Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Zdanie Kościoła nt morderstwa Kadafiego i jego rodziny. 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowana

Post Zdanie Kościoła nt morderstwa Kadafiego i jego rodziny.
Zastanawia mnie kiedy Kościół wypowie potępiające zdanie nt morderstwa Kadafiego i jego synów. Jak wiemy został on złapany a następnie zabity, choć prosił o litość. Działania Ameryki i Europy przyczyniły się do tego zabójstwa, nie gwarantując mu ani możliwości przeżycia ani odpowiadania przed sądem za popełnione czyny. Koalicji przeciwna Kadafiemu z Europy i USA zachowała się barbarzyńsko i terrorystycznie, ostrzeliwując konwój Kadafiego i mordując jego ludzi, Kadafi został ranny wraz z synem a następnie brutalnie targany przez tłum, upokarzany a następnie zamordowany, podobnie jak jego syn. Dla mnie to niesłuchane, że nie słychać głosów potępienia na takie zachowanie ze strony państw Europejskich, czy Polski. Za to mamy Buska, który z uśmiechem reaguje na to brutalne zabójstwo. Czekam teraz na głos Kościoła w tej bulwersującej sprawie, zwłaszcza w obliczy obojętności państw Europy. Najwyższy czas aby Kościół potępił to brutalne zabójstwo Kadafiego i jego synów. W końcu jesteśmy chrześcijanami i musimy się sprzeciwstawiać takiemu barbarzyństwu. Ale czy Kościół powie tutaj swoje zdanie? Mam nadzieję. Czy może oczekuję za dużo?

So paź 22, 2011 12:30

Post Re: Zdanie Kościoła nt morderstwa Kadafiego i jego rodziny.
Ciekaw jestem czy to okazywanie łaski jest charakterystyczne dla innych społeczeństw. Można by odnieść wrażenie że zginął niewinny człowiek. Można by odnieść wrażenie że mógł zostać przez sąd uniewinniony. A może po wyroku skazującym na śmierć te byłyby głosy że to była pokazowa sprawa?

Proszę mnie nie zrozumieć w ten sposób że ja wszystko popieram i cieszę się. Mój głos ma na celu jedynie pokazanie że faktycznie jak dobrzy chrześcijanie wykazujemy się większą litością, niż wykazał się Kadafi. Gdy on poslal wojsko na ulice, rozumiem że wszystko było ok i można było zabijać bez wyroku. Rozumiem wolanie o sprawiedliwość, ale dziwi mnie czynienie z niego wręcz jakiegoś męczennika, wobec siła NATO i koalicji libijskiej. Rozumiem zatem że może to sami rebelianci sa tymi złymi, a najgorszym diabłem jest NATO. Ostatecznie wyjdzmy na chwileczkę poza nasze myslenie że proces sądowy jest dla całego wszechświata czymś niezbędnym - czy ktoś z nas ma wtpliwości o winie? Czy tylko o metodzie kary? Czy w gruncie rzeczy kara nie byłaby taka sama niezależnie od metody? Jaki zatem sens ma owo sądzenie? Inna sprawa że taka jest nasza rzeczywistość że zwycięscy, również ci ktorym przyznaemy rację, sami wymierzają sprawiedliwość. Mussoliniego też nie sądzono. Czy dziś ktoś podnosi głos że tego "biednego" dyktatora źle potraktowano? Jak już napisałem, nie rozumiem tylko co tak naprawdę i prostym językiem wytłumaczone, zmienia osądzenie przez sąd, skoro ma to charakter właściwie formalny...

So paź 22, 2011 12:45
agawa napisał(a):
Dla mnie to niesłuchane, że nie słychać głosów potępienia na takie zachowanie ze strony państw Europejskich, czy Polski. Za to mamy Buska, który z uśmiechem reaguje na to brutalne zabójstwo.

agawo, podobne morderstwa zostały przełknięte już wcześniej.
Przypomnij sobie "proces" małżeństwa Causescu w salce ze szkolnymi ławkami i składem sędziowskim w cywilnych ubraniach.
I pośpieszne rozstrzelanie skazanych po wyprowadzeniu z "sądu", pod murem, na podwórzu.

Przypomnij sobie szybki "proces" Saddama Husajna i pośpieszne jego stracenie.

W identyczny sposób pozbyto się Kadafiego.

Wszystkie te przypadki łączy jedna przesłanka : jak najszybciej pozbyć się niewygodnych osób, zanim zdążą coś ujawnić, zanim ktokolwiek zdąży zapytać.

I nie ma to wszystko absolutnie nic wspólnego z zaprowadzaniem pokoju, czy wprowadzaniem demokracji.
Ze sprawiedliwością ludzką i Boską takoż.

So paź 22, 2011 12:50
Od pojmania 13.12.2003r do wykonania wyroku 31.12.2006r, to bardzo krótki okres uniemożliwiający uzyskanie informacji od S. Husajna.

So paź 22, 2011 12:56
zbanowany na stałe

Zginęło już tragicznie dwóch przywódców - dyktatorów arabskich, jak zapowiada Jezus w objawieniach prywatnych z lutego br. Bin Laden i Kadafi nie żyją.
Czas na ostatniego przywódcę, przywódcę europejskiego, potem nastąpi czas OSTRZEŻENIA.
Kto nim będzie?
Buzek, śliniący się z radości z zamordowania Kadafiego, w imieniu Europy korzącej się przed dyktatorem amerykańskim?
Może Papież?
Niedługo się przekonamy.
Potem w czasie OSTRZEŻENIA nie będzie już nikt mógł zagipsować Jezusowi ust.
Każdy myślący i czujący człowiek odczuje OSTRZEŻENIE.

Kościół w wydaniu współczesnym rzadko zachowuje się wobec takich sytuacji jak ktoś reprezentujący Chrystusa. Papież Benedykt stara się pamiętać o cierpieniu dużych grup ludzi poszkodowanych przez kataklizmy i to, oczywiście, jest bardzo pozytywnym przejawem.
Świat oczekuje jednak i działań jakie podejmowała Matka Teresa z Kalkuty i ojcowskiego głosu jaki zwykle rozbrzmiewał z ust Jana Pawła II. Niestety, jak słusznie zauważa Oleksa57, tego głosu brakowało w sytuacjach zwyciężania rewolucji, zwyciężania poprzez morderstwa.
Kościół stawał tu po stronie silniejszych.

Słusznie też Oleksa57 podnosi, że poza tym, że te morderstwa noszą znamiona nie chrześcijańskiej zemsty, to w przypadkach Bin Ladena i Kadafiego z cała pewnością jest oczywiste, że ci dwaj przywódcy wiedzieli mnóstwo o amerykańskim terroryzmie i gdyby żyli, mogli o tym wiele mówić. Dlatego zostali zgładzeni.

So paź 22, 2011 13:05

Zapewne, zostali zgładzeni aby nic nie mówić, bo gdyby żyli dalej to wszechwładni amerykańscy terroryści nie zdołaliby im zamknąć ust...

So paź 22, 2011 13:16
czasowo zablokowana

cóż do tego dodać. Mam nadzieję, że może GN wypowie się coś na temat tej zbrodni i poruszę tą kwestię na swoich łamach. Nie można z uśmiechem informować o tym, że ktoś, choćby i nawet krwawy dyktator został zamordowany. Stąd też mój apel do GN aby poruszył tą bulwersującą kwestię.

So paź 22, 2011 13:30
zbanowany na stałe

Buzek pochodzi z kraju, w którym w ostatnich czasach szydzi się nawet ze zmarłych.
Więc wyraz twarzy europejskiego przewodniczącego z radością ogłaszającego morderstwo arabskiego przywódcy mnie już nie zdziwił, tylko bardzo, bardzo zbulwersował i zniesmaczył.

So paź 22, 2011 13:39
WIST napisał(a):
Zapewne, zostali zgładzeni aby nic nie mówić, bo gdyby żyli dalej to wszechwładni amerykańscy terroryści nie zdołaliby im zamknąć ust...

Piszesz tak, jakbyś wątpił, że ogólnoświatowy rząd jest silniejszy od Pana Boga,
a Kosciół stawał po stronie silniejszych.
Fakt - szydzenie ze zmarłych jest ohudne - np. stawanie na stopniach katedry w której odbywa się Msza pogrzebowa z transparentami Dzięki Bożę żeś go zabrał.

So paź 22, 2011 13:50

Piszę tak widzą że czy zywy czy martwy, owi potęźni ludzie nie pozwoliliby na wypłynięcie ważnych i kompromitujących informacji. Tak działają teorie spiskowe, ale co do tego ma jakiś ogólnoświatowy rząd to ja nie wiem. NIc też nie wiem o tym aby taki istniał...

So paź 22, 2011 14:08
WIST napisał(a):
Piszę tak widzą że czy zywy czy martwy, owi potęźni ludzie nie pozwoliliby na wypłynięcie ważnych i kompromitujących informacji. Tak działają teorie spiskowe, ale co do tego ma jakiś ogólnoświatowy rząd to ja nie wiem. NIc też nie wiem o tym aby taki istniał...

Ja też nie wiem :) ....ale skoro tyle materiału kolportuje się we wszelakich mediach - na forum "wiara" także - to może należymy do tej częsci niedoinformowanych.
A obrońcy Kadaffiegi, Causescu, Husajna zapominają - Jakie życie taka śmierć.

So paź 22, 2011 14:30
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Jakie życie taka śmierć

Nie dziwi nic.

So paź 22, 2011 14:48
Najnowszy komentarz Eli Barbura, polskiego pisarza i dziennikarza żydowskiego pochodzenia, korespondenta polskich mediów na Bliskim Wschodzie:
22.10.2011 14:27

"Kadafi zlinczowany na oczach świata, a jego ciało przechowywane teraz lifestylowo w chłodni rzeźniczej - bezprecedensowo szokujący charakter tych przekazów można porównać chyba tylko z ujmującymi videokasetami al-Kaidy, ukazującymi „na żywca”, jak elegancko ścinani są „krzyżowcy”.

Zemsta rozkoszą VIPów - przestroga dla dr. Asada i Łukaszenki, prawdziwa twarz „arabskiej wiosny”... - najbardziej w sumie wściekają się Rosjanie, Chińczycy i Amnesty... Pamiętam, że Kadafi już na szczycie arabskim po tym, jak zadyndał Saddam, przepowiadał: „Jankesi rozwalą nas wszystkich”.

Teraz, kiedy pierwszy raz ujrzałem w sieci al-Dżazira zakrwawionego pułkownika szlachtowanego przez tłum wyjący „Allah akbar!” - i potem ten jego złoty pistolecik - odsunąłem machinalnie wzrok od ekranu. Pomyślałem to co wszyscy: cholerna dzicz, choć bandziorowi należało się od dawna.

Zaraz potem pomyślałem sobie jednak, że różnym bladolicym dżentelmenom mogło zależeć na uniknięciu procesu, na którym Kadafi zacząłby śpiewać... Dziś NYT pisze, że pułkownik zdeponował ponad 30 mld USD w Stanach i drugie tyle w Europie - dużą część tego w gotówce w różnych sejfikach.

Mogło więc komuś zależeć na tym, żeby zamknąć mu twarz?
"

http://prawdalezynawierzchu.salon24.pl/ ... pistolecik

So paź 22, 2011 15:31

Alus napisał(a):
Ja też nie wiem :) ....ale skoro tyle materiału kolportuje się we wszelakich mediach - na forum "wiara" także - to może należymy do tej częsci niedoinformowanych.
A obrońcy Kadaffiegi, Causescu, Husajna zapominają - Jakie życie taka śmierć.

Zdecydowanie niedoinformowanych. Zastanawiam się czy obrona zbrodniarzy jest cechą tylko naszej społeczności? Z drugiej strony nie ma problemu. Po śmierci sąd też można przeprowadzić i udowodnić że kara była niesłuszna. Nie będzie to identyczna sytuacja, bo oskarżony już się bronić nie może, ale mam nadzieję że ofiary też mają jakieś prawa, skoro winowajca je ma.

So paź 22, 2011 18:10
czasowo zablokowana

no to choć westchnijmy do Boga w intencji Kadafiego, jego synów i wszystkich poległych w tej brudnej rewolucji sterowanej przez światowych przywódców.
Niech Bóg okaże zmarłym miłosierdzie..

So paź 22, 2011 18:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona