| 

Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karze? 

| Autor | Wiadomość |  
			| nacka1997 
   |   Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karze?Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości. Ani też nie wierzę w przeżycie przez jednostkę śmierci jej ciała, chociaż słabe dusze żywią takie myśli z powodu strachu lub absurdalnego egotyzmu.-albert einstein

Chcę wiedzieć, jak Bóg stworzył ten świat. Nie interesuje mnie to czy inne zjawisko. Chcę znać Jego myśli, reszta to szczegóły. - albert einstein

podpisuje się pod tym

|  
			| Wt lis 01, 2011 19:50 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzenacka1997 napisał(a): Chcę znać Jego myśli, reszta to szczegóły. - albert einsteinpodpisuje się pod tymPowinno być ,,chcę znać jego wolę,, , bo z myślami to trochę tak jak z mrówką która chce ogarnąć ludzkość i poznać myśli człowieka.    haha podważam samego Einstaina.

|  
			| Wt lis 01, 2011 20:43 | 

|  
		|  |  
			| WIST 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeSkoro Bóg stworzył wszystko, to chyba zabawnym jest oczekiwanie małego człowieka że wiedza o tym jak to uczynił będzie mu dana. To troche tak jakby Einstein tłumaczył swoją teorię względności pingwinowi... _________________
 Pozdrawiam
 WIST

|  
			| Wt lis 01, 2011 23:44 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| No 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeBóg chyba niema myśli a w każdym razie nie myśli nad czymś, nie planuje, nie zastanawia się co stworzyć itd. Przynajmniej jeśli założymy, że jest wszechwiedzący i niezmienny.

|  
			| Wt lis 01, 2011 23:48 | 

|  
		|  |  
			| renata155 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeZa dobre wynagradza,za złe karze..drobne nieporozumienie teologiczne..które teraz w kościele juz nie zobowiązuje--wiec spoko--NIE KARZE 

|  
			| Śr lis 02, 2011 0:04 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| noOne 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzerenata155 napisał(a): Za dobre wynagradza,za złe karze..drobne nieporozumienie teologiczne..które teraz w kościele juz nie zobowiązuje--wiec spoko--NIE KARZEto teraz juz obowiązuje "opcja" że Bóg nie karze za grzechy ? i nie ma juz kary wiecznego potępienia ?_________________
 Króluj nam Chryste !
 http://www.duchprawdy.com
 http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com

|  
			| Śr lis 02, 2011 10:40 | 

|  
		|  |  
			| merkaba 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeBóg postanowił, że karą za grzech [sam w sobie] człowiek żyjący w grzechu sam ściąga na siebie karę. Oczywiście grzeszący zadaje przy tym cierpienie swemu bratu tak też było z Kainem, który zabił swego brata Abla.
 Bóg Ojciec wszelkie zło dopuszcza ze względu na wolność, jaką dał człowiekowi, i by przez cierpienie jednego człowieka drugi został zbawiony. Tajemnica cierpienia wyjaśniona jest dokładnie w Nowym Testamencie poprzez całe życie na ziemi Moje i Mojej Matki oraz tych, którzy przy Mnie byli.

Bóg dopuszcza istnienie Judaszy; każdy z nich ma szansę [być uratowanym], dopóki trwa jego życie na ziemi. Życie to jest wieczną walką, w której ściera się dobro ze złem. Tajemnica cierpienia zawiera w sobie tajemnicę zbawienia, która pozostaje tajemnicą Boga Ojca.

|  
			| Śr lis 02, 2011 11:01 | 

|  
		|  |  
			| maly_kwiatek zbanowany na stałe 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzerenata155 napisał(a): Za dobre wynagradza,za złe karze..drobne nieporozumienie teologiczne..które teraz w kościele juz nie zobowiązuje--wiec spoko--NIE KARZETo nie jest żadne nieporozumienie, tylko fundament religii, przynajmniej w czasach przedsoborowych. To przyczyna dla której miliony wiernych i miliardy potencjalnych wiernych miała i ma dystans do tej religii, z prostego powodu, ze strachu.  Ja interpretuję i rozumiem karanie Boskie, tak jak tłumaczy merkaba. Jednak mogę to tak tłumaczyć tylko dzięki pewnej znajomości filozofii i religii wschodnich.  Prawo Karmy (przyczyny i skutku) w niczym nie przypomina srogiego, złoszczącego się Ojca. Jest beznamiętne. A co ważne - zawsze działa. I w istocie jest tym samym, co napisał merkaba.  Za to mam pytanie do teologów.  Kiedy, w jakich warunkach i na jakiej podstawie zmieniono definicję Boga w Kościele Katolickim i czy to rzeczywiście jest prawda?  Chodzi o definicję, jakiej ja uczyłem się do Pierwszej Komunii Świętej i do Bierzmowania.Bóg jest duchem nieskończenie doskonałym, który za dobre wynagradza a za złe karze._________________
 Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus
 Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji.
 Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.

|  
			| Śr lis 02, 2011 12:13 | 

|  
		|  |  
			| Kris65 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeCytuj: to teraz juz obowiązuje "opcja" że Bóg nie karze za grzechy ?i nie ma juz kary wiecznego potępienia ?
Tak, bo już samo życie,ziemskie cierpienie jest wystarczającą karą  _________________
 Zdrowego rozsądku życzę...

|  
			| Śr lis 02, 2011 12:27 | 

|  
		|  |  
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeŻycie ziemskie nie jest cierpieniem, przynajmniej nie zawsze, nie dla każdego.  I nie jest żadną karą, tylko drogą powrotną do Boga.  Czy to,  co piszę, nie jest zgodne z teologią katolicką?  Czemu teologowie zamilkli?  Zapytałem o prostą, za to podstawową sprawę, którą nazwano tu "nieporozumieniem teologicznym".  Cytuj: Kiedy, w jakich warunkach i na jakiej podstawie zmieniono definicję Boga w Kościele Katolickim i czy to rzeczywiście jest prawda?
 Chodzi o definicję, jakiej ja uczyłem się do Pierwszej Komunii Świętej i do Bierzmowania.

Bóg jest duchem nieskończenie doskonałym, który za dobre wynagradza a za złe karze.

|  
			| Cz lis 03, 2011 9:24 | 

|  
		|  |  
			| noOne 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzebo ciężko walczyć z Prawdą  _________________
 Króluj nam Chryste !
 http://www.duchprawdy.com
 http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com

|  
			| Cz lis 03, 2011 9:36 | 

|  
		|  |  
			| Elbrus 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzemaly_kwiatek napisał(a): Kiedy, w jakich warunkach i na jakiej podstawie zmieniono definicję Boga w Kościele Katolickim i czy to rzeczywiście jest prawda?

Chodzi o definicję, jakiej ja uczyłem się do Pierwszej Komunii Świętej i do Bierzmowania.

Bóg jest duchem nieskończenie doskonałym, który za dobre wynagradza a za złe karze.
Ja źródeł katolickich prezentujących taką teologię, o jakiej wspomniała renata155, nie widziałem.[Okaże się to] w dniu, w którym Bóg sądzić będzie przez Jezusa Chrystusa ukryte czyny ludzkie według mojej Ewangelii. (Rzymian 2:16)Jeden jest Prawodawca i Sędzia, w którego mocy jest zbawić lub potępić. (...) (Jakuba 4:12)Ciesz się, młodzieńcze, w młodości swojej, a serce twoje niech się rozwesela za dni młodości twojej. I chodź drogami serca swego i za tym, co oczy twe pociąga;
 lecz wiedz, że z tego wszystkiego będzie cię sądził Bóg!
 (Koheleta 11:9)I dalej widziałem pod słońcem: w miejscu sądu - niegodziwość, w miejscu sprawiedliwości - nieprawość. Powiedziałem sobie: Zarówno sprawiedliwego jak i bezbożnego będzie sądził Bóg:
 na każdą bowiem sprawę i na każdy czyn jest czas wyznaczony.
 (Koheleta 3:16-17)Na ostatek odłożono dla mnie wieniec sprawiedliwości, który mi w owym dniu odda Pan, sprawiedliwy Sędzia, a nie tylko mnie, ale i wszystkich, którzy umiłowali pojawienie się Jego.
 (2 Tymoteusza 4:8)Albowiem Pan jest naszym sędzią, Pan naszym prawodawcą, Pan naszym królem! On nas zbawi! (Izajasza 33:22)lecz Bóg jedynie jest sędzią - tego zniża, tamtego podnosi. (Psalmów 75:8) Więcej:http://www.teologia.pl/m_k/zag08-2c.htm  (Bóg i Słowo Sędzią) I na forum:viewtopic.php?f=1&t=25304  - Bóg jest sędziąviewtopic.php?t=14856  - sędzia sprawiedliwychviewtopic.php?f=48&t=23603  - Czy to herezja?viewtopic.php?t=15219  - Albo sprawiedliwość albo miłosierdzie_________________
 The first to plead is adjudged to be upright,
 until the next comes and cross-examines him.
 (Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
 (Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
 (Bardzo Wielki Elektronik)

|  
			| Cz lis 03, 2011 11:44 | 

|  
		|  |  
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeNiech Ci Bóg wynagrodzi Elbrus, za Twoją pracę. Króluj nam Chryste.

|  
			| Cz lis 03, 2011 12:12 | 

|  
		|  |  
			| nacka1997 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzeElbrus napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): Kiedy, w jakich warunkach i na jakiej podstawie zmieniono definicję Boga w Kościele Katolickim i czy to rzeczywiście jest prawda?

Ja źródeł katolickich prezentujących taką teologię, o jakiej wspomniała renata155, nie widziałem.[Okaże się to] w dniu, w którym Bóg sądzić będzie przez Jezusa Chrystusa ukryte czyny ludzkie według mojej Ewangelii. (Rzymian 2:16)Jeden jest Prawodawca i Sędzia, w którego mocy jest zbawić lub potępić. (...) (Jakuba 4:12)Ciesz się, młodzieńcze, w młodości swojej, a serce twoje niech się rozwesela za dni młodości twojej. I chodź drogami serca swego i za tym, co oczy twe pociąga;
 lecz wiedz, że z tego wszystkiego będzie cię sądził Bóg!
 (Koheleta 11:9)I dalej widziałem pod słońcem: w miejscu sądu - niegodziwość, w miejscu sprawiedliwości - nieprawość. Powiedziałem sobie: Zarówno sprawiedliwego jak i bezbożnego będzie sądził Bóg:
 na każdą bowiem sprawę i na każdy czyn jest czas wyznaczony.
 (Koheleta 3:16-17)Na ostatek odłożono dla mnie wieniec sprawiedliwości, który mi w owym dniu odda Pan, sprawiedliwy Sędzia, a nie tylko mnie, ale i wszystkich, którzy umiłowali pojawienie się Jego.
 (2 Tymoteusza 4:8)Albowiem Pan jest naszym sędzią, Pan naszym prawodawcą, Pan naszym królem! On nas zbawi! (Izajasza 33:22)lecz Bóg jedynie jest sędzią - tego zniża, tamtego podnosi. (Psalmów 75:8) Więcej:http://www.teologia.pl/m_k/zag08-2c.htm  (Bóg i Słowo Sędzią) I na forum:viewtopic.php?f=1&t=25304  - Bóg jest sędziąviewtopic.php?t=14856  - sędzia sprawiedliwychviewtopic.php?f=48&t=23603  - Czy to herezja?viewtopic.php?t=15219  - Albo sprawiedliwość albo miłosierdzieczyli, że bóg stworzył świat po to, by za dobre wynagradzac, a za zło tępić? to po co mi wierzyć w takiego Boga. mam się Go bać? jakoś nie sądze by bóg tak postępował. wydaje mi się być czymś idealnym i on wszystkich chce w królestwie nie zaleznie jak tu na ziemi postępujesz. po prostu po śmierci wybierasz brame i często nie chcą co możesz wejść w niewłaściwą. nawet jak jezus powiedział, że trzeba iśc w skromne wejście, a nie te co się świeci, bo tamte to coś tam do piekła(nie pamiętam jak było dokładnie, ale cos tam takiego jak czytałam ewangelie było). no dobra. w boga sednio wierze, ale jak istnieje to tak myślę, że jest.

|  
			| Cz lis 03, 2011 19:11 | 

|  
		|  |  
			| noOne 
   |   Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karzemyśloł indyk o niedzieli...znasz to ?
 uc sie chopie uc, duużo sie uc...

|  
			| Cz lis 03, 2011 20:32 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach