Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 8:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 CZy biblia sama sobie kłamie? 
Autor Wiadomość

Post Re: CZy biblia sama sobie kłamie?
Cytuj:
Kiedy jest mowa o zatwardzeniu serca, to nie oznacza, że Bóg w jakiś sposób ingerował w charakter faraona.

Czy czasem nie próbujesz wybielić Boga, aby tylko nie zburzyły się Twoje przekonania? ;)

2 Ty powiesz mu wszystko, co ci rozkażę, a Aaron, brat twój, będzie przemawiał do faraona, ażeby wypuścił Izraelitów ze swego kraju, 3 Ja zaś uczynię nieustępliwym serce faraona i pomnożę moje znaki i moje cuda w kraju egipskim.

Wj 7, 2-3

12 Ale Pan uczynił upartym serce faraona, tak iż nie usłuchał ich, jak zapowiedział Pan Mojżeszowi.

Wj 9,12

1 I rzekł Pan do Mojżesza: «Idź do faraona, ponieważ uczyniłem twardym serce jego i jego sług, abym mógł czynić znaki swoje wśród nich, 2 i abyś opowiadał dzieciom twoim i wnukom, co zdziałałem w Egipcie. A znaki moje czyniłem między nimi, aby wiedzieli, że Ja jestem Pan».

Wj 10, 1-2

27 Pan uczynił upartym serce faraona i nie chciał ich wypuścić.

Wj 10, 27

A ten z kolei cytat:

9 Pan rzekł do Mojżesza: «Nie usłucha was faraon, aby stały się liczniejsze cuda w ziemi egipskiej». 10 Mojżesz i Aaron wykonali wszystkie cuda przed faraonem. Lecz Pan uczynił upartym serce faraona, tak iż wzbraniał się wypuścić Izraelitów ze swego kraju.

Wj 11, 9-10

moim zdaniem sugeruje, że Bóg specjalnie sprawiał, aby faraon nie słuchał Mojżesza i Aarona, aby ci dwaj mogli mieć sposobność do dalszego okazywania mocy Jahwe.

Co ciekawe, w tej części Biblii jest jeszcze jeden ciekawy fragment, który najwyraźniej uciekł starożytnym redaktorom. Autorzy bowiem sugerują, że egipscy "czarownicy" mieli moc przynajmniej potwarzania kilku z cudów Jahwe. Co to oznacza? Nie mogli zapobiec plagom, ale..:

10 Mojżesz i Aaron przybyli do faraona i uczynili tak, jak nakazał Pan. I rzucił Aaron laskę swoją przed faraonem i sługami jego, i zamieniła się w węża. 11 Faraon wówczas kazał przywołać mędrców i czarowników, a wróżbici egipscy uczynili to samo dzięki swej tajemnej wiedzy. 12 I rzucił każdy z nich laskę, i zamieniły się w węże. Jednak laska Aarona połknęła ich laski.

Oczywiście - węże "Jahwe" muszą być lepsze od węży jakichś tam czarowników, no ale mimo wszystko okazuje się, że albo czarownicy egipscy mają moc przynajmniej po części taką jak Jahwe, albo Jahwe uciekał się do tandetnych trików tak jak egipscy czarownicy.
Ciekawe jest też to, jak ten niewygodny fragment próbuje się wyjaśnić:

" Polegało to na odpowiednim naciśnięciu węża, wywołującym otępienie lub wyprostowanie."

Oczywiście! Jakiekolwiek sugerowanie, że czarownicy mogli dokonać podobnego cudu jak Jahwe jest nie do pomyślenia, więc biblijni mędrcy wiedzą nawet w jaki sposób czarownicy "okantowali" Mojżesza i Aarona ;) Pocieszne :)

Celsus, "Prawdziwe słowo"

Cz paź 27, 2011 20:36
AquilaSPQR napisał(a):
Czy czasem nie próbujesz wybielić Boga, aby tylko nie zburzyły się Twoje przekonania? ;)

[i]2 Ty powiesz mu wszystko, co ci rozkażę, a Aaron, brat twój, będzie przemawiał do faraona, ażeby wypuścił Izraelitów ze swego kraju, 3 Ja zaś uczynię nieustępliwym serce faraona i pomnożę moje znaki i moje cuda w kraju egipskim.

Wj 7, 2-3

Napisałeś w którymś wątku zaskakująco trafne zdanie, którego dosłownie nie przytoczę, ale chodziło mniej więcej o to, że Bóg nie mógł posłać Jezusa neandertalczykom, bo nie byli na to gotowi.
Tak samo powinieneś zrozumieć, że Bóg nie mógł "podyktować" prorokowi czegoś, czego semita sprzed 3 tys lat zupełnie by nie zrozumiał. Dla niego wszechmoc Boża była zupełna, Bóg był jedyną przyczyną wszystkiego, do tego stopnia , że (wg autora) zlekceważył dar, który sam człowiekowi dał -wolną wolę-i "uczynił nieustępliwym serce faraona".
Dlaczego niewierzący nie mogą zrozumieć tej prostej sprawy, ze Biblia była pisana przez ludzi, którzy żyli w konkretnych czasach, i byli dziećmi tych czasów. Nie zostali porwani w kosmos z netbookiem, gdzie nie rozumiąc w ząb, co sie do nich mówi, spisali jak stenotypiści, Słowo od Boga i wrócili przekazać je współbratymcom...

Pt paź 28, 2011 6:30

Cytuj:
Tak samo powinieneś zrozumieć, że Bóg nie mógł "podyktować" prorokowi czegoś, czego semita sprzed 3 tys lat zupełnie by nie zrozumiał.

Przede wszystkim dość naiwne jest, że Bóg musi fatygować się i używać tak niedoskonałych metod jak "dyktowanie prostym ludziom" słów, które mogą oni zrozumieć. Czy to nie ciekawe, że w dawnych czasach bogowie nigdy nie robili historycznych pokazów, tylko zawsze szeptali autorom jakichś ksiąg (nie mówię o mitach)? To proste - nieistniejący byt nie może po prostu pojawić się w chmurze ognia albo jako wielka i lśniąca postać i po prostu wszystko ładnie zebranym tłumom opowiedzieć. Może to zrobić jedynie "w dawnych czasach, których i tak już nikt nie pamięta". Bogowie zawsze muszą działać przez "proroków" - a ci siłą rzeczy mają dość skromne warunki do pracy. Dlatego też Bóg nie osiągnął jakiegoś sukcesu - jego religię wyznają (i tym samym jego cześć sławią) jedynie nieliczni (na skalę światową) wyznawcy.

Nie bójmy się powiedzieć - metoda "na proroka" przyniosła Jahwe tragiczną klęskę. Tylko jedna siódma ludzkości uznaje jego istnienie. Reszta popadła w jakieś pogańskie wierzenia.

No ale musimy uznać, że Bóg tak chciał. Przecież musiał przewidzieć swoją klęskę, a mimo to zdecydował się tak postąpić. Dlaczego? Niewierzący wiedzą. Wierzący muszą zaś sobie to jakoś sprytnie wytłumaczyć.

Cytuj:
Dlaczego niewierzący nie mogą zrozumieć tej prostej sprawy, ze Biblia była pisana przez ludzi, którzy żyli w konkretnych czasach, i byli dziećmi tych czasów.

Ależ ja to doskonale rozumiem. Problem w tym, że ja widzę w tym księgę taką samą jak każdą inną, wielokrotnie redagowaną aby usunąć z niej aktualnie niepotrzebne fragmenty i opisującą wymyśloną przez Izraelitów biografię Boga i jego stosunków z Izraelem. Ty zaś widzisz w niej natchnione przez Niego pismo prezentujące, choć w nienaukowej wersji, prawdy religijne.

Cytuj:
Nie zostali porwani w kosmos z netbookiem, gdzie nie rozumiąc w ząb, co sie do nich mówi, spisali jak stenotypiści, Słowo od Boga i wrócili przekazać je współbratymcom...

Gdyby Bóg chciał, to w mgnieniu oka sprawiłby, aby wszyscy zrozumieli o co chodzi ;)

Pt paź 28, 2011 22:19

AquilaSPQR napisał(a):
Ależ ja to doskonale rozumiem. Problem w tym, że ja widzę w tym księgę taką samą jak każdą inną, wielokrotnie redagowaną aby usunąć z niej aktualnie niepotrzebne fragmenty i opisującą wymyśloną przez Izraelitów biografię Boga i jego stosunków z Izraelem. Ty zaś widzisz w niej natchnione przez Niego pismo prezentujące, choć w nienaukowej wersji, prawdy religijne.

Chyba każdy kto patrzy, widzi w biblii "księgę taką samą jak każdą inną, wielokrotnie redagowaną aby usunąć z niej aktualnie niepotrzebne fragmenty i opisującą wymyśloną przez Izraelitów biografię Boga i jego stosunków z Izraelem." Natomiast kwestią wiary, np. nas chrześcijan, jest to, że widzimy w tej zwykłej księdze, z podaniami, mitami, poezja Izraela, księgę natchnioną. Być może są tacy, co widzą w niej także "pismo prezentujące, choć w nienaukowej wersji, prawdy religijne". Nie licząc jankesów i pop-kultury, są to jednak marginalia. Od prezentowania 'prawd wiary" mogą być raczej podręczniki teologii czy nauki religii czy coś podobnego, nie biblia.

Cytuj:
Cytuj:
Nie zostali porwani w kosmos z netbookiem, gdzie nie rozumiąc w ząb, co sie do nich mówi, spisali jak stenotypiści, Słowo od Boga i wrócili przekazać je współbratymcom...

Gdyby Bóg chciał, to w mgnieniu oka sprawiłby, aby wszyscy zrozumieli o co chodzi ;)

A skąd tak dobrze wiesz co chciałby Bóg? Jakoś dziwnie niewierzący i biblijni fundamentaliści zawsze chodzą w doskonałej symbiozie. Zawsze wszystko wiedza. Nawet lepiej niż sam Bóg, niezależnie od tego czy miałby to być Bóg "istniejący" czy "nieistniejący".

So paź 29, 2011 1:22

Cytuj:
Od prezentowania 'prawd wiary" mogą być raczej podręczniki teologii czy nauki religii czy coś podobnego, nie biblia.

Tu mnie zaskoczyłeś. Nie spodziewałem się, że chrześcijanin może tak uważać.

Cytuj:
A skąd tak dobrze wiesz co chciałby Bóg?

Przeczytaj jeszcze raz. Nie napisałem, że wiem, czego chciałby. Napisałem, że gdyby chciał, to by mógł. W końcu jest wszechmocny, prawda?

So paź 29, 2011 1:40

AquilaSPQR napisał(a):
Cytuj:
Od prezentowania 'prawd wiary" mogą być raczej podręczniki teologii czy nauki religii czy coś podobnego, nie biblia.

Tu mnie zaskoczyłeś. Nie spodziewałem się, że chrześcijanin może tak uważać.

Chrześcijaństwo nie zaczyna się, ani nie kończy na politycznych instytucjach rzymskiego katolicyzmu ani na fanatyzmie amerykańskiego fundamentalizmu. Jeżeli to komuś pasi, to jego/jej wybór. Chrześcijaństwo to na szczęście coś więcej.
O chrześcijańskim rozumieniu Biblii, autorytecie Biblii, jej roli możesz sobie przeczytać tu:
http://www.jednota.pl/content/view/712/45/
http://www.jednota.pl/content/view/713/45/

Cytuj:
A skąd tak dobrze wiesz co chciałby Bóg?

Cytuj:
Przeczytaj jeszcze raz. Nie napisałem, że wiem, czego chciałby. Napisałem, że gdyby chciał, to by mógł. W końcu jest wszechmocny, prawda?

A skąd wiesz, że gdyby chciał toby mógł? Chrześcijanie poznają Boga w Chrystusie, i jest to dla nas jedyne objawienie, jedyne poznanie tej rzeczywistości, którą rozum ludzki w naszej kulturze określa słowem "Bóg". Z opowieści o Jezusie, którą przekazujemy, i w której przekazujemy nasze poznanie Boga, nie wynika w żaden sposób "ze gdyby chciał, toby mógł". Wszechmoc zaś Boga objawia się - przynajmniej, w tej opowieści, której ufamy - w przebaczaniu, a nie sztuczkach à la Copperfield.
Jeśli ufasz jakiejś innej opowieści, jakiemuś innemu objawieniu - podziel się z tym. Jestem chrześcijaninem i znam innego Boga, niż taki co "gdyby chciał, toby mógł".

N paź 30, 2011 17:23

Cytuj:
A skąd wiesz, że gdyby chciał toby mógł?

Bo to, moim zdaniem, równa się "WSZECHMOCNY".

N paź 30, 2011 17:42

AquilaSPQR napisał(a):
Cytuj:
A skąd wiesz, że gdyby chciał toby mógł?

Bo to, moim zdaniem, równa się "WSZECHMOCNY".

To już jest Twoja wiara. Szanuję, ale nie podzielam.

N paź 30, 2011 23:43

Cytuj:
Bóg nie mógł posłać Jezusa neandertalczykom, bo nie byli na to gotowi.

A może Adam i Ewa jako australopiteki nie byli jeszcze intelektualnie przygotowani do swojej misji ,stąd wolna wola była przekleństwem :D

Wt lis 01, 2011 23:00
AquilaSPQR napisał(a):
To proste - nieistniejący byt nie może po prostu pojawić się w chmurze ognia albo jako wielka i lśniąca postać i po prostu wszystko ładnie zebranym tłumom opowiedzieć. Może to zrobić jedynie "w dawnych czasach, których i tak już nikt nie pamięta". Bogowie zawsze muszą działać przez "proroków" - a ci siłą rzeczy mają dość skromne warunki do pracy. Dlatego też Bóg nie osiągnął jakiegoś sukcesu - jego religię wyznają (i tym samym jego cześć sławią) jedynie nieliczni (na skalę światową) wyznawcy.

To jednak nie takie proste.
Owszem, nie może pokazać sie "jeko wielka i lśniąca postać", nie dlatego jednak, że nie jest Wszechmocny, ale dlatego, że Bogu z jakiegoś powodu zależy na naszej WIERZE; nie chce mieć niewolników, porażonych jego potęgą,
jesteśmy jego dziećmi (choć, poza Biblią, nie mam dla Ciebie na to dowodów ) i pragnie naszej miłości i zaufania, a nie- niewolniczego poddaństwa ze strachu.
AquilaSPQR napisał(a):
Nie bójmy się powiedzieć - metoda "na proroka" przyniosła Jahwe tragiczną klęskę. Tylko jedna siódma ludzkości uznaje jego istnienie. Reszta popadła w jakieś pogańskie wierzenia.

A to już tylko Tw opinia...o klęsce można powiedzieć po bitwie, dopóki świat istnieje ona trwa.

Śr lis 02, 2011 8:17

Cytuj:
Owszem, nie może pokazać sie "jeko wielka i lśniąca postać", nie dlatego jednak, że nie jest Wszechmocny, ale dlatego, że Bogu z jakiegoś powodu zależy na naszej WIERZE; nie chce mieć niewolników, porażonych jego potęgą,
jesteśmy jego dziećmi (choć, poza Biblią, nie mam dla Ciebie na to dowodów ) i pragnie naszej miłości i zaufania, a nie- niewolniczego poddaństwa ze strachu.

Dziwne są ścieżki myślowe waszego Boga.A miłosierdzia i empatii w tym, zaprawdę niewiele :)

Śr lis 02, 2011 12:17
Kris65 napisał(a):
Cytuj:

Dziwne są ścieżki myślowe waszego Boga.A miłosierdzia i empatii w tym, zaprawdę niewiele :)

To zależy co kto pojmuje jako miłosierdzie i empatia, bo jeśli ma to stanowić samowolkę w rodzaju "róbta co chceta", to masz rację baaaardzo niewiele.

Śr lis 02, 2011 16:18
zbanowany na stałe

Oj już skończcie z tym "róbta co chceta".
Tak jakby wierzący robili cos zgoła innego.
Wasze chceta zawiera się w tzw Piśmie Świetym, wybieracie sobie tego a nie innego boga, chcecie podporządkowac swoje zycie ideałom tej a nie innej ideologii, dokonujecie takich a nie innych wyborów bo taka Wasza chceta. Nikt was nie zmusza.
Więc "róbta co chceta" dalej. Amen.

Ostatnio edytowano Śr lis 02, 2011 16:52 przez fokus, łącznie edytowano 1 raz

Śr lis 02, 2011 16:38

" Kto ma uszy ku słuchaniu niechaj słucha"

Śr lis 02, 2011 16:51
fokus napisał(a):
Oj już skończcie z tym "róbta co chceta".
Tak jakby wierzący robili cos zgoła innego.
Wasze chceta zawiera się w tzw Piśmie Świetym, wybieracie sobie tego a nie innego boga, chcecie podporządkowac swoje zycie ideałom tej a nie innej ideologii, dokonujecie takich a nie innych wyborów bo taka Wasza chceta. Nikt was nie zmusza.
Więc "róbta co chceta" dalej. Amen.

Nikt nas nie zmusza......a co/kto ateistów zmusza do udowadniania braku miłosierdzia, empatii u nieistniejącego Boga??

Śr lis 02, 2011 17:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona