Dramatyczny spadek liczby praktykujących
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Jajko napisał(a): Alus, czekałem cierpliwie aż coś z sensem napiszesz i się nie wychylałem z konkretami, ale Ty tylko się niestety ośmieszasz. Poczytaj sobie KPK. Daj znać, jak znajdziesz to co istotne w naszej dyskusji. Jak nie dasz rady, podpowiem. Osmieszę sie po raz kolejny i przedstawię wykład mądrzejszego ode mnie - wyjaśnienie Kamyka viewtopic.php?f=11&t=23931
|
| N wrz 11, 2011 20:53 |
|
|
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Uff, znalazłaś. Gratuluję. Z Kamykiem można się zgadzać albo nie. Można na sprawę patrzeć z punktu widzenia praktyki i historii oraz z punktu widzenia ustanowionego prawa. To ostatnie wyraźnie mówi, kto ma w Kościele najwyższą władzę, nieprawdaż?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn wrz 12, 2011 8:06 |
|
 |
|
renatalawrynowicz
|
Społeczeństwo posiada niestety złą hierarchię wartości 
|
| N paź 02, 2011 19:17 |
|
|
|
 |
|
noOne
|
renatalawrynowicz napisał(a): Społeczeństwo posiada niestety złą hierarchię wartości  to hierarchia oddemoniczna narzucona odgórnie.. ale da się to indywidualnie zmienić (w swoim otoczeniu oczywiscie)
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
| N paź 02, 2011 19:36 |
|
 |
|
mareta
|
Jajko do czego zmierzasz?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| N paź 02, 2011 19:41 |
|
|
|
 |
|
Jajko
|
Mareta, udowadniam tylko Alus, że definicja sekty w dużej mierze pasuje do Kościoła kat.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| N paź 16, 2011 11:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Mareta, udowadniam tylko Alus, że definicja sekty w dużej mierze pasuje do Kościoła kat. No i jaki efekt? 
|
| N paź 16, 2011 12:14 |
|
 |
|
Jajko
|
Nie wiem jaki jest efekt. To Ty to kwestionowałaś i dostałas dowód, że nie miałaś racji. Może nam powiesz jaki jest tego efekt?
|
| N paź 16, 2011 13:17 |
|
 |
|
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Dziś wielkie liczenie. Wyniki poznamy prawdopodobnie wiosną 2012 roku. Strasznie długo trwa to obrabianie danych, moim zdaniem, ale co zrobić 
| N paź 16, 2011 16:51 |
|
 |
|
Jajko
|
Też nie rozumiem dlaczego to trwa tyle czasu. 10 tysięcy parafii w Polsce, z każdej spłynie dosłownie kilka liczb. Co to za problem obrobić w kilka dni???
|
| N paź 16, 2011 19:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nie wiem jaki jest efekt. To Ty to kwestionowałaś i dostałas dowód, że nie miałaś racji. Może nam powiesz jaki jest tego efekt? Link do wyjasnień Kamyka potwierdzający, że najwyższą władzą w Kosciele jest sobór, co ja twierdziłam non stop, a Ty usiłowałeś przeforsować, że jest nim papież ......to ma niby byc ten dowód, że nie miałam racji Zabawny jesteś....w tym liczeniu wiernych jeszcze bardziej...... bramy piekielne go nie przemogą....a Jajko chce zmierzyć swoje siły....
|
| N paź 16, 2011 19:52 |
|
 |
|
mareta
|
Chyba nie tyle chodzi nam o ilość, co o ''jakość'' praktykujących.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| N paź 16, 2011 20:07 |
|
 |
|
Jajko
|
Niektórym chodzi o ilość, bo ta przekłada się na siłę lobby oraz kasę. Słyszałaś, żeby jakiś inny Kościół niż katolicki publicznie ganił rząd, krytykował ustawy, proponował rozwiązania legislacyjne no i dostawał taką kasę? Bo ja nie.
|
| N paź 16, 2011 21:49 |
|
 |
|
Jajko
|
Alus napisał(a): Link do wyjasnień Kamyka potwierdzający, że najwyższą władzą w Kosciele jest sobór, co ja twierdziłam non stop, a Ty usiłowałeś przeforsować, że jest nim papież ......to ma niby byc ten dowód, że nie miałam racji No, jeśli według Ciebie ważniejsze jest zdanie Kamyka od zapisów Prawa Kanonicznego, które mówi wyraźnie: Kan. 331 - Biskup Kościoła Rzymskiego, w którym trwa urząd udzielony przez Pana samemu Piotrowi, pierwszemu z Apostołów, a który ma być przekazywany jego następcom, jest Głową Kolegium Biskupów, Zastępcą Chrystusa i Pasterzem całego Kościoła tutaj na ziemi. Dlatego, z racji swego urzędu, posiada on najwyższą, pełną, bezpośrednią i powszechną władzę zwyczajną w Kościele, którą może wykonywać zawsze w sposób nieskrępowany. Oczywiście, bywa tak, że prawo sobie, a życie sobie. Niemniej teoretycznie jest dokładnie tak jak ja napisałem. A że bywa różnie, to inna sprawa. Alus napisał(a): Zabawny jesteś....w tym liczeniu wiernych jeszcze bardziej......bramy piekielne go nie przemogą....a Jajko chce zmierzyć swoje siły....
Doprawdy nie wiem co zabawnego jest w studiowaniu Prawa Kanonicznego? Albo w podawaniu bardziej zbliżonych do rzeczywistości wyników spisu katolików. No ale jeśli Ciebie to tylko bawi, to pewnie niewiele z tego rozumiesz po prostu.
|
| N paź 16, 2011 21:55 |
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): Niektórym chodzi o ilość, bo ta przekłada się na siłę lobby oraz kasę. Słyszałaś, żeby jakiś inny Kościół niż katolicki publicznie ganił rząd, krytykował ustawy, proponował rozwiązania legislacyjne no i dostawał taką kasę? Bo ja nie. Bo pewnie jeszcze mało słyszałeś... Jaką niby kasę dostaje katolicki kościół? Od kogo? Czy może chodzi Ci o etaty katechetów? Zapominasz, że członkowie Kościoła Katolickiego to także obywatele tego kraju. O Afganistanie słyszałeś? Tam religia zupełnie, ale to zupełnie nie wpływa na stan państwa
|
| Pn paź 17, 2011 19:16 |
|
|
|