Czy bóg mógłby zstapić na ziemie, jak uważacie? kilka pytań
Autor |
Wiadomość |
Australijczyk
|
 Re: Czy bóg mógłby zstapić na ziemie, jak uważacie? kilka py
Oczywiscie Bog moze wszystko. Moze nawet pozbyc sie raz na zawsze swoich mocy. Mysle, ze kiedys Go taka mysl natchnela i pozbyl sie swojej wszechmocy. Jest teraz istota wieczna, lecz ktora za przeproszeniem guzik moze...
|
Cz lis 17, 2011 11:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak, ale nazywając siebie katolikiem byłbym współodpowiedzialny za niegodziwe czyny katolików więc budzi to we mnie refleksję by trzymać się od nich z daleka. Prawisz banialuki....jesteś Polakiem, zatem należy obciążyć Cię odpowiedzialnościa za Jedwabne, za mordy stalinowskiego reżimu na rodakach.
|
Cz lis 17, 2011 13:29 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Wstydzić należy sie zawsze za własne, osobiste niegodziwe/naganne czyny. Nie istnieje odpowiedzialnośc zbiorowa Ależ istnieje: viewtopic.php?f=27&t=25235&p=637778#p637778 - Dlaczego Żydzi mieliby by skazywać Jezusa rękami Rzymian?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 17, 2011 14:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Wstydzić należy sie zawsze za własne, osobiste niegodziwe/naganne czyny. Nie istnieje odpowiedzialnośc zbiorowa Ależ istnieje: viewtopic.php?f=27&t=25235&p=637778#p637778 - Dlaczego Żydzi mieliby by skazywać Jezusa rękami Rzymian? Dowodzisz, że mam każdego napotkanego Żyda obciążać winą za zabicie Jezusa?......a "odpuść im, bo nie wiedzą co czynią"?
|
Cz lis 17, 2011 14:59 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Dowodzisz, że mam każdego napotkanego Żyda obciążać winą za zabicie Jezusa?......a "odpuść im, bo nie wiedzą co czynią"? To było o rzymianach. Żydzi wiedzieli co czynią.("krew jego niech spadnie na nas i nasze potomstwo")
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Cz lis 17, 2011 18:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Dowodzisz, że mam każdego napotkanego Żyda obciążać winą za zabicie Jezusa?......a "odpuść im, bo nie wiedzą co czynią"? To było o rzymianach. Żydzi wiedzieli co czynią.("krew jego niech spadnie na nas i nasze potomstwo") I co - w każdym napotkanym Żydzie dostrzegasz mordercę Jezusa? A Włocha wykonawcą mordu?
|
Cz lis 17, 2011 21:35 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Świetne rozumowanie. Zaraz dojdziemy tu do wniosku, że Jezus, poprzez śmierć męczeńską, odkupił tylko grzechy Rzymian 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz lis 17, 2011 22:07 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): I co - w każdym napotkanym Żydzie dostrzegasz mordercę Jezusa? A Włocha wykonawcą mordu? Nie. informuje tylko, że żydzi byli świadomi tego co robią w przeciwieństwie do rzymian.
|
Cz lis 17, 2011 22:20 |
|
 |
formek1
|
Soul33 napisał(a): Świetne rozumowanie. Zaraz dojdziemy tu do wniosku, że Jezus, poprzez śmierć męczeńską, odkupił tylko grzechy Rzymian  Jezus odkupił grzechy tych którzy w Niego wierzą jako odkupiciela. Jeśli jakiś żyd wierzy w Jezusa i postępuję zgodnie z Biblią to jego grzechy tez okupił. 16) Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. (17) Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony. (18) Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego
|
Cz lis 17, 2011 22:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): I co - w każdym napotkanym Żydzie dostrzegasz mordercę Jezusa? A Włocha wykonawcą mordu? Nie. informuje tylko, że żydzi byli świadomi tego co robią w przeciwieństwie do rzymian. Co nie zmienia faku, że ich potomkowie nie muszą wstydzić się za haniebny czyn praojców.... argument Toska36 "wstydzącego się" za KK jest nietrafny. Bóg pragnie zbawienia wszystkich ludzi - Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela, naszego Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni(1 Tym 2,3-4)...co Jezus potwierdza mówiąc o łasce/miłosci Boga okazanej wdowie z Sarepty Sydońskiej i Syryjczykowi Naamanie.
|
Cz lis 17, 2011 22:37 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Bóg pragnie zbawienia wszystkich ludzi -Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela, naszego Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni(1 Tym 2,3-4) Widzę, że lubisz przestawiać według swojego pomysłu przecinki, "poprawiając" oryginalne wersje tłumaczenia. Czyżby fragment był za mało trynitarny, że go samodzielnie trynitaryzujesz? Alus napisał(a): ...co Jezus potwierdza mówiąc o łasce/miłosci Boga okazanej wdowie z Sarepty Sydońskiej i Syryjczykowi Naamanie. Łaska została okazana osobom, które uwierzyły.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 17, 2011 22:52 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): [ Bóg pragnie zbawienia wszystkich ludzi -Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela, naszego Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni(1 Tym 2,3-4)...co Jezus potwierdza mówiąc o łasce/miłosci Boga okazanej wdowie z Sarepty Sydońskiej i Syryjczykowi Naamanie. Tak Bóg pragnie aby wszyscy zostali zbawieni ale wszyscy nie zostaną zbawieni poniewaz niektórzy chcą byc zbawieni 34 „Wtedy król powie do tych po swej prawicy: ‚Chodźcie, pobłogosławieni przez mego Ojca, odziedziczcie królestwo przygotowane dla was od założenia świata. 41 „Wtedy powie z kolei do tych po swej lewicy: ‚Idźcie ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany dla Diabła i jego aniołów
jak widzisz nie wszyscy będą zbawieni mimo ze Bóg chciałby aby wszyscy zostali zbawieni
|
Cz lis 17, 2011 22:55 |
|
 |
Toshe36
|
Alus napisał(a): formek1 napisał(a): Alus napisał(a): I co - w każdym napotkanym Żydzie dostrzegasz mordercę Jezusa? A Włocha wykonawcą mordu? Nie. informuje tylko, że żydzi byli świadomi tego co robią w przeciwieństwie do rzymian. Co nie zmienia faku, że ich potomkowie nie muszą wstydzić się za haniebny czyn praojców.... argument Toska36 "wstydzącego się" za KK jest nietrafny. To nie jest to samo. Grzechy moich praojców nie są powodem do mojego wstydu bo nie mam wpływu na to kto jest moim ojcem. Choćbym się zapierał rękoma i nogami to nie jestem w stanie zmienić sobie przodków. Co innego z przynależnością do jakiejś organizacji. Jeśli działalność organizacji mi nie pasuje to mogę się do niej nie zapisywać lub poprostu wypisać się na znak protestu. Tak jest właśnie z kościołem. A jeśli chodzi o odpowiedzialność to powiedzcie czy człowiek z wytatułowaną wielką swastyką na klacie nie popiera choć troszeczkę holokaustu? Czy nie jest to powód do wstydu?
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
Pt lis 18, 2011 9:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Bóg pragnie zbawienia wszystkich ludzi -Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela, naszego Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni(1 Tym 2,3-4) Widzę, że lubisz przestawiać według swojego pomysłu przecinki, "poprawiając" oryginalne wersje tłumaczenia. Czyżby fragment był za mało trynitarny, że go samodzielnie trynitaryzujesz? A Ty się nigdy nie pomyliłeś? Jak zmienia sens zdania omyłkowo przestawiony przecinek? Alus napisał(a): ...co Jezus potwierdza mówiąc o łasce/miłosci Boga okazanej wdowie z Sarepty Sydońskiej i Syryjczykowi Naamanie. Łaska została okazana osobom, które uwierzyły. Gdzie podane jest o przygotowaniu wodowy przez Boga, lub wierze naamana, który pragnął jedynie zdrowia, a uwierzył po cudzie uzdrowienia. Jezus w podanej scenie Sądu Ostatecznego mówi..... I zgromadza sie przed Nim wszystkie narody......a sądził będzie z miłości. Wszystkie narody - nie tylko chrześcijanie. Zdrój miłosierdzia mojego został otwarty na oścież włócznią na krzyżu dla wszystkich dusz - NIKOGO NIE WYŁĄCZYŁEM (Dz 1182). Toshe36 - nie odpowiedziałeś czy wstydzisz się za Jedwabne i mordy stalinowców.
|
Pt lis 18, 2011 18:17 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
Bóg zstąpił na Ziemię! Po raz pierwszy za czasów Nefilim, kóre to istoty były pierwszymi wcielonymi aniołami. W tej chwili chodzi po ziemi bardzo wielu synów człowieczych, aniołów w ludzkich ciałach, czy dosłownie powiedziawszy Bogów wcielonych! Teraz w tej chwili wielu ludzi budzi się, przechodzą ponowne narodziny, a to jest już coś!
Pt lis 18, 2011 19:38 |
|
|
|