Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 10:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 XX Rocznica Powstania Radia Maryja 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowana

Post Re: XX Rocznica Powstania Radia Maryja
Co więcej mam szczęście pochodzić z tej samej miejscowości co Ojciec Tadeusz, z Olkusza. To nasze rodzinne miasto. Wiem jak kocha on olkuszan i jak zawsze gdy tylko może pozdrawia ich na falach Radia Maryja. Cieszę się, że pochodzimy z tej samej ziemi i że ta sama świątynia św. Andrzeja w Olkuszu była świadkiem mojego i Ojca Tadeusza chrztu, Pierwszej Komunii, bierzmowania... To zobowiązuję. Dlatego do końca swoich dni będę wspomagać dzieła Ojca Tadeusza, mojego kochanego krajana. :)
A michnikowszczyzna może się tylko opluć i tak nic nie zdziała, bo po naszej stronie stoi sama Matka Boża Nieustającej Pomocy. Ona nie da zginąć Radiu Maryja!

Ostatnio edytowano Wt gru 06, 2011 15:44 przez agawa, łącznie edytowano 2 razy

Wt gru 06, 2011 15:41
Cytuj:
Ten kapłan kiedyś BĘDZIE ŚWIĘTYM.

...chyba z papierka wyciętym :lol:
Mam nadzieję, że KK takiego błedu nie popełni. Owszem Rydzyk jak każdy człowiek świętym może zostac...ale wynoszenie go na ołtarze???
W tym wypadku tylko udowodniona i bezsprzeczna męczeńska śmierć za wiarę, mogłaby cos takiego sprawić. Bo jeżeli idzie o inne dokonania to niektóre z nich są kwestią watpliwą.
Szczególnie ta "bohaterska" ucieczka do Niemiec, uczyniona wbrew wiedzy przełożonych i podobno mająca na celu chronić cenne życie Rydzyka :lol:
Śmiechu warte.

Wt gru 06, 2011 15:43

gita napisał(a):
Alus! Wyobraź sobie, że często mi Ciebie po prostu żal. Stajesz ramię w ramię z wojującymi ateistami atakującymi Radio Maryja i jego załozyciela, przypominasz wersety Nowego i Starego Testamentu, a o wielu dotyczących konkretnie Ciebie zapominasz zupełnie np. ten o upominaniu grzeszącego brata, nie potrafię tak jak Ty to robisz przytoczyć go dosłownie, ale idzie o to, aby brata upominać najpierw w cztery oczy, potem pójśc do niego z bliźnim, jeśli to nie pomoże..., no własnie jeśli to nie pomoże to dopiero publicznie, czy zauważyłas, że nie stosujesz tej metody wobec o. T.Rydzyka???
Radio Maryja było jest i będzie. 8 grudnia będzie w Bydgoszczy kolejna dziękczynna Eucharystia za XX lat RM i niezależnie od tego ilu błądzących katolików i wojujących ateistów będzie je atakować pozostanie nadal KATOLICKIM GŁOSEM W TWOIM DOMU.

Gita albo jesteś naiwana albo tylko udajesz. RM to nie tylko 'katolicki głos w Twoim domu', lecz to również 'polityczny głos w Twoim domu'. W Polsce działają różne rozgłośnie o profilu katolickim, lecz tylko wokół RM toczy się takie awanti. Jest tak datego że rozgłośnia o. Rydzyka, opróz treśi religijnych, propaguje też ideologie polityczną, która niekoniecznie musi się wszystkim (nawet katolikom podobać). Niegdzie z Pisma Św. nie wynika jaka ideologia polityczna jest 'miła Bogu'. Dlatego RM zamiast łączyć i ewangelizować dzieli wokół zagadnien politycznych.
Ty zaś usiłujesz przedstawić to radio, jako tylko i wyłącznie śpiewanie pobożnych pieśni itd. I dlatego uważasz, że ktoś kto jest katolikiem powinien je słuchać w najlepszym przypadku nie krytykować. Jest wielu katolików, którzy nie zgadzają się, nie tyle z samym radiem co z tezami politycznymi i ideologicznymi pojawiającymi się na antenie RM.
Ateiści czy innowiercy zaś aż tak, tym radiem przejmować się nie muszą, gdyż jest niszowe i w obecnej formie ma słabe widoki na zdobycie jakiejkolwiek dominacji w życiu medialnym.

Wt gru 06, 2011 15:52
Szyszkownik, a Tobie w swojej naiwności dedykuję piosenke Macieja Wóblewskiego:"Alleluja i do przodu":
http://www.youtube.com/watch?v=43PjucpT ... e=youtu.be

Wt gru 06, 2011 16:02

gita napisał(a):
Szyszkownik, a Tobie w swojej naiwności dedykuję piosenke Macieja Wóblewskiego:"Alleluja i do przodu":
http://www.youtube.com/watch?v=43PjucpT ... e=youtu.be

Dziękuję. Wysłuchałem do końca, choć już po kilku pierwszych akordach chciałem uciekać... Ja zaś, wszystkim tutaj dedykuję fragmeny skeczu kabaretowego o pewnej rozgłośni (tak pół żartem, pół serio).
http://www.youtube.com/watch?v=wbaihbSHrS0

Wt gru 06, 2011 16:17
Bez wzajemności, nie wysłuchałam i nie obejrzałam, jeśli zalinkujesz coś na poziomie, to chętnie obejrzę i wysłucham.

Wt gru 06, 2011 16:24
ej no gita nie ma tak - my oglądamy to co nam wysyłasz (cociaż wymaga to naprawdę poświęcenia) to ty tez spróbuj!

Wt gru 06, 2011 16:25
czasowo zablokowana

Kiedyś Eminencja powiedział, że Radio Maryja jest dobrym radiem. Czy potwierdziłby to Eminencja również dziś?
- Moim zdaniem, jest to radio wyjątkowe. Mogłyby go pozazdrościć wszystkie kraje. Tego radia przecież słuchają ludzie tak różnych zawodów i różnych stanów. Wszyscy słuchają i modlą się z nim. Tylko w Polsce jest takie radio.

A czy Ojciec Święty Jan Paweł II tu, w Watykanie, słyszał Radio Maryja?
- Przede wszystkim zawsze, przy każdej okazji bardzo je popierał. Kłopoty Radia Maryja z polskim Episkopatem uważał za zwyczajny spór między zakonem a biskupami. Kiedyś ktoś powiedział mu, że Radio Maryja zajmuje się polityką, a on w odpowiedzi zapytał: A czym zajmuje się Konferencja Episkopatu Polski?

Ksiądz kardynał powiedział, że Ojciec Święty Jan Paweł II prosił Eminencję, aby bronił Radia Maryja...
- Tak, to jest prawda. Zgadza się. Prosił. Prosił, żeby bronić Radia Maryja i to z dwóch tytułów, które zawarte są w jego nazwie: "Radio" - środek społecznego przekazu, i "Maryja" - to z kolei moje zajęcia związane z mariologią.

z rozmowy z kard. Deskur.

Wt gru 06, 2011 19:06
Kardynał Deskur....człowiek który prawie całe zycie spędził poza granicami Polski.
O czym my tu chcemy dyskutować?
Bycie przyjacielem JPII nie jest równoznaczne z tym, ze ma sie całkowitą racje w kazdym względzie, a luźna rozmowa pomiedzy przyjaciółmi nie dosyc ze może być różnorako interpretowana to na dodatek wcale nie musi być całkowicie autentyczna.

Wt gru 06, 2011 21:35

gita napisał(a):
Też byłam, już kolejny szósty raz. W zeszłym roku uroczystą Eucharystię przeżywałam w kościele, a w tym roku byłam w namiocie, w którym były stoiska z książkami, ale kamery nie było, więc znajomi łączacy się za pomocą TVTrwam nie mogli mnie zobaczyć.

Rozumiem, ze doswiadczenia duchowe z lat poprzednich były bogatsze ze wzgledu na stojacą w kosciele kamerę telewizyjną :D

Śr gru 07, 2011 0:01
czasowo zablokowana

humalog napisał(a):
Kardynał Deskur....człowiek który prawie całe zycie spędził poza granicami Polski.
O czym my tu chcemy dyskutować?
Bycie przyjacielem JPII nie jest równoznaczne z tym, ze ma sie całkowitą racje w kazdym względzie, a luźna rozmowa pomiedzy przyjaciółmi nie dosyc ze może być różnorako interpretowana to na dodatek wcale nie musi być całkowicie autentyczna.

Z tobą się nie da dyskutować bo ty wiesz lepiej kto był przyjacielem papieża, czy mówił prawdę czy kłamał, jasne, że kłamał, bo ty tak twierdzisz, no i wcale nie sluchał RM bo ty tak twierdzisz.

A twierdź sobie co tam chcesz, bo są to tylko gołosłowne bzdury nie warte większej uwagi. Ja podaję FAKTY. a ty nie masz ŻADNYCH tylko to co twoja chora wyobraźnia ci powie.

i znowu psy szczekają a karawana idzie dalej! Alleluja i do przodu! :-D

I żeby nie było, że to pisze jakiś moher i antysemita. Słucham trochę innej muzyki, w której gra i śpiewa Żyd z Polski. Jakbym była moherem i antysemitą to bym tego nie słuchała :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=XjfIgRNY ... re=related

Śr gru 07, 2011 11:37

gita napisał(a):
A Tobie Tadeuszek niech zaśpiewa ks.Stefan Ceberek, aby wziosła atmosfera tej pieśni przyczyniła sie do podniesienia Cię z upadków, których jak każdy często doznajesz.
http://www.youtube.com/watch?v=h-hD1oDK ... re=related

Jaki optymistycznie nastrajający obrazek.
Ksiądz gra na gitarze a słuchają go sami starzy ludzie.
To by znaczyło, ze 10-15 lat nie bedzie miał komu grać :brawo:
Do tego dodać agawy, Rydzyki, Natanki, obrońców krzyża, ośmieszających katolicyzm w oczach ludzi, a zwłaszcza młodzieży, to naprawdę jest się z czego cieszyć.

Zatem agawa pisz więcej - ludzie watpiacy, poszukujący to czytają i ... :D

Ostatnio edytowano Cz gru 15, 2011 14:21 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

komentarz do usuniętego postu

Śr gru 07, 2011 12:46
czasowo zablokowana

tadeuszek napisał(a):
gita napisał(a):
A Tobie Tadeuszek niech zaśpiewa ks.Stefan Ceberek, aby wziosła atmosfera tej pieśni przyczyniła sie do podniesienia Cię z upadków, których jak każdy często doznajesz.

Do tego dodać agawy, Rydzyki, Natanki, obrońców krzyża, ośmieszających katolicyzm w oczach ludzi, a zwłaszcza młodzieży, to naprawdę jest się z czego cieszyć.

Zatem agawa pisz więcej - ludzie watpiacy, poszukujący to czytają i ... :D

żebyś ty był jeszcze oprócz wątpiącego i szukającego.. myślącym.. marzenie ściętej głowy :badgrin:

Śr gru 07, 2011 12:57
tadeuszek napisał(a):
gita napisał(a):

... :D

No cóż mylisz się. Faktem jest, że zdecydowana większość to ludzie starsi i młodych było niewielu, ale podobnie jest na mszach niedzielnych w naszych kościołach.
Myślę, że znasz to powiedzenie:"Jak trwoga to do Boga" i ta trwoga przed nieznaną wiecznością rodzi się zwykle w starszym wieku i przyjdzie czas na młodych , przecież i oni będą starymi.
Tak, że twa radość jest przedwczesna.
Jutro odprawiona będzie kolejna msza święta dziękczynna za XX lat Radia Maryja.
8 grudnia w Bydgoszczy w uroczystość Niepokalanego Poczęcia NMP, dokładnie w dzień, kiedy po raz pierwszy popłynął w eter głos Radia Maryja, w regionie bydgoskim.
Podobnie jak w Toruniu zdecydowaną wiekszość stanowić będa ludzie starsi.

Śr gru 07, 2011 17:18

gita napisał(a):
Myślę, że znasz to powiedzenie:"Jak trwoga to do Boga" i ta trwoga przed nieznaną wiecznością rodzi się zwykle w starszym wieku i przyjdzie czas na młodych , przecież i oni będą starymi.
Tak, że twa radość jest przedwczesna.

To u podstaw Twojej wiary leży nic wiecej, jak tylko strach przed śmiercią :shock:

Dobrze, że współczesna młodzież daje powody by mieć o nich lepsze danie :D

Poza tym, młodzi ludzie coraz częściej przyjmują pogląd, ze do wiary w Boga nie potrzebna im żadna instytucja i szaman.
Także jest się z czego cieszyć :-D

Śr gru 07, 2011 20:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona