czy nasze pokolenie doczeka końca czasów?...
Autor |
Wiadomość |
Silva
|
 Re: czy nasze pokolenie doczeka końca czasów?...
Nie jest, a raczej przeciwnie - jałmużna jest jednym z "dobrych uczynków" (modlitwa, post, jałmużna), które wynikają z miłości. Także nie jest żadnym nadużyciem że powiedzieć że jałmużna jako uczynek miłosierdzia zakrywa wiele grzechów.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
So lis 05, 2011 13:32 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Silva napisał(a): Nie jest, a raczej przeciwnie - jałmużna jest jednym z "dobrych uczynków" (modlitwa, post, jałmużna), które wynikają z miłości. Także nie jest żadnym nadużyciem że powiedzieć że jałmużna jako uczynek miłosierdzia zakrywa wiele grzechów. Pozwolisz, że nie zaufam Twojej interpretacji teologicznej.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So lis 05, 2011 13:52 |
|
 |
Elbrus
|
Silva napisał(a): jałmużna jest jednym z "dobrych uczynków" (modlitwa, post, jałmużna), które wynikają z miłości. Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę(Mateusza 6:2) I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał.(1 Koryntian 13:3) Jałmużna nie musi więc wynikać z miłości. Silva napisał(a): Także nie jest żadnym nadużyciem że powiedzieć że jałmużna jako uczynek miłosierdzia zakrywa wiele grzechów. Jak słusznie zauważył maly_kwiatek - gładzenie i zakrywanie grzechów nie jest tym samym (zresztą z powodu tej nierównoważności powstają rozbieżności soteriologiczne między różnymi denominacjami chrześcijańskimi).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lis 05, 2011 14:05 |
|
|
|
 |
noOne
|
najpierw będzie dar Boży pt. Ostrzeżenie (bardzo wkrótce) potem niedługi okres wielkiego ucisku antychrysta (+ drastyczne zmiany klimatu) i oczekiwane przez nas przyjście Pana i Króla, 3 dni i 2 noce ciemności i Ci którzy przetrwają dzięki wierze i modlitwie, wyjdą na piękny swiat jak po stworzeniu, wolny od grzechu, choroby, szatana, wszelkich zanieczyszczeń ziemi, i wszyscy bedą chwalić Pana ..przyjdź Królestwo Twoje  Króluj nam Chryste i z góry dziękuję prześmiewcom za następne posty, Bóg z Wami 
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
So lis 05, 2011 18:59 |
|
 |
Silva
|
Mały_kwiatek, Elbrus - piszę co uważam, co mi wychodzi z rozumowania i mojej wiedzy i nie twierdzę że z pewnością mam rację. Jak zresztą wcześniej napisałam - moje słowa że "jałmużna zakrywa wiele grzechów" wynikły ze złego zapamiętania kilku wersetów, to zostało już wyjaśnione. Na mój rozum takie sformułowanie jest uzasadnione ale nie zamierzam nikogo przekonywać, to tylko moja opinia. Cytuj: Jałmużna nie musi więc wynikać z miłości. Jasne, tak samo jak modlitwa czy jakakolwiek działalność dobroczynna. Ale powinna, i to miałam na myśli - jeśli jałmużna jest dawana szczerze, z miłości do bliźniego to można ją potraktować jako przejaw miłości.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N lis 06, 2011 16:18 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
noOne napisał(a): najpierw będzie dar Boży pt. Ostrzeżenie (bardzo wkrótce) pożyjemy zobaczymy, ale szczerze wątpię. No i zależy ile dla kogo to jest "bardzo wkrótce", dla mnie jak na takie wydarzenie to maksymalnie kilka miesięcy, ale dla Pana Boga to może być np. kilkadziesiąt lat. Cytuj: potem niedługi okres wielkiego ucisku antychrysta (+ drastyczne zmiany klimatu) i oczekiwane przez nas przyjście Pana i Króla, 3 dni i 2 noce ciemności i Ci którzy przetrwają dzięki wierze i modlitwie, wyjdą na piękny swiat jak po stworzeniu, wolny od grzechu, choroby, szatana, wszelkich zanieczyszczeń ziemi, i wszyscy bedą chwalić Pana Baju baju będziem w raju 
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn lis 07, 2011 1:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): noOne napisał(a): najpierw będzie dar Boży pt. Ostrzeżenie (bardzo wkrótce) pożyjemy zobaczymy, ale szczerze wątpię. No i zależy ile dla kogo to jest "bardzo wkrótce", dla mnie jak na takie wydarzenie to maksymalnie kilka miesięcy, ale dla Pana Boga to może być np. kilkadziesiąt lat. Nie uznane oficjalnie objawienia w Garabandal - mowa właśnie o ostrzeżeniu - a trwały one w latach 1961-1965r, czyli pół wieku temu.
|
Pn lis 07, 2011 12:52 |
|
 |
noOne
|
"Baju baju będziem w raju  " chciałbym bardzo.. chciałbym też tego dla Ciebie i Alusia 
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Pn lis 07, 2011 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): "Baju baju będziem w raju  " chciałbym bardzo.. chciałbym też tego dla Ciebie i Alusia  A dziękuję. Ale do anonimowych "objawień" mnie nie przekonasz.
|
Pn lis 07, 2011 15:34 |
|
 |
mareta
|
A może to już teraz?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pn lis 07, 2011 19:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"...nie znasz dnia ani godziny..."
|
Pn lis 07, 2011 20:09 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
noOne napisał(a): "Baju baju będziem w raju  " chciałbym bardzo.. chciałbym też tego dla Ciebie i Alusia  To taka odwieczna tęsknota człowieka za powszechną szczęśliwością, czyli w skrócie - Rajem. Pomarzyć dobra rzecz. A co do mnie to się nie martw, ja wymyśliłem sobie potężnego Boga, który gdy umrę będzie spełniał moje życzenia, bez względu na moją wiarę i uczynki za życia. To jest dopiero dobry Bóg, nie nadąsa się, nie jest zazdrosny, próżny, mściwy, i interesowny. Lubi mnie takiego jakim jestem  bo wie, że jestem tylko człowiekiem i nikomu zle nie życzę.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn lis 07, 2011 23:02 |
|
 |
Joabea32
|
WItam. Jesetm osobą bardzo wierzacą,wierze w miłosc Boga do ludzi,ale nie potrafie zrozumiec takiej o to rzeczy : dlaczego P.Bog przed swoim przybyciem mialaby sprowadac wszelkie kataklizmy na ziemie,jakies pozary,wojny....przeciez to straszne i okrutne rzeczy są,dlaczego miałby w taki sposob przybywacna ziemie?
|
Śr lis 09, 2011 9:37 |
|
 |
Silva
|
1. Tak wskazuje Objawienie (w Księdze Apokalipsy św Jana), więc zapewne tak będzie. 2. Te wszystkie kataklizmy mają się odbyć przed Paruzją (powtórnym przyjściem Jezusa) nie dlatego, że Bogu się nudzi i chce się poznęcać nad ludźmi ale dlatego, że będzie to czas ostatecznej decyzji - ludzie pod wpływem strachu i cierpienia albo ostatecznie przyjmą Boga (wiadomo, jak trwoga...) albo odrzucą. Zresztą to zasadniczo nie Bóg będzie sprawcą tych kataklizmów a prawdopodobnie sami ludzie i szatan, który przed przyjściem Pana chce jak najbardziej wyniszczyć ludzkość - Bóg tylko to wszystko dopuści.
|
Śr lis 09, 2011 10:54 |
|
 |
Joabea32
|
no tak,ale sama powiedz jakie to nawrocenie i przyjecie Boga pod wplywem strachu,jak ludzie na własne oczy juz zobaczą,ze przychodzi czas ostateczny to wtedy ze strachu nawróca.....to zadna łaska i zadne nawrocenie jak dla mnie:-(.....
|
Śr lis 09, 2011 11:11 |
|
|
|