Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Uwaga ogólna: to dyskusji wciągnął was naciągacz na płatne smsy... Admini słusznie cenzurują zamieszczany tam link.

mareta napisał(a):
Cału czas cytujesz Stary Testament, właśnie wypisałeś dowody na Miłość Bożą do Narodu Wybranego.

Acha! Czyli Bóg kochał naród wybrany, a resztę nienawidził, każąc ją wyrzynać bez litości, łącznie z niemowlętami i starcami? Zaprawdę, wzór do naśladowania...

Wt paź 25, 2011 18:49
zbanowany na stałe

“Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad
nimi, przyprowadzcie tutaj i pościnajcie na moich oczach”.
(Łuk.19:27)
tu macie kolejny przykład milości Boga z Nowego testamentu

Wt paź 25, 2011 20:07

sircalculator napisał(a):
“Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad
nimi, przyprowadzcie tutaj i pościnajcie na moich oczach”.
(Łuk.19:27)
tu macie kolejny przykład milości Boga z Nowego testamentu
To jest przypowieść o minach obrazująca Sąd Ostateczny
i akurat przedstawia ona Boga jako bardziej litościwego,
niż w odpowiadającej jej przypowieści o talentach
oraz opisanym obrazowo sądzie Syna Człowieczego:

A sługę nieużytecznego wyrzućcie na zewnątrz - w ciemności!
Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.
(...) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie:
Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

(Mateusza 25:30, 41)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt paź 25, 2011 20:29
mareta napisał(a):
Cału czas cytujesz Stary Testament, właśnie wypisałeś dowody na Miłość Bożą do Narodu Wybranego. Wielokrotnie pisano,że do studiowania Starego Testamentu trzeba mieć najpierw odpowiednie przygotowanie merytoryczne, a dopiero później próbować go zrozumieć. Nie zaś odwrotnie. Ale fajnie, że tak dużo czytasz Biblii.

Nie czyta - wstawia gotowce.
Dlatego nie rozumie, bo też nie zależy mu na zrozumieniu, ale na dowaleniu chrześcijanom.

Wt paź 25, 2011 20:33

red_day napisał(a):
EDC napisał(a):
red_day napisał(a):
myślisz z perspektywy człowieka.. to tak jakby moje rybki w akwarium rozważały swoimi kryteriami na mój temat.. wiem jedno.. Bóg jest miłością i niejednokrotnie mi pomógł.. nie rozważam nad kwestiami których nie mogę pojąć..
nawiązując jeszcze do tych milionów zabitych w 2 wojnie światowej.. Bóg nie spełnia każdej prośby, pozwala nam błądzić, szukać.. tzw wolna wola.. swoją drogą, gdyby hitler poczekał kilka lat.. lub też urodził się 50lat później.. Bóg ma zupełnie inną perspektywę..

Mysle kryteriami takimi jakimi obdarzyl mnie Bog i podtrzymuje nadal moje zdanie ze Bog nie okazuje milosci ani pomocy wzgledem nas w zyciu doczesnym.Jezeli uwazasz ze Bog Ci pomogl to zapewne musialo tak byc lub nie przezyles jeszcze takiej sytuacji w ktorej mimo Twojej glebokiej wiary w dobro boze wydazylo sie cos tragicznego czego oczywiscie Ci nie zycze.

I tu się mylisz.. niedawno nagle zmarła moja żona.. właściwie musiałem ją reanimować w domu, potem towarzyszyłem jej 2tygodnie w umieraniu.. i powiem Ci że ani grama przypadku tu nie widzę.. krok po kroczku.. kilka sekund w tą lub w tą.. zaufałem, widzę że nawet to miało głęboki sens.. to towarzyszenie było naszą najgłębszą relacją.. mimo bólu.. widze w tym Bożą miłość..długa historia ale zaufałem.. Bóg nie jest maszyna do spełniania marzeń.. a to życie jest tylko chwilą.. naprawdę krótką.. dodam że żona miała 26lat

Przykro mi bardzo ze przydarzylo Ci sie takie nieszczescie ktore poraz kolejny potwierdza ze Milosc Boza nie istnieje, a jezeli w taki sposob Bog okazuje nam swoja milosc (bo wszystko wedlug jego woli) to jest to nic innego jak sadyzm.Nie wiem jaka milosc boza widzisz w smierci Twojej zony?Nawet jesli zostala zamordowana to wg.Twojego zaufania w Milosierdzie Boze musialbys kochac zabojce Twojej zony.Piszesz tez ze Bog nie jest maszynka do spelniania naszych marzen wiec wychodze z tego zlozenia ze nawet nie modliles sie o dlugie zycie z Twoja zona lub nie bylo to Twoim marzeniem?Kochaj Boga dalej za to ze zabral Ci taka mloda osobe bo 26 lat w oczach Boga to nic i nie kochaj ludzi po bozemu bo tu na ziemi jest to karalne i idzie sie do wiezienia.

Pn lis 07, 2011 10:00
Postawa red,day'a wobec cierpienia powinna dać do myślenia i wzbudzić refleksję we wszystkich, nawet w użytkownikach bez jakiegokolwiek poczucia taktu.

Post EDC to cios poniżej pasa, powinien zostać wygwizdany.

Pn lis 07, 2011 10:56

MARIEL napisał(a):
Postawa red,day'a wobec cierpienia powinna dać do myślenia i wzbudzić refleksję we wszystkich, nawet w użytkownikach bez jakiegokolwiek poczucia taktu.

Tak masz racje Mariel ze postawa Red,day daje nam do myslenia bo jak mozna twierdzic ze przez takie nieszczescia doswiadczamy milosci bozej i podkreslam jeszcze raz ze jest mi bardzo przykro ze tak sie stalo.Powstaje pytanie dlaczego? Dlaczego tak mlodej osobie nie bylo dane zyc a lotrom takim jak np. Gadafi i gdzie jest tu sprawiedliwosc i milosc boza.Moze te dwie rzeczy istnieja ale nie w naszym zyciu doczesnym.

Przepraszam Red,day ale to jest moje zdanie.

Pn lis 07, 2011 12:29
zbanowany na stałe

MARIEL napisał(a):

Ale dlaczego?
Ponieważ ujrzałaś prawdziwe oblicze demona Jahwe, na ogół ukrywane pod warstwą pudru i frazesów o miłości?

Pn lis 07, 2011 14:31
Moderator

EDC napisał(a):
Przepraszam Red,day ale to jest moje zdanie.
Zapomniałeś dodać, że to "bardzo konstruktywne" zdanie. Z proponowanym przez Ciebie podejściem, red_day czułby się z pewnością lepiej. W ogóle zanegowałeś w ten sposób sens, który dostrzegł w spotkanym przez nich cierpieniu.

Jeśli mnie spotka strata bliskiej osoby, to natychmiast napiszę do Ciebie z prośbą o poradę i mądre słowo...

Oczywiście, religię trzeba dobrze rozumieć. I red_day właśnie pokazał, co to oznacza w praktyce. No ale przecież się myli i postrzega wszystko źle. A religia tylko ludziom szkodzi. Natomiast w przypadku, gdy komuś pomaga, to po prostu oznacza, że nic nie zrozumiał.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn lis 07, 2011 16:26

zapominasz, ze ta historyjka zostala w calosci dopisana ok.12 wieku. pozdrawiam[/quote]
Daj dowód prawdziwości Twoich słów.

Pn lis 07, 2011 17:13
!!!BÓG JEST MIŁOŚCIĄ!!!

Pn lis 07, 2011 20:11

Sanctus, a tupnij jeszcze nogą. Niewątpliwie będziesz bardziej przekonujący.

Pn lis 07, 2011 21:33

BÓG JEST MIŁOŚCIĄ! nogą też można tupnąć- karaluchy wtedy uciekają

Pn lis 07, 2011 21:56

Mareta, życzę Ci i Tobie podobnym fanatykom (szczerze i z całego serca) byście mogli przenieść się w czasie i przestrzeni i osobiście spotkać Jezusa historycznego. Rad byłbym wielce zobaczyć Wasze miny.

Pn lis 07, 2011 22:14
greg(R) napisał(a):
Mareta, życzę Ci i Tobie podobnym fanatykom (szczerze i z całego serca) byście mogli przenieść się w czasie i przestrzeni i osobiście spotkać Jezusa historycznego. Rad byłbym wielce zobaczyć Wasze miny.

Mam nadzieję, że jestem wliczona do tego zaszczytnego grona...bo właśnie na to liczę, że kiedyś Go spotkamy, Ty tez, i będziemy oglądać swoje miny :-D
To do zob greg(R) :)

Wt lis 08, 2011 7:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 186  Następna strona