Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Abp Budzik chce nasz opodatkować 
Autor Wiadomość

Post Re: Abp Budzik chce nasz opodatkować
Johnny99 napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Skąd informacje o tym, że opodatkowany podatkiem kościelnym w Niemczech płaci mniej?

Jesteś prawdziwym mistrzem w udawaniu Greka.

jesienna napisał(a):
a tutaj się proponuje, żeby do skarbu państwa podatnicy będący katolikami płacili mniej dlatego, że 1% podatku pójdzie na kościół

Właśnie w tym rzecz, że w Niemczech jest tak samo - kto płaci kościelny, odprowadza mniej do budżetu, bo o ten kościelny ma obniżoną podstawę opodatkowania. Czy więc opłaca mu się bardziej płacić czy nie płacić kościelnego, zależy od jego indywidualnej kalkulacji. Komu zależy np. żeby już dziś mieć nowy aparat - temu po rezygnacji zostaną na niego pieniądze, ale w dłuższej perspektywie może na tym stracić. Tymczasem "budzikowy" wprowadzałby sytuację jasną: zyskać albo stracić mogą tu albo państwo, albo Kościół, przeciętny podatnik i tak za każdym razem płaci tyle samo. Co, oczywiście, sprawi, że państwo zaczęłoby rywalizować o podatnika z Kościołem :D

Cytuj:
zyli nuiewierzący dorzucali by się większą kwotą do kasy państwa (o ten 1%) a z tej dodatkowej kwoty korzystawi by wszyscy w tym katolicy, moim zdaniem to nie jest w porządku

Ale właśnie zapominasz o kontekście, o którym piszę wyżej: po wprowadzeniu "budzikowego" państwo zaczęłoby faworyzować ateistów, właśnie w zamian za ten dodatkowy 1% - bo zaczęłoby traktować Kościół jak konkurenta.

Bardzo ciekawe spostrzeżenie.
tak właśnie może być
i to na pewno dla kościoła jako instytuacji dobre nie będzie

Pn paź 17, 2011 13:19

Johnny99 napisał(a):
Czy więc opłaca mu się bardziej płacić czy nie płacić kościelnego, zależy od jego indywidualnej kalkulacji.
Komu zależy np. żeby już dziś mieć nowy aparat - temu po rezygnacji zostaną na niego pieniądze,
ale w dłuższej perspektywie może na tym stracić.
Czy możesz wytłumaczyć ciemnemu człowiekowi,
jak można (w dłuższej perspektywie) stracić finansowo na niepłaceniu podatku kościelnego w Niemczech?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn paź 17, 2011 13:27

Nie rozumiem tylko dlaczego dawać Polakom wybór: płacisz Państwu lub Kościołowi? Wybór powinien być: płacisz Kościołowi lub zostawiasz w swojej kieszeni.

Pn paź 17, 2011 13:35

johnny99 napisał(a):
To nie jest takie proste. W Niemczech podatek kościelny jest traktowany jak koszt uzyskania przychodu i odliczany od podstawy opodatkowania. W rezultacie opodatkowany płaci mniej, niż płaciłby, gdyby nie odprowadzał kościelnego.
Nieprawda. Sumaryczne obciążenie osoby płacącej podatek kościelny jest wyższe niż osoby niepłacącej.

Pn paź 17, 2011 13:38

Elbrus napisał(a):
Czy możesz wytłumaczyć ciemnemu człowiekowi, jak można (w dłuższej perspektywie) stracić finansowo na niepłaceniu podatku kościelnego w Niemczech?

Może mieć na to wpływ wiele czynników - np. relacja między wysokością kościelnego a innych podatków.

jesienna napisał(a):
i to na pewno dla kościoła jako instytuacji dobre nie będzie

Cóż, abp Budzik raczej nie wziął tego pod uwagę :D Niestety, polscy biskupi mają następującą przypadłość: są rozdarci między dwiema skrajnościami - strachem przed społeczeństwem i przekonaniem o jego "katolickości", przy czym w obydwu przypadkach są oderwani od rzeczywistości.

Geonides napisał(a):
Sumaryczne obciążenie osoby płacącej podatek kościelny jest wyższe niż osoby niepłacącej.

Ale ja mówię nie o obciążeniu osoby, tylko o tym, ile odprowadza do kasy państwa. Przy okazji warto też pamiętać, że w Niemczech istnieje prawna możliwość odprowadzania podatku na organizacje światopoglądowe inne niż kościoły i związki wyznaniowe, na takiej samej zasadzie, jak przy podatku kościelnym - tyle tylko, że w praktyce nie jest ona realizowana. A także o tym, że wprowadzenie podatku kościelnego w Niemczech w żaden sposób nie wpłynęło na prawnie uregulowane państwowe dotacje na rzecz Kościołów. W tym sensie propozycja abp Budzika jest dalej posunięta, niż rozwiązanie niemieckie.

Jajko napisał(a):
Nie rozumiem tylko dlaczego dawać Polakom wybór: płacisz Państwu lub Kościołowi? Wybór powinien być: płacisz Kościołowi lub zostawiasz w swojej kieszeni.

Ciekawe, czy kiedy wprowadzano odpis 1% na organizacje społeczne też tego nie rozumiałeś.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 17, 2011 13:49

Johnny99 napisał(a):
Jajko napisał(a):

Ciekawe, czy kiedy wprowadzano odpis 1% na organizacje społeczne też tego nie rozumiałeś.

To co innego. Organizacje pożytku społecznego ROZLICZAJĄ SIĘ z każdej otrzymanej złotówki. Poza tym Kościół kat. także korzysta z tej formy finansowania. Dlaczego chce kolejne źródełko, z którego, jak mniemam, nie ma zamiaru się rozliczyć? Niech każdy wierny daje tyle ile ma ochotę, ale nie zabiera tego Państwu.

Pn paź 17, 2011 14:16

Jajko napisał(a):
Dlaczego chce kolejne źródełko, z którego, jak mniemam, nie ma zamiaru się rozliczyć?

A to pierwsze słyszę, że właśnie na tym polega problem. Jak niby miałby się nie rozliczać, skoro ten 1% pobierałoby państwo? Już zaczynacie wymyślać? Gdyby antyklerykalizm nie przeszkadzał wam w myśleniu, z łatwością dostrzeglibyście, że rozwiązanie abp Budzika byłoby korzystne głównie dla was.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 17, 2011 14:24

Powinno być tak:
organizacja którą jest kosciół ponosi w ciągu roku jakieś koszty funkcjonowania.
Pod koniec każdego roku sumuje te koszty a uzyskana kwote dzieli przez liczbe członków a nastepnie wysyła im rachunki z numerem konta.
Gdy ktos nie chce płacić wypisuje sie z tej organizacji, ci zas którzy chcą byc jej członkami biora na siebie koszty jej utrzymania.

Pn paź 17, 2011 14:38

tadeuszek napisał(a):
Powinno być tak:
organizacja którą jest kosciół ponosi w ciągu roku jakieś koszty funkcjonowania.
Pod koniec każdego roku sumuje te koszty a uzyskana kwote dzieli przez liczbe członków a nastepnie wysyła im rachunki z numerem konta.
Gdy ktos nie chce płacić wypisuje sie z tej organizacji, ci zas którzy chcą byc jej członkami biora na siebie koszty jej utrzymania.

No, nie do końca tak, bo na przykład pan biskup kupi sobie odrzutowiec, bo nijak inaczej nie da się w dzisiejszym świecie funkcjonować nie mając odrzutowca. I koszty funkcjonowania organizacji lekko wzrosną :-) Ale jeżeli by wierni się zgodzili, to oczywiście czemu nie zafundować biskupowi odrzutowca.

Pn paź 17, 2011 14:47

Johnny99 napisał(a):
Jajko napisał(a):
Dlaczego chce kolejne źródełko, z którego, jak mniemam, nie ma zamiaru się rozliczyć?

A to pierwsze słyszę, że właśnie na tym polega problem. Jak niby miałby się nie rozliczać, skoro ten 1% pobierałoby państwo? Już zaczynacie wymyślać? Gdyby antyklerykalizm nie przeszkadzał wam w myśleniu, z łatwością dostrzeglibyście, że rozwiązanie abp Budzika byłoby korzystne głównie dla was.

W jakim sensie rozwiązanie biskupa Budzika byłoby korzystne dla mnie - osoby nie chcącej płacić na Kościoły?

Pytasz jak miałoby się nie rozliczać. To banalnie proste jak. PO PROSTU NIE I JUŻ. To że aparat administracyjny będzie wiedział ile kasy przelał na konto kleru nie oznacza, że te dotacje zostały rozliczone. Wiesz co to znaczy rozliczać? To wskazać (i potwierdzić odpowiednimi dokumentami) NA CO dotacja została spożytkowana.

Najważniejszy powód nieakceptowalności propozycji pana Budzika to to, że uszczupli to kasę Państwa. Gdyby DODAĆ 1% do podatku, albo i 10% (górnej granicy można nie stawiać), wówczas żaden antyklerykał by nie protestował, nie sądzisz? No ale Kościół na to nie pójdzie, jak mniemam.

Pn paź 17, 2011 14:52

bonitajler napisał(a):
No, nie do końca tak, bo na przykład pan biskup kupi sobie odrzutowiec, bo nijak inaczej nie da się w dzisiejszym świecie funkcjonować nie mając odrzutowca. I koszty funkcjonowania organizacji lekko wzrosną :-)

To już wewnetrzna sprawa tej organizacji.
Może ona nawet sobie stawiać na swoich posesjach krzyże z Chrystusem ze złota, jesli koszty ponoszą jej członkowie ( łącznie z pensjami dla katechetów, księży....)

Byle nie brali pieniędzy z budżetu Państwa.

Pn paź 17, 2011 14:56
Cytuj:
Byle nie brali pieniędzy z budżetu Państwa

Który pochodzi jedynie z podatków ateistów i agnostyków :D

A poważnie - sądzę, że przeforsowany przez Kosciół podatek obróci się p-ko Kościołowi.
Wystarczy kilka ekscesów duchownych w dziedzinie gromadzenia dóbr materialnych, media podchwycą, wyolbrzymią i zniechęcą mnóstwo ludzi - zwłaszcza tzw. "wierzących nie praktykujących", letnich katolików, do deklaracji odprowadzania podatku na rzecz Koscioła.

Pn paź 17, 2011 15:04

Alus napisał(a):
Cytuj:
Byle nie brali pieniędzy z budżetu Państwa

Który pochodzi jedynie z podatków ateistów i agnostyków :D

Ja będąc członkiem "___" ponoszę wraz z innymi jej członkami koszty jej utrzymania, nie widze problemu by to samo robili członkowie oraganizacji katolickich.

Wtedy tez by sie okazało ilu faktycznie jest tych katolików - gdyby ze swojego portfela mieli płacić za prąd i ogrzewanie swojego kościoła, wyzywienie swego pasterza itd...

Pieniadze z budżetu powinny być wydawane na inne rzeczy niz czyjes fanaberie z zakresu członkostwa w tej czy innej organizacji religijnej.

Ostatnio edytowano Pn paź 17, 2011 15:26 przez tadeuszek, łącznie edytowano 1 raz

Pn paź 17, 2011 15:10

Alus napisał(a):
A poważnie - sądzę, że przeforsowany przez Kosciół podatek obróci się p-ko Kościołowi. Wystarczy kilka ekscesów duchownych w dziedzinie gromadzenia dóbr materialnych, media podchwycą, wyolbrzymią i zniechęcą mnóstwo ludzi - zwłaszcza tzw. "wierzących nie praktykujących", letnich katolików, do deklaracji odprowadzania podatku na rzecz Koscioła.

Zniechęcić? Olbrzymim problemem będzie ich zachęcenie. Kościół ponad połowy swoich wiernych nie jest w stanie zachęcić nawet do spędzenia godziny w niedziele na Mszy Św. Ilu zachęci do babrania się w urzędzie z załatwieniem tego 1% odpisu? Owszem, mógłby zagrozić apostazją - ale to jeszcze bardziej skomplikuje relację z państwem (bo państwo zacznie wtedy zachęcać do apostazji).

Jajko napisał(a):
W jakim sensie rozwiązanie biskupa Budzika byłoby korzystne dla mnie - osoby nie chcącej płacić na Kościoły?

Przecież o tym wyraźnie napisałem. Czytaj. Jesienna już zrozumiała.

Cytuj:
Pytasz jak miałoby się nie rozliczać. To banalnie proste jak. PO PROSTU NIE I JUŻ. To że aparat administracyjny będzie wiedział ile kasy przelał na konto kleru nie oznacza, że te dotacje zostały rozliczone. Wiesz co to znaczy rozliczać? To wskazać (i potwierdzić odpowiednimi dokumentami) NA CO dotacja została spożytkowana.

Ale to przecież nie byłaby "dotacja". Nie miałoby znaczenia, na co ten 1% byłby spożytkowany.

Cytuj:
Najważniejszy powód nieakceptowalności propozycji pana Budzika to to, że uszczupli to kasę Państwa.

1% na organizacje społeczne też uszczupliło kasę państwa i jakoś nie słyszałem żadnych protestów. Wam chodzi tylko o jedno - żeby wierzącym nakopać. Nic was nie obchodzi żaden budżet państwa (zresztą spora część z was to liberałowie gospodarczy), to tylko pretekst. Niczego poza tym nie jesteście w stanie ani wymyślić, ani sobie uświadomić. Coraz bardziej to pokazujecie.

Pn paź 17, 2011 15:21

tadeuszek napisał(a):
Pieniadze z budżetu powinny być wydawane na inne rzeczy niz czyjes fanaberie z zakresu członkostwa w tej czy innej organizacji religijnej.

Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy na jakie inne "fanaberie" idą pieniądze z budżetu, i zaręczam Ci, że wiele z tych dotacji jest Tobie całkiem obojętna. Czy też tak zawzięcie protestujesz przeciw nim?

Pn paź 17, 2011 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona