Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona
 Manipulacje w mediach 
Autor Wiadomość

Post Re: Manipulacje w mediach
piękna manipulacja..
http://dzieckonmp.wordpress.com/2011/09 ... lacja-tvn/

Cz wrz 29, 2011 7:56

noOne napisał(a):

NoOne, dziękuję za link dzięki któremu mogłam przeczytać komentarz na temat Jarosława Kaczyńskiego i dobrego wyboru dla Polski.
P.S.O tej manipulaci w TVN wiedziałam i juz wcześniej napisałam .

Cz wrz 29, 2011 8:59
Johnny99 napisał(a):
Nie proponuję niczego takiego. Jak już wspominałem, ani ja, ani PiS (nic nie poradzę na to, że w tym wypadku jest podobieństwo ) w ogóle nie operujemy kategoriami "ci źli/ci dobrzy". Ja proponuję PATRZENIE WŁADZY NA RĘCE. WSZYSTKO JEDNO, kto aktualnie tą władzą jest.

Doprawdy :-D ? Na razie to wyglada tak, że „odruchowe zakładanie” „nie mając żadnych dowodów”, że władza PO utrudnia wejście na rynek nieprawomyślnym czasopismom lub, że chce sfałszować wybory jest patrzeniem władzy na ręce. Natomiast równie „odruchowe zakładanie” „nie mając żadnych dowodów”, że PiS chce wprowadzić rządy autorytarne to już nie patrzenie władzy na ręce tylko antypisowska histeria wiadomo jakich środowisk. Tak?

So paź 01, 2011 20:21

Alus napisał(a):
A co niby wspólnego ma TP z GN????.....mało jeszcze napluliście na TP?

Jak to co? I to i to pismo "katolickie". Ale dla Alus to jak piekło i niebo, prawda?

Widzisz, Alus, trudno, żebym "pluł" na TP, skoro jestem jego wiernym czytelnikiem (i to od dechy do dechy) jeszcze od czasów studenckich (i pozostałem nim pomimo znacznego obniżenia poziomu od momentu, gdy przejął je TVN - och och, ale teraz naplułem). Tylko że Alus nie jest w stanie w ogóle pojąć takich niuansów, tego, że osoba będąca wszak "genetycznym patriotą" może czytać TP. A dlaczego nie może pojąć? Bo sama w życiu nawet nie dotknie rzeczy w rodzaju GazPola czy NDz - bo za każdym razem musiałaby potem myć ręce! Ale, oczywiście, to fani PO są zwolennikami otwartości i pluralizmu, w przeciwieństwie do "nas".. (nie chciałem już dodawać, że akurat GN nie czytam, bo.. nie lubię - Alus mogłaby zemdleć z szoku poznawczego..)

mauger napisał(a):
Natomiast równie „odruchowe zakładanie” „nie mając żadnych dowodów”, że PiS chce wprowadzić rządy autorytarne to już nie patrzenie władzy na ręce tylko antypisowska histeria wiadomo jakich środowisk. Tak?

PiS nie jest partią rządzącą. Rozumiesz? Powtórzyć? Wyjaśnić szerzej? Mówić wolniej?

Już to mówiłem wprost, ale mogę powtórzyć: tak, w przypadku partii władzy należy "odruchowo zakładać", w przypadku natomiast opozycji nie należy tego robić bez twardych dowodów. Dlaczego? Dlatego, że, z jednej strony, "każda władza korumpuje, a władza absolutna korumpuje absolutnie", zaś z drugiej strony każdy atak na opozycję, oczywiście, sprzyja umacnianiu władzy. Z tego powodu z atakami na opozycję trzeba być bardzo uważnym - a władzy patrzyć na ręce. Proste i oczywiste. Dopóki społeczeństwa nie zaczęła indoktrynować Platforma, każdy się ze mną w tym zgadzał..

SweetChild napisał(a):
Teoria spiskowa jest dopiero budowana na tej obserwacji, a dotyczy motywów niechęci do PIS. Moim zdaniem jest ona niemal naturalna, bo PiS jest anty-medialne w szerokim tego słowa znaczeniu (reprezentuje wartości anty-medialne, postawę niechętną mediom itp.).

Pomieszanie skutków z przyczyną. PiS jest niechętne mediom, bo media były od początku niechętne PiS (Jarosław Kaczyński był atakowany przez medialny mainstream niemal od początku III RP).

Cytuj:
"Spiskowcy" idą natomiast krok dalej i upatrują tu oficerów WSI czy innych ciemnych grup wpływu.

Odpowiedz na dwa pytania:

1) czy dopuszczasz możliwość, że w kraju istnieją grupy wpływu,
2) czy dopuszczasz możliwość, że część z tych grup działa w sposób niewidoczny dla ogółu społeczeństwa,

Cytuj:
chociażby ta manipulacja zalinkowana przez Gitę2 jest brzydka, ale przecież nie wypacza ona zasadniczo przekazu, a jedynie go zniekształca.

To nie ma znaczenia, bo nie chodzi o tę konkretną manipulację, tylko o to, o czym napisałem na początku: czy w związku z tym, że zauważamy tę manipulację, nie mamy prawa zakładać, że nie jest ona ani pierwszą, ani najgorszą, ani najlepiej ukrytą?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N paź 02, 2011 9:49
Rzeczywiście trudno pojąć czytelnika TP i GazPolu w jednej osobie.

N paź 02, 2011 11:25
Johnny99 napisał(a):
PiS nie jest partią rządzącą. Rozumiesz? Powtórzyć? Wyjaśnić szerzej? Mówić wolniej?Już to mówiłem wprost, ale mogę powtórzyć: tak, w przypadku partii władzy należy "odruchowo zakładać", w przypadku natomiast opozycji nie należy tego robić bez twardych dowodów.

Chodziło mi oczywiście o czas, kiedy PiS sprawował władzę. Jak rozumiem z powyższego wynika, że oskarżenia pisowskich rządów o chęć wprowadzenia autorytaryzmu były wyrazem zwykłego patrzenia władzy na ręcę czyli czymś w demokracji niezwykle pozytywnym. Tak?

N paź 02, 2011 12:03

Johnny99 napisał(a):
PiS nie jest partią rządzącą. Rozumiesz? Powtórzyć? Wyjaśnić szerzej? Mówić wolniej?

To nie ma żadnego znaczenia. Rozumiesz? Powtórzyć? Wyjaśnić szerzej? Mówić wolniej?

N paź 02, 2011 12:05
zbanowany na stałe

Witold napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

To nie ma żadnego znaczenia. Rozumiesz? Powtórzyć? Wyjaśnić szerzej? Mówić wolniej?

Oczywiście, że ma znaczenie, kto rządzi.
Wprawdzie nie takie jak w pełni suwerennym kraju, jednak, trzeba wybierać do władzy partie, które posiadają świadomość nie suwerenności Polski i zamierzają granice suwerenności Polski poszerzać, a nie zmniejszać.
Poza tym, wiadomo, że kto rządzi, ten ma największy wpływ na media.

Wybierajmy te partie, które w mediach nie manipulują Polaków, że jest dobrze, skoro jest fatalnie.

N paź 02, 2011 12:59

maly_kwiatek napisał(a):
Oczywiście, że ma znaczenie, kto rządzi.

maly_kwiatek nie rozumie, tak samo jak Johnny.

Przy dokonywaniu oceny PiSu, to czy ta partia znajduje sie u władzy, nie ma żadnego znaczenia. A jeżeli jakieś ma, to w zupełnie innym kierunku niż chciałby tego Johnny.

N paź 02, 2011 13:04

To co wczoraj wyprawiał Tomasz Lis przesłuchując Jarosława Kaczyńskiego, to nie tylko manipulacja,ale wręcz skandaliczne zachowanie "obiektywnego" redaktora w telewizji "publicznej"
http://szczurbiurowy.salon24.pl/349450, ... bydgoszcza

Wt paź 04, 2011 8:49

Johnny99 napisał(a):
Już to mówiłem wprost, ale mogę powtórzyć: tak, w przypadku partii władzy należy "odruchowo zakładać", w przypadku natomiast opozycji nie należy tego robić bez twardych dowodów. Dlaczego? Dlatego, że, z jednej strony, "każda władza korumpuje, a władza absolutna korumpuje absolutnie", zaś z drugiej strony każdy atak na opozycję, oczywiście, sprzyja umacnianiu władzy. Z tego powodu z atakami na opozycję trzeba być bardzo uważnym - a władzy patrzyć na ręce. Proste i oczywiste. Dopóki społeczeństwa nie zaczęła indoktrynować Platforma, każdy się ze mną w tym zgadzał..

Nie każdy, bo np. ja nie (nie tak dawno Terlikowski ostrzegał, aby ostrożnie używać dużego kwantyfikatora ;) ). Twoja strategia np. wspierałaby dążenia NSDAP w przejęciu władzy w Republice Weimarskiej. A potem na patrzenie na ręce było za późno.

Johnny99 napisał(a):
Pomieszanie skutków z przyczyną. PiS jest niechętne mediom, bo media były od początku niechętne PiS (Jarosław Kaczyński był atakowany przez medialny mainstream niemal od początku III RP).

A czy Jarosław Kaczyński od początku nie atakował medialnego mainstreamu?

Johnny99 napisał(a):
Odpowiedz na dwa pytania:

1) czy dopuszczasz możliwość, że w kraju istnieją grupy wpływu,
2) czy dopuszczasz możliwość, że część z tych grup działa w sposób niewidoczny dla ogółu społeczeństwa,

Nie tylko dopuszczam, ale jestem o tym przekonany. Dodam jednak (bez pytania), że nie uważam, aby były one wszechmocne.

Johnny99 napisał(a):
To nie ma znaczenia, bo nie chodzi o tę konkretną manipulację, tylko o to, o czym napisałem na początku: czy w związku z tym, że zauważamy tę manipulację, nie mamy prawa zakładać, że nie jest ona ani pierwszą, ani najgorszą, ani najlepiej ukrytą?

Mam prawo zakładać, ale ze świadomością, że jest to tylko uprawnione podejrzenie. Analogicznie, jeśli złapiemy złodzieja na gorącym uczynku, to mamy prawo zakładać, że prawdopodobnie może on mieć na sumieniu również inne kradzieże. Uprawnionym będzie np. przeszukanie jego mieszkania, ale dopóki nie znajdziemy dowodów, będziemy poruszać się w sferze podejrzeń.

Wt paź 04, 2011 12:25

Dzisiaj zakończenie II Swiatowego Kongresu Miłosierdzia Bożego.
Transmisja z uroczystej mszy św. transmitowana była w Radiu Maryja i TVTrwam. A co media
"publiczne"?
Rozszalały sie na temat Angeli Mercel i Kaczyńskiego. Znowu znaleziono kij, którym bez pamięci
okłada się prezesa partii opozycyjnej, a zupełnie przemilcza sprawę o której napisała dzisiejsza Rzeczypospolita.
Taką to mamy równowagę w mediach.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... e_ws_.html

Śr paź 05, 2011 20:15
Masz zdrowie, żeby czytać i cytować gazetę.pl. Lepiej zacytuj coś z Herberta.

Śr paź 05, 2011 20:29

ceid napisał(a):
Masz zdrowie, żeby czytać i cytować gazetę.pl. Lepiej zacytuj coś z Herberta.

Herberta owszem, ale nie w wątku:Manipulacje w mediach.

Śr paź 05, 2011 21:01
Gita2 napisał(a):
Dzisiaj zakończenie II Swiatowego Kongresu Miłosierdzia Bożego.
Transmisja z uroczystej mszy św. transmitowana była w Radiu Maryja i TVTrwam. A co media
"publiczne"?
Rozszalały sie na temat Angeli Mercel i Kaczyńskiego. Znowu znaleziono kij, którym bez pamięci
okłada się prezesa partii opozycyjnej, a zupełnie przemilcza sprawę o której napisała dzisiejsza Rzeczypospolita.
Taką to mamy równowagę w mediach.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... e_ws_.html

Lepsza zadyma będzie gdy JK pozwie do sądu gazety niemieckie.

Śr paź 05, 2011 21:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona