Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona
 Ks. Boniecki ma się zamknąć 
Autor Wiadomość

Post Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Załóżmy, że faktycznie jest tak jak piszesz. Pytanie brzmi wówczas, co mają zrobić "postępowcy"? Myśleć "tak" a mówić "nie" dla dobra sprawy? Co z ewangeliczną wskazówką "niech mowa wasza będzie tak-tak, nie-nie"? Czy na takich strategicznych podchodach opiera się istnienie Kościoła czy też na obietnicy Chrystusa, że "bramy piekielne go nie przemogą"?

Słuszna uwaga! Otóż, moim zdaniem, pytanie brzmi nie: co mają robić, tylko: czego mogliby z łaski swojej mimo wszystko nie robić. Albo: na jakim etapie rozpowiadania o swoich dylematach mogliby się, mając na uwadze dobro pozostałej części wspólnoty wiernych, powstrzymać od przyjmowania kolejnych zaproszeń do bycia dyżurnymi krytykami Kościoła. I to jest klucz do sprawy ks. Bonieckiego.

Rzeczywiscie jest też ten aspekt zagadnienia o którym piszesz.
I tu jestem skłonna się z Tobą zgodzić ks. Boniecki, myslę, że wbrew swoim intencjom stał się gwiazdą medialną, a mediom, które go zapraszały nie chodziło o przedstawienie takiego czy innego pkt. widzenia - (mógłbyć jakikolwiek byle krytyczny! - tylko to sie liczyło)

Choć znam osoby, które mówią, że nie byłoby juz ich w Kosciele gdyby ksiądz Boniecki nie pokazał im, że i w Kościele można pewne sprawy widzieć inaczej niż ks. proboszcz z ich parafi.
Nie trudno się domysleć jaki obraz Koscioła będą miały po zakazie jaki dostał ks. Boniecki.

Na to wygląda, że w KK bardziej się dba o tych co to muszą dokładnie wiedzieć co mają mysleć w każdej sprawie a jakoś mniej o tych, którzy usiłują mysleć samodzielnie.

Pn lis 07, 2011 20:35

Elbrus napisał(a):
jesienna napisał(a):
Swoją droga, nie mogę się nadziwić czemu biskupi czy księża
czują się zobowiązani zabierać głos w każdej sprawie. Prowadzić wiernych za rączkę.
Obserwując nawet to forum można odnieść wrażenie, że wcale niemało jest tych wiernych,
którzy chcą być prowadzeni za rączkę i dostawać do ręki gotowe wskazówki.
jesienna napisał(a):
A gdzie miejsce na refleksję wiernych i odniesienie się do sytuacji
zgodnie z własnym osądem i własnym sumieniem?
Skąd taki brak zaufania do świeckich?
Obawiam się, że ten brak zaufania
ma bardzo mocne uzasadnienie w codziennej praktyce (a raczej braku takowej) u katolików,
a szczególnie we własnym osądzie i własnym sumieniu,
po których nie widać, by były właściwie (w wierze) uformowane,
by były ugruntowane na Bogu, a nie na człowieku (czyli sobie).

(Przepraszam, jeżeli poniżej wypaczam intencję Twojego postu.
Być może To co napisałeś o "nieukształtowanym sumieniu" nie jest tym z czym toczę poniżej dyskusję. Jeżeli tak, przepraszam. Moja reakcja bierze się z Tą, że reaguję alergicznie na pewne postawy.)

Wierni mają nieukształtowane często nieukształtowane sumienia, to prawda.

Wiesz ile katolików jest w Polsce?

I Ci ludzie bywają wcale nie rzadko spawcami przemocy domowej,
zdradzają współmałżonka
molestują dzieci
poddają się aborcji
zaniedbują starych rodziców
oszukują, kradną
upijają się, handlują narkotykami itd
maltretują zwierzęta

- i uważają, że to nic takiego!

to się nazywa nieukształtowane sumienie!
tym się powinien zająć Kościół!
bo to jest antyświadectwo!

a nie to, że ktoś nie uważa sprawy Krzyża w sejmie jako sprawy kluczowej dla polskiego katolicyzmu lub nie czuł się jakoś szczególnie oburzony obecnością nergala w TVP

(nie piszę tu o ks. Bonieckim - chociaz posłuzyłam się jego poglądami)

- bywa, że w kontekście takich poglądów mówi się o nieukształtowanym sumieniu, tzw. "nieukształtowane sumienie" to kolejna broń. która chętnie wymierza się w tych, którzy myślą inaczej.

Pn lis 07, 2011 21:00

jesienna napisał(a):
Przepraszam, jeżeli poniżej wypaczam intencję Twojego postu.
jesienna napisał(a):
Wierni mają nieukształtowane często nieukształtowane sumienia, to prawda.

Wiesz ile katolików jest w Polsce?

I Ci ludzie bywają wcale nie rzadko spawcami przemocy domowej,
zdradzają współmałżonka
molestują dzieci
poddają się aborcji
zaniedbują starych rodziców
oszukują, kradną
upijają się, handlują narkotykami itd
maltretują zwierzęta

- i uważają, że to nic takiego!

to się nazywa nieukształtowane sumienie!
tym się powinien zająć Kościół!
bo to jest antyświadectwo!
Właśnie o to mi chodziło.
jesienna napisał(a):
a nie to, że ktoś nie uważa sprawy Krzyża w sejmie jako sprawy kluczowej dla polskiego katolicyzmu
lub nie czuł się jakoś szczególnie oburzony obecnością nergala w TVP

(nie piszę tu o ks. Bonieckim - chociaz posłuzyłam się jego poglądami)

- bywa, że w kontekście takich poglądów mówi się o nieukształtowanym sumieniu, tzw. "nieukształtowane sumienie"
to kolejna broń. która chętnie wymierza się w tych, którzy myślą inaczej.
Dokładnie. Chrześcijanie, którzy nie widzą niczego złego w braku obecności krzyża w Sejmie
mogą mieć takie właśnie zdanie nie w wyniku braku właściwego ukształtowania sumiena,
ale wręcz przeciwnie - dzięki temu.
Co do tego, czy Palikot w Sejmie i Nergal w TVP, to nie aż tak źle...
Może ks. Bonieckiemu chodziło o to, że to nie aż takie zło w porównaniu
z wieloma innymi problemami, z którymi Kościół powinien się zająć (które po krótce wymieniłaś),
a które są znacznie bardziej niebezpieczne.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lis 07, 2011 21:10
Jesienna, Elbrus - dokładnie to co piszecie o stosunku do Nergala, krzyża w sejmie, ujął śp. J. Tischner.
- Kiedyś miłość bliźniego wyrażała się w poleceniu "nie będziesz zabijał nieprzyjaciół". A teraz do tego przykazania doszło "będziesz rozumiał nieprzyjaciół.
Ale niestety Ks Tischner też był postrzegany jako zakała Kościoła :(

Pn lis 07, 2011 21:39

Będziesz miłował Pana Boga swego ze wszystkich sił swoich z całej duszy swojej, a bliźniego swego jak siebie samego... nieprzyjaciel to też bliźni czyż nie?

Pn lis 07, 2011 21:54

Alus napisał(a):
Jesienna, Elbrus - dokładnie to co piszecie o stosunku do Nergala, krzyża w sejmie, ujął śp. J. Tischner.
- Kiedyś miłość bliźniego wyrażała się w poleceniu "nie będziesz zabijał nieprzyjaciół". A teraz do tego przykazania doszło "będziesz rozumiał nieprzyjaciół.
Ale niestety Ks Tischner też był postrzegany jako zakała Kościoła :(

przeczytałam dzisiaj w prawicowym piśmie ("uważam rze", chyba),

"miłuj nieprzyjaciół" i to nie znaczy "bądź naiwny" i uważaj, że "nieprzyjaciel jest przyjacielem".
trzeba stawać w prawdzie i widzieć rzeczy takie jakimi są; nieprzyjaciel to nieprzyjaciel i jak atakuje ostro z nim walczyć (oddałam sens - nie jestem wstanie zacytować z pamięci)

Prawdę mówiąc zaczęłam nad tym mysleć i.... no, nie wiem
w każdym razie dla mnie to jak nalezy traktować nieprzyjaciół jest problemem

z drugiej strony jest powiedziane w ewangelii

"jak ktoś Ci chce zabrać suknię oddaj mu swój płaszcz, jak ktos chce bys szedł 1000 kroków idź 2000" no i jeszcze "jak ktos Cię uderzy w jeden policzek nadstaw mu drugi"

Zawsze sobie tłumaczyłam, że skierowane jest to do konkretnych ludzi a nie do Kościoła, który oprócz wymiaru nadprzyrodzonego jest też instytucją i jako instytucja musi dbać o swoje ziemskie interesy co wyklucza zasady ewangeliczne jakie tu zacytowałam.

Ciekawa jestem Twojej opinii w tej sprawie.

Pn lis 07, 2011 21:58
Nieprzyjaciel też bliźni - miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują (Mt 5,44) - choć modlitwa ostentacyjna w rodzaju tej medialnej, którą podjęto w intencji chorego Nergala o jego nawrócenie, wydźwięk ma raczej prowokacji, a nie autentycznej miłości bliźniego.
Jego rwanie Bibli razi mnie, uważam, że stanowczo należało to zaznaczyć, władzom TVP wskazać niestosowność, ale ostentacyjnej modlitwy o jego nawrócenie bym nie podjęła, ani żadnych kampanii w rodzaju wzywania do niepłacenia abonamentu.
Wolę w skrytości serca szepnąć Panu - miej go/ich w swojej opiece , choć wiem, że On nikogo nie odrzuca.
Przykładem może być:
http://www.marypages.com/TreFontanePolish.htm

A miast oburzać się na Palikota i jego posłów za projekt zdjęcia krzyża, należy postawić wniosek aby logicznie uzasadnili jaki mają osobisty problem z tym że drażni ich widok pustego dla nich znaku.
Wszak na każdym kroku mijamy mnóstwo reklam, bilbordów i na ogół wcale ich nie zauważamy, bo nie mamy do nich jakiegoś osobistego stosunku.

Pn lis 07, 2011 22:47

oleksa57 napisał(a):
Cytuj:
Janusz Palikot bardzo ryzykuje stawiając na ten antyklerykalny elektorat.
Antyklerykalizm nie jest bowiem zjawiskiem narodowym i masowym w Polsce.
Trudno mi powiedzieć, że to jest nieszczęście, że to jest złe.
Wiemy jaki on ma styl uprawiania polityki – trochę na zasadzie enfant terrible, który szokuje.
Ale nie powiedziałbym, że to jest zło dla polityki

[…]na Janusza Palikota głosowało wielu ludzi, którzy tak właśnie czują.
– On powiedział głośno to, co oni czują. Więc niech to się wszystko toczy,
bo przechodzimy rozmaite etapy kształtowania demokracji
”.
Po tej wypowiedzi (31 października) księdzu Bonieckiemu zakazano wypowiedzi w mediach.
"Jeśli pana frakcja księdyś do tego Parlamentu się dostanie, czego szczerze życzę,
to będzie mogła zmienić te regulacje
,
bo wtedy okaże się, że społeczeńczstwo które utrzymuje szkoły, które utrzymuje nauczycieli,
chce czegoś innego"
(Hołownia do Roberta Zimniaka z Ruchu Poparcia Palikota, 24.04.2011)
http://www.youtube.com/watch?v=6l90_wYWfls#t=28m51s (Młodzież kontra- Szymon Hołownia ( 24 IV 2011 ))

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 08, 2011 0:20

jesienna napisał(a):
Choć znam osoby, które mówią, że nie byłoby juz ich w Kosciele gdyby ksiądz Boniecki nie pokazał im, że i w Kościele można pewne sprawy widzieć inaczej niż ks. proboszcz z ich parafi.
Nie trudno się domysleć jaki obraz Koscioła będą miały po zakazie jaki dostał ks. Boniecki.

Ja jednak nie rozumiem, dlaczego takie osoby miałyby być zwolnione z myślenia i musiały reagować emocjonalnie. Ja osobiście bynajmniej nie zaliczam się do wrogów Tygodnika Powszechnego (gdy np. Zbigniew Nosowski wydaje się utożsamiać katolicki konserwatyzm z niechęcią do Tygodnika Powszechnego), ani nie uważałem ks. Tischnera za zakałę Kościoła (wręcz przeciwnie), mógłbym też (ostrożnie) powiedzieć, że te i wiele innych osób w jakimś stopniu zadecydowały o tym, że pozostałem w Kościele - ale to wszystko nie przeszkadza mi w dostatecznie szerokim spojrzeniu na sprawę ks. Bonieckiego, bym odczuwał potrzebę sprzeciwienia się kampaniom w jego obronie.

Alus napisał(a):
A miast oburzać się na Palikota i jego posłów za projekt zdjęcia krzyża, należy postawić wniosek aby logicznie uzasadnili jaki mają osobisty problem z tym że drażni ich widok pustego dla nich znaku.
Wszak na każdym kroku mijamy mnóstwo reklam, bilbordów i na ogół wcale ich nie zauważamy, bo nie mamy do nich jakiegoś osobistego stosunku.

No cóż, w ostatnim Przeglądzie znowu jest artykuł o tym, o co chodzi ateistom, w którym autor w jednym zdaniu pisze, że krzyż należy zdjąć, bo w miejscu takim jak Sejm jest on atakiem na ateistów, a nieomal w następnym zdaniu twierdzi, że należy go zdjąć, gdyż w takim miejscu jak Sejm stracił on religijny charakter (!), a stał się narzędziem dominacji kogoś nad kimś. Przepraszam bardzo: jeżeli krzyż w Sejmie traci "religijny charakter", to oznacza to tyle, że ateiści nic do niego nie mają, a jeśli nawet jest on narzędziem dominacji, to w każdym razie nie religii nad ateistami. Prosta logika. Najwyraźniej jednak niezrozumiała dla ateistów.

SweetChild napisał(a):
Ale dzisiaj to już w ogóle nie wiadomo, czy jest jakieś stanowisko Kościoła, a jeśli tak, to jakie.

A jest jakaś potrzeba, aby Kościół zajmował jakieś stanowisko w tej kwestii?

Alus napisał(a):

Ale chyba nie dorzucił do tego jeszcze "natomiast przestaniesz rozumieć współbraci w wierze".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 08, 2011 8:03
jesienna napisał
Cytuj:

kogo obchodzi ks .boniecki i jego wypowiadanie się lub nie w telewizji .jaki katolik chodzący do koscioła powie co powiedział ks . boniecki o nergalu czy innym oszołomie . przecietny katolik idzie do kościoła i modli się .nie w głowie mu nergale czy krzyże w sejmie . czy ks.boniecki . więcej dla koscioła zrobi człowiek modlacy się codziennie modlitwą różańcową , człowiek cierpiący a mimo to modlący sie do Boga niż ks.boniecki .szczyty zdobywa się nie poprzez stanie u szczytu i wykrzykiwanie - na pewno tam wejdę , ale spokojne i wytrwałe wspinanie się na szczyt.
stwierdzenie jest proste - tak ,tak ,nie ,nie .- kręcenie wywijanie słowem to podszept złego .jestem za a nawet przeciw już było i skończyło się totalną degrengoladą gospodarczą . :zdrowie:

Wt lis 08, 2011 8:40
Cytuj:
Ale chyba nie dorzucił do tego jeszcze "natomiast przestaniesz rozumieć współbraci w wierze"

Bez dorzucania wielu nie rozumie - choćby opinii iż nagannym jest kwestionowanie czyjekolwiek obecności w kościele i dopytywanie jakim prawem weszli do świątyni.

Wt lis 08, 2011 8:48

Czy ty, Alus, w ogóle jesteś zdolna do refleksji na temat siebie i towarzystwa, do którego ci blisko, czy nadal będziesz niczym dziecko pokazywać palcem: "to oni! to oni!"?? To naprawdę zaczyna wyglądać kuriozalnie. Skoro już oni są gorszymi katolikami, to tym bardziej należy ich zrozumieć, ale co począć z wami, którzy uważacie się za lepszych, a postępujecie tak samo??

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 08, 2011 8:56
proponowałem alus spacer , ale się nie posłuchała . natomiast może teraz spokojnie spojrzeć sobie w lustro i powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy zakazem wypowiadania się nałożonym przez przełożonego ks.bonieckiego , a jej stwierdzeniem - kościół nie ma prawa - będącą jednocześnie członkinią tegoż kościoła .
czy to nie jest uzurpowaniem sobie prawa do indywidualnego narzucania innym swojego zdania i odbieraniem im głosu (bo nie mają prawa).
kij ma to do siebie , ze ma dwa końce. :prysznic:

Wt lis 08, 2011 9:23
Johnny99 napisał(a):
Czy ty, Alus, w ogóle jesteś zdolna do refleksji na temat siebie i towarzystwa, do którego ci blisko, czy nadal będziesz niczym dziecko pokazywać palcem: "to oni! to oni!"?? To naprawdę zaczyna wyglądać kuriozalnie. Skoro już oni są gorszymi katolikami, to tym bardziej należy ich zrozumieć, ale co począć z wami, którzy uważacie się za lepszych, a postępujecie tak samo??

Jak Ty kochasz mówić wszystkim co czują...katolikom, politykom, ateistom....specjalne uzdolnienia, dar, czy pycha?
A jesli dar to może posłuż się nauką Koscioła i dowiedź, że kwestionowanie prawa wstępu ludziom do kościołów jest merytorycznie uzasadnione.
Bo samo fukanie nic nie wyjasnia i nie stanowi uzasadnienia.
tajfun napisał(a):
proponowałem alus spacer , ale się nie posłuchała . natomiast może teraz spokojnie spojrzeć sobie w lustro i powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy zakazem wypowiadania się nałożonym przez przełożonego ks.bonieckiego , a jej stwierdzeniem - kościół nie ma prawa - będącą jednocześnie członkinią tegoż kościoła .
czy to nie jest uzurpowaniem sobie prawa do indywidualnego narzucania innym swojego zdania i odbieraniem im głosu (bo nie mają prawa).
kij ma to do siebie , ze ma dwa końce. :prysznic:
,
A ponoć juz miałeś zaprzestac polemizować ze mną....przypadł ci do gustu ten Twój koniec kija - wyrywanie ze zdania 6 wyrazów i tworzenie na nich nadbudowy.
Znamy to....stosowano tą metodę przez 45 lat.
Niezależnie od końca kija - nazwiska pisze sie dużą literą.....chyba, że ks Boniecki wedle Ciebie na to nie zasługuje.

Wt lis 08, 2011 11:41

Alus napisał(a):
Jak ty kochasz mówić wszystkim co czują...katolikom, politykom, ateistom....specjalne uzdolnienia, dar, czy pycha?

A jak nazwiesz to, że twoją jedyną reakcją na zarzuty pod waszym adresem jest wytykanie innym drzazg w oku? To jest ewangeliczne? Jak uważasz? Jest w Ewangelii coś o drzazdze i belce? Przestań wreszcie wycierać sobie usta Radiem Maryja i PiSem. Ciekawe, co byś zrobiła, gdyby ich nie było?

Cytuj:
A jesli dar to może posłuż się nauką Koscioła i dowiedź, że kwestionowanie prawa wstępu ludziom do kościołów jest merytorycznie uzasadnione.

Nikt poważnie nie kwestionował nikomu prawa wstępu do kościołów! Czy o. Rydzyk zrobił cokolwiek w tym kierunku, poza typową dla niego gadaniną w stylu wiejskiego proboszcza? Zamiast się przejmować tym, co wygaduje o. Rydzyk, przejmij się wreszcie SOBĄ.

Wt lis 08, 2011 11:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Następna strona