Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 16:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona
 Homoseksualizm - nauka a wiara 
Autor Wiadomość

Post Re: Homoseksualizm - nauka a wiara
powtarzam proszę o konkretne cytaty z Biblii a nie osobiste wycieczki, wbrewtemu co czytam, szanuję innych i dyskutantów też. Pozdrawiam

N cze 26, 2011 13:13

hmm... tak wszyscy rozprawiacie na ten temat więc napiszę własna teorię na temat homoseksualizmu i boga. Uważam że skoro pojawiło się coś takiego jak homoseksualizm a nie jest to świeża prawda ponieważ sięga on czasów równie odległych jak początki człowieka, i zakładając że bóg stworzył ludzi możemy uznać że bóg stworzył również homoseksualistów. oczywiście w czasach już bardziej cywilizowanych każda inność była źle przyjmowana przez społeczeństwo(nie wiele się zmieniło pod tym względem) więc osoby homoseksualne musiały żyć w ukryciu. Wracając do sprawy Boga, napewno ( tu mi nikt nie wmówi ) Bogu nie chodzi o wzajemną nienawiść, agresję wobec siebie czy dyskryminację nie możemy mylić Boga z Szatanem. A więc skoro Bogu nie chodzi o nienawiść to raczej o miłość do drugiego człowieka nawet tak nie typową i inną jak miłość między osobami tej samej płci, uważam cicho że stworzył homoseksualizm aby zapobiec przeludnieniu a zachować miłość oczywiście współczesna obłuda i erotyczny podtekst wszędzie nikomu nie pomaga i często skłania młode osoby do popełniania błędów, ale kto jest idealny?! Jako że przeludnienie stanowi coraz poważniejszy problem, homoseksualizm zaczyna się szerzyć więc to moja opinia, miłość kobiety z mezczyzną zapewnia przetrwanie, miłość osób tej samej płci zapewnia równawagę. Chętnie poczytam wasze komentarze na ten temat.

So lis 19, 2011 8:46
Homoseksualizm, jako boży sposób na przeludnienie..
Bóg czuwa nad swoim słowem, aby się wypełniło. Nie czuwa, aby się wypełniło:
"Rozmanażajcie się..", skierowane do człowieka na samym początku?
Rozmyślił się?

So lis 19, 2011 9:31

heh, możliwe(nikt nie moze znać wyroków Boskich) mógł nie brać pod uwagę skutków tego rozmnażania i w porę stworzył homoseksualizm by w przyszlości go użyć jako sposób na zbalansowanie życia na ziemi :) oczywiście to tylko moje skromne zdanie. Poza tym gdyby to bylo sprzeczne z jego regulami to czy dopuścił by do stworzenia takiej liczby chromosonów która odpowiada za homoseksualizm? tak samo Szatan nie mial by celu jak sie nad tym zastanowic, tworzyc coś takiego przecież miłość to nie działka szatana więc wychodzi od boga najprawdopodobniej :D

So lis 19, 2011 10:54
quaestio napisał(a):
... tak samo Szatan nie mial by celu jak sie nad tym zastanowic, tworzyc coś takiego przecież miłość to nie działka szatana więc wychodzi od boga najprawdopodobniej :D

Ja Ci dam :cisza:
"Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą
To jest obrzydliwość!"
Chyba wystarczająco jasno się tu wyraził, czy nie?
Zobacz, jakie kary przewiduje za tę..miłość. Rz 1,26-28

So lis 19, 2011 12:03

Biblia była bardzo długo przekazywana słownie, nie możemy być pewni że to nie wymysł jakiegoś człowieka, niczego nie możemy być pewni. :P

So lis 19, 2011 15:24

quaestio napisał(a):
Biblia była bardzo długo przekazywana słownie, nie możemy być pewni że to nie wymysł jakiegoś człowieka, niczego nie możemy być pewni. :P

Masz sporo racji. Problem polega na tym, że taki argument nie trafia do osób, dla których nauka Kościoła jest jedynym wyznacznikiem w ich życiu. Bezkrytyczne traktowanie treści Biblii niestety prowadzi do " kwadratury koła", czyli do błędnych, pozbawionych logiki poglądów i interpretacji.

Śr lis 23, 2011 12:26
Tak, oczywiście. Treści zawarte w Piśmie należy tak długo poddawać krytyce, aż w końcu będą zgodne z
wyznawaną ideologią. Na załączonym przykładzie, jeśli jest napisane, że obcowanie mężczyzny z mężczyzną jest obrzydliwością, to należy ten fragment poddać takiej analizie, aby w końcu stał się
"poprawny politycznie" i wtedy w tym będzie logika...

Śr lis 23, 2011 13:24
Moderator

Dwoje dorosłych, kochających się ludzi - obrzydliwość.

Brzmi logicznie.

Możliwe wyjaśnienia:
1. kontekst kulturowy, prywatna opinia św. Pawła itp.
2. Bóg twierdzi coś, co jest bzdurą - ergo: religia to bujdy.
3. faktycznie jest to złe (tylko dlaczego?).

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lis 23, 2011 16:02
Soul33 napisał(a):
Dwoje dorosłych, kochających się ludzi - obrzydliwość.

Brzmi logicznie.

Możliwe wyjaśnienia:
1. kontekst kulturowy, prywatna opinia św. Pawła itp.

Chcący być ścisłym-w Biblii jest więcej tych prywatnych opinii.
- Kpł 18,22. 20,13.
-Przykład Sodomy.

Śr lis 23, 2011 16:13
Moderator

No tak, wiadomo.

4. chodziło o seks bez miłości ;)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lis 23, 2011 16:18

MARIEL napisał(a):
quaestio napisał(a):
... tak samo Szatan nie mial by celu jak sie nad tym zastanowic, tworzyc coś takiego przecież miłość to nie działka szatana więc wychodzi od boga najprawdopodobniej :D

Ja Ci dam :cisza:
"Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą
To jest obrzydliwość!"
Chyba wystarczająco jasno się tu wyraził, czy nie?
Zobacz, jakie kary przewiduje za tę..miłość. Rz 1,26-28

Chyba zdajesz sobie sprawę że partnerzy w związku mm nie uprawiają ze sobą seksu tak jak się obcuje z kobietą?
Fragment ten w ogóle nie dotyczy seksu partnerskiego, a pewnych praktyk kultów pogańskich, których żydom i chrześcijanom się zabrania.
Przykład Sodomy natomiast dotyczy gwałtu, oraz nieprzestrzegania zasad gościnności.

Śr lis 23, 2011 20:28
quaestio napisał(a):
heh, możliwe(nikt nie moze znać wyroków Boskich) mógł nie brać pod uwagę skutków tego rozmnażania

czyli Bóg jednak nie jest wszechwiedzący?
powiem Ci, że o homoseksualizmie czytałam już różne rzeczy, żadna nei była tak bzdurna jak Twoja.

Śr lis 23, 2011 20:33

Margaret_ka napisał(a):
quaestio napisał(a):
heh, możliwe(nikt nie moze znać wyroków Boskich) mógł nie brać pod uwagę skutków tego rozmnażania

czyli Bóg jednak nie jest wszechwiedzący?
powiem Ci, że o homoseksualizmie czytałam już różne rzeczy, żadna nei była tak bzdurna jak Twoja.

Skoro tak uwazasz, jednakże źle zinterpretowałaś moje przesłanie. Chodziło mi raczej o to że mógł wiedzieć o tym co kiedyś nastąpi, i zaszczepić homoseksualizm tak poprostu na przyszłość. ale kimże ja jestem by podważać, "krytykować" czy próbować zrozumieć wyroki boskie, więc reasumując uważam że bóg nie sprzeciwia się żadnej miłości nawet tak nietypowej. Miłość to miłość nawet jeżeli to uczucia czysto braterskie, przyjaźń, czy uczucia odczuwane do tej samej plci.
Ps. Pozdrawiam koleżanke!!! :biggrin:

Śr lis 23, 2011 23:27

MARIEL napisał(a):
Tak, oczywiście. Treści zawarte w Piśmie należy tak długo poddawać krytyce, aż w końcu będą zgodne z
wyznawaną ideologią. Na załączonym przykładzie, jeśli jest napisane, że obcowanie mężczyzny z mężczyzną jest obrzydliwością, to należy ten fragment poddać takiej analizie, aby w końcu stał się
"poprawny politycznie" i wtedy w tym będzie logika...

Owszem, jest napisane tak jak twierdzisz. Ale z innego fragmentu wynika, iż świat został stworzony w ciągu sześciu dni, a śmierć jest wynikiem popełnienia grzechu.

Cz lis 24, 2011 0:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona