Ks. Boniecki ma się zamknąć
Autor |
Wiadomość |
jesienna
|
 Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
Johnny99 napisał(a): SweetChild napisał(a): Załóżmy, że faktycznie jest tak jak piszesz. Pytanie brzmi wówczas, co mają zrobić "postępowcy"? Myśleć "tak" a mówić "nie" dla dobra sprawy? Co z ewangeliczną wskazówką "niech mowa wasza będzie tak-tak, nie-nie"? Czy na takich strategicznych podchodach opiera się istnienie Kościoła czy też na obietnicy Chrystusa, że "bramy piekielne go nie przemogą"? Słuszna uwaga! Otóż, moim zdaniem, pytanie brzmi nie: co mają robić, tylko: czego mogliby z łaski swojej mimo wszystko nie robić. Albo: na jakim etapie rozpowiadania o swoich dylematach mogliby się, mając na uwadze dobro pozostałej części wspólnoty wiernych, powstrzymać od przyjmowania kolejnych zaproszeń do bycia dyżurnymi krytykami Kościoła. I to jest klucz do sprawy ks. Bonieckiego. Rzeczywiscie jest też ten aspekt zagadnienia o którym piszesz. I tu jestem skłonna się z Tobą zgodzić ks. Boniecki, myslę, że wbrew swoim intencjom stał się gwiazdą medialną, a mediom, które go zapraszały nie chodziło o przedstawienie takiego czy innego pkt. widzenia - (mógłbyć jakikolwiek byle krytyczny! - tylko to sie liczyło) Choć znam osoby, które mówią, że nie byłoby juz ich w Kosciele gdyby ksiądz Boniecki nie pokazał im, że i w Kościele można pewne sprawy widzieć inaczej niż ks. proboszcz z ich parafi. Nie trudno się domysleć jaki obraz Koscioła będą miały po zakazie jaki dostał ks. Boniecki. Na to wygląda, że w KK bardziej się dba o tych co to muszą dokładnie wiedzieć co mają mysleć w każdej sprawie a jakoś mniej o tych, którzy usiłują mysleć samodzielnie.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn lis 07, 2011 20:35 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Elbrus napisał(a): jesienna napisał(a): Swoją droga, nie mogę się nadziwić czemu biskupi czy księża czują się zobowiązani zabierać głos w każdej sprawie. Prowadzić wiernych za rączkę. Obserwując nawet to forum można odnieść wrażenie, że wcale niemało jest tych wiernych, którzy chcą być prowadzeni za rączkę i dostawać do ręki gotowe wskazówki. jesienna napisał(a): A gdzie miejsce na refleksję wiernych i odniesienie się do sytuacji zgodnie z własnym osądem i własnym sumieniem? Skąd taki brak zaufania do świeckich? Obawiam się, że ten brak zaufania ma bardzo mocne uzasadnienie w codziennej praktyce (a raczej braku takowej) u katolików, a szczególnie we własnym osądzie i własnym sumieniu, po których nie widać, by były właściwie (w wierze) uformowane, by były ugruntowane na Bogu, a nie na człowieku (czyli sobie). (Przepraszam, jeżeli poniżej wypaczam intencję Twojego postu. Być może To co napisałeś o "nieukształtowanym sumieniu" nie jest tym z czym toczę poniżej dyskusję. Jeżeli tak, przepraszam. Moja reakcja bierze się z Tą, że reaguję alergicznie na pewne postawy.) Wierni mają nieukształtowane często nieukształtowane sumienia, to prawda. Wiesz ile katolików jest w Polsce? I Ci ludzie bywają wcale nie rzadko spawcami przemocy domowej, zdradzają współmałżonka molestują dzieci poddają się aborcji zaniedbują starych rodziców oszukują, kradną upijają się, handlują narkotykami itd maltretują zwierzęta - i uważają, że to nic takiego! to się nazywa nieukształtowane sumienie! tym się powinien zająć Kościół! bo to jest antyświadectwo! a nie to, że ktoś nie uważa sprawy Krzyża w sejmie jako sprawy kluczowej dla polskiego katolicyzmu lub nie czuł się jakoś szczególnie oburzony obecnością nergala w TVP (nie piszę tu o ks. Bonieckim - chociaz posłuzyłam się jego poglądami) - bywa, że w kontekście takich poglądów mówi się o nieukształtowanym sumieniu, tzw. "nieukształtowane sumienie" to kolejna broń. która chętnie wymierza się w tych, którzy myślą inaczej.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn lis 07, 2011 21:00 |
|
 |
Elbrus
|
jesienna napisał(a): Przepraszam, jeżeli poniżej wypaczam intencję Twojego postu. jesienna napisał(a): Wierni mają nieukształtowane często nieukształtowane sumienia, to prawda.
Wiesz ile katolików jest w Polsce?
I Ci ludzie bywają wcale nie rzadko spawcami przemocy domowej, zdradzają współmałżonka molestują dzieci poddają się aborcji zaniedbują starych rodziców oszukują, kradną upijają się, handlują narkotykami itd maltretują zwierzęta
- i uważają, że to nic takiego!
to się nazywa nieukształtowane sumienie! tym się powinien zająć Kościół! bo to jest antyświadectwo! Właśnie o to mi chodziło. jesienna napisał(a): a nie to, że ktoś nie uważa sprawy Krzyża w sejmie jako sprawy kluczowej dla polskiego katolicyzmu lub nie czuł się jakoś szczególnie oburzony obecnością nergala w TVP
(nie piszę tu o ks. Bonieckim - chociaz posłuzyłam się jego poglądami)
- bywa, że w kontekście takich poglądów mówi się o nieukształtowanym sumieniu, tzw. "nieukształtowane sumienie" to kolejna broń. która chętnie wymierza się w tych, którzy myślą inaczej. Dokładnie. Chrześcijanie, którzy nie widzą niczego złego w braku obecności krzyża w Sejmie mogą mieć takie właśnie zdanie nie w wyniku braku właściwego ukształtowania sumiena, ale wręcz przeciwnie - dzięki temu. Co do tego, czy Palikot w Sejmie i Nergal w TVP, to nie aż tak źle... Może ks. Bonieckiemu chodziło o to, że to nie aż takie zło w porównaniu z wieloma innymi problemami, z którymi Kościół powinien się zająć (które po krótce wymieniłaś), a które są znacznie bardziej niebezpieczne.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lis 07, 2011 21:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesienna, Elbrus - dokładnie to co piszecie o stosunku do Nergala, krzyża w sejmie, ujął śp. J. Tischner. - Kiedyś miłość bliźniego wyrażała się w poleceniu "nie będziesz zabijał nieprzyjaciół". A teraz do tego przykazania doszło "będziesz rozumiał nieprzyjaciół. Ale niestety Ks Tischner też był postrzegany jako zakała Kościoła 
|
Pn lis 07, 2011 21:39 |
|
 |
mareta
|
Będziesz miłował Pana Boga swego ze wszystkich sił swoich z całej duszy swojej, a bliźniego swego jak siebie samego... nieprzyjaciel to też bliźni czyż nie?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pn lis 07, 2011 21:54 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Alus napisał(a): Jesienna, Elbrus - dokładnie to co piszecie o stosunku do Nergala, krzyża w sejmie, ujął śp. J. Tischner. - Kiedyś miłość bliźniego wyrażała się w poleceniu "nie będziesz zabijał nieprzyjaciół". A teraz do tego przykazania doszło "będziesz rozumiał nieprzyjaciół. Ale niestety Ks Tischner też był postrzegany jako zakała Kościoła  przeczytałam dzisiaj w prawicowym piśmie ("uważam rze", chyba), "miłuj nieprzyjaciół" i to nie znaczy "bądź naiwny" i uważaj, że "nieprzyjaciel jest przyjacielem". trzeba stawać w prawdzie i widzieć rzeczy takie jakimi są; nieprzyjaciel to nieprzyjaciel i jak atakuje ostro z nim walczyć (oddałam sens - nie jestem wstanie zacytować z pamięci) Prawdę mówiąc zaczęłam nad tym mysleć i.... no, nie wiem w każdym razie dla mnie to jak nalezy traktować nieprzyjaciół jest problemem z drugiej strony jest powiedziane w ewangelii "jak ktoś Ci chce zabrać suknię oddaj mu swój płaszcz, jak ktos chce bys szedł 1000 kroków idź 2000" no i jeszcze "jak ktos Cię uderzy w jeden policzek nadstaw mu drugi" Zawsze sobie tłumaczyłam, że skierowane jest to do konkretnych ludzi a nie do Kościoła, który oprócz wymiaru nadprzyrodzonego jest też instytucją i jako instytucja musi dbać o swoje ziemskie interesy co wyklucza zasady ewangeliczne jakie tu zacytowałam. Ciekawa jestem Twojej opinii w tej sprawie.
|
Pn lis 07, 2011 21:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nieprzyjaciel też bliźni - miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują (Mt 5,44) - choć modlitwa ostentacyjna w rodzaju tej medialnej, którą podjęto w intencji chorego Nergala o jego nawrócenie, wydźwięk ma raczej prowokacji, a nie autentycznej miłości bliźniego. Jego rwanie Bibli razi mnie, uważam, że stanowczo należało to zaznaczyć, władzom TVP wskazać niestosowność, ale ostentacyjnej modlitwy o jego nawrócenie bym nie podjęła, ani żadnych kampanii w rodzaju wzywania do niepłacenia abonamentu. Wolę w skrytości serca szepnąć Panu - miej go/ich w swojej opiece , choć wiem, że On nikogo nie odrzuca. Przykładem może być: http://www.marypages.com/TreFontanePolish.htmA miast oburzać się na Palikota i jego posłów za projekt zdjęcia krzyża, należy postawić wniosek aby logicznie uzasadnili jaki mają osobisty problem z tym że drażni ich widok pustego dla nich znaku. Wszak na każdym kroku mijamy mnóstwo reklam, bilbordów i na ogół wcale ich nie zauważamy, bo nie mamy do nich jakiegoś osobistego stosunku.
|
Pn lis 07, 2011 22:47 |
|
 |
Elbrus
|
oleksa57 napisał(a): Cytuj: „Janusz Palikot bardzo ryzykuje stawiając na ten antyklerykalny elektorat. Antyklerykalizm nie jest bowiem zjawiskiem narodowym i masowym w Polsce. Trudno mi powiedzieć, że to jest nieszczęście, że to jest złe. Wiemy jaki on ma styl uprawiania polityki – trochę na zasadzie enfant terrible, który szokuje. Ale nie powiedziałbym, że to jest zło dla polityki […]na Janusza Palikota głosowało wielu ludzi, którzy tak właśnie czują. – On powiedział głośno to, co oni czują. Więc niech to się wszystko toczy, bo przechodzimy rozmaite etapy kształtowania demokracji”. Po tej wypowiedzi (31 października) księdzu Bonieckiemu zakazano wypowiedzi w mediach. " Jeśli pana frakcja księdyś do tego Parlamentu się dostanie, czego szczerze życzę, to będzie mogła zmienić te regulacje, bo wtedy okaże się, że społeczeńczstwo które utrzymuje szkoły, które utrzymuje nauczycieli, chce czegoś innego" (Hołownia do Roberta Zimniaka z Ruchu Poparcia Palikota, 24.04.2011) http://www.youtube.com/watch?v=6l90_wYWfls#t=28m51s (Młodzież kontra- Szymon Hołownia ( 24 IV 2011 ))
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt lis 08, 2011 0:20 |
|
 |
Johnny99
|
jesienna napisał(a): Choć znam osoby, które mówią, że nie byłoby juz ich w Kosciele gdyby ksiądz Boniecki nie pokazał im, że i w Kościele można pewne sprawy widzieć inaczej niż ks. proboszcz z ich parafi. Nie trudno się domysleć jaki obraz Koscioła będą miały po zakazie jaki dostał ks. Boniecki. Ja jednak nie rozumiem, dlaczego takie osoby miałyby być zwolnione z myślenia i musiały reagować emocjonalnie. Ja osobiście bynajmniej nie zaliczam się do wrogów Tygodnika Powszechnego (gdy np. Zbigniew Nosowski wydaje się utożsamiać katolicki konserwatyzm z niechęcią do Tygodnika Powszechnego), ani nie uważałem ks. Tischnera za zakałę Kościoła (wręcz przeciwnie), mógłbym też (ostrożnie) powiedzieć, że te i wiele innych osób w jakimś stopniu zadecydowały o tym, że pozostałem w Kościele - ale to wszystko nie przeszkadza mi w dostatecznie szerokim spojrzeniu na sprawę ks. Bonieckiego, bym odczuwał potrzebę sprzeciwienia się kampaniom w jego obronie. Alus napisał(a): A miast oburzać się na Palikota i jego posłów za projekt zdjęcia krzyża, należy postawić wniosek aby logicznie uzasadnili jaki mają osobisty problem z tym że drażni ich widok pustego dla nich znaku. Wszak na każdym kroku mijamy mnóstwo reklam, bilbordów i na ogół wcale ich nie zauważamy, bo nie mamy do nich jakiegoś osobistego stosunku. No cóż, w ostatnim Przeglądzie znowu jest artykuł o tym, o co chodzi ateistom, w którym autor w jednym zdaniu pisze, że krzyż należy zdjąć, bo w miejscu takim jak Sejm jest on atakiem na ateistów, a nieomal w następnym zdaniu twierdzi, że należy go zdjąć, gdyż w takim miejscu jak Sejm stracił on religijny charakter (!), a stał się narzędziem dominacji kogoś nad kimś. Przepraszam bardzo: jeżeli krzyż w Sejmie traci "religijny charakter", to oznacza to tyle, że ateiści nic do niego nie mają, a jeśli nawet jest on narzędziem dominacji, to w każdym razie nie religii nad ateistami. Prosta logika. Najwyraźniej jednak niezrozumiała dla ateistów. SweetChild napisał(a): Ale dzisiaj to już w ogóle nie wiadomo, czy jest jakieś stanowisko Kościoła, a jeśli tak, to jakie. A jest jakaś potrzeba, aby Kościół zajmował jakieś stanowisko w tej kwestii? Alus napisał(a): - Kiedyś miłość bliźniego wyrażała się w poleceniu "nie będziesz zabijał nieprzyjaciół". A teraz do tego przykazania doszło "będziesz rozumiał nieprzyjaciół. Ale chyba nie dorzucił do tego jeszcze "natomiast przestaniesz rozumieć współbraci w wierze".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lis 08, 2011 8:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał Cytuj: Choć znam osoby, które mówią, że nie byłoby juz ich w Kosciele gdyby ksiądz Boniecki nie pokazał im, że i w Kościele można pewne sprawy widzieć inaczej niż ks. proboszcz z ich parafi. Nie trudno się domysleć jaki obraz Koscioła będą miały po zakazie jaki dostał ks. Boniecki. kogo obchodzi ks .boniecki i jego wypowiadanie się lub nie w telewizji .jaki katolik chodzący do koscioła powie co powiedział ks . boniecki o nergalu czy innym oszołomie . przecietny katolik idzie do kościoła i modli się .nie w głowie mu nergale czy krzyże w sejmie . czy ks.boniecki . więcej dla koscioła zrobi człowiek modlacy się codziennie modlitwą różańcową , człowiek cierpiący a mimo to modlący sie do Boga niż ks.boniecki .szczyty zdobywa się nie poprzez stanie u szczytu i wykrzykiwanie - na pewno tam wejdę , ale spokojne i wytrwałe wspinanie się na szczyt. stwierdzenie jest proste - tak ,tak ,nie ,nie .- kręcenie wywijanie słowem to podszept złego .jestem za a nawet przeciw już było i skończyło się totalną degrengoladą gospodarczą . 
|
Wt lis 08, 2011 8:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ale chyba nie dorzucił do tego jeszcze "natomiast przestaniesz rozumieć współbraci w wierze" Bez dorzucania wielu nie rozumie - choćby opinii iż nagannym jest kwestionowanie czyjekolwiek obecności w kościele i dopytywanie jakim prawem weszli do świątyni.
|
Wt lis 08, 2011 8:48 |
|
 |
Johnny99
|
Czy ty, Alus, w ogóle jesteś zdolna do refleksji na temat siebie i towarzystwa, do którego ci blisko, czy nadal będziesz niczym dziecko pokazywać palcem: "to oni! to oni!"?? To naprawdę zaczyna wyglądać kuriozalnie. Skoro już oni są gorszymi katolikami, to tym bardziej należy ich zrozumieć, ale co począć z wami, którzy uważacie się za lepszych, a postępujecie tak samo??
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lis 08, 2011 8:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proponowałem alus spacer , ale się nie posłuchała . natomiast może teraz spokojnie spojrzeć sobie w lustro i powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy zakazem wypowiadania się nałożonym przez przełożonego ks.bonieckiego , a jej stwierdzeniem - kościół nie ma prawa - będącą jednocześnie członkinią tegoż kościoła . czy to nie jest uzurpowaniem sobie prawa do indywidualnego narzucania innym swojego zdania i odbieraniem im głosu (bo nie mają prawa). kij ma to do siebie , ze ma dwa końce. 
|
Wt lis 08, 2011 9:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Czy ty, Alus, w ogóle jesteś zdolna do refleksji na temat siebie i towarzystwa, do którego ci blisko, czy nadal będziesz niczym dziecko pokazywać palcem: "to oni! to oni!"?? To naprawdę zaczyna wyglądać kuriozalnie. Skoro już oni są gorszymi katolikami, to tym bardziej należy ich zrozumieć, ale co począć z wami, którzy uważacie się za lepszych, a postępujecie tak samo?? Jak Ty kochasz mówić wszystkim co czują...katolikom, politykom, ateistom....specjalne uzdolnienia, dar, czy pycha? A jesli dar to może posłuż się nauką Koscioła i dowiedź, że kwestionowanie prawa wstępu ludziom do kościołów jest merytorycznie uzasadnione. Bo samo fukanie nic nie wyjasnia i nie stanowi uzasadnienia. tajfun napisał(a): proponowałem alus spacer , ale się nie posłuchała . natomiast może teraz spokojnie spojrzeć sobie w lustro i powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy zakazem wypowiadania się nałożonym przez przełożonego ks.bonieckiego , a jej stwierdzeniem - kościół nie ma prawa - będącą jednocześnie członkinią tegoż kościoła . czy to nie jest uzurpowaniem sobie prawa do indywidualnego narzucania innym swojego zdania i odbieraniem im głosu (bo nie mają prawa). kij ma to do siebie , ze ma dwa końce.  , A ponoć juz miałeś zaprzestac polemizować ze mną....przypadł ci do gustu ten Twój koniec kija - wyrywanie ze zdania 6 wyrazów i tworzenie na nich nadbudowy. Znamy to....stosowano tą metodę przez 45 lat. Niezależnie od końca kija - nazwiska pisze sie dużą literą.....chyba, że ks Boniecki wedle Ciebie na to nie zasługuje.
|
Wt lis 08, 2011 11:41 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Jak ty kochasz mówić wszystkim co czują...katolikom, politykom, ateistom....specjalne uzdolnienia, dar, czy pycha? A jak nazwiesz to, że twoją jedyną reakcją na zarzuty pod waszym adresem jest wytykanie innym drzazg w oku? To jest ewangeliczne? Jak uważasz? Jest w Ewangelii coś o drzazdze i belce? Przestań wreszcie wycierać sobie usta Radiem Maryja i PiSem. Ciekawe, co byś zrobiła, gdyby ich nie było? Cytuj: A jesli dar to może posłuż się nauką Koscioła i dowiedź, że kwestionowanie prawa wstępu ludziom do kościołów jest merytorycznie uzasadnione. Nikt poważnie nie kwestionował nikomu prawa wstępu do kościołów! Czy o. Rydzyk zrobił cokolwiek w tym kierunku, poza typową dla niego gadaniną w stylu wiejskiego proboszcza? Zamiast się przejmować tym, co wygaduje o. Rydzyk, przejmij się wreszcie SOBĄ.
|
Wt lis 08, 2011 11:48 |
|
|
|