Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę
SweetChild napisał(a): Elbrus napisał(a): A ja wolę podział zaproponowany przez red. Stanisława Michalkiewicza:(...) Dla mnie to kryterium podziału na liberałów/ socjalistów. A zatem bardzo zbliżony do podziału na prawicę i lewicę. Nie każdy prawicowiec musi być zaraz liberałem na wzrór UPRowski, ale na pewno nie może być socjalistą.
Ostatnio edytowano So wrz 24, 2011 22:02 przez Witold, łącznie edytowano 2 razy
|
So wrz 24, 2011 21:50 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
SweetChild napisał(a): Elbrus napisał(a): A ja wolę podział zaproponowany przez red. Stanisława Michalkiewicza:(...) Dla mnie to kryterium podziału na liberałów/ socjalistów. Proszę więc podać maksymalnie najprostszą definicję lewicy, która będzie pasowała do poglądów każdego lewicowca.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So wrz 24, 2011 21:53 |
|
 |
Witold
|
Jeżeli uprościć problem tylko do sporu: gospodarka wolnorynkowa vs. gospodarka centralnie planowana, to zdecydowanie do prawicy możemy zaliczyć tylko tych, którzy są po stronie gospodarki rynkowej. Ale to jest dość szerokie pojęcie i nie musi wcale oznaczać libertarianizmu. Może to być i tzw. ordoliberalizm, zwłaszcza w kraju takim jak Polska, wciąż tkwiącym głęboko w socjalistycznym bagnie. Na pewno jednak za prawicę nie mogą uchodzić ci, którym marzy się pogłębianie tego bagna i rozbudowywanie socjalizmu, zamiast jego demontażu. Choćby nawet powolnego, stopniowego i nie tak rewolucyjnego jakby chciał JKM i jego partia.
|
So wrz 24, 2011 22:02 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Witold napisał(a): A zatem bardzo zbliżony do podziału na prawicę i lewicę. Nie każdy prawicowiec musi być zaraz liberałem na wzrór UPRowski, ale na pewno nie może być socjalistą. To zależy, jak podejdziemy do problemu. Można ustalić konkretne definicje "odgórnie", a można starać się, aby jak najlepiej odpowiadały znaczeniom, jakie funkcjonują w społeczeństwie. I moim zdaniem "prawica" jest częściej utożsamiana właśnie z konserwatyzmem, a lewica z brakiem przywiązania do tradycji. Elbrus napisał(a): Proszę więc podać maksymalnie najprostszą definicję lewicy, która będzie pasowała do poglądów każdego lewicowca. Nie mam takich ambicji  Po prostu podoba mi się podejście wiecznego_studenta.
|
So wrz 24, 2011 22:15 |
|
 |
Witold
|
SweetChild napisał(a): To zależy, jak podejdziemy do problemu. Można ustalić konkretne definicje "odgórnie", a można starać się, aby jak najlepiej odpowiadały znaczeniom, jakie funkcjonują w społeczeństwie. I moim zdaniem "prawica" jest częściej utożsamiana właśnie z konserwatyzmem, a lewica z brakiem przywiązania do tradycji. No i świetnie, raczej trudno powiedzieć, żeby socjalizm i gospodarka centralnie planowana były specjalnie konserwatywne. Aczkolwiek, ta definicja poprzez "tradycję" jest po prostu nieostra. Na przykładzie definicji z Wikipedii: Prawica - zwyczajowe określenie sił politycznych, które charakteryzuje szacunek dla tradycji, autorytetów, religii, istniejącej hierarchii społecznej oraz wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian w systemie społeczno-gospodarczym i politycznym. Przy odpowiedniej interpretacji możemy na podstawie tej definicji PZPR uznać za partię prawicową, bo przecież cechował się szacunek do tradycji (bolszewickiej), autorytetów (Marksa i Lenina), religii (mitologia rewoluyjna, "Historia WKPb"), istniejącej hierarchii społecznej (klasa robotnicza na górze, kułacy na dole) i wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian (bo przecież PZPR chciał utrzymać istniejący ustrój, a nie go zmieniać).
|
So wrz 24, 2011 22:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Elbrus napisał(a): A ja wolę podział zaproponowany przez red. Stanisława Michalkiewicza:(...) Dla mnie to kryterium podziału na liberałów/ socjalistów. Oba dla skrajnej prawicy uosobienie wszelkiego zła, zakała ludzkości. Choć według ks. prof Guza głosowanie na SLD jest mniejszym grzechem http://thot.nowyekran.pl/post/16287,grz ... diu-maryja
|
N wrz 25, 2011 7:29 |
|
 |
SweetChild
|
Witold napisał(a): Przy odpowiedniej interpretacji możemy na podstawie tej definicji PZPR uznać za partię prawicową, bo przecież cechował się szacunek do tradycji (bolszewickiej), autorytetów (Marksa i Lenina), religii (mitologia rewoluyjna, "Historia WKPb"), istniejącej hierarchii społecznej (klasa robotnicza na górze, kułacy na dole) i wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian (bo przecież PZPR chciał utrzymać istniejący ustrój, a nie go zmieniać). Posłużę się cytatem z linkowanego wcześniej postu wiecznego_studenta: wieczny_student napisał(a): Według mnie, prawica to wartości tradycyjne, lewica ich odrzucenie i budowanie "nowego społeczeństwa". Jeżeli prawica dąży do zmian ustrojowych, to tylko pod hasłem przywrócenia naturalnego porządku itp. Różnica nie tkwi w metodach, ale w ideologii. Zarówno prawica jak i lewica mogą być demokratyczne lub dążące do dyktatury. I w zależności od sytuacji, różnie mogą podchodzić do spraw gospodarczych lub kwestii wolności jednostki. (...) "Socjalizm" i "prawica" nie są pojęciami sprzecznymi. Takie mylne wrażenie może brać się z tego, że w Polsce, przy przemianach ustrojowych po 1989 r., prawica ograniczyła działania opiekuńcze państwa i zliberalizowała gospodarkę. Teraz jednak możemy zaobserwować, jak prawica popiera socjalizm.
|
Pn wrz 26, 2011 9:40 |
|
 |
Johnny99
|
Rozróżnienie między prawicą i lewicą jest dzisiaj trudne głównie dlatego, że obydwie "formacje ideologiczne" z czasem uwikłały się w mnóstwo sprzeczności. W tej chwili samoświadomość np. u lewicowców sprowadza się do tego, że "myślenie lewicowe" utożsamia się po prostu z tym, co jest "słuszne" - natomiast wszystko to, co jest "niesłuszne", to prawica. Stąd np. opinie typu "jestem lewicowcem, więc sprzeciwiam się okradaniu biednych" - tak, jakby prawicowcy popierali okradanie biednych i to właśnie odróżniało ich od lewicy. Z drugiej strony taki Leszek Miller może dziś popierać wolny rynek i nadal nazywać się "lewicowcem", co dla niego oznacza jedynie tyle, że pewne obszary powinny być spod "władzy rynku" wyłączone (co przypomina trochę "cofanie się Boga" - część lewicowców uznała, że wolny rynek "wygrał" i dalsze bronienie socjalizmu nie ma sensu, zatem z lewicowością trzeba się trochę cofnąć). Z kolei po drugiej stronie jest podobnie - mam znajomych akapów, dla których Korwin-Mikke jest lewicowcem i etatystą, bo popiera istnienie państwa. Religia? Wśród liberałów ciągle trwa spór o to, czy chrześcijaństwo jest "lewicowe" czy "prawicowe" i nie ma szans na jego rozstrzygnięcie. I nie tylko wśród nich - betonowy lewicowiec, prof. Karol Modzelewski, powiedział niegdyś, że lewica bierze się z Ewangelii (co zresztą znowu można zinterpretować jako uzasadnienie ze wskazania na słuszność - lewica bierze się z Ewangelii, bo np. opowiada się za pomaganiem biednym, a, jak wiadomo, ci niedobrzy prawicowcy są przeciwni pomaganiu komukolwiek w czymkolwiek i tym się właśnie różnią od dobrych lewicowców). Można by na ten temat pisać długo.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 26, 2011 10:23 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Mnie się prawica kojarzy z największymi wojskowymi reżimami typu generała Franco w Hiszpanii, generała Pinocheta w Chile i z masowymi morderstwami ludności cywilnej w czasach ich dyktatur. Niewątpliwie dla mnie, brunatno - prawicowy był też faszyzm i hitleryzm.
Lewica, z kolei kojarzy mi się z hasłami typu chleb i dach nad głową dla każdego, czy w Polsce prąd elektryczny w każdym domu i Polska krajem bez analfabetyzmu, albo Polska krajem równych możliwości dla kobiet i mężczyzn.
Jednak gdy spojrzy się bliżej na współczesne państwa, w tym na państwo polskie widać wyraźnie, ze są one zazwyczaj rządzone mieszaniną doktryn prawicowych i lewicowych. Dlatego podział na lewicę i prawicę wydaje mi się zdecydowanie historyczny i anachroniczny.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn lis 07, 2011 22:13 |
|
 |
Witold
|
maly_kwiatek napisał(a): Mnie się prawica kojarzy z największymi wojskowymi reżimami typu generała Franco w Hiszpanii, generała Pinocheta w Chile i z masowymi morderstwami ludności cywilnej w czasach ich dyktatur. Niewątpliwie dla mnie, brunatno - prawicowy był też faszyzm i hitleryzm. Stop, wystarczy, dość, litości... nie pisz dalej.
|
Pn lis 07, 2011 22:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Faktycznie, faszyzm jest kreowany jako prawica bardzo skutecznie. Ja jednak uważam, ze był tak samo lewicowy jak stalinizm i nie ja jedyny. To stalinowcy zaszczepili nam faszyzm jako prawicę, jako zło któremu przeciwstawił się dobry komunizm. Jak widac do dziś na wielu ta propaganda działa.
Mam inne kryteria lewicy i prawicy. dla mnie lewica to wszyscy którzy chcą kontrolować i zmieniać społeczeństwo odgórnie, którzy uważają, ze to prawo stanowi ludzi, a nie ludzie prawo. Lewica to wszyscy chcacy załatwić wszystko systemowo niczym nadopiekuńcza mamusia w imię miłości żerująca na swym dziecku i niszcząca mu życie. Dla mnie lewica to zniewolenie. Dla mnie obecnie w sejmie jest sama lewica. Prawica, to uszanowanie wolności człowieka, to tworzenie warunków aby wziął odpowiedzialność za siebie samego, to rozumne macierzyństwo.
Jeżeli chodzi o struktury państwa, to wszelka centralizacja jest obecnie charakterystyczna dla lewicy, a autonomia regionalna, silne samorządy i decentralizacja sa charakterystyczne dla prawicy.
|
Pn lis 07, 2011 22:42 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Irracjonalność tych podziałów manifestuje się w Polsce tym, że ponieważ w przestrzeni społecznej lewica jest "be", to wszystkie partie, które nie należą do SLD określają się jako prawicowe. No a jakie są każdy widzi. Czyli obowiązuje model w którym mówi się i deklaruje, że jesteśmy prawicowi, a w istocie realizuje programy (przeważnie mało spójne) lewicowe. W Niemczech początku lat 30tych społeczeństwo powszechnie oczekiwało lewicowości w rządzeniu, bo panowała bieda a równocześnie wiedziało się o propagandowych sukcesach komunizmu w ZSRR. Dlatego Hitler nazwał swoją partię "socjalistyczną" i wygrał demokratyczne wybory w 1933 roku przewagą sięgającą w niektórych miastach ponad 90%. Wyborcy są mało świadomi i kierują się w wyborach etykietkami. Mały kwiatek kiedyś kandydował w wyborach samorządowych lokalnych i spotykał się z mieszkańcami. Starsze panie, mające więcej czasu chętnie i żywo rozmawiały o wizjach małego kwiatka, i z aplauzem je akceptowały. Tylko jedna pani, tknięta przeczuciem, zapytała się w końcowej fazie, dramatycznym szeptem: Proszę pana, tylko czy pan czasami nie jest lewica??? I kwiatek z wrodzoną sobie uczciwością, musiał głośno przyznać, że tak. Chwała Bogu, który czuwał i kwiatek te wybory przegrał 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn lis 07, 2011 22:57 |
|
 |
jesienna
|
odrobinę wysiłku umysłowego proszę
wg mnie najprościej tak - dwie osie "x" (oś stosunek do tradycyjnych wartości, religii) : w prawo - prawica, w lewo - lewica "y" (oś stosunek do gospodarki i polityki społecznej) : w górę - prawica, w dół lewica
mozliwe jest usadowienie swoich poglądów w dowolnym miejscu układu współrzędnych mnie zawsze dziwiło, że prawicowość na osi "x" wiąże się prawie zawsze z prawicowoscią na osi "y" a lewicowość na "x" z lewicowością na "y"
dla mnie naturalnym wyborem byłby wybór "x" prawica "y" lewica
encyklika laborem exercens ma dla mnie wydźwięk lewicowy (i nie wiem czemu nikt tego nie zauważa i o tym się nie mówi) a wybierając między dbaniem o pomnażanie dóbr (czemu niewątpliwie sprzyja liberalizm) a wrazliwością społeczną stawiałabym na to drugie
chociaż konflikt jest pozorny: jak nie będzie dóbr, nie będzie czym się dzielić jak nie będzie wrażliwosci społecznej nie zrobi się właściwego użytku z wypracowanych dóbr (dbanie o słabszych, dzielenie się z innymi)
więc rozsądni ludzie raczej prowadzą spór jest o to jak rozłożyć akcenty niż z pozycji dogmatycznych przekonują do wyboru którejś ze skrajności
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn lis 07, 2011 23:08 |
|
 |
Witold
|
maly_kwiatek napisał(a): Dlatego Hitler nazwał swoją partię "socjalistyczną" i wygrał demokratyczne wybory w 1933 roku przewagą sięgającą w niektórych miastach ponad 90%. Hitler nazwał swoją partię socjalistyczną ponieważ była partią socjalistyczną. Naprawdę, kwiatka wyobrażenia polityczne niech lepiej pozostaną w głowie kwiatka i nie przedostają się na zewnątrz 
|
Pn lis 07, 2011 23:09 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
jesienna napisał(a): encyklika laborem exercens ma dla mnie wydźwięk lewicowy (i nie wiem czemu nikt tego nie zauważa i o tym się nie mówi) Dla mnie oczywiste jest, że Laborem Exercens, podobnie jak Solidarność, która była osnową dla Papieża do pisania tej encykliki, były lewicowe. Przecież to był związek zawodowy, a encyklika z miłością odnosiła się do pracy ludzkiej, a nie do kapitału, który z pracy ludzkiej żyje. Nie wyobrażam sobie prawicowych związków zawodowych Właśnie się potem bardzo zdziwiłem, gdy po jakimś czasie od powstania Solidarności, właściwie po 10 latach, gdy już znowu było wolno, objawili się jacyś faceci i zaczęli coś nadawać, że Solidarność jest prawicowa. To był dla mnie szok. Niemniej Polacy to łyknęli i potem ci faceci, w różnych konstelacjach stawali się premierami i ministrami rządów - z nazwy prawicowych. Mały kwiatek podziwiał to wszystko z rozdziawioną buzią, aby nie powiedzieć, z ręką w nocniku  Witold, będę się starał, jednak nie ręczę za skutki 
|
Pn lis 07, 2011 23:20 |
|
|
|