Geotermia i gaz łupkowy szansą dla Polski
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: Geotermia i gaz łupkowy szansą dla Polski
Gita2 napisał(a): A ja Ci powiadam, że pycha jest pierwszym stopniem do piekła. Jeszcze się spotkamy przy jednym kotle.
|
Pn paź 03, 2011 10:57 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Witold napisał(a): Gita2 napisał(a): A ja Ci powiadam, że pycha jest pierwszym stopniem do piekła. Jeszcze się spotkamy przy jednym kotle. Kolejny dowód na pychę , pogardę i drwinę.
|
Pn paź 03, 2011 11:14 |
|
 |
Gita2
|
Gita2 napisał(a): Witold napisał(a): Gita2 napisał(a): A ja Ci powiadam, że pycha jest pierwszym stopniem do piekła. Jeszcze się spotkamy przy jednym kotle. Kolejny dowód na pychę , pogardę i drwinę. P.S Doskonale zrozumiałam o co chodziło Gargamelowi.
|
Pn paź 03, 2011 12:30 |
|
|
|
 |
pilaster
|
No i nadal nie dowiedzieliśmy się na czym polega wielki sukces toruńskiej geotermii. Na czym polega geotermalna szansa dla Polski - też nie. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn paź 03, 2011 14:34 |
|
 |
Johnny99
|
Szanse dla Polski są tylko tam, gdzie PO mówi, że są. Jeżeli PO mówi, że gdzieś szans nie ma (albo, o zgrozo, nie wspiera takich inicjatyw) - to tam szans nie ma. Koniec, kropka.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn paź 03, 2011 14:44 |
|
|
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Chodzi o to by postępować w sposób racjonalny. Tak naprawdę można nawet prąd wytwarzać z wody o temp. 60 st C. Tylko pytanie brzmi: po co, skoro poprzez zainwestowanie tych samych pieniędzy w energetykę konwencjonalną osiągnie się wielokrotnie (kilkusetkrotnie) większą stopę zwrotu mierzoną ilością megawatów kierowanych do sieci. Infrastruktura energetyczna w Polsce wymaga naprawdę ogromnych nakładów, toteż moim prywatnym zdaniem nie stać nas na realizowanie energetycznych fanaberii.
PiS, partia imbecyli w dziedzinie inwestycji w infrastrukurę, stawia w kampanii na taką blotkę jak energetyka geotermalna. (Zbieżność z rydzykowymi odwiertami jest tu zupełnie przypadkowa). A potem laicy w dziedzinie energetyki, taka choćby Gita2 gadłuje się i żołądkuje z uporem godnym lepszej sprawy.
Pn paź 03, 2011 15:11 |
|
 |
Gita2
|
Nic z twoich wysiłków Geonides! Nie dam się sprowokować i nie mam zamiaru reagować na twoje bzdurne wywody. Nie wysilaj się, zmęczysz się tylko spocisz, a żadnego efektu nie uzyskasz. Johnny99 napisał(a): Szanse dla Polski są tylko tam, gdzie PO mówi, że są. Jeżeli PO mówi, że gdzieś szans nie ma (albo, o zgrozo, nie wspiera takich inicjatyw) - to tam szans nie ma. Koniec, kropka. Niech cię komentarz Johnnego uszczęsliwi. Brawo Johnny 
|
Pn paź 03, 2011 15:26 |
|
 |
pilaster
|
Geonides napisał(a): PiS, partia imbecyli w dziedzinie inwestycji w infrastrukurę, stawia w kampanii na taką blotkę jak energetyka geotermalna. Co ciekawe, kiedy zajrzeć w program PiS (tylko kto tam zagląda, na pewno nie fanatycy PiSu, jak Johnny99 czy gita), to właśnie owej "szansy geotermalnej" tam nie ma. Cytuj: Nie można też lekceważyć szans, jakie wiążą się z geotermiką, która wymaga poszukiwania rentownych rozwiązań technicznych. (w poprzedniej partii będącej własnoscią ojca dyrektora - LPR, jak najbardziej była) Zatem PiS aż tak głupi nie jest. Ale i tak nie ma to żadnego znaczenia, bo muszą wykonywać polecenia ojca dyrektora i kasę podatników na jego geotermalne fanaberie mu dawać. No i nadal nie dowiedzieliśmy się na czym polega wielki sukces toruńskiej geotermii. Na czym polega geotermalna szansa dla Polski - też nie. 
|
Pn paź 03, 2011 15:59 |
|
 |
Gita2
|
"Gospodarka głupcze" kto to powiedział?" "Geotermia i gaz łupkowy szansą dla Polaski" głupcze! kto to powiedział? To pierwsze Prezydent Stanów Zjednoczonych, to drugie ja. O tym drugim przeczytaj jeszcze raz, może dojdzie coś do świadomości, może szare komórki nareszcie coś przyjmą! MOŻE ?!?!?!???? http://www.eostroleka.pl/ojciec-rydzyk- ... 26399.html
|
Pn paź 03, 2011 17:00 |
|
 |
pilaster
|
Gita2 napisał(a): http://www.eostroleka.pl/ojciec-rydzyk-mial-racje-wielki-sukces-torunskiej-geotermii,art26399.html Przecież to już było Cytuj: Inżynier ujawnia też, że temperatura wody w złożu wyniosła 64 st. C, a po jej wydobyciu - 60-61 st. C. - Te wyniki mówią same za siebie. Istotnie mówią. Każdemu kto ma jakiekolwiek zwiazki z branżą energetyczno-ciepłowniczą. Ta woda, bez dodatkowego podgrzewania, nie nadaje się nawet do ciepłowni, jeżeli rzeczona ciepłownia ma ogrzewać tradycyjne budynki z ogrzewaniem wysokotemperaturowym (na tradycyjne kaloryfery). Jedyne możliwe zastosowania, to ogrzewanie niskotemperaturowe (podłogowe i ścienne - czyli wyłącznie do nowego i droższego budownictwa), oraz do wody kąpielowej (np w basenie - wydanie kilkudziesięciu milionów PLN, po to, żeby zaoszczędzić na takim podgrzewaniu 100 tys PLN rocznie mówi samo za siebie o wspaniałym patriotycznym narodowym interesie ojdyra) No i nadal nie dowiedzieliśmy się na czym polega wielki sukces toruńskiej geotermii. Na czym polega geotermalna szansa dla Polski - też nie. 
|
Pn paź 03, 2011 17:51 |
|
 |
Gita2
|
Ale za to dowiedzieliśmy się, że pilaster uparty jest jak osioł, a to bardzo cenna wiedza. No i rzecz jasna upierdliwy.
|
Pn paź 03, 2011 19:06 |
|
 |
merkaba
|
|
Pn paź 03, 2011 19:25 |
|
 |
pilaster
|
Czy wreszcie moze któryś z fanów ojca dyrektora wyjaśnić raczy na czym polega wielki sukces toruńskiej geotermii? Na czym polega geotermalna szansa dla Polski - też. 
|
Pn paź 03, 2011 19:29 |
|
 |
Witold
|
Ojciec Dyrektor będzie miał ciepłą wodę w basenie.
|
Pn paź 03, 2011 20:08 |
|
 |
Gita2
|
Witold napisał(a): Ojciec Dyrektor będzie miał ciepłą wodę w basenie. A Toruń w kaloryferach 
|
Pn paź 03, 2011 22:55 |
|
|
|