Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak to interpretujecie i czy to dysryminuje kobiety? 
Autor Wiadomość

Post Jak to interpretujecie i czy to dysryminuje kobiety?
o co w tym chodzi? waszym zdaniem ;)

114 Rzekł im Szymon Piotr: "Niech Mariham odejdzie od nas. Kobiety nie są godne życia". Rzekł Jezus: "Oto poprowadzę ją, aby uczynić ją mężczyzną, aby stała się sama duchem żywym, podobnym do was, mężczyzn. Każda kobieta, która uczyni siebie mężczyzną, wejdzie do królestwa niebios".

czy to chodzi o to, że jesteśmy równi i Jezus jakoś tak dziwnie to mówił(bo wtedy kobiety były uznane za coś gorszego) czy, ze kobieta jest gorsza?

Cz lis 03, 2011 22:41
Post Re: Jak to interpretujecie i czy to dysryminuje kobiety?
możesz podać parametry tego fragmentu?

Pt lis 04, 2011 18:18
Zapewne ze stron związanych z Racjonalistą lub postępowych feministek :D

Pt lis 04, 2011 18:23
Moderator

Albo z kosciol.pl ;)

http://www.kosciol.pl/content/article/2 ... 294285.htm

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lis 04, 2011 18:34

Margaret_ka napisał(a):

to jest z ewangelii tomasza

Pt lis 04, 2011 18:34

nacka1997 napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

to jest z ewangelii tomasza
Ewangelia Tomasza nie została przez kościół katolicki włączona do Pisma Świętego. Natomiast nawet jeśliby tak powiedział, to z interpretowaniem słów Jezusa należy być ostrożnym.

Być może na głębokim poziomie świta mi pewne zrozumienie, ale nie potrafię tego w tej chwili przełożyć na poziom słów. Także nie jestem pewien jak słowami określić należyte rozumienie tych słów, ale myślę, że jestem wystarczająco pewien, jak nie należy tych słów rozumieć. Na pewno nie należy rozumieć tych słów tak, że kobieta jest gorsza - byłoby to moim zdaniem w sprzeczności z nauką samego Chrystusa (odczuwam silny dysonans).

Interpretacja "jesteśmy równi i Jezus jakoś tak dziwnie to mówił(bo wtedy kobiety były uznane za coś gorszego)" wydaje mi się w miarę dobrze oddawać sens tych słów (tzn. dysonans jaki odczuwam między słowami Jezusa a tą interpretacją jest raczej co najwyżej bardzo mały).

Oczywiście i tak nie możemy mieć pewności, czy Jezus faktycznie coś takiego powiedział, jeśli te słowa nie są zawarte w Piśmie Świętym.

Pt lis 04, 2011 19:00
jeśli to nie jest frag. z Pisma Świętego to nie będę go komentować.

Pt lis 04, 2011 19:34

Margaret_ka napisał(a):

a niby czemu? a wiesz ile te twoje pismo święte było zmieniane przez kościół i ile razy tłumaczone?

So lis 05, 2011 13:34
nacka1997 napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

a niby czemu? a wiesz ile te twoje pismo święte było zmieniane przez kościół i ile razy tłumaczone?

tak wiem. jednak skoro ten frag. nie znalazł się w oficjanie zaakceptowanym tekście Pisma Świętego, to najwyraźniej były ku temu powody np. takie, że pokazuje niewłaściwy stosunek Jezusa do kobiet. Ponadto ten frag. zupełnie kłóci się z postawą Jezusa wobec kobiet prezentowaną w Piśmie Świętym. Tam nie dyskryminuje kobiet, ale jest im życzliwy.

So lis 05, 2011 14:52

Margaret_ka napisał(a):
nacka1997 napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

tak wiem. jednak skoro ten frag. nie znalazł się w oficjanie zaakceptowanym tekście Pisma Świętego, to najwyraźniej były ku temu powody np. takie, że pokazuje niewłaściwy stosunek Jezusa do kobiet. Ponadto ten frag. zupełnie kłóci się z postawą Jezusa wobec kobiet prezentowaną w Piśmie Świętym. Tam nie dyskryminuje kobiet, ale jest im życzliwy.

to czemu została usunięta ewangelia np. Marii Magdaleny? bo było tam złe traktowanie kobiet? po prostu usuneli tomasza, bo byl on nie dowiarkiem, a maryśki bo była kobietą. A wiesz jak były kobiety traktowane w średniowieczu? źle! były uważane za coś gorszego i głupszego. Człowieka drugiej kategorii i między innymi przez religie, więc nie pisz, że usuneli to ze względu na kobiety. Im wlasnie to na dobre wyszło(kościołowi), że w Biblii źle pisze o kobietach.

So lis 05, 2011 18:06
nacka czy my tu mamy na siebie krzyczec czy porozmawiac? jesli krzyczec - to ja niestety nie jestem chetna.
Kiedys prezentowalam podobny punkt widzenia do Twojego, dopóki nie przeczytałam artykułu o tekstach biblijnych. W tej kwestii musimy zaufac ludziom, ktorzy sie na tym znaja.
Kobiety nie tylko w sredniowieczu byly traktowane zle. Teraz rowniez sa. Jesli Kosciolowi to na reke, zeby mowic zle o kobietach to czemu nie usunal wszystkich frag o Maryi (w koncu no jakim prawem czlowiek drugiej kategorii mialbybyc matka nas wszystkich?) albo o tym jak Jezus rpzebacza Marii Magdalenie. Po co Magnificat Maryi?

So lis 05, 2011 19:27

Margaret_ka napisał(a):
nacka czy my tu mamy na siebie krzyczec czy porozmawiac? jesli krzyczec - to ja niestety nie jestem chetna.
Kiedys prezentowalam podobny punkt widzenia do Twojego, dopóki nie przeczytałam artykułu o tekstach biblijnych. W tej kwestii musimy zaufac ludziom, ktorzy sie na tym znaja.
Kobiety nie tylko w sredniowieczu byly traktowane zle. Teraz rowniez sa. Jesli Kosciolowi to na reke, zeby mowic zle o kobietach to czemu nie usunal wszystkich frag o Maryi (w koncu no jakim prawem czlowiek drugiej kategorii mialbybyc matka nas wszystkich?) albo o tym jak Jezus rpzebacza Marii Magdalenie. Po co Magnificat Maryi?

ja nie krzycze. chce porozmawiać. w biblii nie ma jakoś specjalnie dużo o maryi, wiec duzo by nie usuneli, a człowiek drugiej kategorii może być matką nas wszystkich. spójrzmy sobie na normalną rodzine załuszmy w średniowieczu. była mama i był tata i byli ich dzieci i ta matka była ich matką mimo, ze to człowiek gorszy.bóg jest uznany za naszego ojca(czemu mężczyzna bóg, bóg to bóg), wiec skoro tata jest bogiem, a mama człowiekiem(maryja) to jest pod nim.

So lis 05, 2011 20:35
nacka1997 napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

Mamy rozumieć, że Ty wiesz...i dlatego posługujesz się apokryfami gnostyckimi?

So lis 05, 2011 20:46

Alus napisał(a):
nacka1997 napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

Mamy rozumieć, że Ty wiesz...i dlatego posługujesz się apokryfami gnostyckimi?

dokładnie to nikt nie wie tylko ci sekciarze w watykanie. ale wystarczy napisac w googlach 100 rzeczy o których w 90% katolików nie wie to wyskocza różne ciekawe rzeczy m.in to, ze kosciól w ktorymś tam roku uznal, ze przytulanie się do kobiety to tak jakby przytulac się do woru gnoju :(. biblia też była nieźle zmieniona, nie powiesz mi ze nie.

So lis 05, 2011 21:00
Hołownia w "Tabletkach z krzyżykiem" pięknie napisał, że Bóg jest jednocześnei matką.
No cóż ja akurat swojej mamy nie uważam za kogoś gorszego :) wręcz przeciwnie.
W sumie nei wiem jaki punkt widzenia chcesz udowodnic? Ze kobietom jest zle wgl czy bylo im zle w sreniowieczu czy jest im zle w Kosciele?

So lis 05, 2011 21:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona