Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 12:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 69  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby praktykujących 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Wielu jeszcze za to szło do więzienia, albo płaciło wysokie kary na kolegium, (starsi wiedzą co to takiego). Najwięcej kościołów budowano bez pozwoleń w mojej diecezji przemyskiej, zaś ks Arcybiskup Ignacy Tokarczuk, za którego wiedzą i błogosławieństwem to się działo był podziwiany za odwagę w całej Polsce

Pn lis 07, 2011 22:04

Dorzucę swoje parę groszy do tematu choć już wcześniej to co tutaj ogólnie powiem zostało już trochę przedyskutowane na tym forum ,ale widzę ,że będę w temacie.

Jakiś czas temu został założony watek
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=36&t=27757 - "Straszenie Piekłem a kryzys praktyki", było tylko o tym co opiszę poniżej.

Chodzi mi o brak motywu piekła i zbawienia w przekazie ewangelizacyjnym KK które są fundamentem wszelkich teologi Chrześcijańskich ( może trochę z wyjątkiem np ŚJ),a które jak by się rozpłynęły.Większość przekazu kościoła zdaje się być celnie skierowana tylko do takich którym generalnie to co się dzieje na świecie nie odpowiada, w sensie jego egzystencji albo Chrześcijańskie ideały się podobają.No dobrze, o tych ludziach nie można zapominać ,ale co z tymi ludźmi którym się ten świat podoba i chcą w nim zostać? Inna rzecz uwierzyć w Boga ,a inna jeszcze rzecz mieć motyw do przestrzegania jego praw.Są bowiem osoby wierzące w Boga, ale które z własnej i nie przymuszonej woli nie będą przestrzegały jego praw jak np przykazania "Nie cudzołóż".Dlaczego? Ponieważ wolą inaczej , im się to (np współżycie po za małżeńskie) po prostu podoba i...basta.Kwestia gustu ,a motywy należy dopasowywać pod gust a nie gust pod motywy(inaczej się nie da)..Jednego rzeczy które są nie zgodne z Bożym prawem z jego własnej natury odpychają, ale innego przyciągają.Problem w tym ,że przekaz kościelny nie jest adekwatny do potrzeb takich osób które wolą "nie-chrześcijański" styl życia.Przez całe Chrześcijaństwo, przekaz był prosty "albo przestrzegasz Bożego prawa i (o ile nie popełnisz grzechu śmiertelnego) masz pewność zbawienia, albo nie i pewności zbawienia zdecydowanie nie masz. Ludzie po prostu chcą rzeczy zakazanych albo nie chcą przestrzegać nakazanych+ludzie teraz mają małą wiedzę religijną= Ludzie popadają w obłudę.Tak ja to widzę.A to co uważam opieram między innymi na własnych doświadczeniach tzn byłem osobą nie praktykującą i.....nadal chętnie bym nią był,ale wierze w to że Bóg jest konsekwentny..i swoje konsekwencje po śmierci wyciągnie(nawet jeśli ostatecznie mnie zbawi), obojętnie czy chce mi się "praktykować" czy nie
Cytuj:
Jakieś wnioski

Uważam ,że bardzo duży udział w tym całym "nie-przestrzeganiu Bożego" prawa (uważam ,że"praktykowanie" zbyt łagodnie brzmi) ma brak realnego motywu do jego przestrzegania.Uważam ,że dopóki ludzie o których pisałem, będą postrzegać swoje rozliczenie z Bogiem w pryzmacie, , " obojętnie od tego co zrobię/a czego nie , nie pójdę do piekła" nikt z nich nie będzie....."praktykował". ..............i dyskoteki w kościołach raczej nic nie pomogą :idea:

Pn lis 07, 2011 23:07

Cytuj:
.i swoje konsekwencje po śmierci wyciągnie(nawet jeśli ostatecznie mnie zbawi), obojętnie czy chce mi się "praktykować" czy nie

Trochę "zlepiła" mi się ze sobą treść w tym fragmencie, tego co chciałem napisać.Wg Chrześcijaństwa(szczególnie wg katolicyzmu) każdy kto uczestniczy w przymierzu, czyli w skrócie jest w stanie łaski uświęcającej i nie popełni odstępstwa, czyli grzechu śmiertelnego ,ma pewność zbawienia..może pójdzie do czyśćca coś odpokutować ,ale do piekła na wieczność nigdy nie pójdzie.
Chodziło mi generalnie o to ,że Bóg rozliczy nas ze swojego prawa, obojętnie od tego czy wolimy inny styl życia niż Chrześcijański czy nie i wyciągnie konsekwencje.Oznacza to ,że ci którzy żyją wstanie łaski uświęcającej, i nie popełnią grzechu śmiertelnego mają absolutną pewność zbawienia, zaś Ci którzy dopuścili się odstępstwa czy inaczej nazywając popełnili grzech śmiertelny- to nawet jeśli ostatecznie Bóg okaże im swoje miłosierdzie- tej pewności już na pewno nie mają.Oczywiście ,wiedząc to wszystko jestem praktykujący i co ważniejsze nie stanę się niepraktykującym

Wt lis 08, 2011 14:06

Goldian napisał(a):
Wg Chrześcijaństwa(szczególnie wg katolicyzmu) każdy kto uczestniczy w przymierzu,
czyli w skrócie jest w stanie łaski uświęcającej i nie popełni odstępstwa, czyli grzechu śmiertelnego ,
ma pewność zbawienia.
Jest tak według niektórych wspólnot chrześcijańskich, ale na pewno nie według Kościoła Katolickiego.
Goldian napisał(a):
Oznacza to ,że ci którzy żyją wstanie łaski uświęcającej, i nie popełnią grzechu śmiertelnego
mają absolutną pewność zbawienia
"Kanon 15.
Jeśli ktoś twierdzi, że człowiek odrodzony, czyli usprawiedliwiony, jest zobowiązany nakazem wiary wierzyć,
że jest z pewnością w liczbie predestynowanych [do nieba] — niech będzie wyklęty.
Kanon 16.
Jeśli ktoś twierdzi, że uważa to za rzecz bezwzględnie i nieomylnie pewną, i to bez specjalnego objawienia,
że na pewno uzyska wielki dar wytrwania aż do końca — niech będzie wyklęty."
(Sobór Trydencki - sesja VI, Dekret o usprawiedliwieniu)
Goldian napisał(a):
Oczywiście ,wiedząc to wszystko jestem praktykujący i co ważniejsze nie stanę się niepraktykującym
Polecałbym także praktykowanie zdobywania wiedzy o swojej wierze.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 08, 2011 14:31

Niedawno było co roczne liczenie chodzących do Kościoła w niedziele i przystępujących do Komunii św. Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć jakiś artykuł z wynikami tego liczenia?

Śr lis 09, 2011 11:56

Był podany link do wyników liczenia w tym wątku.

Śr lis 09, 2011 13:35

SweetChild napisał(a):
Był podany link do wyników liczenia w tym wątku.

Jeśli wiesz, że taki link jest, to znaczy, że wiesz też, gdzie go szukać. Więc bądź łaskaw i go skopuj tu albo wyślij mi na PW.

Cz lis 10, 2011 11:06

Daniel86 napisał(a):
Jeśli wiesz, że taki link jest, to znaczy, że wiesz też, gdzie go szukać.

Podzieliłem się z Tobą wiedzą, gdzie go szukać (w tym wątku), więc teraz Ty wiesz tyle co ja :)

Może ktoś bardziej zainteresowany tematem pamięta coś więcej i poda Ci dokładniejsze namiary.

Cz lis 10, 2011 11:21

Wyniki liczenia są tutaj:
http://iskk.pl/kosciolnaswiecie/154-dom ... -2010.html

Trzeba pamiętać, że dane dotyczą tylko ZOBOWIĄZANYCH KATOLIKÓW. Tych pierwszych jest 82% wszystkich katolików, a tych drugich jest około 95% wszystkich Polaków. Tak więc wynik 41% chodzących na coniedzielne rytuały oznacza zaledwie 31% Polaków. Średnio MNIEJ NIŻ JEDNA TRZECIA Polaków regularnie uprawia katolickie rytuały religijne. Warto to wiedzieć.

Pn lis 21, 2011 8:29

w Polsce praktykujących katolików jest 10% czyli około 4MLN
mam na myśli katolików którzy co najmniej 1x w tyg chodzą do Kościoła i co najmniej raz w roku przyjmują Komunie Sw

Pn lis 21, 2011 8:56

Też mi się tak wydaje. Wg ISKK ciało swego boga spożywa niecałe 13% społeczeństwa.

Pn lis 21, 2011 9:33

Jajko napisał(a):
Też mi się tak wydaje. Wg ISKK ciało swego boga spożywa niecałe 13% społeczeństwa.

Cieszysz się czy martwisz?

Pn lis 21, 2011 17:11

Martwię się, że tak mało jest prawdziwych katolików. Gdyby choćby połowa tych, co deklarują katolicyzm, naprawdę kierowała się w życiu nakazami i zakazami wypływającymi z wiary katolickiej, to żylibyśmy w zupełnie innym (lepszym) świecie.

Pn lis 21, 2011 17:15
noOne napisał(a):
w Polsce praktykujących katolików jest 10% czyli około 4MLN
mam na myśli katolików którzy co najmniej 1x w tyg chodzą do Kościoła i co najmniej raz w roku przyjmują Komunie Sw

Tych, co conajmniej raz w roku przyjmują Komunie św to ok 70-80%....zapomniałeś, że w okresie Wielkiejnocy nawet tzw. niepraktykujący przystępują do Sakramentu pokuty i Komunii.
Średnia uczęszczających we Mszy św w niedzielę oscyluje od 26% do 65%, w zależności od regionu kraju.

Pn lis 21, 2011 17:17

Alus napisał(a):
Średnia uczęszczających we Mszy św w niedzielę oscyluje od 26% do 65%, w zależności od regionu kraju.

Procent CZEGO?

Pn lis 21, 2011 17:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 69  Następna strona