Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona
 Po wyborach 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Po wyborach
Jest po wyborach.
Czas skończyć te niekończące się, gorszące spory polityczne z rękami we wspólnym nocniku z napisem "Polska".

Czas przypomnieć sobie, że jesteśmy wszyscy członkami jednego Narodu, którego Królem jest Jezus Chrystus. Czas to uroczyście ogłosić i czynić to, co nasz Król chce, a nie to, co my chcemy.

Wt paź 11, 2011 15:25

Króluj nam Chryste ! :)
bo bez Ciebie toniemy..

Wt paź 11, 2011 15:43
Alus napisał(a):
Dokładnie - dzień po wyborach prawi patrioci, katolicy, ukazali w Krakowie....."społeczeństwo" z podwórka wybrało szmaciarzy", "narodu" brakło do wyboru tych jedynych prawych.

No to już się wyjaśniło Naród Polski w całości głosuje na PiS. Reszta to społeczeństwo w domyśle polskojęzyczne. Naród z Partią, Partia z Narodem!
pilaster napisał(a):
ALe ma ten sam elektorat i takich samych ludzi jak kiedyś Lepper.

Nie do końca tak jest. Elektorat Palikota i Leppera jest jednak inny. Jedna trzecia wyborców Palikota to młodzi ludzie w wieku od 18 do 25 lat (23% wszystkich głosujących w tym wieku), w tym przedziale wiekowym Lepper nigdy nie był popularny. W pierwszej kolejności na Ruch Palikota głosowały osoby ze średnim wykształceniem (co zrozumiałe ze względu na dominujący przedział wiekowy) - 11,3 % w drugiej kolejności osoby z wyższym i licencjackim – 9,7 %, nieco mniej z zawodowym wykształceniem – 8,7 %, a najmniej z podstawowym. Samoobrona zawsze najwięcej zwoleników miała wśród najsłabiej wykształconych. Procentowo najwięcej wyborców Palikot miał wśród mieszkańców średnich (50-200 tys.) i dużych miastach (między 201-500 tys) po 11,9 %, nieco gorzej wypadł w małych miasteczkach do 50 tys mieszkańców – 10,4 %, oraz w wielkich miastach – 10,2%, najniższe poparcie miał natomiast na wsi. Jak pamiętamy głównym bastionem Samoobrony były małe miasta oraz wieś. Do tego można dorzucić jeszcze dane o tym jak dzisiejsi wyborcy Palikota głosowali w poprzednich wyborach parlamentarnych. Otóż 15,9 % głosujących na LiD w 2007 r poparło RPP, 10,7 % głosujących na PO, 5,5 % na PSL i tylko 2,5 % dawnych wyborców PiS, a jak wiadomo to głównie Prawo i Sprawiedliwość „skonsumowało” wówczas elektorat Leppera. Taka pobieżna analiza demografii wyborczej wskazuje, że nieco inni ludzie i zapewne też z innych pobudek głosowali w przeszłości na Samoobronę, a inni głosują teraz na Palikota.

Dane: TNS OBOP
http://wybory.gazeta.pl/wyboryparlamentarne/1,118281,10440924,Wyborcza_demografia__Ktora_partie_wola_kobiety__a.html
http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/554784,tns_obop_czesc_wyborcow_po_i_lewicy_glosowalo_na_palikota.html

Wt paź 11, 2011 15:43
maly_kwiatek napisał(a):
Jest po wyborach.
Czas skończyć te niekończące się, gorszące spory polityczne z rękami we wspólnym nocniku z napisem "Polska".

Czas przypomnieć sobie, że jesteśmy wszyscy członkami jednego Narodu, którego Królem jest Jezus Chrystus. Czas to uroczyście ogłosić i czynić to, co nasz Król chce, a nie to, co my chcemy.

Jesteśmy członkami narodu, który w większości uznaje, że Jezus jest królem wszechświata - w tym automatycznie Polski - i sprowadzamy to do nocnika?
Do "nocnika" pielgrzymował bł JPII, za "nocnik" ginęli Polacy na wszystkich frontach świata? :o

Wt paź 11, 2011 15:48
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Do "nocnika" pielgrzymował bł JPII, za "nocnik" ginęli Polacy na wszystkich frontach świata? :o

Do roli nocnika sprowadzili Polskę, w dużym stopniu, Polacy funkcjonujący w Polsce po roku 1980.
Tak, to my sami sobie tak zrobiliśmy z Ojczyzną.

http://www.youtube.com/watch?v=yIKCeLuK ... r_embedded

Jedni to nakręcali, inni się z tym zgadzali i wspierali, choćby milcząco.
Najwyższy czas z tym skończyć.

noOne napisał(a):
Króluj nam Chryste ! :)
bo bez Ciebie toniemy..

AMEN

Wt paź 11, 2011 15:56

Alus napisał(a):
Głupów znów z nas robisz?.....bo nie wierzę, że nie wiesz - stały czytelnik GazPolu, że uczestniczył w tym spektaklu poseł A. Duda i R. Terlecki.

Ojej, to okropne.

Cytuj:
Nie mam, bo mnie nie interesuje kto z kim sie przyjaźni.

Ok, zapamiętamy :)

Cytuj:
Na atak na abp Nycza poczekamy - nie wszystko naraz.....

Niewątpliwie poczekamy. Już czekam.

Cytuj:
.ale już zaczął udawać, że nie pojmuje iż słowa zwrócone do partii automatycznie tyczą ich wyborców.

Przykro mi, ale ja nie z tych, dla których brak uwielbienia dla PO oznacza automatycznie pisowski fanatyzm.

Cytuj:
dzięki takiemu traktowaniu przeciwników PiS i oczywiście "w żadnym wypadku, nie ich fanatyków", Palikot zebrał 10%......

Oczywiście, bo po prostu WSZYSTKIEMU winne jest PiS. Morderstwu łódzkiemu też było winne PiS.

Cytuj:
teza o "debilnym" społeczeństwie, które poparło PiS, też równie wiarygodna?

Dla ciebie - z pewnością. W końcu takich ludzi popierasz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt paź 11, 2011 16:02

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Ależ skad. Przecież są posłami. A dopóki nimi są, nikt, nawet Palikot nie zmusi ich do głosowania w sposób w jaki nie będą chcieli.

Ale do czego miałby chcieć ich zmuszać? Przecież ci ludzie niczego nie wiedzą, poza tym, że trzeba walić w Kościół. W tych kwestiach będą głosować zgodnie z własnym sumieniem - w pozostałych będą słuchać Palikota.

Akurat :D Już sobie wyobrażam Biedronia, Kotlińskiego, czy [...], jak głosują za wprowadzeniem podatku liniowego, albo likwidacji korporacji lekarskich :D

Cytuj:
jednak to jemu i wyłącznie jemu zawdzięczają to, że są posłami. Wdzięczność odgrywa w polityce olbrzymią rolę.

Tak jest. Cała historia światowej polityki przekonuje nas o sile politycznej wdzięczności :D :D :D :D

Cytuj:
PO chce przede wszystkim zagospodarować elektorat lewicowy.

PO nie ma najmniejszej szansy, ani zamiaru zagospodarowania elektoratu lewicowego, bo oznaczałoby to dla niej utratę elektoratu prawicowego, znacznie bardziej licznego :) Ambicją PO jest zajecie politycznego centrum i nie dopuszczenie, aby ktokolwiek obszedł ją "z prawa" W tych wyborach próbował to zrobić PJN, ale nie dał rady

Cytuj:
Po co Palikot zaczyna rozmowy z autorytetami lewicy?

Po to, zeby zagospodarować lewą stronę sceny politycznej. Ale robi to Palikot, a nie PO. To że Palikot był kiedyś w PO nie ma już znaczenia. Sikorski był kiedyś w PiS, ale nie staje sie przez to reprezentantem PiS w PO :)

Cytuj:
Cytuj:
nie zaryzykuje straty 20-30% elektoratu konserwatywnego, który stanowi jej podstawę

Konserwatywnego? Pod jakim względem? Elektorat PO to po prostu ludzie, którym się wydaje, że są "normalną" elitą, bo walą w Kaczora.

Nic podobnego. Elektorat PO to po prostu klasa średnia, która boi się rewolucji obiecywanej przez Kaczyńskiego i PiS (btw to ciekawe, ze Kaczyńskiego "kaczorem" nazywają jego wyznawcy, a nie przeciwnicy. To chyba jakaś bandycka komitywa. "Litar", "Staruch" i "Kaczor" :) )

Wśród ludzi zadowolonych z lat 1989-2011 (chocby umiarkowanie zadowolonych, jak napisała Alus) wzięcie maja obietnice umiarkowanych zmian i rozsądnych reform, natomiast popłoch budzą rewolucje, czy to w wydaniu PiS, czy KNP, czy Palikota.

Cytuj:
Cytuj:
Dlaczego PO miałaby woleć koalicję z Palikotem, zamiast z Pawlakiem, ani Johnny99, ani żaden inny fanatyk PiS oczywiscie nie powie. :)

Nie powiedziałem, że "woli". W tej chwili, oczywiście, koalicja z PSL wystarczy, więc nie ma potrzeby wciągać do niej Palikota.

Czyli nie bedzie żadnej koalicji PO z Palikotem. co przed chwila Johnny obwieszczał jako oczywistą oczywistość :D

Tymczasem dla PO bardziej strawny byłby już SLD od Palikota. :)

Cytuj:
Cytuj:
Większość wyborców Palikota to nie żadni świadomi antyklerykałowie (gdyby tak było, Palikot przede wszystkim brałby wielkie miasta, a nie tak jak jest faktycznie - prowincję), tylko [...], któremu zajedno, czy popiera Leppera, czy PiS, czy teraz Palikota. Aby "rozliczyć"

Gdyby tak było, to PiS wygrałby wybory - skoro było oczywiste, że ma większe szanse "rozliczyć", niż Palikot.

Po pierwsze by nie wygrał. 35% to ciągle za mało. Po drugie, PiS miał szansę "rozliczać" już od 10 lat i co poniekórzy [...] się nieco zniecierpliwili :D

Cytuj:
Cytuj:
A po co PO konflikt z kościołem? Dla zdobycie 3-4% głosów oddadzą 20-30%?

PO nie odda nawet jednego głosu na konflikcie z Kościołem. Na czyją rzecz niby?

Na czyjąś. Polityka, jak i gospodarka nie znosi próżni. Jezeli jest jakiś elektorat do zagospodarowania, to ktoś go zagospodaruje. Choćby PJN. Albo nawet ...PSL

Na konflikcie z Kościolem PO może wyłącznie stracić, a nic nie zyskać.

Cytuj:
PiS?

PiS? Przecież PiS właśnie walczy z Kościołem. i to równie zażarcie jak robiła to (pod inną nazwą) w latach 50 i 60 ub wieku

Cytuj:
Cytuj:
I przy tym przejmowaniu stracić prawicę, czyli to co już ma :D

Ponownie: nie ma powodu, by PO miała tracić "prawicę". Tolerowała u siebie Palikota już po "przemianie",

Wtedy Palikot był jeszcze prawicowy. :)

Cytuj:
przejęła Arłukowicza, oferowała Kaliszowi stanowiska, "nie klękała przed księdzem" i co? Co straciła, pytam? Owszem, zanotowała niewielką stratę

milion głosów to niewielka strata? :o

A jezlei chodzi o przepływy elektoratu, to weźmy taki Okręg wyborczy numer 7 - Chełm i okolice, zapadła dziura,w której Palikot uzyskał wynik znacznie lepszy niż srednio w kraju

W roku 2007 wyniki wyborów były następujące:

.......................głosy.........%

PO..................84 691......24,09%

PiS................138 882......39,51%

SLD.................36 917......10,50%

PSL.................68 114......19,38%

Samoobrona.....11 603........3,30%

Inne.................11 293.........3,21%

Razem............351 500.......100,00%

A w roku 2011

......................głosy...............%

PO..................63 005............19,82%

PiS................124 084............39,03%

SLD.................24 513.............7,71%

PSL.................57 882............18,21%

Samoobrona......1 470..............0,46%

PJN..................6 892...............2,17%

Palikot.............38 296..............12,05%

Inne.................1 787.................0,56%

Razem.............317 929...........100,00%

Platforma straciła co prawda 21 686 głosów, ale

1. Startował PJN, partia głosząca, przynajmniej werbalnie, praktycznie taki sam program jak PO w roku 2007 i dużo bardziej liberalny niż PO w roku 2011. PJN dostał 6 892 głosy. Te głosy mogły przyjść wyłącznie z PO

2. Frekwencja była o 33 571 osób niższa niż w roku 2007. Zważywszy, że w roku 2007 głosowano pod hasłem "odsunięcia PiS" głównie na platformę, większosć z tych zniechęconych wyborców, to właśnie byli wyborcy PO i trochę PSL, partii, które w miedzyczasie zużywały się u władzy.

Zatem ubytek PO w latach 2007-2011 może być praktycznie całkowicie wytłumaczony niższą frekwencją i startem PJN.

Skąd się zatem wzięła Palikota?

Z roku 2007 zsumujmy wyniki PiS, SLD i Samoobrony.

Otrzymamy 187 402 głosy

A teraz zsumujmy wyniki tych samych partii z roku 2011 i do uzyskanej sumy, dodajemy wynik Palikota. Ile otrzymamy?

188 363 głosy, czyli prawie tyle samo

Czyli gdzie tak naprawdę zachodzą przepływy elektoratu :o

Retoryczne pytanie :mrgreen:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt paź 11, 2011 16:07
zbanowany na stałe

pilaster napisał(a):
to coś z Krakowa

Proszę o szacunek dla ludzi, przynajmniej w wypowiedziach na tym forum.

Wt paź 11, 2011 16:14
Moderator

Gita2 napisał(a):
Niejednokrotnie powtarzam:Swiat przewraca się do góry nogami.
A mogę wiedzieć konkretnie, co się takiego dzieje? Na tle historii nic szczególnego nie widzę (oczywiście poza rozwojem techniki ale nie o tym mowa).

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 11, 2011 16:22
Cytuj:
Ojej, to okropne.

Baaaaardzo merytoryczny argument :lol:

Cytuj:
Przykro mi, ale ja nie z tych, dla których brak uwielbienia dla PO oznacza automatycznie pisowski fanatyzm.

Bo uwierzę.... :brawo:

Cytuj:
Oczywiście, bo po prostu WSZYSTKIEMU winne jest PiS. Morderstwu łódzkiemu też było winne PiS.

Brak zbrodni osłabia Twoje argumenty dowodzące sprzymierzenia wszelkich sił p-ko PiS.

Cytuj:
Dla ciebie - z pewnością. W końcu takich ludzi popierasz.

No i wreszcie powiedział co mu w duszy gra :D ...."żaden fanatyk PiS" wszystkich, którzy nie uwielbiają "jedynie słusznej" pojmują w kategorii wielbicieli Palikota.

Wt paź 11, 2011 16:27

pilaster napisał(a):
Już sobie wyobrażam Biedronia, Kotlińskiego, czy to coś z Krakowa, jak głosują za wprowadzeniem podatku liniowego, albo likwidacji korporacji lekarskich :D

Przecież nikt takich postulatów nie wysunie ;) A jeśli nawet - myślę, że to nie będzie dla nich problem. Powtarzam: oni się na tym nie znają. Palikot bez problemu im wytłumaczy, że to tak naprawdę uderzy w najbogatszych i kler.

Cytuj:
Tak jest. Cała historia światowej polityki przekonuje nas o sile politycznej wdzięczności

W polskiej na pewno. Palikotowcy będą lojalni wobec niego, dopóki ich pozycja będzie od niego zależała.

Cytuj:
PO nie ma najmniejszej szansy, ani zamiaru zagospodarowania elektoratu lewicowego, bo oznaczałoby to dla niej utratę elektoratu prawicowego, znacznie bardziej licznego

Brednie na resorach. PO już zaczyna gospodarować elektorat lewicowy - wysuwa coraz to nowe propozycje i planuje kolejne. Jasno deklarują to politycy PO (wysupływanie posłów z SLD to plan na najbliższą kadencję). Niczego na tym nie traci, przeciwnie - na tę chwilę robi to po to, by zapobiec dalszym stratom.

Cytuj:
Ambicją PO jest zajecie politycznego centrum

Ambicją PO jest zajęcie całej sceny politycznej, przez przekonanie kogo tylko się da (bez względu na poglądy), że PO jest partią "wszystkich ludzi dobrej woli" (na konwencji w Sopocie Tusk powiedział to zupełnie wprost: jesteśmy otwarci na każdego, kto chce pracować dla Polski), a poza PO są jedynie "faszyści", "genetyczni patrioci" i "bydło".

Cytuj:
Ale robi to Palikot, a nie PO. To że Palikot był kiedyś w PO nie ma już znaczenia.

Właśnie zaczyna być widać, jak nie ma znaczenia :)

Cytuj:
To chyba jakaś bandycka komitywa. "Litar", "Staruch" i "Kaczor"

Tak tak, w końcu "Kaczor" nosi ze sobą pistolecik ;) Niech się Pilaster czasem nie zapuszcza na Żoliborz, bo "Kaczor" mógłby go tam dopaść ;)

Cytuj:
Czyli nie bedzie żadnej koalicji PO z Palikotem. co przed chwila Johnny obwieszczał jako oczywistą oczywistość

Ani koalicji z PiS, co niedawno Pilaster obwieszczał jako oczywistą oczywistość :D Po prostu w obu przypadkach mandaty nie wyszły tak, jak trzeba ;)

Cytuj:
Tymczasem dla PO bardziej strawny byłby już SLD od Palikota.

Ale jakoś dziwnie się składa, że już parę godzin po ogłoszeniu wyników Tusk deklaruje chęć współpracy z tym rzekomo "niestrawnym" Palikotem, natomiast z SLD jakoś nie.. owszem, PO ma chrapkę na elektorat SLD, ale przejmie go głównie za pośrednictwem Palikota.

Cytuj:
Na konflikcie z Kościolem PO może wyłącznie stracić, a nic nie zyskać.

Ponieważ, jak widzę, Pilaster postanowił po prostu powtarzać pewne tezy jak mantrę, bez zwracania uwagi na fakty, pozostaje tylko czekać. Przekonamy się.

Cytuj:
Przecież PiS właśnie walczy z Kościołem. i to równie zażarcie jak robiła to (pod inną nazwą) w latach 50 i 60 ub wieku

Tak, oczywiście, ale uspokój się już. I pamiętaj o tym Żoliborzu.

Cytuj:
Wtedy Palikot był jeszcze prawicowy.

A Arłukowicz stał się prawicowy, jak tylko wstąpił do PO ;) A jak to było, hmm, z Kluzik-Rostkowską na przykład? Jak była w PiS, to była z PZPR, ale odkąd jest w PO, to już PZPRowskiej przeszłości nie ma, prawda? ;)

Cytuj:
milion głosów to niewielka strata?

No przecież chyba widać po wynikach, że straszliwa.

Cytuj:
A jezlei chodzi o przepływy elektoratu

Jeżeli chodzi o przepływy, to niech Pilaster spojrzy na badania, które wypisał mauger - wynikają z nich tezy w każdym miejscu dokładnie przeciwne bełkotowi Pilastra. Zresztą, z większością wypowiedzi Pilastra tak właśnie jest.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt paź 11, 2011 16:36

Alus napisał(a):
Baaaaardzo merytoryczny argument :lol:

A ten to już w ogóle.

Cytuj:
Bo uwierzę....

Oczywiście, że nie uwierzysz, jesteś fanką PO i nie rozumiesz pewnych rzeczy.

Cytuj:
Brak zbrodni osłabia Twoje argumenty dowodzące sprzymierzenia wszelkich sił p-ko PiS.

Zbrodnia akurat zaistniała.

Cytuj:
"żaden fanatyk PiS" wszystkich, którzy nie uwielbiają "jedynie słusznej" pojmują w kategorii wielbicieli Palikota.

Tak, oczywiście, "wszystkich", a na kogo głosowałaś, Alus, co?

Fani PO mają ciekawe skłonności do myślenia skrajnie kolektywistycznego.. dziwne :-D

Wt paź 11, 2011 16:45
Cytuj:
Fani PO mają ciekawe skłonności myślenia skrajno kolektywistycznego...ciekawe :-D

Czego ewidentnie brakuje fanom pisowsko-radiomaryjnym :D :lol:

Wt paź 11, 2011 17:22
pilaster napisał(a):
A jezlei chodzi o przepływy elektoratu, to weźmy taki Okręg wyborczy numer 7 - Chełm i okolice, zapadła dziura,w której Palikot uzyskał wynik znacznie lepszy niż srednio w kraju

W skład okręgu wyborczego nr 7 wychodzi powiat biłgorajski czyli rodzinne strony Janusza Palikota. Tu bym raczej upatrywał przyczyn lepszego wyniku jego partii, niź w fakcie, że w takiej „zapadłej dziurze” to pewnie sporo [...] musi się panoszyć :) .

Wt paź 11, 2011 17:50
zbanowany na stałe

Tu znowu widzę próby obrażenia mieszkańców Chełma i okolic.
Ludzie, opanujcie się i dobierajcie jakoś słów. Znam to miasto i mieszkańców i tego miasta i okolic i są to wspaniali ludzie, a Chełm nie jest żadną zapadłą dziurą. To bardzo ładne miasto.

Wt paź 11, 2011 17:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona