Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 11:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 71  Następna strona
 PiS - Populizm i Socjalizm 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS- Populizm i Socjalizm.
medieval_man napisał(a):
SweetChild napisał(a):
tajfun napisał(a):
jedynym wyjściem dla pis była taka koalicja jaka wtedy powstała.

Nie jedynym, można było podać mniejszościowy rząd Marcinkiewicza do dymisji i rozpisać przyspieszone wybory. Zresztą to wyjście (przyspieszone wybory) PiS i tak wybrał, ale dopiero po nie-rządzie, jakiego dopuścił się z SO.

Nie można było. Na samorozwiązanie Sejmu nie godziło sie wtedy PO

http://kurierplus.com/?module=displaystory&story_id=1849&format=print&edition_id=92
Cytuj:
Jednak koalicja rządowa z Samoobroną, oraz LPR lub PSL, jest jedynym sposobem wyjścia z obecnego impasu. Platforma Obywatelska nie zgadza się na samorozwiązanie Sejmu, co otworzyłoby drogę do nowych wyborów w maju. Bez zgody PO nie uzyska się 307 potrzebnych głosów. Nie pomogła rozmowa w poniedziałek prezydenta Lecha Kaczyńskiego z przywódcami PO. Prezydent chce uniknąć dopuszczenia Leppera do władzy, zresztą jego brat również, ale PO wicepremier z SO wcale nie przeszkadza. W tej sytuacji PiS nie ma innego wyjścia, jak tylko zapewnić rządowi poparcie zapraszając mniejsze partie. Koalicja z samym LPR i PSL nie wystarczy do utworzenia większości w parlamencie. Liczebność klubów poselskich jest taka, że Samoobrona musi być w każdej układance PiS

Powtarzanie przez was takich tez przekonuje mnie coraz bardziej, że to przeciwnicy PiS (niezależnie od tego z jakiego pochodzą obozu) okłamują od lat polskie społeczeństwo licząc na jego brak pamięci. Najprawdopodobniej też okłamują samych siebie.
A ja mam dość życia w kraju rządzonym przez kłamców popieranych przez kłamców albo ludzi bez pamięci

A gdzie ja napisałem o samorozwiązaniu Sejmu? Napisałem o podaniu mniejszościowego rządu Marcinkiewicza do dymisji. Do tego zgoda PO nie była potrzebna, a niezdolność Sejmu do wyłonienia rządu skutkuje rozpisaniem przyspieszonych wyborów.
Korci mnie, aby Ci tu odpłacić ciężkimi zarzutami o manipulacje i czytanie bez zrozumienia, ale dlaczego miałbym od razu zakładać złe intencje ;)

[EDIT]Tutaj więcej na ten temat:
Cytuj:
Jak z tej chronologii wynika, Jarosław Kaczyński dążył do koalicji z LPR i Samoobroną jeszcze przed złożeniem propozycji samorozwiązania parlamentu. Jednak nawet po odrzuceniu wniosku o skrócenie kadencji mógł doprowadzić do przedterminowych wyborów. Wystarczyło spowodować dymisję rządu Marcinkiewicza (którego i tak usunął ze stanowiska dwa miesiące później) i – po wyczerpaniu tzw. trzech kroków konstytucyjnych – doprowadzić z pomocą brata tą drogą do rozwiązania Sejmu. W tym wariancie nie można było oczywiście wykluczyć uformowania się większościowej koalicji z PO na czele, ale scenariusz taki był bardzo mało prawdopodobny, zwłaszcza, że spotkałby się ze zdecydowanym oporem ze strony prezydenta. Nic też na przestrzeni kilku poprzednich miesięcy nie wskazywało, by kierownictwo PO czyniło jakieś kroki w tym kierunku. Jednak zamiast dymisji rządu, Kaczyński doprowadził do przyjęcia przez Radę Polityczną PiS uchwały upoważniającej go do podjęcia rozmów koalicyjnych z LPR i Samoobroną.

Ostatnio edytowano Wt wrz 27, 2011 15:30 przez SweetChild, łącznie edytowano 2 razy

Wt wrz 27, 2011 15:25

Medieval wypisuje bzdury. W sejmie 2005-2007 nie dało się też stworzyć rządu bez udziału PiSu. bo jakichś koalicji typu PO-Samoobrona-LPR-SLD nie liczę. Gdyby tylko rząd Marcinkiewicza podał się do dymisji, a sejm nie zdołał powołać nowego rządu (a bez PiSu by nie powołał), to Kaczyński automatycznie mógłby sejm rozwiązać i zarządzić nowe wybory.

To zawsze leżało w zasięgu PiSu. Ale oni woleli co innego.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt wrz 27, 2011 15:26

Pilaster napisał(a):
Czyli, zdaniem fanatyków PiS, PiS zawarł koalicję z Lepperem wyłącznie po to, żeby go wyeliminować z polityki, co się mu (PiSowi znaczy) znakomicie udało. Tak?

Nie wiem, czy wyłącznie po to, ale z pewnością m.in. po to.

Cytuj:
Ale skoro tak, to slowa Kaczyńskiego o Palikocie, ze powinien on "zniknąć z polityki" nabierają zupełnie nowego znaczenia, nieprawdaż? Cóż może w tym kierunku uczynić Kaczyński, jak nie to, co już raz z sukcesem uczynił?

Uczynił tylko dzięki temu, że miał wtedy władzę - w opozycji to by nie przeszło ;) Oczywiście, gdyby wszedł teraz w układ z Palikotem, zniszczyłby go (gdyż Palikot utraciłby całą wiarygodność, którą i tak ciężko mu było na lewicy zdobyć). Ale Palikot zbyt dobrze zdaje sobie z tego sprawę, by na to pójść.

Cytuj:
A o co chodzi?

A to trzeba czytać.

Cytuj:
Aby tak się stało potrzebna jest jeszcze arytmetyczna większość sejmowa PiS+Palikot

Pod tym warunkiem trzymam zakład. :D

Ok. Czyli zostaje na tym: Pilaster wygra zakład, jeżeli licząc od momentu, w którym PiS i Palikot łącznie uzyskają większość w Sejmie, w ciągu roku Palikot pojawi się w Radiu Maryja. Jeżeli tak się nie stanie, zakład wygrywa Johnny.

Cytuj:
Zdecydowane przesunięcie rozkładu sił w Episkopacie na korzyść PiSu.

Śmierć abp Życińskiego spowodowała to "zdecydowane przesunięcie"?

Cytuj:
Nie potrafią przekonać do siebie opinii publicznej

Ano właśnie. Natomiast Platforma i cała zgraja usłużnych jej mediów potrafią doskonale przekonać społeczeństwo do tego, że Kaczyński pożera dzieci na śniadanie.

Cytuj:
Nie atakowanie przez Kościół Platformy, tylko opowiedzenie się po stronie PiS.

Pierwsze z ust Pilastra słyszę, że to jest jakaś różnica :D

Cytuj:
Tak naprawdę jest to mało prawdopodobny scenariusz, ale w PiSie poważnie na niego liczą i wykonują liczne przymiarki (np ogloszenie że "popierają nas biskupi X i Y", licząc na to, ze rzeczeni biskupi ze strachu nie zaoponują - na szczęscie zaoponowali)

Jak Pilaster sądzi, Kaczyński już wynajął mafię, by spowodowała "nieszczęśliwe wypadki" tych biskupów, czy jeszcze nie?

Cytuj:
Gdyby PiSowi udało się "odzyskać" episkopat, wówczas tak, tak by własnie postąpili

Przecież, jak stwierdził Pilaster, już dawno "odzyskali" episkopat, dzięki zabiciu abp Życińskiego. Więc gdzie te ekskomuniki? Ale rozumiem - to musi trochę potrwać, w końcu chodzi o sporą liczbę osób :D A potem stosy, tak? ;)

(tak czekam i czekam, czy wreszcie znajdzie się jakiś zwolennik czy sympatyk PO, który od obłąkanego bredzenia Pilastra się zdecydowanie "odetnie", dowodząc, że jednak można popierać PO i nie oszaleć ;) na Alus i SweetChilda już, oczywiście, w tej kwestii nie liczę, Witold zaś odciął się od popierania PO w ogóle. Halo? Jest ktoś taki? Przywróćcie mi wiarę w ludzi! ;))

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 27, 2011 15:30
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
[Aleś zapodał "dowód" - czyzby blogi miały rangę dowodu???

To samo możesz znaleźć w archiwach całej polskiej prasy.
Moze na przykład http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60085,3258954.html

Powtarzam. Wszyscy, ktorzy tak fałszujecie, nawet na tym forum rzeczywistość, żyjecie w kłamstwie, albo ignorancji.
To jest tylko jeden przykład jak manipulujecie opinią publiczną. Na każdy w zasadzie zarzut tego typu istnieją archiwalne zapisy, którymi można udowodnić antyPiSowskie matactwa

Dowodem byłoby zgłoszenie przez PiS wniosku o samorozwiązanie Sejmu i wynik głosowania.
PO miało tylko 131 posłów, więc nie decydowało za pozostałych 329 posłów - a za przyjęciem wniosku wystarczyło 307 głosów.
PiS markował zgłaszanie jak w zabawie gonienia króliczka.

Wt wrz 27, 2011 15:33

Johnny99 napisał(a):
(tak czekam i czekam, czy wreszcie znajdzie się jakiś zwolennik czy sympatyk PO, który od obłąkanego bredzenia Pilastra się zdecydowanie "odetnie", dowodząc, że jednak można popierać PO i nie oszaleć ;) na Alus i SweetChilda już, oczywiście, w tej kwestii nie liczę, Witold zaś odciął się od popierania PO w ogóle. Halo? Jest ktoś taki? Przywróćcie mi wiarę w ludzi! ;))

:lol: A co ja jestem jakiś recenzent pilastra, abym musiał zajmować stanowisko w każdej sprawie? Zresztą, gdybym za każdym razem, kiedy się z kimś nie zgadzam, miał to komunikować na Forum, to miałbym już pewnie ze 100 tysięcy postów ;)

Wt wrz 27, 2011 15:39

SweetChild napisał(a):
A co ja jestem jakiś recenzent pilastra, abym musiał zajmować stanowisko w każdej sprawie?

Recenzent może nie, ale właściwie każdy tekst Pilastra przyjmujesz z pełnym poparciem. Zresztą, nie do ciebie się zwracałem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 27, 2011 15:50
Cytuj:
Przywróćcie mi wiarę w ludzi

Ci którzy stoją, tam gdzie stało ZOMO nie zasługują na miano ludzi....beznadziejna zatem dla Ciebie sytuacja - ludzi masz tylko w szeregach członków i zwolenników PiS.

Wt wrz 27, 2011 15:54
Moderator

Alus napisał(a):

Dowodem byłoby zgłoszenie przez PiS wniosku o samorozwiązanie Sejmu i wynik głosowania.
PO miało tylko 131 posłów, więc nie decydowało za pozostałych 329 posłów - a za przyjęciem wniosku wystarczyło 307 głosów.

Miotasz się...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwiecie%C5%84_2006

Wt wrz 27, 2011 15:55
Zobacz profil WWW
Moderator

pilaster napisał(a):
Medieval wypisuje bzdury. W sejmie 2005-2007 nie dało się też stworzyć rządu bez udziału PiSu. bo jakichś koalicji typu PO-Samoobrona-LPR-SLD nie liczę.

sam piszesz, że się dało

Wt wrz 27, 2011 15:57
Zobacz profil WWW

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
A co ja jestem jakiś recenzent pilastra, abym musiał zajmować stanowisko w każdej sprawie?

Recenzent może nie, ale właściwie każdy tekst Pilastra przyjmujesz z pełnym poparciem. Zresztą, nie do ciebie się zwracałem.

Napisz coś, z czym będę mógł się zgodzić, to i Ciebie poprę. Nawet jak się do mnie nie zwrócisz wprost, a jedynie wspomnisz, że na moje poparcie nie liczysz.

Wt wrz 27, 2011 16:03

SweetChild napisał(a):
Napisz coś, z czym będę mógł się zgodzić, to i Ciebie poprę.

Napisałem, że uważam za obłąkane bredzenie twierdzenia Pilastra dotyczące np. zabójstwa abp Życińskiego i masowych ekskomunik, planowanych przez Kaczyńskiego. Nie poparłeś tego, a zatem nawet i z tym nie możesz się zgodzić. I to jest właśnie powód, dla którego niczego się po tobie nie spodziewam. Jakikolwiek nonsens atakujący Kaczyńskiego usłyszysz - poprzesz go.

Wt wrz 27, 2011 16:06
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Miotasz się...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwiecie%C5%84_2006

Nie miotam się - zapominasz, że kompetencję rozwiązania sejmu posiada prezydent......gdyby J. Kaczyński odpuścił nieprzepartą żądzę władzy i zrezygnował nie widząc zdolnosci stworzenia rządu, prezydent mógł to uczynić.
Tłumaczenie zatem o przeszkodzie w postaci PO jest może logiczne dla PiSu, ale nie jest wiarygodne.

Wt wrz 27, 2011 16:17
Moderator

odpowiedz, alus na proste pytanie: dlaczego PO nie glosowało za samorozwiązaniem Sejmu skoro Jarosław Kaczyński podał jej to rozwiązanie na tacy?

Wt wrz 27, 2011 16:32
Zobacz profil WWW

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Napisz coś, z czym będę mógł się zgodzić, to i Ciebie poprę.

Napisałem, że uważam za obłąkane bredzenie twierdzenia Pilastra dotyczące np. zabójstwa abp Życińskiego i masowych ekskomunik, planowanych przez Kaczyńskiego. Nie poparłeś tego, a zatem nawet i z tym nie możesz się zgodzić. I to jest właśnie powód, dla którego niczego się po tobie nie spodziewam. Jakikolwiek nonsens atakujący Kaczyńskiego usłyszysz - poprzesz go.

:kreci: Coś bardziej odkrywczego miałem na myśli... Przecież nie będziemy teraz pod każdym postem wyrażać swojego poparcia albo się od niego odcinać, bo straszny bajzel się zrobi. Jeśli już, to trzeba by wprowadzić jakąś prostszą metodę głosowania (na innych forach bywają rózne punktacje), ale ja akurat nie odczuwam takiej potrzeby.
Z tego co pamiętam, wyraziłem swoje poparcie dla tekstów pilastra dwa razy: raz przy okazji "genetycznych patriotów" (przy okazji zapodania Ci odnośnika do tego tekstu, po Twoich zapytaniach o wyjaśnienie pojęcia i czasowym zablokowaniu pilastra na forum), a drugi raz teraz dla "Czasu herezji". Dlatego pisząc "coś" miałem na myśli post podobnej wagi, co wspomniane teksty.

A swoje zdanie na temat "zabójstwa abp Życińskiego" już przedstawiałem tutaj: Według mnie był to dobry przykład na budowanie teorii spiskowej i przykład na to, jak szybko można stworzyć tego typu spekulacje. Brakuje "tylko" dowodów, ale jak wiemy, to tylko potwierdza teorię - dowody były i zostały zniszczone. W ten sposób stawiamy na głowie cały porządek prawny, zarzuty formułujemy na bazie teoretycznych spekulacji, a oskarżony ma udowadniać swoją niewinność.
Dla mnie wywody pilastra były przykładem zastosowania "logiki smoleńskiej" do śmierci abp. Życińskiego. Stosowanie tej "logiki" to celów innych niż poglądowe (wykazanie jej absurdu) uważam za szaleństwo.

Nie uważam natomiast, aby bzdurą było twierdzenie, że abp. Życiński nie był specjalnie lubiany w kręgach pisowskich. Ani nie uważam, aby bzdurą było twierdzenie, że w kręgach pisowskich częste są głosy domagające się oczyszczenia Kościoła z heretyków typu min. Kopacz, czyli de facto znacznej części polskich katolików. Mógłbym co prawda minąć się z prawdą z uwagi na naszą długą znajomość ;), ale wówczas byłbym hipokrytą.

Wt wrz 27, 2011 17:03
medieval_man napisał(a):
odpowiedz, alus na proste pytanie: dlaczego PO nie glosowało za samorozwiązaniem Sejmu skoro Jarosław Kaczyński podał jej to rozwiązanie na tacy?

Odpowiedz medieval - czemu, skoro kaczyński tak pragnął rozwiązania sejmu nie namówił do głosowania za rozwiązaniem LPR i SO, razem wynik wynosiłby 276 posłów za rozwiązaniem.
Kaczyńskiemu nie chodziło o rozwiązanie sejmu, ale o uderzenie w PO, PO chciało aby Kaczyński bardziej skompromitował się koalicją z SO i LPR.
Zapominasz, że każdy kij ma dwa końce.....tylko zależy, za który kto uchwyci.
I taka jest różnica między zwolennikami PO i PiS....my peowiacy widzimy, że kij zawsze ma dwa końce, wy usiłujecie nam wcisnąć, że tylko jeden :D

Wt wrz 27, 2011 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 71  Następna strona