Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 15, 2025 10:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę 
Autor Wiadomość

Post Re: Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę
SweetChild napisał(a):
Elbrus napisał(a):
A ja wolę podział zaproponowany przez red. Stanisława Michalkiewicza:(...)

Dla mnie to kryterium podziału na liberałów/ socjalistów.

A zatem bardzo zbliżony do podziału na prawicę i lewicę. Nie każdy prawicowiec musi być zaraz liberałem na wzrór UPRowski, ale na pewno nie może być socjalistą.

Ostatnio edytowano So wrz 24, 2011 22:02 przez Witold, łącznie edytowano 2 razy

So wrz 24, 2011 21:50

SweetChild napisał(a):
Elbrus napisał(a):

Proszę więc podać maksymalnie najprostszą definicję lewicy,
która będzie pasowała do poglądów każdego lewicowca.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So wrz 24, 2011 21:53

Jeżeli uprościć problem tylko do sporu: gospodarka wolnorynkowa vs. gospodarka centralnie planowana, to zdecydowanie do prawicy możemy zaliczyć tylko tych, którzy są po stronie gospodarki rynkowej. Ale to jest dość szerokie pojęcie i nie musi wcale oznaczać libertarianizmu. Może to być i tzw. ordoliberalizm, zwłaszcza w kraju takim jak Polska, wciąż tkwiącym głęboko w socjalistycznym bagnie. Na pewno jednak za prawicę nie mogą uchodzić ci, którym marzy się pogłębianie tego bagna i rozbudowywanie socjalizmu, zamiast jego demontażu. Choćby nawet powolnego, stopniowego i nie tak rewolucyjnego jakby chciał JKM i jego partia.

So wrz 24, 2011 22:02

Witold napisał(a):
A zatem bardzo zbliżony do podziału na prawicę i lewicę. Nie każdy prawicowiec musi być zaraz liberałem na wzrór UPRowski, ale na pewno nie może być socjalistą.

To zależy, jak podejdziemy do problemu. Można ustalić konkretne definicje "odgórnie", a można starać się, aby jak najlepiej odpowiadały znaczeniom, jakie funkcjonują w społeczeństwie. I moim zdaniem "prawica" jest częściej utożsamiana właśnie z konserwatyzmem, a lewica z brakiem przywiązania do tradycji.

Elbrus napisał(a):
Proszę więc podać maksymalnie najprostszą definicję lewicy,
która będzie pasowała do poglądów każdego lewicowca.

Nie mam takich ambicji ;) Po prostu podoba mi się podejście wiecznego_studenta.

So wrz 24, 2011 22:15

SweetChild napisał(a):
To zależy, jak podejdziemy do problemu. Można ustalić konkretne definicje "odgórnie", a można starać się, aby jak najlepiej odpowiadały znaczeniom, jakie funkcjonują w społeczeństwie. I moim zdaniem "prawica" jest częściej utożsamiana właśnie z konserwatyzmem, a lewica z brakiem przywiązania do tradycji.

No i świetnie, raczej trudno powiedzieć, żeby socjalizm i gospodarka centralnie planowana były specjalnie konserwatywne.

Aczkolwiek, ta definicja poprzez "tradycję" jest po prostu nieostra. Na przykładzie definicji z Wikipedii:

Prawica - zwyczajowe określenie sił politycznych, które charakteryzuje szacunek dla tradycji, autorytetów, religii, istniejącej hierarchii społecznej oraz wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian w systemie społeczno-gospodarczym i politycznym.

Przy odpowiedniej interpretacji możemy na podstawie tej definicji PZPR uznać za partię prawicową, bo przecież cechował się szacunek do tradycji (bolszewickiej), autorytetów (Marksa i Lenina), religii (mitologia rewoluyjna, "Historia WKPb"), istniejącej hierarchii społecznej (klasa robotnicza na górze, kułacy na dole) i wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian (bo przecież PZPR chciał utrzymać istniejący ustrój, a nie go zmieniać).

So wrz 24, 2011 22:29
SweetChild napisał(a):
Elbrus napisał(a):

Oba dla skrajnej prawicy uosobienie wszelkiego zła, zakała ludzkości.
Choć według ks. prof Guza głosowanie na SLD jest mniejszym grzechem
http://thot.nowyekran.pl/post/16287,grz ... diu-maryja

N wrz 25, 2011 7:29

Witold napisał(a):
Przy odpowiedniej interpretacji możemy na podstawie tej definicji PZPR uznać za partię prawicową, bo przecież cechował się szacunek do tradycji (bolszewickiej), autorytetów (Marksa i Lenina), religii (mitologia rewoluyjna, "Historia WKPb"), istniejącej hierarchii społecznej (klasa robotnicza na górze, kułacy na dole) i wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian (bo przecież PZPR chciał utrzymać istniejący ustrój, a nie go zmieniać).

Posłużę się cytatem z linkowanego wcześniej postu wiecznego_studenta:
wieczny_student napisał(a):
Według mnie, prawica to wartości tradycyjne, lewica ich odrzucenie i budowanie "nowego społeczeństwa". Jeżeli prawica dąży do zmian ustrojowych, to tylko pod hasłem przywrócenia naturalnego porządku itp. Różnica nie tkwi w metodach, ale w ideologii. Zarówno prawica jak i lewica mogą być demokratyczne lub dążące do dyktatury. I w zależności od sytuacji, różnie mogą podchodzić do spraw gospodarczych lub kwestii wolności jednostki.
(...)
"Socjalizm" i "prawica" nie są pojęciami sprzecznymi. Takie mylne wrażenie może brać się z tego, że w Polsce, przy przemianach ustrojowych po 1989 r., prawica ograniczyła działania opiekuńcze państwa i zliberalizowała gospodarkę. Teraz jednak możemy zaobserwować, jak prawica popiera socjalizm.

Pn wrz 26, 2011 9:40

Rozróżnienie między prawicą i lewicą jest dzisiaj trudne głównie dlatego, że obydwie "formacje ideologiczne" z czasem uwikłały się w mnóstwo sprzeczności. W tej chwili samoświadomość np. u lewicowców sprowadza się do tego, że "myślenie lewicowe" utożsamia się po prostu z tym, co jest "słuszne" - natomiast wszystko to, co jest "niesłuszne", to prawica. Stąd np. opinie typu "jestem lewicowcem, więc sprzeciwiam się okradaniu biednych" - tak, jakby prawicowcy popierali okradanie biednych i to właśnie odróżniało ich od lewicy. Z drugiej strony taki Leszek Miller może dziś popierać wolny rynek i nadal nazywać się "lewicowcem", co dla niego oznacza jedynie tyle, że pewne obszary powinny być spod "władzy rynku" wyłączone (co przypomina trochę "cofanie się Boga" - część lewicowców uznała, że wolny rynek "wygrał" i dalsze bronienie socjalizmu nie ma sensu, zatem z lewicowością trzeba się trochę cofnąć). Z kolei po drugiej stronie jest podobnie - mam znajomych akapów, dla których Korwin-Mikke jest lewicowcem i etatystą, bo popiera istnienie państwa. Religia? Wśród liberałów ciągle trwa spór o to, czy chrześcijaństwo jest "lewicowe" czy "prawicowe" i nie ma szans na jego rozstrzygnięcie. I nie tylko wśród nich - betonowy lewicowiec, prof. Karol Modzelewski, powiedział niegdyś, że lewica bierze się z Ewangelii (co zresztą znowu można zinterpretować jako uzasadnienie ze wskazania na słuszność - lewica bierze się z Ewangelii, bo np. opowiada się za pomaganiem biednym, a, jak wiadomo, ci niedobrzy prawicowcy są przeciwni pomaganiu komukolwiek w czymkolwiek i tym się właśnie różnią od dobrych lewicowców). Można by na ten temat pisać długo.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 26, 2011 10:23
zbanowany na stałe

Mnie się prawica kojarzy z największymi wojskowymi reżimami typu generała Franco w Hiszpanii, generała Pinocheta w Chile i z masowymi morderstwami ludności cywilnej w czasach ich dyktatur. Niewątpliwie dla mnie, brunatno - prawicowy był też faszyzm i hitleryzm.

Lewica, z kolei kojarzy mi się z hasłami typu chleb i dach nad głową dla każdego, czy w Polsce prąd elektryczny w każdym domu i Polska krajem bez analfabetyzmu, albo Polska krajem równych możliwości dla kobiet i mężczyzn.

Jednak gdy spojrzy się bliżej na współczesne państwa, w tym na państwo polskie widać wyraźnie, ze są one zazwyczaj rządzone mieszaniną doktryn prawicowych i lewicowych. Dlatego podział na lewicę i prawicę wydaje mi się zdecydowanie historyczny i anachroniczny.

Pn lis 07, 2011 22:13

maly_kwiatek napisał(a):
Mnie się prawica kojarzy z największymi wojskowymi reżimami typu generała Franco w Hiszpanii, generała Pinocheta w Chile i z masowymi morderstwami ludności cywilnej w czasach ich dyktatur. Niewątpliwie dla mnie, brunatno - prawicowy był też faszyzm i hitleryzm.

Stop, wystarczy, dość, litości... nie pisz dalej.

Pn lis 07, 2011 22:19
Faktycznie, faszyzm jest kreowany jako prawica bardzo skutecznie. Ja jednak uważam, ze był tak samo lewicowy jak stalinizm i nie ja jedyny. To stalinowcy zaszczepili nam faszyzm jako prawicę, jako zło któremu przeciwstawił się dobry komunizm. Jak widac do dziś na wielu ta propaganda działa.

Mam inne kryteria lewicy i prawicy. dla mnie lewica to wszyscy którzy chcą kontrolować i zmieniać społeczeństwo odgórnie, którzy uważają, ze to prawo stanowi ludzi, a nie ludzie prawo. Lewica to wszyscy chcacy załatwić wszystko systemowo niczym nadopiekuńcza mamusia w imię miłości żerująca na swym dziecku i niszcząca mu życie. Dla mnie lewica to zniewolenie. Dla mnie obecnie w sejmie jest sama lewica.
Prawica, to uszanowanie wolności człowieka, to tworzenie warunków aby wziął odpowiedzialność za siebie samego, to rozumne macierzyństwo.

Jeżeli chodzi o struktury państwa, to wszelka centralizacja jest obecnie charakterystyczna dla lewicy, a autonomia regionalna, silne samorządy i decentralizacja sa charakterystyczne dla prawicy.

Pn lis 07, 2011 22:42
zbanowany na stałe

Irracjonalność tych podziałów manifestuje się w Polsce tym, że ponieważ w przestrzeni społecznej lewica jest "be", to wszystkie partie, które nie należą do SLD określają się jako prawicowe. No a jakie są każdy widzi. Czyli obowiązuje model w którym mówi się i deklaruje, że jesteśmy prawicowi, a w istocie realizuje programy (przeważnie mało spójne) lewicowe.

W Niemczech początku lat 30tych społeczeństwo powszechnie oczekiwało lewicowości w rządzeniu, bo panowała bieda a równocześnie wiedziało się o propagandowych sukcesach komunizmu w ZSRR.
Dlatego Hitler nazwał swoją partię "socjalistyczną" i wygrał demokratyczne wybory w 1933 roku przewagą sięgającą w niektórych miastach ponad 90%.

Wyborcy są mało świadomi i kierują się w wyborach etykietkami.
Mały kwiatek kiedyś kandydował w wyborach samorządowych lokalnych i spotykał się z mieszkańcami. Starsze panie, mające więcej czasu chętnie i żywo rozmawiały o wizjach małego kwiatka, i z aplauzem je akceptowały. Tylko jedna pani, tknięta przeczuciem, zapytała się w końcowej fazie, dramatycznym szeptem:
Proszę pana, tylko czy pan czasami nie jest lewica???
I kwiatek z wrodzoną sobie uczciwością, musiał głośno przyznać, że tak.

Chwała Bogu, który czuwał i kwiatek te wybory przegrał :brawo: :D

Pn lis 07, 2011 22:57

odrobinę wysiłku umysłowego proszę

wg mnie najprościej tak - dwie osie
"x" (oś stosunek do tradycyjnych wartości, religii) : w prawo - prawica, w lewo - lewica
"y" (oś stosunek do gospodarki i polityki społecznej) : w górę - prawica, w dół lewica

mozliwe jest usadowienie swoich poglądów w dowolnym miejscu układu współrzędnych
mnie zawsze dziwiło, że prawicowość na osi "x" wiąże się prawie zawsze z prawicowoscią na osi "y"
a lewicowość na "x" z lewicowością na "y"

dla mnie naturalnym wyborem byłby wybór "x" prawica "y" lewica

encyklika laborem exercens ma dla mnie wydźwięk lewicowy (i nie wiem czemu nikt tego nie zauważa i o tym się nie mówi) a wybierając między dbaniem o pomnażanie dóbr (czemu niewątpliwie sprzyja liberalizm) a wrazliwością społeczną stawiałabym na to drugie

chociaż konflikt jest pozorny: jak nie będzie dóbr, nie będzie czym się dzielić
jak nie będzie wrażliwosci społecznej nie zrobi się właściwego użytku z wypracowanych dóbr
(dbanie o słabszych, dzielenie się z innymi)

więc rozsądni ludzie raczej prowadzą spór jest o to jak rozłożyć akcenty niż z pozycji dogmatycznych przekonują do wyboru którejś ze skrajności

Pn lis 07, 2011 23:08

maly_kwiatek napisał(a):
Dlatego Hitler nazwał swoją partię "socjalistyczną" i wygrał demokratyczne wybory w 1933 roku przewagą sięgającą w niektórych miastach ponad 90%.

Hitler nazwał swoją partię socjalistyczną ponieważ była partią socjalistyczną. Naprawdę, kwiatka wyobrażenia polityczne niech lepiej pozostaną w głowie kwiatka i nie przedostają się na zewnątrz :(

Pn lis 07, 2011 23:09
zbanowany na stałe

jesienna napisał(a):
encyklika laborem exercens ma dla mnie wydźwięk lewicowy (i nie wiem czemu nikt tego nie zauważa i o tym się nie mówi)

Dla mnie oczywiste jest, że Laborem Exercens, podobnie jak Solidarność, która była osnową dla Papieża do pisania tej encykliki, były lewicowe. Przecież to był związek zawodowy, a encyklika z miłością odnosiła się do pracy ludzkiej, a nie do kapitału, który z pracy ludzkiej żyje.
Nie wyobrażam sobie prawicowych związków zawodowych :D

Właśnie się potem bardzo zdziwiłem, gdy po jakimś czasie od powstania Solidarności, właściwie po 10 latach, gdy już znowu było wolno, objawili się jacyś faceci i zaczęli coś nadawać, że Solidarność jest prawicowa. To był dla mnie szok. Niemniej Polacy to łyknęli i potem ci faceci, w różnych konstelacjach stawali się premierami i ministrami rządów - z nazwy prawicowych.

Mały kwiatek podziwiał to wszystko z rozdziawioną buzią, aby nie powiedzieć, z ręką w nocniku :o

Witold, będę się starał, jednak nie ręczę za skutki :x

Pn lis 07, 2011 23:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona