Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 12:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Sekta próbowała mnie zaciągnąć.... Co robić? Czuje się źle.. 
Autor Wiadomość
Post Sekta próbowała mnie zaciągnąć.... Co robić? Czuje się źle..
Witam

Zaczęło się wszystko od tematu viewtopic.php?f=27&t=29796
Napisała do mnie pewna Pani... Czułem się wówczas bardzo źle ... w sumie nadal się czuje.. nie mam z kim pogadać... nie mam z kim przebywać i tak dalej. Ta osoba bardzo długo czasem ze mną siedziała na gg... czasem dzwoniła.... Czułem się pisząc z nią bardzo dobrze.... dawała mi dużo ciepła, wsparcia itd. doszło do tego że zaproponowała mi żebym do nich przyjechał.. nie wiele brakowało a bym to zrobił.. byłem tak załamany że to była dla mnie jedyna droga wyjścia do czegoś żeby było troszkę lepiej.... Zapewniła mnie że dostanę pracę itd... że wszystko będzie lepiej.
Wczoraj sie ocknąłem że to jest pic na wodę... gdy przeczytałem jedną stronę....

To jest świadek Jehowy...

Czuje że nie mam z kim pogadać i nie mam się do kogo udać. Może wiecie z kim w Poznaniu można pogadać na ten temat?

pozdrawiam

Wt lis 22, 2011 10:47
Post Re: Sekta próbowała mnie zaciągnąć.... Co robić? Czuje się ź
Świadkowie Jehowy to żadna sekta a kościół zarejestrowany i legalnie działający w RP. Sprawa dyskusyjna, czy są chrześcijanami.

Pewna Pani wyciągnęła rękę, dała ci wsparcie i zaoferowała pomoc w poszukaniu pracy a ty opluwasz jej rękę, bo nie jest katolikiem? Tak słabo u ciebie z tożsamością wiary, że boisz się wszystkich innych?

Cytuj:
Czuje że nie mam z kim pogadać i nie mam się do kogo udać. Może wiecie z kim w Poznaniu można pogadać na ten temat?

Jestem z okolic Poznania i chętnie porozmawiam. Tylko jest pewien problem: czy porozmawiasz z metodystą?

Wt lis 22, 2011 11:00
Jehowych trzeba wybić i tyle....

Wt lis 22, 2011 11:31
piotr3161 napisał(a):

A ja się z toba nie zgodze. Jako grupa wyróżniają się pracowitością, solidnością i poważnym podejściem do swojej wiary. Dlatego jest coraz więcej zborów ŚJ, a coraz mniej katolików chodzi do kościoła.

Wt lis 22, 2011 12:03

piotr3161
Takie odzywki na tym forum są niedopuszczalne w związku z czym otrzymujesz ostrzeżenie.

Wt lis 22, 2011 12:12
Kozioł napisał(a):
Świadkowie Jehowy to żadna sekta a kościół zarejestrowany i legalnie działający w RP. Sprawa dyskusyjna, czy są chrześcijanami.

Pewna Pani wyciągnęła rękę, dała ci wsparcie i zaoferowała pomoc w poszukaniu pracy a ty opluwasz jej rękę, bo nie jest katolikiem? Tak słabo u ciebie z tożsamością wiary, że boisz się wszystkich innych?

Cytuj:

Jestem z okolic Poznania i chętnie porozmawiam. Tylko jest pewien problem: czy porozmawiasz z metodystą?

Zarejstrowani są jako - "Chrześcijański Zbór Świadków Jehowy".
Kościół został powołany przez Zmartwychwstałego Jezusa - ŚJ odrzucając zmartwychwstanie Jezusa postawili się poza Kosciołem chrześcijańskim.

Wt lis 22, 2011 12:20

piotr3161 napisał(a):

Ach ta katolicka nienawiść bliźniego...

Wt lis 22, 2011 12:37
Alus napisał(a):
Kościół został powołany przez Zmartwychwstałego Jezusa - ŚJ odrzucając zmartwychwstanie Jezusa postawili się poza Kosciołem chrześcijańskim.

I znów legendy... ŚJ nie odrzucają wcale zmartwychwstanie Jezusa!

Wt lis 22, 2011 12:42

Odrzucają zmartwychwstanie Jezusa w sensie chrześcijańskim. Dla nich to wydarzenie miało niewielkie znaczenie - to, że został "wskrzeszony" było jedynie swego rodzaju "nagrodą" dla Jezusa od Jehowy za to, że wydał się na "okup". To samo się tyczy jego późniejszego królowania. Dla ŚJ śmierć Jezusa jest wydarzeniem nieporównanie ważniejszym od jego "wskrzeszenia".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 22, 2011 13:42
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):

I znów legendy... ŚJ nie odrzucają wcale zmartwychwstanie Jezusa!

Ciało Jego zostało nadnaturalnie usunięte......i nikt nie wie czy rozłożyło sie ono na gazy, lub tez czy ciągle jest jeszcze gdzieś przechowywane - to niby ma być wiara w Zmartwychwstanie Jezusa w swoim ciele? :o
http://www.piotrandryszczak.pl/zma.html

Wt lis 22, 2011 13:51
Tak, znacznie się różnią, np. nie sa trynitarni (choć Jezus jest jedynym synem Boga, wraz z nim był przy stworzeniu świata, to jednak został stworzony, jest pierwszym stworzeniem, a w niebie, czyli przed narodzeniem i po zmartwychwstaniu, jest Archaniołem Michałem), cały nacisk kładą na ofiarę i nie wierzą w zmartwychwstanie Jezusa w ciele. A jednak osądy czy są poza Kościołem, czy dostąpią zbawienia zostawmy Bogu.

Wt lis 22, 2011 15:18
oglądałem film o jehowych i to co tam mi mówili przeraziło mnie..... podobno robią straszne pranie mózgu......

Wt lis 22, 2011 15:37
piotr3161 napisał(a):
oglądałem film o jehowych i to co tam mi mówili przeraziło mnie..... podobno robią straszne pranie mózgu......

To samo można powiedzieć o misjonarzach chrześcijańskich w Azji czy Afryce choć przecież my, chrześcijanie "tylko" głosimy Ewangelię.
Nienawiść twoją mozna uzasadnić tylko niewiedza i strachem.

Wt lis 22, 2011 16:01

Osobiście jestem bardziej wyrozumiały dla niechęci do ŚJ, odkąd miałem okazję się przekonać, jaką nienawiścią darzą oni Kościół.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 22, 2011 16:51
Kozioł napisał(a):
Tak, znacznie się różnią, np. nie sa trynitarni (choć Jezus jest jedynym synem Boga, wraz z nim był przy stworzeniu świata, to jednak został stworzony, jest pierwszym stworzeniem, a w niebie, czyli przed narodzeniem i po zmartwychwstaniu, jest Archaniołem Michałem), cały nacisk kładą na ofiarę i nie wierzą w zmartwychwstanie Jezusa w ciele. A jednak osądy czy są poza Kościołem, czy dostąpią zbawienia zostawmy Bogu.

Zbawienie to zawsze osąd Boga.
Ale jaki jest sens odchodzić od Jezusa Boga, negować Jego słowa - Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się JA JESTEM (j 8,49)?
Jezus "pierworodny wszystkiego stworzenie, największy z ludzi", czyli adekwatnie jak Mahomet w Islamie "najwyższy prorok".
Czy są poza Kościołem Chrystusowym?.....zważywszy na słowa Gamaliela - to ich wspólnota pochodzi od ludzi.....konkretnie od człowieka Jezusa.
Chrześcijanie wierzą, że twórcą Kościoła jest Bóg Jezus.

Wt lis 22, 2011 18:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona