|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Historia o Jezusie zgapiona od starszych religii ?
Autor |
Wiadomość |
sircalculator
zbanowany na stałe
|
 Historia o Jezusie zgapiona od starszych religii ?
Kriszna 1000 lat przed Chrystusem Kriszna był cieślą urodzonym przez dziewicę ochrzczonym w rzece czynił cuda Mithra 600 lat przed Chrystusem Mithra(perski Bóg) urodzony 25 grudnia czynił cuda zmartwychwstał trzeciego dnia Jest wielu innych Bogów w innych kulturach Jezus jest ich odbiciem ich kopią oni byli przed nim ...
a tu zaczerpnięte z innego forum dane bardziej fachowe "Horus" - 3000 lat przed naszą erą był Bogiem Słońca(synem Boga Ozyrysa) w Egipcie. Jest on uczłowieczeniem Słońca, a jego życie to seria alegorii związanych z ruchem Słońca po niebie. Z hieroglifów wiemy dużo o tym słonecznym mesjaszu. Na przykład HORUS będąc słońcem, światłem, miał wroga zwanego SET - będącego uosobieniem ciemności czy nocy. I mówiąc metaforycznie - każdego ranka HORUS wygrywał walkę z SETEM a kiedy nastawał wieczór, SET wygrywał walkę i wysyłał HORUSA do świata podziemi.
Warto odnotować, że Ciemność i Światło, czy Dobro i Zło - to jedne z najważniejszych mitologicznych dualizmów, obecnych i wyrażanych na wielu płaszczyznach po dziś dzień. Najogólniej mówiąc, historia Horusa jest następująca: Horus narodził się z dziewicy (Isis-Marii) 25-go grudnia Jego narodzinom towarzyszyła gwiazda na wschodzie za wskazaniem której szło 3 królów by oddać cześć nowo narodzonemu zbawcy.
W wieku 12 lat był nauczycielem syna marnotrawnego, a w wieku lat 30 został ochrzczony przez postać zwaną ANUP(której obcięto później głowę) i tak zaczął się jego stan duchowny. Horus miał 12 uczniów, z którymi podróżował, czyniąc cuda takie jak uzdrawianie chorych, ślepych, wypędzał demony i chodzenie po wodzie.Wskrzesił Asara (jego odpowiednikiem jest łazarz) Horus był znany pod wieloma imionami: Prawda, Światło, Pomazaniec Boży, Dobry Pasterz, Baranek Boży i wiele innych.
Horus był kuszony na pustyni.Po tym jak został zdradzony przez TYPHONA, Horus został ukrzyżowany, pochowany na 3 dni, a potem zmartwychwstał. Te atrybuty Horusa, oryginalne czy nie, wydają się przenikać wiele światowych kultur, a dla wielu innych bogów mitologiczna struktura jest taka sama. ATTIS z Frygii - urodzony 25 grudnia przez dziewicę NANA; ukrzyżowany; złożony w grobie, po 3 dniach zmartwychwstał.Po czym 2 kobiety ogłosiły że Horus zbawił ludzkość.
KRISZNA z Indii, urodzony przez dziewicę Devaki; z gwiazdą na wschodzie zapowiadającą jego nadejście; czynił cuda; a po śmierci zmartwychwstał.
Grecki Dionizos, syn dziewicy; urodzony 25 grudnia; był podróżującym nauczycielem który czynił cuda np. zamieniał wodę w wino; nazywany był "Królem Królów", "Synem Bożym", "Alfą i Omegą" itd; a po śmierci, zmartwychwstał.
MITHRA z Persji, syn dziewicy; urodzony 25 grudnia; miał 12 uczniów; czynił cuda; a po śmierci został pochowany na 3 dni a potem zmartwychwstał. Był też nazywany "Prawdą", "Światłem" i wiele innych.
Interesujące, że dniem świętym dla Mithry była niedziela. Faktem jest, że istnieje szereg zbawicieli, z różnych okresów, z całego świata, którzy pasują do tej samej charakterystyki.
Czy Jezus jest zwykłą podróbka ? (najbardziej pasuje do Horusa.
_________________ "Latarnie morskie są pożyteczniejsze od kościołów" Benjamin Franklin "Byłby to najlepszy ze światów gdyby nie było w nim religii" John Adams "Chrześcijaństwo to najbardziej wypaczony system, jaki widział świat"Thoma Jefferson
|
Wt paź 25, 2011 17:52 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Historia o Jezusie zgapiona od starszych religii ?
viewtopic.php?f=46&t=16818 - Cała prawda o Chrystusie? viewtopic.php?f=46&t=21437 - Chrześcijaństwa wyssane z palca? viewtopic.php?f=27&t=14240 - Zapraszam do obejrzenia filmu viewtopic.php?f=27&t=24657 - Inni zmartwychwstali viewtopic.php?f=27&t=24801 - Oddalam się od Boga - a nie chcę! viewtopic.php?f=27&t=29053 - Boga nigdy nie było, Chrystusa raczej też viewtopic.php?f=27&t=21532 - Powielanie prawd wiary - coraz mniej oryginalności viewtopic.php?f=23&t=18832 - Konfesjonał, hostia - wynalazek Babilonu? viewtopic.php?f=27&t=2862 - Jak tu wierzyć w Boga? viewtopic.php?f=46&t=13417 - Przewrotne pytanie viewtopic.php?f=46&t=17602 - Mitologia viewtopic.php?f=47&t=18831 - pytanie [Zeitgeist] viewtopic.php?f=46&t=13402 - Jezus czy Horus, który jest prawdziwy? viewtopic.php?f=38&t=435 - JEST JEDEN BÓG, Allah, Jahwe, Chrystus, Kryszna.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt paź 25, 2011 19:33 |
|
 |
WIST
|
Proponuje merytoryczną rozmowę. Elbrusowi dziękuję i ja za pomoc, natomiast to nie jest chyba temat o wyszukiwaniu linków.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt paź 25, 2011 21:51 |
|
|
|
 |
grzmot
|
sircalculator: to nie to, że każdy post, który napiszesz, jest głupi. Sporo tematów, które poruszyłeś, jest dobre do dyskusji. Ale jesteś strasznym leniem i zaśmiecasz forum tymi linkami, zamiast kontynuować odpowiednie istniejące wątki - co skutecznie wykazuje Elbrus (moja paranoja mówi mi, że ta osoba to sztuczna inteligencja z kosmosu - człowiek nie może być tak pracowity i uczynny  ).
_________________ A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39
|
Wt paź 25, 2011 22:04 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Kriszna był ósmym dzieckiem pewnego małżeństwa. Nie wiem, skąd pomysł na dziewictwo jego matki.
Ciekawi mnie też, jak Horus został "ochrzczony" 3000 lat przed Chrystusem. Albo "ukrzyżowany" w tym samym czasie. Oraz co wskazuje np. na to, że bogini Isis była dziewicą.
itd. itp. Warto się zastanowić i poczytać, a nie tylko przeklejać teksty.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt paź 25, 2011 22:26 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
sircalculator napisał(a): Kriszna 1000 lat przed Chrystusem Kriszna był cieślą urodzonym przez dziewicę ochrzczonym w rzece czynił cuda Mithra 600 lat przed Chrystusem Mithra(perski Bóg) urodzony 25 grudnia czynił cuda zmartwychwstał trzeciego dnia Jest wielu innych Bogów w innych kulturach Jezus jest ich odbiciem ich kopią oni byli przed nim ...
a tu zaczerpnięte z innego forum dane bardziej fachowe... Czy Jezus jest zwykłą podróbka ? (najbardziej pasuje do Horusa. Historia pokazała, że nie są to postacie wiarygodne tak samo jak Zeus, Ozyrys i wielu innych Bogów.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt paź 25, 2011 22:42 |
|
 |
sircalculator
zbanowany na stałe
|
Soul33 napisał(a): Kriszna był ósmym dzieckiem pewnego małżeństwa. Nie wiem, skąd pomysł na dziewictwo jego matki.
Ciekawi mnie też, jak Horus został "ochrzczony" 3000 lat przed Chrystusem. Albo "ukrzyżowany" w tym samym czasie. Oraz co wskazuje np. na to, że bogini Isis była dziewicą.
itd. itp. Warto się zastanowić i poczytać, a nie tylko przeklejać teksty. Jezus też miał braci wątpliwe żeby Maria była dziewicą 
_________________ "Latarnie morskie są pożyteczniejsze od kościołów" Benjamin Franklin "Byłby to najlepszy ze światów gdyby nie było w nim religii" John Adams "Chrześcijaństwo to najbardziej wypaczony system, jaki widział świat"Thoma Jefferson
|
Śr paź 26, 2011 6:55 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
A jaki ma to niby związek z tematem? Przecież chodziło mi o to, że te teksty to bzdury.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr paź 26, 2011 10:14 |
|
 |
sircalculator
zbanowany na stałe
|
Soul33 napisał(a): A jaki ma to niby związek z tematem? Przecież chodziło mi o to, że te teksty to bzdury. wyjąłeś mi to z ust te teksty to bzdury  wszystkie łącznie z panem J
|
Śr paź 26, 2011 13:38 |
|
 |
saxon
|
Temat wielokrotnie był już omawiany na forum. Elbrus podał linki
|
Śr paź 26, 2011 14:45 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|