Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 5:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Witam i zapraszam na stronę antyewolucyjną !!! 
Autor Wiadomość

Post Re: Witam i zapraszam na stronę antyewolucyjną !!!
2kruk2 napisał(a):
Zestawienie astrologii z teorią ewolucji jest dalece nie na miejscu. Problem polega na tym, że niektórzy uważają, że znają teorię ewolucji od samego Darwina, a de facto jej nie rozumieją. Kreacjonizm nie jest nauką, to głupkowate amerykańskie teorie, na których wielu zbija kasę bazując na ludzkiej niewiedzy. Przykładem może być niejaki Kent Hovind, oszust do kwadratu. Ewolucja nie wyklucza stworzenia i nie stoi w sprzeczności z nauką KK. Zachęcam do zapoznania się ze stanowiskiem JPII na ten temat.

Do Hovinda i jego parabiblijnych filozofii nie dałem linków i nie dam, bo to nie jest żaden naukowiec i w ogóle opowiada on dziwaczne rzeczy. To, że katolicy to ewolucjoniści wiem, pisałem o tym na stronie, zatem nie czytałeś. Postrzegasz kreacjonizm przez pryzmat tzw. kreacjinizmu młodej ziemi i wynurzeń typu Hovinda. To błąd.

greg(R) napisał(a):
Zatem skoro autor nie chce dyskutować to moderacja powinna ten wątek nie tylko zamknąć, ale i usunąć. Wątek pozostawiony będzie nadal reklamował te pseudotreści. A przecież nie o to chodzi na forum dyskusyjnym.

Nie przeżywaj. Skoro bardzo chcesz dyskutować na temat ewolucjonizmu, to na stronie podałem linki do przeznaczonych do tego blogów, gdzie każdy może się intelektualnie wyżyć. Ja nie chcę, więc w dyskusje się nie wdaję. Strona z co jakiś czas dodawanymi materiałami mi wystarcza.

pilaster napisał(a):
Może BDM pokrótce yu przedstawi, dlaczego np paleoastronautyka jest pseudonauką? :)

Ponieważ w największym skrócie mówiąc posługuje się w "udowadnianiu" swoich twierdzeń metodami rażąco odbiegającymi od naukowych standardów.

Śr paź 05, 2011 16:46

pilaster napisał(a):
BDM napisał(a):
Na czym polega "praktykowanie ateizmu", zwłaszcza w wydaniu Hoyle'a?

Praktykowanie ateizmu oznacza konsekwentne trzymanie się go, nawet w obliczu, gdy podbudowujący go ewolucjonizm wpada w jego oczach w tarapaty.

Cytuj:
Niechęć Hoyle’a do darwinizmu wynikała między innymi z przeświadczenia, że struktura Wszechświata świadczy o działaniu jakiegoś czynnika rozumowego, i że jest w pewien sposób celowa

pilaster napisał(a):
BDM napisał(a):
Jest to kłamstwo, Hoyle niczego takiego nie twierdził.

Przeczytaj wstęp i posłowie wydawcy.

Śr paź 05, 2011 16:49

@BDM

Nie przeżywaj. Skoro bardzo chcesz dyskutować na temat ewolucjonizmu, to na stronie podałem linki do przeznaczonych do tego blogów, gdzie każdy może się intelektualnie wyżyć. Ja nie chcę, więc w dyskusje się nie wdaję. Strona z co jakiś czas dodawanymi materiałami mi wystarcza.

Ochłoń. Mam w nosie Ciebie i Twoją przygłupawą stronę. Chodzi mi natomiast o zupełnie inną rzecz. Sam nie mam czasu na dyskusje więc nie zakładam wątków na tym forum, bo szanuję czas innych forumowiczów. Z forum, którego ja jestem administratorem, wyleciałbyś w trybie natychmiastowym.

Taki hint: jak przewiniesz na górę to zobaczysz napis forum, a nie słup ogłoszeniowy dla przygłupawych stron.

Przeczytaj wstęp i posłowie wydawcy.

To już wszyscy do czego ograniczyła się Twoja lektura. :-D

(ja mam zwyczaj, że nie powołuję się na książki, których nie czytałem)

Tak poza tym: czy cokolwiek merytorycznego w temacie jesteś w stanie z siebie wykrzesać? Nie przypuszczam.

Śr paź 05, 2011 22:21

Większość pozostałej literatury z tej strony jest równie mundra co Hovind. Czasami po prostu lepiej przykryta pseudożargonem niż u prostego Hovinda.

Śr paź 05, 2011 23:48

BDM napisał(a):
nową oficjalną wykładnią ewolucjonizmu (od X 1980) jest właśnie ewolucja skokowa, a nie metoda "drobnych kroków".

ROTFL !!! :3majsie:

Proszę o wskazanie z jakiego źródła (podręcznika TE) czerpie BDM te rewelacje :D

Swoją drogą dla BDM wydarzenia z 1980 roku są "nowe" :)

Cytuj:
Ewolucja nie jest faktem

Czym zatem wg BDM jest "ewolucja". Czy BDM ma z tym jakiś problem? Może chce o nim porozmawiać? :)

Cytuj:
Cytuj:
Może BDM pokrótce yu przedstawi, dlaczego np paleoastronautyka jest pseudonauką?

Ponieważ w największym skrócie mówiąc posługuje się w "udowadnianiu" swoich twierdzeń metodami rażąco odbiegającymi od naukowych standardów.

Ble, ble ble...

A konkretnie? jakie warunki musiałaby paleoastronautyka spełnić, żeby zasłużyć na miano nauki?

Cytuj:
Praktykowanie ateizmu oznacza konsekwentne trzymanie się go

Absolutnie nie "praktykowanie ateizmu" to spełnianie pewnych "praktyk" (czynności, rytuałów), podobnie jak "praktykowanie katolicyzmu" oznacza udział w nabożeństwach, przyjmowanie sakramentów, etc.

Na czym zatem polega "praktykowanie ateizmu"? Jakie "praktyki ateistyczne" praktykował Hoyle?

Cytuj:
Przeczytaj wstęp i posłowie wydawcy

ROTFL !!! :brawo:

Tak, to jest właśnie typowa postawa wyznawców kreacjonizmu. Przeczytać wstęp i posłowie wydawcy, a potem się na takie przeczytane "źródło" powoływać :brawo:

proszę o odpowiedź, jakie jest wg Hoyle,a prawdopodobieństwo utrwalenia w populacji liczacej N osobników mutacji neutralnej, czyli o zerowej wartości dostosowaczej.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz paź 06, 2011 8:31

Uff. Udało mi się (chyba) rozszyfrować X 1980. Konferencja w Chicago. Oczywiście nadmuchana do nie wiadomo jakich rozmiarów przez kreacjonistów podczas gdy głównie chodziło tam o koncepcję punktualizmu i gradualizmu jako równorzędnych mechanizmów specjacji.

PS - punktualizm (punctuated equilibrium) to nie to samo co ewolucja skokowa (saltation).

Cz paź 06, 2011 12:04

I właśnie w związku z szeregiem tego rodzaju głupich pytań, nie ma sensu wdawać się w dyskusję z prostym i nieoczytanym ludem.

Pt paź 07, 2011 19:12

BDM idź do ZOO, spójrz na klatkę z małpami i zastanów się.Czy nie widzisz podobieństwa ?

Pt paź 07, 2011 19:22

Widzisz Kris, chybiłeś przykładu. To wy, ewolucjoniści zaglądając do takich klatek lub podglądając małpy szukacie w nich prawdy o sobie. Jeżeli znów nie wiesz dlaczego tak napisałem, to zapewne nie znasz ewolucjonizmu. Polecam w celu doedukowania się, polecam książkę upartej ewolucjonistki i fanki tanzańskich szympansów Jane Googall-Lawick "W cieniu człowieka". A jak już ewolucjonisto przeczytasz, to udaj się do zoo po instrukcję.

Pt paź 07, 2011 19:48

Cytuj:
Jeżeli znów nie wiesz dlaczego tak napisałem, to zapewne nie znasz ewolucjonizmu.

Prawdę mówiąc Twoje wywody mnie nie interesują i nie interesuje mnie co chcesz przez to osiągnąć.Ewolucja jest faktem nie podlegającym dyskusji,a że ktoś ma dyskomfort z racji naszego pochodzenia...trudno ;)

Pt paź 07, 2011 20:02

Oczywiście , że ewolucja jest faktem , religia również jest faktem.

N paź 09, 2011 22:24
Seweryn napisał(a):
Oczywiście , że ewolucja jest faktem , religia również jest faktem.

To prawda. Ewolucja jest faktem i religia również. Religia to wiara bez dowodów w różne dziwne rzeczy. Fakt - wielu ludzi rzeczywiście wierzy w to i owo bez żadnych przesłanek, że to w co wierzą jest prawdą, więc religia, jak piszesz, jest faktem. Faktem za to nie są rzeczy, które są przedmiotem wiary religijnej (czyli Bóg, Szatan, piekło, czy zmartwychwstanie).

N paź 09, 2011 23:24

atheist napisał(a):
To prawda. Ewolucja jest faktem i religia również. Religia to wiara bez dowodów w różne dziwne rzeczy. Fakt - wielu ludzi rzeczywiście wierzy w to i owo bez żadnych przesłanek, że to w co wierzą jest prawdą, więc religia, jak piszesz, jest faktem. Faktem za to nie są rzeczy, które są przedmiotem wiary religijnej (czyli Bóg, Szatan, piekło, czy zmartwychwstanie).

Wiara bez dowodów . Jeśli są dowody to już nie jest wiara .
Poza tym przesłanki są, więc to nieprawda , że wierzą bez żadnych przesłanek.
Stwierdzenie, że faktem nie są rzeczy, które są przedmiotem wiary religijnej bo nie ma dowodów jest błędne. Przecież postulaty ewolucji przez tysiąclecia nie były udowodnione, ba nikt o nich wcześniej nawet nie słyszał, ale czy to znaczyło, że ewolucja nie była faktem.

Pn paź 10, 2011 22:46

Cytuj:
Wiara bez dowodów . Jeśli są dowody to już nie jest wiara .

A jakie to dowody...Biblia ? Dowodem to byłoby ukazanie się istot nadprzyrodzonych dla tysięcy osób jednocześnie ;)

Wt paź 11, 2011 8:19

Seweryn napisał(a):
Poza tym przesłanki są, więc to nieprawda , że wierzą bez żadnych przesłanek.

Z ciekawości - jakie to przesłanki?
Do głowy przychodzi mi tylko istnienie wszechświata (i to tylko na obecnym stanie wiedzy, więc pachnie strategią Boga - Zapchajdziury). Do tego to przesłanka do istnienia jakiegokolwiek Boga - łącznie w Matką - Mrówką (autentyczne wierzenia jakiegoś południowoafrykańskiego plemienia, że świat powstał z odchodów mrówek...) Ale może coś jeszcze?

Wt paź 11, 2011 10:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona