Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
 czy patriotyzm = faszyzm? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy patriotyzm = faszyzm?
Witold napisał(a):

Młodzież Wszechpolska nie jest organizacją faszystowską, ONR już bardziej, chociaż jest jeszcze dyskusyjna kwestia tego co rozumiemy przez "faszyzm". Poza tym w marszu brali udział także członkowie i sympatycy Prawicy Rzeczypospolitej, Kongresu Nowej Prawicy, Solidarnych 2010 i innych organizacji o niekiedy bardzo różnych preferencjach politycznych, od narodowego radykalizmu do konserwatywnego liberalizmu. Generalnie ideologię Marszu określiłbym jako narodowo-patriotyczną, prawicową i co bardzo istotne, przeciwną obecnym elitom politycznym. Gadki o faszyzmie są są tu co najwyżej śmieszne.

Najważniejszym poglądem faszyzmu jest przekonanie o ważności, słuszności jakiejś misji dziejowej (np. polski mesjanizm). Faszyzm widzi świat w dwóch skrajnie róznych barwach - "zdrowa tkanka narodu/społeczeństwa" kontra "obce siły" (mogą to być masoni, liberałowie, komuniści, lewacy itd). Drugą istotną kwestią jest, że faszyzm w przeciwieństwie do nazizmu próbuje wejść w sojusz, a nawet zawłaszczyć dominującą religię.
Wydaje mi się, że faszyzm jest poprostu wypaczeniem patriotyzmu. Oczywiście śmieszne jest twierdzić, że patriota = faszysta. Nie mniej fajnie byłoby gdyby osoby bezrefleksyjnie powtarzające hasła typu "prawdziwy Polak to katolik", węszące wszędzie zdrady i spiski, nietolerancyjne względem inności, zechciały dostrzec co leży u podstaw ich poglądów i do czego doprowadziło to w przeszłości.

So lis 12, 2011 16:53

oleksa57 napisał(a):
szyszkownik napisał(a):
Mały kwiatku, idź na spacer, zobacz jaki świat jest piękny zwłaszcza w barwach jesieni. To zaczyna już być niebezpieczne - najwyraźniej się zagalopowołaś w swoim wyciąganiu tak pojechanych wniosków. Tworzysz teorie spiskowe z szybkością karabinu. Odetchnij świeżym powietrzem, naprawdę nie jest aż tak źle, choć racją jest że róznie może być. Ale dlaczego mamy całą rzeczywistość postrzegać w tak ponurych, pesymistycznych barwach. Daj odpocząć samemu sobie.

szyszkowniku, wypierz sweterek, poceruj skarpetki - mogą się przydać, bo różnie może być.

Jeszcze im paczki z UNRRA będziemy posyłać.

Albo ta bajka rozsypie się pod naporem nieubłaganej rzeczywistości.

http://ander.salon24.pl/363149,prowokac ... do-kryzysu

Oleksa57:
Skarpetki - zacerowane
Weki - zakręcone
Ogórki - zakonserwowane
Radio - nastawione na Radio Maryja
Telewizor na telewizję Trwam
Nasz Dziennik - jest
Nocnik - też
Schron - wykopany
Wszystko przygotowane na nadejście żydów i masonów.

So lis 12, 2011 17:01
szyszkownik napisał(a):
Witold napisał(a):

Młodzież Wszechpolska nie jest organizacją faszystowską, ONR już bardziej, chociaż jest jeszcze dyskusyjna kwestia tego co rozumiemy przez "faszyzm". Poza tym w marszu brali udział także członkowie i sympatycy Prawicy Rzeczypospolitej, Kongresu Nowej Prawicy, Solidarnych 2010 i innych organizacji o niekiedy bardzo różnych preferencjach politycznych, od narodowego radykalizmu do konserwatywnego liberalizmu. Generalnie ideologię Marszu określiłbym jako narodowo-patriotyczną, prawicową i co bardzo istotne, przeciwną obecnym elitom politycznym. Gadki o faszyzmie są są tu co najwyżej śmieszne.

Przez pojęcie faszyzmu w uproszczeniu rozumie się (za wikipedią):
1. Autokratyzm
2. Militaryzm
3. Czynna walka z odmiennymi ideologiami (np. liberalizmem, komunizmem itd)
4. Pełna kontrola partii rządzącej nad wieloma apsektami życia politycznego, gospodarczego i społecznego
5. Nacjonalizm, w skarjnych przypadkach szowinizm (rasizm jest cechą nazizmu nie zaś faszyzmu co jest ważne)

Poza tym najważniejszym poglądem faszyzmu jest przekonanie o ważności, słuszności jakiejś misji dziejowej (np. polski mesjanizm). Faszyzm widzi świat w dwóch skrajnie róznych barwach - "zdrowa tkanka narodu/społeczeństwa" kontra "obce siły" (mogą to być masoni, liberałowie, komuniści, lewacy itd). Drugą istotną kwestią jest, że faszyzm w przeciwieństwie do nazizmu próbuje wejść w sojusz, a nawet zawłaszczyć dominującą religię.
Wydaje mi się, że faszyzm jest poprostu wypaczeniem patriotyzmu. Oczywiście śmieszne jest twierdzić, że patriota = faszysta. Nie mniej fajnie byłoby gdyby osoby bezrefleksyjnie powtarzające hasła typu "prawdziwy Polak to katolik", węszące wszędzie zdrady i spiski, nietolerancyjne względem inności, zechciały dostrzec co leży u podstaw ich poglądów i do czego doprowadziło to w przeszłości.

Już nam to mówiłeś.
Również w tych pozamykanych wątkach, i w tych, z których forum zostało wyczyszczone.
Sądzisz, że coś jest nie tak z naszą inteligencją ?
Czy może atakowanie Polaków i polskości to jest Twoja misja, i nie możesz przestać?
Oświeć mnie : czy na tym polega praktykowanie buddyzmu?
Na obsesyjnym nękaniu za polskość i za katolicyzm?
To jest obrzydliwe, już od dawna jest obrzydliwe.
szyszkownik napisał(a):
Oleksa57:
....
Wszystko przygotowane na nadejście żydów i masonów.

Zapomniałeś o sweterku.
Na czym dyskusję z Tobą kończę, albowiem:
Cytuj:
człek człekowi nie dorówna,
dusa dusy zajrzy w oczy,
nie polezie orzeł w gówna
pon jest taki, a ja taki
(Wyspiański, Wesele)
I to by było na tyle, jak mawiał pewien profesor mniemanologii stosowanej.

So lis 12, 2011 17:12

oleksa57 napisał(a):

Czy może atakowanie Polaków i polskości to jest Twoja misja, i nie możesz przestać?

Nie, nie jest to moja misja. Moją misją zaś jest wskaznie na fałsz stwierdzenia, że Polak to katolik.
Powiedz zatem oleksa57, czy uważasz, że prawdziwym Polakiem może być tylko osoba wyznająca katolicyzm, czy niekoniecznie?
Jeśli tak, to rzeczywiście nie mamy już o czym gadać i byłoby na tyle. Jeśli nie to istnieje jakaś szansa prozumienia. Na tym właśnie min. polega praktykowanie buddyzmu (szukaniu porozumienia), aczkolwiek przyznaje się że może nie dokonałem wystarczających starań aby być dobrze zrozumianym. Cóż skłonności do sarkazmu mnie ponoszą owszem...

So lis 12, 2011 17:27
szyszkownik napisał(a):
oleksa57 napisał(a):

Nie, nie jest to moja misja. Moją misją zaś jest wskaznie na fałsz stwierdzenia, że Polak to katolik.
Powiedz zatem oleksa57, czy uważasz, że prawdziwym Polakiem może być tylko osoba wyznająca katolicyzm, czy niekoniecznie?
Jeśli tak, to rzeczywiście nie mamy już o czym gadać i byłoby na tyle. Jeśli nie to istnieje jakaś szansa prozumienia. Na tym właśnie min. polega praktykowanie buddyzmu (szukaniu porozumienia), aczkolwiek przyznaje się że może nie dokonałem wystarczających starań aby być dobrze zrozumianym. Cóż skłonności do sarkazmu mnie ponoszą owszem...

Atakowanie Polaków i polskości przez wykazywanie, że Polak niekoniecznie musi oznaczać katolik jest fałszem podobnie jak twierdzenie ze istnieją jacyś "prawdziwi" Polacy .
Zarówno te tezy jak i ten sposób zohydzania Polaków to Twoja choroba i Twój ból.
Sam takie tezy postawiłeś, i sam je ciągniesz na tym forum jak wenezuelski serial.
Nie licz na pomoc.

So lis 12, 2011 17:38
oleksa odpowiedz na pytanie czy Polak=katolik

So lis 12, 2011 18:04

oleksa57 napisał(a):

Atakowanie Polaków i polskości przez wykazywanie, że Polak niekoniecznie musi oznaczać katolik jest fałszem podobnie jak twierdzenie ze istnieją jacyś "prawdziwi" Polacy .
Zarówno te tezy jak i ten sposób zohydzania Polaków to Twoja choroba i Twój ból.
Sam takie tezy postawiłeś, i sam je ciągniesz na tym forum jak wenezuelski serial.
Nie licz na pomoc.

Zaraz, czyli stwierdzenie, że Polak nie musi oznacząć katolik, jest według ciebie atakowaniem Polaków? Czy dobrze to rozumiem?
Poza tym bez przesady - tylu postów sam nie napisałem. Temat założyłem - mea culpa :oops: Jednak procentowy udział w tym co tu się wydarzyło mam niewielki. Nie pisz więc że coś tu ciągne.

So lis 12, 2011 18:12

Ostatnia "pyskówka" została usunięta, ostrzeżenia przyznane.

So lis 12, 2011 22:38
[quote][Atakowanie Polaków i polskości przez wykazywanie, że Polak niekoniecznie musi oznaczać katolik jest fałszem/quote]

Jako Polak-Ślązak znam dużo Protestantów którzy sa prawdziwymi patriotami. Tak więc fałszem jest twierdzenie, że Polak = Katolik.

No i jako Polak -Ślązak dzień Niepodległości powinienem obchodzić 16 lipca, gdyz dopiero w tym dniu w roku 1922 podpisano w Katowicach dokument upamiętniajacy przejecie przez Rzeczpospolita część Śląska. Dokument okupiony krwia wielu wspaniałych i rzeczywiście prawdziwych patriotów Ślązaków - niekoniecznie katolików.
Pariotyzm nie może być nigdy związany z wyznaniem - kto tak twierdzi jest w wielkim błędzie i całkowicie mija sie z prawdą.

So lis 12, 2011 23:08

Pozwolę sobie podać link dla wszystkich gloryfikujących ONR, MW, KNP i wszelakich odcieni faszystów, którzy przeszli wczoraj z ogniem i mieczem w Marszu Zniszczenia przez Warszawę. Zwłaszcza dla Małego Kwiatka, noOne, Witolda i kilku innych

http://www.kibice.net/forum/viewtopic.p ... start=1320

Cytat z tych prawdziwych "Polaków", "katolików" i "patriotów" tylko jeden a i to ocenzurowany, bo nie chciałbym bana za cudze słowa.

"Psy powoli napierając na pl. Konstutucji spychają nas w głąb placu który był za....ny, więc wszyscy lądują na bocznje uliczce (za kolumnami). Tam stało wiele radiowozów który zostały niszczone, miały wybijane szyby kopano je i w końcu podpalono racami. Widok chłopaków z furią w oczach neisamowity, nie do opisania. Sporo starć w okolicach, bardzo dużo osób ląduje na glebie , niekoniecznie związanych z zadymami.

Marsz wypada rewelacyjnie czuło się dumę z tego, że jesteśmy polakami. Pokazaliśmy, że drzemie w nas siła;)

z Gliwic obecnych 40/50 osób. Dzięki Legii za okazaną pomoc

Chwała Wielkiej Polsce!"

Takich postów jest tam z 1500, ci bandyci zwoływali się od 4 miesięcy na zrobienie zadymy w Święto Niepodległości, ustalali sposoby walki, broń, strategię ucieczki, warto poczytać. a po tych wydarzeniach z "patriotyczną dumą" chwalą się z bandyckich dokonań. A w tle tego brunatnego, faszystowskiego marszu duch Jarosława Kaczyńskiego, Solidarni spod krzyża, ks. Małkowski i jeden z biskupów. A nad brunatnym marszem dumnie wystawały rzymskokatolickie krzyże...

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 0910_n.jpg

Jeszcze więcej takiej współpracy katolików z brunatnymi, to za 4 lata premierem będzie Palikot...
Zastanawiam się ja, ateista, jak osoby głęboko podobno wierzące, piszące tu na forum, podpierające się cytatami z Pisma Św., a podejrzewam że co niektóre w realu osoby duchowne mogą gloryfikować zwykły bandytyzm.

ps. co do udziału Niemców Mały Kwiatku to po prostu kłamiesz, Niemców Policja zapobiegawczo zapuszkowała koło 13 a zadymy zaczęły się przed 15. zresztą najlepszym dowodem na to że niemiecka Antifa narobiła jedynie hałasu jest to że zwolniono ich już bez stawiania zarzutów prokuratorskich, a jedynie 40 z nich dostało mandaty za wykroczenia czyli naruszanie porządku publicznego i udział w nielegalnym zgromadzeniu (bo na demonstrację na Nowym Świecie zgody nie mieli)...

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... __bez.html

N lis 13, 2011 0:22

Witold napisał(a):

Wystarczyło popatrzeć jeszcze przed Marszem na okolicę "kolorowej niepodległej". W zasadzie mniej więcej to samo co piszesz, no może bez spalonych samochodów.

W "okolicach" wiecu Kolorowej Niepodległej nazistowskie bandy z okrzykami Bóg-Honor-Ojczyzna próbowały przedrzeć kordon policji, ochraniającej świętujących i bawiących się ludzi.
Warszawa nie została zdemolowana w "okolicach" marszu, lecz na trasie marszu, przez jego uczestników.

Cytuj:

Młodzież Wszechpolska nie jest organizacją faszystowską,

Chciałbyś

Cytuj:
ONR już bardziej, chociaż jest jeszcze dyskusyjna kwestia tego co rozumiemy przez "faszyzm". Poza tym w marszu brali udział także członkowie i sympatycy Prawicy Rzeczypospolitej, Kongresu Nowej Prawicy, Solidarnych 2010 i innych organizacji o niekiedy bardzo różnych preferencjach politycznych, od narodowego radykalizmu do konserwatywnego liberalizmu. Generalnie ideologię Marszu określiłbym jako narodowo-patriotyczną, prawicową i co bardzo istotne, przeciwną obecnym elitom politycznym. Gadki o faszyzmie są są tu co najwyżej śmieszne.

Nie będę dyskutował ile jest faszyzmu w poszczególnych faszystach. Faszyzm trzeba powstrzymać, a nie z nim dyskutować. Z Hitlerem trzeba było się rozprawić zanim było za późno, a nie wchodzić z nim w pakty. Dla mnie doprawdy nie ma w tym nic śmiesznego. Nie zamierzam czekać aż mnie wywleczecie któregoś ranka i jak będzie się nazywała faszystowska bojówka i jej chora ideologia.

Cytuj:
Którzy, gdzie, kto zaprosił? Warszawę demolowali całkiem polscy zadymiarze, tak jak piszę byłem i widziałem i słyszałem kto demolował.

Cytuj:
Tak, ja też, tak jak napisałem powyżej. Kamienie, butelki i puszki z farbą leciały gęsto w zza "antyfaszystowskich" transparentów. Żeby było śmieszniej, leciały one wcale nie w kierunku Placu Konstytucji, gdzie miał się zacząć Marsz, tylko w przeciwnym, w kierunku policji, przypadkowych przechodniów i ludzi którzy chcieli dojść na Plac Konstytucji dołączyć do Marszu.

I co jeszcze, pewnie Ufo też leciało. Jakoś na Kolorowej żadnej zadymy nie było, nikt niczego nie zdemolował, policja nie interweniowała, (jakoś te butelki i puszki na nią gęsto leciały i nic?) Policja wnosiła o delegalizację marszu, a nie Kolorowej. To są fakty, a nie fantazje.

Cytuj:
Nie da się zaprzeczyć, że po stronie Marszu również była grupa ludzi agresywnych, i nastawionych na zadymę, którzy tej zadymy szukali i znaleźli. Oburzający jest jednak fakt, że zarówno media, jak i tacy jak Piotr1, usiłują przekonywać że Marsz składał się głównie z takich ludzi, a ci po drugiej stronie byli bogu ducha winnymi, bezbronnymi owieczkami.

Cóż do ataków wzywali sami organizatorzy marszu, a nie "grupa ludzi agresywnych". Janusz Korwin-Mikke, z Komitetu organizacyjnego marszu, dawał przed marszem publicznie wskazówki uczestnikom, pisząc: "należy bić lewaków w Warszawie", ale oszczędzać kobiety i dzieci. Cóż, po prostu posłuchali organizatorów.

Cytuj:
Jak na razie władza skazuje tych, którzy nie chcą dopuścić by po Warszawie, która tyle wycierpiała od faszystowskich najeźdźców, dziś naziści chodzili sobie z biało czerwonymi flagami, urządzając polowanie na wszystkich, którzy im nie odpowiadają.

Cytuj:
Po stronie Marszu Niepodległości jedyna rzecz jaką można było skojarzyć z nazizmem, to transparent z przekreśloną swastyką. Większość uczestników Marszu to byli zupełnie normalni ludzie, nie wyłączając rodzin z dziećmi, tyle w tym temacie.

Obrazek

N lis 13, 2011 0:43
ABC demonstranta według Antify: "Policja nie szanuje nas, bo nie potrafimy jej oddać jej bronią - ani pałą, ani prawem. Czas to zmienić"
http://wpolityce.pl/wydarzenia/17958-ab ... to-zmienic

http://lubczasopismo.salon24.pl/nieucze ... ialy-swiat

N lis 13, 2011 0:55
zbanowany na stałe

oleksa57 napisał(a):
ABC demonstranta według Antify: "Policja nie szanuje nas, bo nie potrafimy jej oddać jej bronią - ani pałą, ani prawem. Czas to zmienić"

I słusznie!
Gdy ktoś cię uderzy w policzek, Ty trzaśnij go w jego!.

Dobrze, że jeszcze są chłopcy z Antify i Federacji Anarchistycznej.

N lis 13, 2011 1:20

I tak żadna propaganda nie zmieni faktów.
Witold napisał(a):
Większość uczestników Marszu to byli zupełnie normalni ludzie, nie wyłączając rodzin z dziećmi, tyle w tym temacie.

Rzeczywistość po przejściu "normalnych ludzi, nie wyłączając rodzin z dziećmi" wyglądała tak;

Obrazek
i tak;
Obrazek
i tak:
Obrazek
To nie "okolice" marszu. lecz jego przebieg. Ani propagandowe wypociny obrońców faszyzmu

N lis 13, 2011 1:31

Piotr1 napisał(a):
Nie będę dyskutował ile jest faszyzmu w poszczególnych faszystach. Faszyzm trzeba powstrzymać, a nie z nim dyskutować.

I właśnie dlatego potrzebne są takie marsze. Żeby pokazać po której stronie naprawdę są faszyści, bo inaczej się twojej postawy nazwać nie da. Ubzdurałeś sobie, że marsz był organizowany przez faszystów i brali w nim udział sami faszyści i zadymiarze i żadnych argumentów do wiadomości nie przyjmujesz. Bo tak i koniec, faszystów trzeba powstrzymać. A przechodnie którzy uciekali agresywnymi antifowcami, to na pewno też byli naziści.

Piotr1, jak większość lewicowców wymachujących na prawo i lewo słowem "faszyzm", samemu reprezentuje postawę której trudno nazwać inaczej niż... faszyzmem właśnie.

Cytuj:
I co jeszcze, pewnie Ufo też leciało. Jakoś na Kolorowej żadnej zadymy nie było,

Była.

Cytuj:
nikt niczego nie zdemolował,

Zdemolował. Wystarczyło się rozejrzeć już po manifestacji, tam gdzie była. Powyrywane kostki brukowe, pełno szkła, no i tak dalej.

Cytuj:
policja nie interweniowała,

Interweniowała. Widziałem.

Cytuj:
Jak na razie władza skazuje tych, którzy nie chcą dopuścić by po Warszawie, która tyle wycierpiała od faszystowskich najeźdźców, dziś naziści chodzili sobie z biało czerwonymi flagami, urządzając polowanie na wszystkich, którzy im nie odpowiadają.

Chyba masz na myśli Antifę, bo dokładnie to Antifa tam robiła.

Cytuj:
To nie "okolice" marszu. lecz jego przebieg. Ani propagandowe wypociny obrońców faszyzmu

Przebieg marszu wyglądał jakoś tak:

Obrazek
Obrazek

Na drugim zdjęciu widać transparent z przekreslonym sierpem i młotem. Z drugiej strony była przekreślona swastyka, tu niestety zasłonięta przez inny transparent.

To o czym ty piszesz, to wybryki ekstremistów, nad którymi organizatorzy marszu nie mieli panowania i od których się słusznie odcięli.

Nie przypadkiem też prawie połowa aresztowanych w związku z zadymami to Niemcy, a która strona oficjalnie zaprosiła na swoją manifestację niemiecką organizacją antyfaszystowską, to przypominać chyba nie muszę.

Ostatnio edytowano N lis 13, 2011 11:12 przez Witold, łącznie edytowano 3 razy

N lis 13, 2011 10:48
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona