Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 10:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Tani chwyt na małe dzieci 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Tani chwyt na małe dzieci
Czego katecheci zniżają się do takiego poziomu i puszczają filmy sprzeczne z biblią ( która de facto nie jest autentyczna pełno tam mitów nie można jej brać na poważnie ) chodzi mi o film w którym widać mniej-więcej jak Mojżesz przechodzi przez "morze czerwone" a w biblii z zapisków podróży jasno wynika że Mojżesz przeszedł przez morze trzcin (bagno) i nikt go raczej nie gonił bo by go było bardzo łatwo złapać :0... http://i.racjonalista.pl/img/strony/wyjscieizrael.jpg

Czy katecheci wiedzą to co wie 10 latek jak jest nad morzem że im dalej się idzie tym głębiej ? Czy według nich morze jest płaskie ( czy Mojżesz lewitował bo jak by wpadł do morza bez fal to by już się nie wydostał) a nawet gdyby morze było płaskie i tak w najwęższym punkcie ma 26km ( fizyka się kłania jak by ktoś ich gonił to na pieszo nie mieli by szans nie zdążyli by ( musieli by spać w morzu ;) )

Jak można sprzedawać małym dzieciom taki chłam ? (ta jak zresztą reszta przypowieści ze starego testamentu jest stekiem bzdur Adam i Ewa Noe Sodoma i Gomora (fajne bajki mitologia egipska by się tego nie powstydziła)

Cz paź 20, 2011 18:00

Post Re: Tani chwyt na małe dzieci
Którzy katecheci, gdzie i jakie tytuły dzieciom puszczają?

Cz paź 20, 2011 18:13
zbanowany na stałe

WIST napisał(a):
Którzy katecheci, gdzie i jakie tytuły dzieciom puszczają?

człowieku co ty myślisz że ja znam tytuły na pamięć ( ja nie jestem apostołem ja nie pamiętam co ktoś mówił kilka lat temu nie mam na pewno takiej pamięci jak oni ja nie wiem co mówił mój kolega 40 dni temu jak wrócił z pustyni na której przebywał 40 dni i rozmawiał z innymi ludźmi i on też miał taką pamięć że cytaty mi podawał ( z rozmowy z tymi ludźmi )a ja je wszystkie zapamiętałem i później zapisałem w książce) ) i katechetów którzy uczyli kilka lat temu postaram się znaleźć ten film chociaż wątpię że go znajdę

Cz paź 20, 2011 18:14

Więc czekam na owe tytuły. Ale bądźmy poważni, zakładasz temat że ktoś, kiedyś, gdzieś puścił dzieciom film, ale piszesz o tym jakby wszyscy katecheci byli kłamcami. Zanim zaczniesz wszystkich dookoła oskarżać to pomyśl co wypisujesz.

Cz paź 20, 2011 18:21
zbanowany na stałe

WIST napisał(a):
Więc czekam na owe tytuły. Ale bądźmy poważni, zakładasz temat że ktoś, kiedyś, gdzieś puścił dzieciom film, ale piszesz o tym jakby wszyscy katecheci byli kłamcami. Zanim zaczniesz wszystkich dookoła oskarżać to pomyśl co wypisujesz.

myślę że wszyscy ( zrobimy mały test) kto widział jak Mojżesz przechodził przez morze czerwone na filmie jak przeszedł przez nie to walnął laską o ziemię i fale zmiażdżyły egipcjan coś w ten deseń

kto widział taki film ( film animowany ) niech pisze

ktoś to musiał przecież wytworzyć sam sobie katecheta nie stworzył filmu a tym bardziej nie dodał dubbingu ...

Cz paź 20, 2011 18:24

Skoro mówisz że wszyscy to oczywiście Ci wierze :D

Cz paź 20, 2011 18:29
Morze Sitowia (Trzcin) "pomalował" w XIIIw John Wycklif w oparciu o ówcześnie panująca terminologię, dokonał pierwszego tłumaczenia ST na język angielski, poprawnie przetłumaczył Morze Sitowia na Rede Sea.
Natomiast Luter w swym przekładzie z jęz. angielskiego na niemiecki pomylił je z Red Sea, czyli Morzem Czerwonym.
Ten błąd przetrwał do dziś.
Mojżesz mógł prześć morze dzięki silnemu wschodniemu wiatru - haboob.
http://www.polskatimes.pl/szczecin/pole ... ,id,t.html

Cz paź 20, 2011 18:34
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Morze Sitowia (Trzcin) "pomalował" w XIIIw John Wycklif w oparciu o ówcześnie panująca terminologię, dokonał pierwszego tłumaczenia ST na język angielski, poprawnie przetłumaczył Morze Sitowia na Rede Sea.
Natomiast Luter w swym przekładzie z jęz. angielskiego na niemiecki pomylił je z Red Sea, czyli Morzem Czerwonym.

ale przez jakie morze morze czerwone przecież podałem jasno najwęższy punkt 26km (wikipedia pomaga ludziom myślącym morze czerwone Średnia głębokość 437 m Największa głębia 3040 m czyli co Mojżesz lewitował ?)jak by ktoś go gonił to bez wątpienia by go złapał morze trzcin też ma gdzieś z 26km w najwęższym punkcie ( i do tego to jest bagno ( ugrzązł by w bagnie łucznicy załatwili by sprawę bez problemu) więc jak by go ktoś gonił to bez wątpienia by go złapał to tak jak z adamem i ewą z noe i sodomą i gomorą zmyślona historyjka ładnie się ją czyta tylko to nie ma sensu albo ich nikt nie gonił albo chcieli wmawiać ludziom młodym ideologie jak to pokonali egipcjan :)

Cz paź 20, 2011 18:54

sircalculator napisał(a):
Jeśli animowany, to może chodzi o Księcia Egiptu:
http://www.youtube.com/watch?v=KWsNQiubct0 (Prince of Egypt (polish) part 9)
Jak można sprzedawać małym dzieciom taki chłam ?
(ta jak zresztą reszta przypowieści ze starego testamentu jest stekiem bzdur Adam i Ewa Noe Sodoma i Gomora
(fajne bajki mitologia egipska by się tego nie powstydziła)
Słuszna uwaga - fajne bajki.
Nie widzę nic złego w puszczaniu tego typu filmów na lekcjach religii.

Alus napisał(a):
Czy po to dokonuje się tłumaczeń z języków oryginalnych,
żeby stare błędy powielać na nowo?
Warto dodać, że wśród anglojęzycznych przekładów chlubny (nie wiem czy jedyny)
wyjątek stanowi katolicka New Jerusalem Bible, która tłumaczy w tym miejscu poprawnie.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz paź 20, 2011 19:12
zbanowany na stałe

Elbrus napisał(a):
Jeśli animowany, to może chodzi o Księcia Egiptu:
http://www.youtube.com/watch?v=KWsNQiubct0 (Prince of Egypt (polish) part 9)
(ta jak zresztą reszta przypowieści ze starego testamentu jest stekiem bzdur Adam i Ewa Noe Sodoma i Gomora

Alus napisał(a):
Czy po to dokonuje się tłumaczeń z języków oryginalnych,
żeby stare błędy powielać na nowo?
Warto dodać, że wśród anglojęzycznych przekładów chlubny (nie wiem czy jedyny)
wyjątek stanowi katolicka New Jerusalem Bible, która tłumaczy w tym miejscu poprawnie.

nie nie to nie ten tamten był bardziej banalny tu chociaż odrobinę udają że morze nie jest płaskie ( chociaż też blefują z 300m nie wydostał by się nikt ) iny dubler był ... ale nieważne film w tym stylu tylko trochę bardziej od niego absurdalny

Rozumiem twoje myślenie ale jest ono stanowczo nieprawidłowe rozumiem jeśli tłumaczy się dzieciom że to nie jest prawda że to jest tylko małe chore kłamstewko które uatrakcyjnia religię a takie filmy zakorzeniają w głowach małych dzieci pogląd że Mojżesz przeszedł przez Morze Czerwone po prostu wciska się dzieciom kit

Cz paź 20, 2011 19:20

sircalculator proponuje pisanie po polsku, m. in. używanie kropek bo Twoje teksty są ciężkie do czytania.

Cz paź 20, 2011 20:59
zbanowany na stałe

WIST napisał(a):
sircalculator proponuje pisanie po polsku, m. in. używanie kropek bo Twoje teksty są ciężkie do czytania.

rozumiem ciebie ,choć nie do końca ? Po co przypominasz mi to 2 raz w 2 poście ? zrozumiałem ,a teraz nie róbmy off topiców z poważnych spraw ok ?

Cieszę się że się dogadaliśmy :) - WIST

Cz paź 20, 2011 21:03
http://i.racjonalista.pl/img/strony/wyjscieizrael.jpg
tak, wierz we wszystko co jest na racjonaliście a daleko zajedziesz :mrgreen:
Jak można sprzedawać małym dzieciom taki chłam ? (ta jak zresztą reszta przypowieści ze starego testamentu jest stekiem bzdur Adam i Ewa Noe Sodoma i Gomora (fajne bajki mitologia egipska by się tego nie powstydziła)
Biblia to dla ciebie stek bzdur? to czemu się tak tym wszystkim ekscytujesz? co w ogóle robisz na tym forum? nie powinieneś poszukać raczej czegoś w stylu religiajestdladebili.com ? :|

Cz paź 20, 2011 21:15

bo moze, nie napewno, ale chocby MOZE, znajdzie sie jakis duchowny, ktory przekaze dalej, ze indoktrynacja dokonywana na tak mlodych umyslach jest poprostu nieetyczna. moze nawet zla.

Alus, mozesz podeslac jakis link do tych prezentacji, o ktorych piszesz? powaznie, chcialbym to zobaczyc.
widzialem juz kilka wersji tej przypowiesci, ale Twoja widze 1wszy raz. to tlumaczenie artykulu mowi raczej o tym, ze to byl pogrom Izraelitow dokonany przez trabe powietrzna.
wiatr 100km/h potrafi poprostu zdmuchnac czlowieka. dodajmy drobinki piasku i brak schronienia. zakladam, ze te symulacje jakos obeszly moje problemy.

Pt paź 21, 2011 4:00
Alus napisał(a):

ale przez jakie morze morze czerwone przecież podałem jasno najwęższy punkt 26km (wikipedia pomaga ludziom myślącym morze czerwone Średnia głębokość 437 m Największa głębia 3040 m czyli co Mojżesz lewitował ?)jak by ktoś go gonił to bez wątpienia by go złapał morze trzcin też ma gdzieś z 26km w najwęższym punkcie ( i do tego to jest bagno ( ugrzązł by w bagnie łucznicy załatwili by sprawę bez problemu) więc jak by go ktoś gonił to bez wątpienia by go złapał to tak jak z adamem i ewą z noe i sodomą i gomorą zmyślona historyjka ładnie się ją czyta tylko to nie ma sensu albo ich nikt nie gonił albo chcieli wmawiać ludziom młodym ideologie jak to pokonali egipcjan :)

A tekstu z podanego linku i relacji z obserwacji tegoż zjawiska przez współczesnych już nie chciało Ci się przeczytać....bo nie pasuje do koncepcji.

vahoo napisał(a):
bo moze, nie napewno, ale chocby MOZE, znajdzie sie jakis duchowny, ktory przekaze dalej, ze indoktrynacja dokonywana na tak mlodych umyslach jest poprostu nieetyczna. moze nawet zla.

Alus, mozesz podeslac jakis link do tych prezentacji, o ktorych piszesz? powaznie, chcialbym to zobaczyc.
widzialem juz kilka wersji tej przypowiesci, ale Twoja widze 1wszy raz. to tlumaczenie artykulu mowi raczej o tym, ze to byl pogrom Izraelitow dokonany przez trabe powietrzna.
wiatr 100km/h potrafi poprostu zdmuchnac czlowieka. dodajmy drobinki piasku i brak schronienia. zakladam, ze te symulacje jakos obeszly moje problemy.

Oglądałam na kanale Discovery, a necie znalazłam symulację zjawiska
http://informacje-naukowe.re.pl/artykul/15705.html

So paź 22, 2011 15:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona