Jaki jest Prezydent Komorowski?
Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: Jaki jest Prezydent Komorowski?
Od pewnego czasu/nie wiem dokładnie od jakiego/ Komorowski słusznie otrzymał pseudo:Komoruski, kto nie rozumie tego pseudonimu to dla jasności:Komo-ruski. Chociaż ostatnio nie było specjalnej okazji, aby udowodnic, że ten pseudonim jest słuszny/kolejny raz nie zaprosił Jaruzelskiego, ani nie czekał w poczekalni u Putina/, to wieloma posunięciami po wyborach na prezydenta udowodnił, że zasłuzyl na ten przydomek.
|
Pn wrz 12, 2011 11:18 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: przykład tego możemy zobaczyć w ustaleniu terminu wyborów parlamentarnych, gdzie prezydent nie dostosował się do próśb Platformy Obywatelskiej. Przyczyna wczesnego ustalenia terminu jest tajemnicą poliszynela. Jedni mówią, że sytuacja energetyczna kraju jest tak tragiczna, że wymaga niemal natychmiastowego, drastycznego podwyższenia opłat za prąd. Oczywiście, nie można tego jednak zrobić przed wyborami. No i nie można dopuścić, by dowiedziała się o tym opinia publiczna. Stąd bajeczka o sprzeciwie PO. Inni wiążą termin 9 października z zakończeniem prokuratorskiego postępowania w sprawie katastrofy smoleńskiej, które ma nastąpić.. dzień później. Gdyby wybory odbyły się we wcześniej ustalanych terminach (w połowie lub nawet pod koniec października), opinia publiczna miałaby jeszcze dużo czasu na przetrawienie jego wyników i, być może, wyciągnięcie wniosków. Dzięki uprzedzającemu działaniu Pana Prezydenta, niebezpieczeństwo zostało zażegnane. Naród najpierw wybierze, a dopiero potem dostanie szansę zapoznania się z wynikami. Będzie mógł je sobie czytać do woli.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 12, 2011 11:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Od pewnego czasu/nie wiem dokładnie od jakiego/ Komorowski słusznie otrzymał pseudo:Komoruski, kto nie rozumie tego pseudonimu to dla jasności:Komo-ruski. Chociaż ostatnio nie było specjalnej okazji, aby udowodnic, że ten pseudonim jest słuszny/kolejny raz nie zaprosił Jaruzelskiego, ani nie czekał w poczekalni u Putina/, to wieloma posunięciami po wyborach na prezydenta udowodnił, że zasłuzyl na ten przydomek. Nie było okazji, ale towarzysze zawsze powtarzali i stosowani niezawodną metodę pluj, pluj, zawsze coś zostanie.
|
Pn wrz 12, 2011 11:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
W związku z podpisaniem przez Komorowskiego ustawy o informacji publicznej i deklaracji, że po jej wejściu w życie skieruje ją do TK, niniejszym powstaje podejrzenie, iż prezydent złamał Konstytucję - w związku z czym powinien zostać złożony przynajmniej wniosek do Zgromadzenia Narodowego o postawienie go przed Trybunałem Stanu. Ciekawe, czy do tego dojdzie?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 26, 2011 13:05 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): W związku z podpisaniem przez Komorowskiego ustawy o informacji publicznej i deklaracji, że po jej wejściu w życie skieruje ją do TK, niniejszym powstaje podejrzenie, iż prezydent złamał Konstytucję Skąd takie podejrzenie?
|
Pn wrz 26, 2011 14:06 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Stąd, że Konstytucja wyraźnie stwierdza, iż w razie wątpliwości prezydent kieruje ją do TK PRZED podpisaniem, a nie po.
|
Pn wrz 26, 2011 14:12 |
|
 |
Witold
|
Może. I może również zrobić to dopiero po podpisaniu ustawy, w trybie kontroli następczej. Może to zrobić w każdej chwili z każdą ustawą. Jeżeli nie zdecydował się na kontrolę prewencyjną to przypuszczam że po prostu nie uważa, że ustawa jest sprzeczna z Konstytucją i robi to ze względów czysto pijarowskich, jako że ustawa wzbudza takie a nie inne nastroje. W każdym razie nie ma mowy o naruszeniu Konstytucji.
Konstytucja stanowi to jasno:
Przed podpisaniem ustawy Prezydent Rzeczypospolitej może wystąpić do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie zgodności ustawy z Konstytucją. Prezydent Rzeczypospolitej nie może odmówić podpisania ustawy, którą Trybunał Konstytucyjny uznał za zgodną z Konstytucj
|
Pn wrz 26, 2011 14:22 |
|
 |
Johnny99
|
Konstytucjonaliści mają jednak poważne wątpliwości, czy prezydentowi wolno takie myki robić - w sytuacji, gdy przed podpisaniem ustawy ma wątpliwości, ale nie kieruje do TK "ze względów pijarowskich". W Konstytucji nie jest napisane, że wtedy ma możliwość zrobić to przed albo po podpisaniu, zależnie od tego, jak mu akurat pijarowsko pasuje. W każdym razie jest to podstawa do tego, by pozostawić tę kwestię do rozstrzygnięcia Trybunałowi Stanu.
|
Pn wrz 26, 2011 14:30 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Konstytucjonaliści mają jednak poważne wątpliwości, czy prezydentowi wolno takie myki robić - w sytuacji, gdy przed podpisaniem ustawy ma wątpliwości, ale nie kieruje do TK "ze względów pijarowskich". Kieruje ze względów pijarowskich, a nie nie kieruje ze względów pijarowskich. Dostrzegasz różnicę? Poza tym to czy prezydent ma watpliwości, to niestety sprawa osobista prezydenta. Nie udowodnisz przecież czy je ma czy ich nie ma. A Konstytucja stanowi bardzo jasno: Przed podpisaniem ustawy Prezydent Rzeczypospolitej może wystąpić do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie zgodności ustawy z Konstytucją. Prezydent Rzeczypospolitej nie może odmówić podpisania ustawy, którą Trybunał Konstytucyjny uznał za zgodną z Konstytucją. (art. 122 ust. 3) " Może wystąpić". Po prostu. Czyli nie ma takiego obowiązku. Obowiązek by był gdyby było napisane "występuje" A kwestia "wątpliwości" w ogóle w Konstytucji nie pada. Bo to też by rodziło bzdurny problem, czy prezydent miał watpliwości, czy ich nie miał, bo jeżeli miał, ale nie wystąpił, to naruszył Konstytucję, tylko nie wiadomo jak rozstrzygnąć, czy miał. I co, TS miałby dochodzić, co Prezydent myślał?
|
Pn wrz 26, 2011 14:34 |
|
 |
Gita2
|
Znalazłam to w internecie, chociaz wcale nie szukałam: http://www.youtube.com/watch?v=L0rZd7ZSXro
|
So paź 15, 2011 11:55 |
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): "Może wystąpić". Po prostu. Czyli nie ma takiego obowiązku. Obowiązek by był gdyby było napisane "występuje" Tylko, że to "może" odnosi się ogólnie do uprawnienia prezydenta związanego z powzięciem przez niego wątpliwości co do konstytucyjności ustawy. Gdyby przepis brzmiał: " w razie wątpliwości prezydent może" byłoby jasne, że jest tak jak mówisz - to znaczy, a contrario, nawet powziąwszy wątpliwość co do konstytucyjności ustawy, prezydent ma prawo nie wystąpić do TK przed jej podpisaniem. Przepis nie brzmi jednak także: " w razie wątpliwości prezydent występuje.." - zatem nie stwierdza jasno ani tego, ani tego. W takiej sytuacji należy uznać, że wykładnia literalna tu nie wystarczy. A weźmy pod uwagę art. 2 ust. 2 ustawy o Trybunale Konstytucyjnym: Trybunał na wniosek Prezydenta Rzeczypospolitej stwierdza zgodność z Konstytucją ustawy przed jej podpisaniem oraz umowy międzynarodowej przed jej ratyfikacją. Ten przepis z kolei nie pozostawia żadnego manewru: przed jej podpisaniem, a nie po. Co jest zresztą logiczne - jak prezydent może podpisać ustawę, co do której konstytucyjności ma wątpliwości? Jest to przecież równoznaczne ze złamaniem przez niego art. 126 ust. 2 Konstytucji, zgodnie z którym Prezydent Rzeczypospolitej czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji. Cytuj: tylko nie wiadomo jak rozstrzygnąć, czy miał. I co, TS miałby dochodzić, co Prezydent myślał? Pojęcie "wątpliwości" jak najbardziej jest pojęciem prawnym i stosowanym w aktach prawnych. A sądy jak najbardziej rozstrzygają co do tego, co ktoś myślał (najczęściej w prawie karnym). To, że w przepisach dotyczących wniosku Prezydenta nie pojawia się to pojęcie oznacza jedynie tyle, że Prezydent może skierować ustawę do kontroli także z innych powodów, niż taki, że powziął co do niej wątpliwość.
|
So paź 15, 2011 12:19 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): A weźmy pod uwagę art. 2 ust. 2 ustawy o Trybunale Konstytucyjnym: Trybunał na wniosek Prezydenta Rzeczypospolitej stwierdza zgodność z Konstytucją ustawy przed jej podpisaniem oraz umowy międzynarodowej przed jej ratyfikacją. Ten przepis z kolei nie pozostawia żadnego manewru: przed jej podpisaniem, a nie po. Weźmy więc pod uwagę przepis art. 188 i 191 Konstytucji: Trybunał Konstytucyjny orzeka w sprawach: 1. zgodności ustaw i umów międzynarodowych z Konstytucją (...)Z wnioskiem w sprawach, o których mowa w art. 188, do Trybunału Konstytucyjnego wystąpić mogą: 1) Prezydent Rzeczypospolitej(i odpowiednio art. 2 ust. 1 punkt 1 ustawy o TK) I Johnny doskonale o tym wie. Czyżby Johnny teraz twierdził, że Prezydent nie posiada uprawnienia złożenia wniosku do TK o zbadanie konstytucyjności ustawy w trybie kontroli następczej? Cytuj: Co jest zresztą logiczne - jak prezydent może podpisać ustawę, co do której konstytucyjności ma wątpliwości? Zatem pytam, dlaczego Johnny w ogóle uważa, że prezydent ma takie wątpliwości? Cytuj: Jest to przecież równoznaczne ze złamaniem przez niego art. 126 ust. 2 Konstytucji, zgodnie z którym Prezydent Rzeczypospolitej czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji. Konstytucji, czy ustawy o TK? W jaki sposób naruszył ten artykuł? Deklaruje, że wystąpi do TK z wnioskiem o kontrolę, co zgodnie z art.191 Konstytucji ma pełne prawo zrobić w każdej chwili. Cytuj: To, że w przepisach dotyczących wniosku Prezydenta nie pojawia się to pojęcie oznacza jedynie tyle, że Prezydent może skierować ustawę do kontroli także z innych powodów, niż taki, że powziął co do niej wątpliwość. Ale Johnny woli założyć, że miał wątpliwości, bo tak Johnnemu jest wygodnie.
|
So paź 15, 2011 13:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli nie tylko Izraelici zasługiwali na mannę z nieba.....Gicie także z nieba spadają filmiki o pożądanej treści 
|
So paź 15, 2011 15:37 |
|
 |
Gita2
|
Alus napisał(a): Czyli nie tylko Izraelici zasługiwali na mannę z nieba.....Gicie także z nieba spadają filmiki o pożądanej treści  No wiesz! to duże nadużycie, porównujesz ten filmik do manny z nieba? 
|
So paź 15, 2011 17:43 |
|
 |
tadeuszek
|
Raczej posłuchała biblijnego dictum "szukajcie a znajdziecie". No i znalazła. Nie chce sie teraz przyznac, żeby nie było że całe dnie spędza na oglądaniu filmików na YT.
|
So paź 15, 2011 19:25 |
|
|
|