Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna strona
 Dlaczego Bóg stworzył Choroby 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg stworzył Choroby
zaqzax napisał(a):
mam dalej się modlić (przez następne 50 lat), czy odpuścić ?

Bóg potrafi być okrutny, szkoda jego obojętności, mam wrażenie że on ma na wszystko mówiąc tak młodzieżowo - "wyj*b*ne"

Jeśli pytasz czy masz się modlić przez następne 50 lat to znaczy, że tak na prawdę nie wierzysz, że możesz wyzdrowieć modląc się. Twoje następne zdanie zdradza niechęć do Boga . Jak chcesz prosić o uzdrowienie Boga którego nie lubisz. Może odpowiedz jak długo już się modlisz o uzdrowienie i czy cały czas z taką niechęcią ?

Pn paź 10, 2011 23:02

kacperek29 - naucz sie czytac ze zrozumieniem, najpierw była choroba, potem zwracanie się do Boga, a jak przez te 30 lat nie naprawił on niemal nic we mnie to się obraziłem.
rozumiem, od Boga w takim razie nic już nie wymagam
tak jestem biedny, rak nie mam sparalizowanych, dawno nie wchodzilem na forum, bo nie byłem w stanie.

ugryź się w nos ze swoją śmieszną złośliwością.
życzę ci najgorszej choroby byś przejrzał na oczy, bo ci za dobrze.

Pn paź 10, 2011 23:05

Seweryn napisał(a):
zaqzax napisał(a):
mam dalej się modlić (przez następne 50 lat), czy odpuścić ?

Bóg potrafi być okrutny, szkoda jego obojętności, mam wrażenie że on ma na wszystko mówiąc tak młodzieżowo - "wyj*b*ne"

Jeśli pytasz czy masz się modlić przez następne 50 lat to znaczy, że tak na prawdę nie wierzysz, że możesz wyzdrowieć modląc się. Twoje następne zdanie zdradza niechęć do Boga . Jak chcesz prosić o uzdrowienie Boga którego nie lubisz. Może odpowiedz jak długo już się modlisz o uzdrowienie i czy cały czas z taką niechęcią ?

no bo po tylu latach straciłem całkowicie nadzieję, mam prawo czuć niechęć przez tyle lat.
modlę się z 5 lat... od roku mam już dosyć, dlatego zastanawiam sie czy warto dalej.
a zrobiłem sporo dobrych uczynków - zadośćuczynień, poprawiłem się, mniej grzeszę niż kiedyś, zmieniłem się na lepsze... ale to wszystko na nic :/
przeciez ja nie żądam wiele, to drobiazg dla Boga, ja poniosłem większe koszta udziału w "wierze" niż sam Bóg, ja dałem od siebie więcej niż on dał mi, szczerze on nie dał mi nic.

zadałem konkretne pytania na które chce odpowiedzi a nie chwytanie mnie za słówka.

Pn paź 10, 2011 23:08

zaqzax napisał(a):
no bo po tylu latach straciłem całkowicie nadzieję, mam prawo czuć niechęć przez tyle lat.
modlę się z 5 lat... od roku mam już dosyć, dlatego zastanawiam sie czy warto dalej.
a zrobiłem sporo dobrych uczynków - zadośćuczynień, poprawiłem się, mniej grzeszę niż kiedyś, zmieniłem się na lepsze... ale to wszystko na nic :/

Więc nic nie stracisz jeśli przeczytasz książkę Emiliena Tardifa "Jezus żyje"
Jest również dostępna w formie elektronicznej :

http://odnowa.diecezja.waw.pl/download/ ... Tardif.pdf

W sumie jest to dokument traktujący o współczesnych uzdrowieniach. Nie musisz czekać 50 ani nawet 5 lat . Ja modliłem się bodaj jeden czy dwa dni, Jezus Pomaga natychmiast. Kiedyś napisałem temat o swoim uzdrowieniu , jest gdzieś na tym forum.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia.

Pn paź 10, 2011 23:22

dzieki! przeczytam.

Pn paź 10, 2011 23:25
Seweryn różne są ścieżki Boga.

zaqzax dziękuję Ci serdecznie za miłe życzenia. Może zastanów się jak zmiany, których dokonujesz w swoim życiu, zaprocentują w wieczności. Dla chrześcijanina droga na ziemi jest tyko pewnym etapem życia na drodze do wieczności.
Zastanów się, że Jezus dla Ciebie przyszedł na ten świat i cierpiał, aż do śmierci.
Pomyśl, że masz udział w cierpieniu Chrystusa, oddaj to cierpienie Bogu, poproś Go, żeby dał ci zrozumienie sensu cierpienia. Poczytaj sobie życiorys np. Marty Robin, spójrz na zachowanie Hioba.
zaqzax czy kiedyś wybrałeś się na Mszę św. z modlitwą o uzdrowienie?

Pn paź 10, 2011 23:29

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
To byl aniol, piekny i madry, ale pewnego dnia chcial byc taki jak Bóg...

Teraz jest już tylko mądry po szkodzie ale czemu nie jest nadal piękny ? :-D

Ano pewnie dlatego, ze to nie chodzi o piekno jak Kena od Barbie, ale to wewnetrzne.. :-)

Wt paź 11, 2011 16:16
zbanowany na stałe

majanovak napisał(a):
Bog nie stworzyl szatana..

Przypomnę, że według wiary chrześcijańskiej, Bóg Wszechmogący, w Trójcy Świętej Jedyny, jest Stworzycielem i Panem wszego stworzenia.

Nie ma w naszym świecie innego Stworzyciela niż nasz Pan Bóg.
On, TEN, KTÓRY JEST, stworzył wszystko, co jest.

Wt paź 11, 2011 16:31

maly_kwiatek napisał(a):
majanovak napisał(a):
Bog nie stworzyl szatana..

Przypomnę, że według wiary chrześcijańskiej, Bóg Wszechmogący, w Trójcy Świętej Jedyny, jest Stworzycielem i Panem wszego stworzenia.

Nie ma w naszym świecie innego Stworzyciela niż nasz Pan Bóg.
On, TEN, KTÓRY JEST, stworzył wszystko, co jest.

Nie zrozumialas mnie. Bog nie stworzyl szatana, bo szatan zanim sie nim stal byl lucyferem - aniolem (chyba od muzyki i spiewu).
I Bog stworzyl aniola, ale aniol wybral zlo i zmienil sie w szatana. To nie Bog go zmienil. Bog nie stwarza niczego zlego.

List Jakuba 1,17 "Wszelki datek dobry i wszelki dar doskonały zstępuje z góry od Ojca światłości; u niego nie ma żadnej odmiany ani nawet chwilowego zaćmienia. "

Wt paź 11, 2011 16:44
zbanowany na stałe

Bóg stworzył Anioła, który obdarzony wolną wolą, w wyniku aktów swej wolnej woli stał się Szatanem.
I nie zapomnij, bo często ludzie się tu łamią:
Wszystko, co Bóg stworzył - było dobre.

Cała historia świata, historia Aniołów i ludzi jest dobra.
Grzech Anioła prowadzi tak Aniołów jak i ludzi do możliwości świadomego wyboru, której wcześniej nie było, albo co najmniej nie było jej widać. Ten grzech i zaistnienie Szatana na świecie umożliwiło człowiekowi zbudowanie swej świadomości Dziecka Bożego. Człowiek pielgrzymuje do Boga rozwijając swoją świadomość tego czym jest dobro, czym jest zło i kim jest on dla Boga i kim jest Bóg dla człowieka. Pielgrzymując na tej drodze staramy się nie słuchać Szatana, bo wiemy, że on okłamuje człowieka, jest księciem kłamstwa. Wiemy, że Szatan przez grzech przegrał swe istnienie. Możemy mu współczuć, jednak tylko Bóg może go uzdrowić. O ile Szatan by chciał i prosił.

I wszystko to jest dobre.

Wt paź 11, 2011 17:04

maly_kwiatek napisał(a):
Wszystko, co Bóg stworzył - było dobre.

BYŁO dobre. Ale Panu Wszechmocnemu trochę nie wyszło, i się skiepściło... Brakorób! A może Wszechwiedzący nie przewidział? Albo Miłosiernemu zwisało, że spowoduje to cierpienia jego ulubionych zwierzątek?

Wt paź 11, 2011 17:40
zbanowany na stałe

Cierpienie jest skutkiem grzechu.
Jedynym cierpiącym bezgrzesznym człowiekiem był Jezus Chrystus.
On cierpiał, by odkupić grzechy innych ludzi.

Taka jest nasza wiara.

Takie jest dzieło zbawienia ludzkości, która w bólu cierpienia, w rozterce dokonywania wyborów, nabiera rosnącej świadomości bycia Dziećmi Bożymi.

Wt paź 11, 2011 17:49

Nic nie może dziać się WBREW woli wszechmocnego. Zatem cierpienie, skoro jest, to je Bóg akceptuje. Wasza wiara waszą wiarą, ale logika jest jedna.

Pominę wątek oddawania siebie samego w ofierze sobie samemu w celu odkupienia win odziedziczonych po mitycznych przodkach. To było dobre dla ciemnych pasterzy 2 tysiące lat temu, ale współcześnie brzmi głupio, a właściwie psychicznie.

Wt paź 11, 2011 19:01

[...]

Wt paź 11, 2011 19:31

majanovak napisał(a):
Wszystko nie tak.
Pan Jezus umarl na krzyzu i zbawil wszystkich ludzi. Wszystkich bez wyjatku.

Herezja!

Cytuj:
HIC EST ENIM CALIX SANGUINIS MEI, NOVI ET AETERNI TESTAMENTI:
MYSTERIUM FIDEI,
QUI PRO VOBIS ET PRO MULTIS EFFUNDETUR IN REMISSIONEM PECCATORUM

TO JEST BOWIEM KIELICH KRWI MOJEJ, NOWEGO I WIECZNEGO PRZYMIERZA:
TAJEMNICA WIARY,
KTÓRA BĘDZIE WYLANA ZA WAS I ZA WIELU NA ODPUSZCZENIE GRZECHÓW.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Wt paź 11, 2011 21:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna strona