"Małpie twierdzenie" ateistów
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: "Małpie twierdzenie" ateistów
grzmot napisał(a): Ale ja napisałem o podważaniu ewolucji, nie teorii ewolucji - teoria może być niedoskonała, ale samo zjawisko ewolucji jest po prostu ewidentne, obserwowalne. Właśnie nie bardzo jest ewidentne i obserwowalne, przynajmniej dla zwykłego zjadacza chleba. Takim byłoby, gdyby nowe gatunki powstawały na naszych oczach, na przestrzeni kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu czy góra kilkuset lat. A idealnym byłaby możliwość przeprowadzenia doświadczenia, gdzie np. w akwarium mamy jakieś proste organizmy i na oczach uczniów ewoluują z nich kolejne formy, jak na filmie oglądanym w przyspieszonym tempie. Jestem przekonany, że wówczas liczba kreacjonistów zbliżyłaby się do liczby członków Towarzystwa Płaskiej Ziemi
|
Cz paź 20, 2011 10:29 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Elbrus napisał(a): Seweryn napisał(a): Pan Rutus nie wierzy w Inteligentnego Projektanta, więc brakoróbstwem nazywa efekt ewolucji. Pan Rutus nie wierzy, dlatego pisze wierzą, że (...), więc brakoróbstwem nazywa to, co wierzący przypisują działalności osobowej Absolutnej Inteligencji. . Brakoróbstwem nazywa to, co wierzący przypisują działalności Projektanta, jednak nie wierząc w Projektanta, słowem brakoróbstwo podsumowuje to co sądzi o procesie ewolucji.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz paź 20, 2011 10:42 |
|
 |
Elbrus
|
Seweryn napisał(a): Brakoróbstwem nazywa to, co wierzący przypisują działalności Projektanta, jednak nie wierząc w Projektanta, słowem brakoróbstwo podsumowuje to co sądzi o procesie ewolucji. Inaczej ocenia się coś, co zostało inteligentnie zaprojektowane i inaczej gdy powstało w wyniku naturalnych procesów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz paź 20, 2011 10:58 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Elbrus napisał(a): Inaczej ocenia się coś, co zostało inteligentnie zaprojektowane i inaczej gdy powstało w wyniku naturalnych procesów. Więc jak byś ocenił "brakoróbstwo" zaimplementowane organizmom żywym w wyniku naturalnych procesów.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz paź 20, 2011 15:05 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Przecież nie ocenia się naturalnych procesów. Jak oceniasz grawitację, Sewerynie?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz paź 20, 2011 15:24 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Elbrus twierdzi, że się ocenia, tylko inaczej.
|
Cz paź 20, 2011 15:32 |
|
 |
Elbrus
|
Seweryn napisał(a): Elbrus napisał(a): Inaczej ocenia się coś, co zostało inteligentnie zaprojektowane i inaczej gdy powstało w wyniku naturalnych procesów. Więc jak byś ocenił "brakoróbstwo" zaimplementowane organizmom żywym w wyniku naturalnych procesów. Rzeczywistość, na ktorą się godzę, gdyż nie mam na to wpływu. Seweryn napisał(a): Elbrus twierdzi, że się ocenia, tylko inaczej. Tak - nie ocenia się naturalnych zjawisk tak jak celowych działań (np.: grawitacja jest głupia, bo cegła mi spadla na głowę). Soul33 napisał(a): Przecież nie ocenia się naturalnych procesów. Czyli choroby zakaźne nie są ani dobre ani złe (chociaż w inny sposób niż człowiek może być)?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz paź 20, 2011 15:42 |
|
 |
Seweryn
|
Elbrus napisał(a): Seweryn napisał(a): Elbrus napisał(a): Inaczej ocenia się coś, co zostało inteligentnie zaprojektowane i inaczej gdy powstało w wyniku naturalnych procesów. Więc jak byś ocenił "brakoróbstwo" zaimplementowane organizmom żywym w wyniku naturalnych procesów. Rzeczywistość, na ktorą się godzę, gdyż nie mam na to wpływu. Jeśli "brakoróbstwo" byłoby zaprojektowane również nie miałbyś na to wpływu. Bubel zawsze pozostanie bublem niezależnie czy jest zaprojektowany czy powstał naturalnie."Brakoróbstwo" o które ateiści posądzają Projektanta dotyczy przecież ewolucji bo projektant według nich nie istnieje.
|
Cz paź 20, 2011 18:41 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Bez sensu. Czy Mars jest "bublem"? Nie ma warstwy ozonowej i wygląda na to, że oceany, które tam kiedyś były, wyparowały w przestrzeń kosmiczną. No nic jak tylko nazwać "bublem", prawda? Elbrus napisał(a): Soul33 napisał(a): Przecież nie ocenia się naturalnych procesów. Czyli choroby zakaźne nie są ani dobre ani złe (chociaż w inny sposób niż człowiek może być)? Jeśli zakładamy, że zło to cierpienie, wtedy choroby zakaźne są złem wtedy, gdy powodują cierpienie. To jest jednak kwestia naszej atrybucji. Obiektywnie nie podlegają wartościowaniu. Czy tygrys jest zły, bo kogoś zaatakował?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz paź 20, 2011 21:29 |
|
 |
tomasq
|
Seweryn napisał(a): Jeśli "brakoróbstwo" byłoby zaprojektowane również nie miałbyś na to wpływu. Bubel zawsze pozostanie bublem niezależnie czy jest zaprojektowany czy powstał naturalnie."Brakoróbstwo" o które ateiści posądzają Projektanta dotyczy przecież ewolucji bo projektant według nich nie istnieje. Przestań uprawiać scholastykę i zejdź na Ziemię. Jeśli świat powstał w wyniku procesów naturalnych to nie można do niego odnosić ludzkich cech. Jeśli powstał w wyniku działania jakiegoś myślącego "czegoś" to wtedy można opiniować o twórcy jak i jego dziele. Spróbuj sam sobie odpowiedzieć do czego odnosi się termin "brakoróbstwo" i jemu pochodne w powyższej dyskusji. Amen.
|
Cz paź 20, 2011 22:23 |
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Jeśli zakładamy, że zło to cierpienie, wtedy choroby zakaźne są złem wtedy, gdy powodują cierpienie. Jeśli zakładamy, że zdrowie to dobro, wtedy każde choroby są złem, nawet jeśli nie wywołują zauważalnego cierpienia. Zło może być mniejsze i większe. Soul33 napisał(a): To jest jednak kwestia naszej atrybucji. Obiektywnie nie podlegają wartościowaniu. A co podlega obiektywnemu wartościowaniu i o jaki obiektywizm chodzi? Soul33 napisał(a): Czy tygrys jest zły, bo kogoś zaatakował? Nie tygrys jest zły, tylko jego atak możemy oceniać jako zły, ponieważ wywołuje skutki, kóre uznajemy za złe, dlatego złym już możemy nazywać tego, który mógłby powstrzymać tygrysa przed atakiem. Jeśliby wół pobódł mężczyznę lub kobietę tak, iż ponieśliby śmierć, wówczas wół musi być ukamienowany, lecz nie wolno spożyć jego mięsa, właściciel zaś wołu będzie wolny od kary. Gdy jednak wół bódł i dawniej, i zwracano uwagę na to właścicielowi, a on go nie pilnował, tak iż wół zabiłby mężczyznę lub kobietę, to nie tylko wół winien być ukamienowany, ale też i właściciel jego winien ponieść śmierć.(Wyjścia 21:28-29)
|
Cz paź 20, 2011 22:40 |
|
 |
Seweryn
|
Soul33 napisał(a): Bez sensu. Czy Mars jest "bublem"? Nie ma warstwy ozonowej i wygląda na to, że oceany, które tam kiedyś były, wyparowały w przestrzeń kosmiczną. No nic jak tylko nazwać "bublem", prawda?
Nie śledzisz zagadnienia . Mars nie jest bublem , tak samo jak organizmy żywe nie są wybrakowane co stara się im zaimplementować Pan Rutus nazywając Projektanta "brakorobem". Co ciekawe pisze tak wiedząc , że to nie Bóg lecz ewolucja odpowiada za braki , których się doszukuje . Z drugiej strony proces ewolucji trwa nadal i być może braki w bliższej lub dalszej przyszłości zostaną wyeliminowane. To tak jakby przodek człowieka miał pretensję , że nie ma sylwetki w pełni wyprostowanej. tomasq napisał(a): Jeśli świat powstał w wyniku procesów naturalnych to nie można do niego odnosić ludzkich cech. Ludzkich cech nie , ale opiniować można używając cech nieludzkich . 
|
Cz paź 20, 2011 22:42 |
|
 |
Elbrus
|
Seweryn napisał(a): Jeśli "brakoróbstwo" byłoby zaprojektowane również nie miałbyś na to wpływu. Mógłbym jednak ocenić, czy efekt pracy jest udany czy nie, czy mógł być lepszy niż jest. Seweryn napisał(a): Bubel zawsze pozostanie bublem niezależnie czy jest zaprojektowany czy powstał naturalnie. bubel «towar złej jakości» http://sjp.pwn.pl/szukaj/bubeltowar «wytwór pracy ludzkiej zaspokajający jakąś potrzebę człowieka, produkowany na sprzedaż» http://sjp.pwn.pl/szukaj/towarW tym właśnie rzecz, że te "ewolucyjne buble" nie są wytworem pracy inteligentnego konstruktora, który byłby za nie odpowiedzialny. Słusznie tomasq zwrócił uwagę, do czego odnosi się termin - "brako róbstwo" (od 'robić'). Seweryn napisał(a): "Brakoróbstwo" o które ateiści posądzają Projektanta dotyczy przecież ewolucji bo projektant według nich nie istnieje. "Brakoróbstwo", o które ateiści posądzają Projektanta, dotyczy efektów pracy Projektanta, a to że Projektant według nich nie istnieje w niczym nie przeszkadza, ponieważ dla potrzeb eksperymentu myślowego przyjmują Jego istnienie jako hipotezę. Seweryn napisał(a): organizmy żywe nie są wybrakowane co stara się im zaimplementować Pan Rutus nazywając Projektanta "brakorobem". A na czym polega ich kompletność (jako przeciwieństwo wybrakowania)? Seweryn napisał(a): Z drugiej strony proces ewolucji trwa nadal i być może braki w bliższej lub dalszej przyszłości zostaną wyeliminowane. Zostaną wyeliminowane, czyli braki są faktem.
|
Cz paź 20, 2011 22:45 |
|
 |
Seweryn
|
Elbrus napisał(a): Mógłbym jednak ocenić, czy efekt pracy jest udany czy nie, czy mógł być lepszy niż jest. Mógłbyś ocenić tak samo jak możesz ocenić efekt procesu ewolucji, jednak ocena będzie subiektywna . Jak na to wpadłeś że chodziło o "bubel ewolucyjny" a nie towar złej jakości. Elbrus napisał(a): W tym właśnie rzecz, że te "ewolucyjne buble" nie są wytworem pracy inteligentnego konstruktora, który byłby za nie odpowiedzialny. Proszę to wytłumaczyć Panu Rutusowi Elbrus napisał(a): "Brakoróbstwo" o które ateiści posądzają Projektanta dotyczy efektów pracy Projektanta, a to że Projektant według nich nie istnieje w niczym nie przeszkadza, ponieważ dla potrzeb eksperymentu myślowego przyjmują Jego istnienie jako hipotezę, dlatego słusznie tomasq zwrócił uwagę, do czego odnosi się termin - "brakoróbstwo" (słowotwórczo pochodzi od słowa 'robić'). Więc nazwij to proces "bubloewolucyjny", nie ma tam słowa robić.
|
Cz paź 20, 2011 23:13 |
|
 |
Elbrus
|
Seweryn napisał(a): Elbrus napisał(a): Mógłbym jednak ocenić, czy efekt pracy jest udany czy nie, czy mógł być lepszy niż jest. Mógłbyś ocenić tak samo jak możesz ocenić efekt procesu ewolucji, jednak ocena będzie subiektywna . Rzecz powstała w efekcie naturalnych procesów nie jest uznana za bubel właśnie dlatego, że powstała naturalnie - bez ingerencji wyższej inteligencji, natomiast rzecz powstała w wyniku inteligentnej kreacji można uznać za bubel, jeśli skonfrontuje się to z twierdzeniami osób wierzących, że ta inteligencja była absolutna, czyli doskonała, współegzystująca z wszechwiedzą, czyli maksymalną dalekowzrocznością. Dodając do tego (cechy przypisywane przez wierzących Projektantowi) Mądrość i Miłość (traktując je jako hipotezy robocze - nie dogmaty) odsuwamy znacznie subiektywizm oceny Jego działań. Seweryn napisał(a): Jak na to wpadłeś że chodziło o "bubel ewolucyjny" a nie towar złej jakości. Przecież napisałeś: Seweryn napisał(a): Jeśli "brakoróbstwo" byłoby zaprojektowane również nie miałbyś na to wpływu. Bubel zawsze pozostanie bublem niezależnie czy jest zaprojektowany czy powstał naturalnie. Jeśli "brakoróbstwo" byłoby wykonaniem pewnego projektu, to nie miałbym na to wpływu, ale mógłbym ocenić, czy było objawem braku inteligencji, czy objawem geniuszu. Jeśli oceniałbym "bubel ewolucyjny", to nie oceniałbym go jako bubel właśnie przez definicje, które przytoczyłem wcześniej. Przykład: Niezbyt obfity deszcz padający średnio tylko raz w miesiącu nie byłby bublem, jeśli przy jego pomocy chciałbym utrzymywać swój samochód w czystości. Dlatego nie byłby bublem, bo nie został zaprojektowany w celu mycia samochodów. Natomiast jeśli ktoś zbudowałby myjnię wykorzystującą urządzenia myjące nie lepiej i nie szybciej niż padający raz w miesiącu deszcz, to już mógłbym jej projektanta uznać za bubloroba właśnie przez to, że myjnia została przemyślanie i inteligentnie skonstruowana z zamierzeniem mycia samochodów lepiej i szybciej, niż gdyby "myły się same". I w tym z grubsza przejawia się różnica w możliwości oceny działań Inteligentnego Projektanta i efektów naturalnych procesów. Seweryn napisał(a): Elbrus napisał(a): W tym właśnie rzecz, że te "ewolucyjne buble" nie są wytworem pracy inteligentnego konstruktora, który byłby za nie odpowiedzialny. Proszę to wytłumaczyć Panu Rutusowi Pan Rutus doskonale rozumie, że "ewolucyjne buble" nie są wytworami Inteligentnego Projektanta, gdyż przyjęcie hipotezy Projektanta uwidacznia, że wytworzył on buble, co nie może świadczyć na korzyść Inteligencji, którą przypisują Mu wierzący w Niego. Jeśli odrzuca się wyższą Inteligencję sterującą wszechświatem, to nie zarzuca się ewolucji wytwarzania bubli właśnie dlatego, że naturalne procesy nie wytwarzają niczego w tym sensie, w jakim fabryki zaprojektowane przez ludzi wytwarzają oceniane przez konsumentów produkty. Seweryn napisał(a): Więc nazwij to proces "bubloewolucyjny", nie ma tam słowa robić. Niepotrzebny nadmiar znaków - wystarczy nazwać to ewolucją. Używanie sformułowania proces bubloewolucyjny jest zasadny, jeśli (nawet hipotetycznie) przyjmuje się działanie w nim Absolutnej Inteligencji.
|
Pt paź 21, 2011 1:33 |
|
|
|