Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 11:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
 Wierzę w ciała zmartwychwstanie. 
Autor Wiadomość
Post Re: Wierzę w ciała zmartwychwstanie.
Przeczytajcie książkę Petera Kreeft'a "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o Niebie... ale nie śniło ci się zapytać"
On Wam wszystko wyjaśni; jak jest w niebie, co będziecie robić, jak beda wygladłay Wasze ciała. On wszysto wie, m.in. to, że w Niebie bedą drzewa, trawa, zwierzęta, muzyka...a nawet seks.

Śr lip 27, 2011 22:57

Zaludnilibyśmy sobie na wieczność Ziemię 1-2 pokoleniami i finito...."brak miejsc"....ciekawe kiedy przyszłoby znudzenie....

Alus, masz ograniczoną wizję raju.Czy dla Ciebie raj to nieustające źródło seksu i rozkoszy cielesnej.Można prowadzić nawet bardzo ciekawe życie pustelnika ,zajmując się swoimi licznymi zainteresowaniami.Mieć wiele wolnego,błogiego czasu po prostu dla siebie.Ostatecznie raj może się chyba rozszerzać :mrgreen:

Śr lip 27, 2011 23:13

@__I__
mniemam, ze juz ja przeczytales. odpowiedz wiec prosze, na pytania tak meczone przez Atheist. jeszcze kilka slow uzasadnienia, skad autor wzial te rewelacje i po problemie. ufam, ze nie bedziesz naciagac tresci ;)

Cz lip 28, 2011 5:36

Post Teologiczno-filozoficzne rozważania, płciowość
__I__ napisał(a):
Przeczytajcie książkę Petera Kreeft'a "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o Niebie... ale nie śniło ci się zapytać"
On Wam wszystko wyjaśni; jak jest w niebie, co będziecie robić, jak beda wygladłay Wasze ciała. On wszysto wie, m.in. to, że w Niebie bedą drzewa, trawa, zwierzęta, muzyka...a nawet seks.

Według mnie - erotyzmu, a przede wszystkim prokreacji nie będzie. W Ewangelii widocznie jest napisane, że ludzie nie będą się żenić w Niebie. W związku z tym prokreacji nie będzie. Nie powinno być też doznań seksualnych, gdyż to, co je wywoływało i stawało się ich źródłem - prokreacja, współudział w tworzeniu nowych osób - nie będzie istnieć. Rzeczywiście, nie byłoby czymś ciekawym stwarzanie nowych osób w nieskończoność (są Trzy Osoby Boskie i ogromna, ale nie nieskończona ilość osób stworzonych - ludzi i aniołów). Akt małżeński bez prokreacji (stworzenia szczęśliwej na wieki istoty duchowo-cielesnej) zostaje zubożony, pozbawiony uroczystości, nadzwyczajności (według moich przypuszczeń, poglądy mogą się wydać ascetyczne). W Niebie nie będzie popędu prokreacyjnego, więc i uczuć z rozmnażaniem związanych też nie powinno być (takich jak podniecenie seksualne czy orgazm, nawet pozbawionych grzesznej pożądliwości - skutku grzechu)).

[Czytałem, że miłość małżeńska w Niebie w pełni rozkwitnie]. Dziewice ślubowane w Niebie z pewnością nie zaznałyby tych doznań, bo wybrały Miłość Trójcy Świętej, a nie wybrały dodatkowej miłości oblubieńczej do człowieka (małżonka). Nie wszystkie dziewice (wolne od pragnień erotycznych) są bez miłości oblubieńczej (nawet Niepopkalana Dziewica miała Męża). Natomiast celibat wykluczający małżeństwo (w tym miłość oblubieńczą do człowieka i związki z potomkami na wieczność) jest głębszym wyrazem przekierowania swej miłości do Stwórcy. Miłość pomiędzy małżonkami w Niebie jest czymś piękniejszym niż czysty akt małżeński, bo nie ma pożądliwości (przypuszczenia). Najlepiej mieć tylko jednego współmałżonka w życiu, więź w Niebie nabiera wówczas szczególnego charakteru. Kto rezygnuje wolą z posiadania żony i dzieci (nawet bez jakichkolwiek doznań seksualnych) czyni wspaniałe wyrzeczenie upodabniające go do świętych aniołów. Nie chcę mieć narzeczonych, żon, dzieci, o przyjemności seksualnej "nie wspominając". Chciałbym złożyć Stwórcy taki dar. Prokreacja to powołanie (procreation is a vocation). W Niebie będzie coś lepszego niż przyjemność seksualna. Dziewice w Niebie zajaśnieją szczególnym blaskiem, stanowią pewien rodzaj pochodni spalających się ogniem z rezygnacji z przyrodzonych pragnień. Dziewice w specyficzny sposób ozdabiają Niebo. ciekawe, co by było, jakby ktoś nie chcaił nawiązać miłości oblubieńczej, bo chciał bezinteresownie upiększyć Niebo dziewictwem. Czy byłby "mimowolnie" związany z przeznaczoną mu osobą? Nawet wtedy, jeżeli nie byłoby dzieci lub nawet małżeństwa? Mam nadzieję, że takie przypadki nie występują... Trójcę Świętą, a nawet Maryję, kochajmy bardziej niż niższe od nich stworzenia (jak ludzie czy aniołowie).

W Niebie podział na płcie będzie zachowany. Nie będzie żadnych pokus. Zapewne ciała będą mieć części charakterystyczne dla płci (jak członek, okolice pochwy, piersi) jako coś pięknego i symbol płodności. Nie tylko fizycznej, ale i duchowej (moja teoria). Intymne części ciała zostały wyjątkowo upodlone wskutek grzechu. Jeśli będzie ubiór, to byłby on "częścią składową" człowieka (związany z duszą czy ciałem, nie czymś sztucznym, poza naturą człowieka) lub jego funkcją, formą "aktywności", ozdobą jak włosy obecnych ludzi. Trudno to wyrazić. To byłoby piękne.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pt paź 28, 2011 11:14

Cytuj:
Według mnie - erotyzmu, a przede wszystkim prokreacji nie będzie.

Niestety seks będzie ,ale mający inny wymiar :-D

N paź 30, 2011 12:12

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Według mnie - erotyzmu, a przede wszystkim prokreacji nie będzie.

Niestety seks będzie ,ale mający inny wymiar :-D

Skąd taki wniosek?

N paź 30, 2011 13:33

bo ten ziemski jest za nudny

N paź 30, 2011 13:34

Uczuć erotycznych nie będzie. Pojawi się coś lepszego.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt lis 01, 2011 10:34

Cytuj:
Uczuć erotycznych nie będzie.

To będzie beznadziejnie,ograniczenie wolnej woli na maxa :-(

Wt lis 01, 2011 23:19
Moderator

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Uczuć erotycznych nie będzie.

To będzie beznadziejnie,ograniczenie wolnej woli na maxa :-(

Tej wolnej... woli?
Tu raczej będzie na odwrót: jej wolność bedzie o niebo (taka gra słow) większa niż na ziemi

Śr lis 02, 2011 12:28
Zobacz profil WWW

tzn, że będzie można zapalić sobie ziółka, wziąć pysznego szampana, dwie ślicznotki i udać się do dżakuzi z widokiem na ocean ;)

Śr lis 02, 2011 12:31

Cytuj:
Tej wolnej... woli?
Tu raczej będzie na odwrót: jej wolność bedzie o niebo (taka gra słow) większa niż na ziemi

Modlitwy i bezustanne wychwalanie Pana.No i czasu na rozrywki cielesne nie będzie :badgrin:

Śr lis 02, 2011 12:32
Moderator

tanie_wino napisał(a):
tzn, że będzie można zapalić sobie ziółka, wziąć pysznego szampana, dwie ślicznotki i udać się do dżakuzi z widokiem na ocean ;)

Czy ktoś, kto raz zasmakuje w najlepszym szampanie będzie jeszcze kiedykolwiek miał ochotę na tanie wino?

Śr lis 02, 2011 13:13
Zobacz profil WWW

Dla mnie ważna jest relacja między ceną a jakością.Substytuty też mają swoje walory :-)

Śr lis 02, 2011 13:34

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Tej wolnej... woli?

Modlitwy i bezustanne wychwalanie Pana.No i czasu na rozrywki cielesne nie będzie :badgrin:

Modlitwy to potrzeba nam teraz. Tam w Niebie będziemy się tylko cieszyć obecnością Pana, jak cieszy się niemowlę, które siedzi na kolanach Ojca. Czy to jest dla niego jakiś wysiłek, albo czy mu się nudzi?

Śr lis 02, 2011 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona