że nie(względem ludzi). Potępiać jeżeli ktoś może ,to tylko Bóg (tak z katolickiego punktu widzenia). Ja osobiście nie mam pretensji ,do ludzi którzy chcą lewicowego państwa, każdy głosuje w co wierzy.

Cytuj:
Czy mimo tego, że nie mam intencji zniszczenia Kościoła i wartości chrześcijańskich, to i tak należy mi się potępienie?

Potępienie czyli,pytasz w kontekście skazania na piekło ? To wie tylko Bóg.Choć na pewno nie jest to względem Boga (zakładając punkt widzenia ,ze istnieje, ) ,bezpieczne postępowanie.

So wrz 24, 2011 22:11
zbanowany na stałe

Goldian napisał(a):
Katolik nie może poprzeć lewicowych poglądów, bo wg jego wiary ,aborcja jest w Bożym prawie zbrodnią'

Oczywiście, że może.
Lewicowość nie polega na zabijaniu nienarodzonych dzieci.

N wrz 25, 2011 0:58

gdyby Niemcy wiedzieli co ich czeka to by nie głosowali na Hitlera

N wrz 25, 2011 9:27
zbanowany na stałe

Dodajmy może, że hitleryzm, mimo, że nazywał się partią socjalistyczną, w istocie był brunatną prawicą.

Charakterystyczne, że fałszowanie tego kto jest kto, miało swoje odbicie w współczesnej Rzeczypospolitej Polskiej.
Po roku 1990 partie, które deklarowały się jako prawicowe, przeważnie miały programy socjalistyczne, a partie, uważane za lewicowe miały programy i działania zdecydowanie liberalno prawicowe.

Dlatego zamiast używać wyświechtanych nazw - etykietek, warto przyglądać się odrębnie programom gospodarczo ekonomicznym partii i ich wizerunkom ideowo - misyjnym, bo są czasem krańcowo odmienne.

Ja osobiście żałuję, że nie widać nigdzie za bardzo partii, która przekonałaby mnie, że posiada wrażliwość społeczną na miarę polskich potrzeb w tym zakresie. Widać wyraźnie, że ludzie nie lubią partii a partie nie przepadają za ludźmi. W tych relacjach trudno posadowić nowoczesną, współczesną wrażliwą partię lewicową, albo choćby nową prawicową,, nie odwołującą się do bałaganu moralnego ostatnich 20 lat - jako swego źródła inspiracji, tylko do prawdziwych mocnych korzeni praojców polskich.

A my mamy sobie poradzić w tej sytuacji przy wyborach, także jako katolicy.
Trzeba będzie wyciszyć się i bardzo głęboko zapytać własne sumienie.

Czy wybieramy partię, której głównym hasłem wyborczym stało się:
"Nie będziemy klękać przed duchownymi", a jej urzędujący Premier załatwia w telewizji zasiłek pani Nowakowej i pracę panu Kowalskiemu, zamiast dobrze rządzić i zatrzymywać zrobiony przez siebie, największy w historii Polski dług publiczny na poziomie 900 milionów złotych,

czy może taką, która co miesiąc zbiera się na nabożeństwach pod Krzyżem na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie by modlić się za poległych w katastrofie smoleńskiej Prezydenta Polski i Polaków udających się do Katynia dla uczczenia 70tej rocznicy zamordowania 70 tysięcy naszych Rodaków tam przez Rosjan, partii, która chciałaby wyjaśnić dlaczego zginęli tragicznie jedni i drudzy ?

N wrz 25, 2011 10:19

Goldian napisał(a):
W takich kwestiach jak aborcja, Katolik nie może poprzeć lewicowych poglądów, bo wg jego wiary ,aborcja jest w Bożym prawie zbrodnią, a jeżeli on umożliwi komuś zbrodnie, to jest jej współwinnym i grożą mu konsekwencje.

Wasz bóg też zabrania wyznawania innych religii, innych wyznań chrześcijańskich i światopoglądów, a mimo to sam Kościół walczył o wolność wyznania. Czyli sam Kościół jest współwinny innowierców, protestantów/prawosławnych oraz ateistów itp. I tu pytanie: jeśli Kościół mógł się zgodzić na jedną wolność, to dlaczego nie może się zgodzić na inne wolności? Oczywiście wolność wyznania to również prawo do bycia katolikiem, ale w ten sam sposób można też bronić innych wolności. Przecież nie ma na świecie kraju, w którym np. związki partnerskie byłby przymusem. Np. w Szwecji choć homoseksualizm jest legalny, to heteroseksualizm również.

N wrz 25, 2011 10:21
merkaba napisał(a):
gdyby Niemcy wiedzieli co ich czeka to by nie głosowali na Hitlera

Żyją aktualnie Niemcy, którzy chwalą Hitlera za rozwój gospodarczy ówczesnych Niemiec.

N wrz 25, 2011 10:22

Cytuj:
Katolik nie może poprzeć lewicowych poglądów, bo wg jego wiary ,aborcja jest w Bożym prawie zbrodnią, a jeżeli on umożliwi komuś zbrodnie, to jest jej współwinnym i grożą mu konsekwencje. Myślę ,że to jest najbardziej podstawowy powód.

Tak,prawdziwy katolik powinien popierać wyłącznie prawicowe poglądy i system wyzysku człowieka przez człowieka.Wszak Bóg ustalił hierarchię,którą należy uszanować,należy cierpieć aby ostatecznie osiągnąć wymarzone życie wieczne.Aborcja spowoduje,że będzie się rodzić mniej dzieci wśród szarych mas i kto będzie utrzymywał Wyższe Sfery.A życie musi się kręcić :-D

N wrz 25, 2011 12:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona