Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz gru 11, 2025 23:13

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 7 Ojcze ... i 7 Zdrowaś ... ku czci Najdroższej Krwi Jezusa 
Autor Wiadomość

Post Re: 7 Ojcze ... i 7 Zdrowaś ... ku czci Najdroższej Krwi Jez
Rzymian_8_13 napisał(a):
majanovak napisał(a):

W jakim wiec miejscu stawiace Marie..? Czy to nie herezja i balwochwalstwo..?

Naprawdę trzeba by być nieczułą i cyniczną osobą, żeby nie dostrzec, ile Matka Boża wycierpiała duchowo i psychicznie, nie tylko podczas męki Pana Jezusa, ale też przez całe życie ( szukanie Jezusa przez trzy dni, proroctwo Symeona, tułaczka do Egiptu ).Jak nam wykładowca mówił o stresie pourazowym, to dopiero do mnie dotarło jak bardzo Maryja mogła cierpieć podczas Drogi Krzyżowej Normalnym odruchem jest zwrócenie się do Matki Bożej i powiedzenie "dziękuję", "współczuję", "bardzo mi przykro".

10 grudnia 1925 r. objawiła się Łucji Maryja z Dzieciątkiem i pokazała jej cierniami otoczone serce. Dzieciątko powiedziało: Miej współczucie z Sercem Twej Najświętszej Matki, otoczonym cierniami, którymi niewdzięczni ludzie je wciąż na nowo ranią, a nie ma nikogo, kto by przez akt wynagrodzenia te ciernie powyciągał". Maryja powiedziała: "Córko moja, spójrz, Serce moje otoczone cierniami, którymi niewdzięczni ludzie przez bluźnierstwa i niewdzięczność stale ranią.. Przynajmniej ty staraj się nieść mi radość i oznajmij w moim imieniu, ze przybędę w godzinie śmierci z łaskami potrzebnymi do zbawienia do tych wszystkich, którzy przez pięć miesięcy w pierwsze soboty odprawią spowiedź przyjmą Komunię Świętą., odmówią jeden Różaniec i przez piętnaście minut rozmyślania nad piętnastu tajemnicami różańcowymi towarzyszyć mi będą w intencji zadośćuczynienia".

Domyślam się, że Matka Boża mówiła tutaj o Was...

Ale dlaczego mnie posadzasz o nieczulosc? Na jakiej podstawie?
Ja wiem, ze pewnie Marii bylo ciezko, ale ludzie maja jej oddawac chwale, aby jej nie bylo przykro? Aby jej nie sprawic bolu? Do czego to ma niby prowadzic? Ludzie maja byc balwochwalcami, bo Ty nie rozumiez, ze Maria jest teraz szczesliwa w niebie ze swoim Synem? I oczekujesz dla niej czegos czego ona sama sie nie domaga i nie potrzebuje...? I o co nie prosila, nigdzie w Biblii nie znajdziesz podobnej modlitwy ani oczekiwania ze strony Marii, a jesli sa jakies objawienia nie zgodne ze Slowem to znaczy, ze to nie pochodzi od Boga, bo Bog by sobie nie zaprzeczal. Proste.
Czy modlitwa do Marii jest zgodna z Biblia..? Na co sie powolujesz w Slowie, na jaki werset? Bo chyba musisz miec podstawe by modlic sie do czlowieka? bo Maria byla czlowiekiem, wiesz o tym..? Gdzies na pewno ktos sie musial do niej modlic.. Moze Pan Jezus? nie.. Moze ap. Piotr..? nie.. Moze Ap. Pawel..? nie.. moze Jan..? tez nie.. a wiec kto..? byl ktos taki..? nie, nie bylo, bo to balwochwalstwo, to zle, to sluzenie stworzeniu zamiast Stworcy.
Zrozum, ze wiele jest praktyk, ale czy sa one biblijne? wiele jest tradycji, ale czy sa zgodne ze Slowem..? Najpierw sobie na to odpowiedz zanim zaczniesz cos praktykowac czy sie modlic..
Upewnij sie tez koniecznie czy Twoje wspolczucie do Marii nie powoduje, ze odsuwasz Boga od siebie i nie zasmucasz Ducha Swietego..?
Bo jaka by nie byla rola Marii to ona sie juz skonczyla wraz z jej smiercia.

Cz gru 22, 2011 17:02
Januarius napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Gdyby powierzenie Maryji Janowi i na odwrót służyć miało jedynie tym dwojgu,
to czy położono by nań taki nacisk?

Nie wiem co nazywasz położeniem nacisku. Użycie kilku słów. Biblia mówi też, że 'w pewnym miejscu pasło się stado świń'. To też nazwiesz położeniem nacisku. To też ma jakieś wielkie znaczenie.

To, co napisałam w poście wyżej, ale mogę powtórzyć:
MARIEL napisał(a):
..skąd nagle te słowa, najdonioślejsze ze wszystkich, bo wypowiedziane w obliczu śmierci...Takie słowa przechowuje się w pamięci na zawsze...dlaczego ewangelista umieścił je w tej właśnie scenie?

Januarius napisał(a):
Zdaje się, ze pewne zwroty są wyolbrzymiane, by przypasować je do teorii, które nie do końca są zgodne z Biblią

Nie.
Pewne zwroty mają większe znaczenie od innych, bo padają w szczególnym miejscu i czasie.
Chyba wszyscy się zgodzą, że ostatnie słowa umierającego mają znaczenie bardziej doniosłe od innych, np : "w pewnym miejscu pasło się stado świń"...czy nie?
Januarius napisał(a):
Proponuję abyśmy ograniczyli się w naszych wywodach do tego, co naprawdę mówi Biblia.

Więc ja zapytałam:
MARIEL napisał(a):
Jaka zatem jest Wasza interpretacja tych słów z krzyża?

Cz gru 22, 2011 17:03

MARIEL napisał(a):
Januarius napisał(a):
Nie twierdzę, że to była niepotrzebna wstawka. Bóg wie najlepiej, co powinno się znaleźć w Jego Słowie. Jedynie Twoja interpretacja wydaje mi się bardzo naciągana. Wykorzystywanie tego fragmentu Biblii do krzewienia niebiblijnej nauki jest niewłaściwe. Pan Jezus powiedział do kogo mamy się modlić i za czyim pośrednictwem. Nie wspomniał przy tym o Marii, więc sprawa wydaje się oczywista.

Bóg wie najlepiej co powinno się znaleźć w Jego Słowie.
Nic, co się w nim znalazło, nie znalazło się przypadkowo.

Gdyby powierzenie Maryji Janowi i na odwrót służyć miało jedynie tym dwojgu,
to czy położono by nań taki nacisk?

Jeśli był to tylko wyraz synowskiej troski o mamę, po co nam o tym wiedzieć, jeśliby to miało nie mieć dla nas większego znaczenia?
Przez cały okres swojej nauczycielskiej działalności Jezus raczej dawał do zrozumienia, że już nie jest syneczkiem mamusi. Ci są Mu braćmi, siostrami, matką-co spełniają wolę Ojca..skąd nagle te słowa, najdonioślejsze ze wszystkich, bo wypowiedziane w obliczu śmierci...Takie słowa przechowuje się w pamięci na zawsze...dlaczego ewangelista umieścił je w tej właśnie scenie?

Jaka zatem jest Wasza interpretacja tych słów z krzyża?

Tak mysle, ze wlasnie dla katolikow to wazna kwestia, bo to pokazuje, ze Jezus jako pieroworodny Syn i jako kochajacy i odpowiedzialny Syn znalazl swojej Matce dom, bo przeciez On juz dluzej nie mogl sie nia zajmowac i o nia troszczyc, bo odchodizl z tego swiata, wiec znalazl jej kogos kto przejmie odpowiedzialnosc za jej bezpieczenstwo i otoczy ja troska. Ale gdzie tam jest mowa, ze Maria to kosciol?
moze sprawdzmy to razem..?
"Kiedy Jezus zobaczył swoją Matkę, a obok niej ucznia, którego miłował, powiedział do Matki: Niewiasto, oto syn twój! (27) A potem rzekł do ucznia: Oto Matka twoja! Tej godziny uczeń wziął ją do siebie. "
Co tu mamy..? Niewiasto oto syn twoj, oto Matka twoja.. I ten uczen wzial Marie do siebie.. Wiec ja tu widze relacje miedzy nimi, a Ty widzisz cos wiecej Mariel?
Wiec lepiej nie dodawac czegos do Slowa, bo pasuje do argumentow, albo co gorsza do ludzkiego wymyslonego dogmatu..

Cz gru 22, 2011 17:12
majanovak napisał(a):
[Tak mysle, ze wlasnie dla katolikow to wazna kwestia, bo to pokazuje, ze Jezus jako pieroworodny Syn i jako kochajacy i odpowiedzialny Syn znalazl swojej Matce dom, bo przeciez On juz dluzej nie mogl sie nia zajmowac i o nia troszczyc, bo odchodizl z tego swiata, wiec znalazl jej kogos kto przejmie odpowiedzialnosc za jej bezpieczenstwo i otoczy ja troska. Ale gdzie tam jest mowa, ze Maria to kosciol?moze sprawdzmy to razem..?

Maja, dzięki za uczciwe podejście do pytania.
Ja nie twierdzę, że Maryja to Kościół :? ...nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy.
Widzę w tej scenie symboliczne oddanie człowieka (każdego) w macierzyńskie ręce Maryji...tylko tyle i aż tyle.
Dlatego uważam za słuszne proszenie ją o wstawiennictwo i orędownictwo w Niebie.

Cz gru 22, 2011 17:29

MARIEL napisał(a):
Ja nie twierdzę, że Maryja to Kościół :? ...nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy.
Widzę w tej scenie symboliczne oddanie człowieka (każdego) w macierzyńskie ręce Maryji...tylko tyle i aż tyle.
Dlatego uważam za słuszne proszenie ją o wstawiennictwo i orędownictwo w Niebie.

Tylko, że takie twierdzenie musiało by mieć poparcie innych fragmentów z Biblii, a nie ma. Powiedziałbym, że jest akurat odwrotnie.

Cz gru 22, 2011 17:31

MARIEL napisał(a):
majanovak napisał(a):
[Tak mysle, ze wlasnie dla katolikow to wazna kwestia, bo to pokazuje, ze Jezus jako pieroworodny Syn i jako kochajacy i odpowiedzialny Syn znalazl swojej Matce dom, bo przeciez On juz dluzej nie mogl sie nia zajmowac i o nia troszczyc, bo odchodizl z tego swiata, wiec znalazl jej kogos kto przejmie odpowiedzialnosc za jej bezpieczenstwo i otoczy ja troska. Ale gdzie tam jest mowa, ze Maria to kosciol?moze sprawdzmy to razem..?

Czyli wlasnie sama mowisz, ze Maria sprawuje pieczec nad kosciolem, bo przeciez taki dogmat ustanowil KK. Maria nie ma przeciez indywdidualnej relacji z kazdym czlowiekiem, ale KK twierdzi, ze jest ona matka calego kosciola, opiekuje sie nim. Po drugie jak moze ktos oddac druga osobe pod opieke bez jej wiedzy i zgody? W islamie sa takie praktyki, ale nie w chrzescijanstwie. Nie po to dostalismy wolna wole od Boga, i nie po to my mamy mozliwosc decydowac, wybrac komu chcemy sluzyc, zeby ktos mnie oddal pod wstawiennictwo i oredownictwo komus kiedy ja tego nie chce... To chyba jakies nieporozumienie Mariel wiesz.. Po 3 jak mozna oddac komus jakakolwiek przysluge jak sie nie zyje..? Maria nie zyje Mariel. Jej juz nie ma na ziemi. Nie ma tez ona zadnej mocy, aby cos zrobic dla ludzi - przynajmniej nic takiego nie ma w Biblii. A modlenie sie do zmarlych to spirytyzm i od tego trzeba trzymac sie jak najdalej..
A wstawiennictwo do czlowieka to balwochwalstwo. Widac nie znasz Slowa Bozego i nie wiesz co Ono mowi, to poczytaj: "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus, "
Wiec jesli Bog mowi, ze jest tylko jeden posrednik to nie mow Mariel, ze jest ich wiecej, bo mowiac tak mowisz, ze Bog klamie.. A Bog nie klamie.

Pt gru 23, 2011 15:19
Jeden jest pośrednik - podobnie w Kanie, Jezus winien sam dostrzec brak wina - przegapił??...a może potrzebna była prośba Maryi, aby uwidocznić rolę, którą obdarzył Ją Bóg.

Pt gru 23, 2011 17:31

Post Pośrednictwo, wstawiennictwo
Alus napisał(a):
Jeden jest pośrednik - podobnie w Kanie, Jezus winien sam dostrzec brak wina - przegapił??
...a może potrzebna była prośba Maryi, aby uwidocznić rolę, którą obdarzył Ją Bóg.
Jezus mógł sam oddać się w ręce żołnierzy. Bał się?
A może potrzebne było pośrednictwo Judasza, by uwidocznić jego znamienitą rolę, jaką powierzył mu Bóg.
Jezus powinien sam powiedzieć prokuratorowi, żeby skazał go na śmierć.
Zapomniał, że jego śmierć była konieczna?
A może potrzebne było pośrednictwo Piłata i prośba arcykapłanów,
by ukazać należne im miejsce w dziele odkupienia jakie powierzył im Bóg.
Jezus mógł od razu wyrzucić ducha nieczystego imieniem Legion. Nie miał tyle mocy?
A może chciał podkreślić rolę trzody chlewnej w procesie egzorcyzmowania.
Jezus od razu powinien uzdrowić sługę setnika. Nie wiedział o nim?
A może chciał uwidocznić rolę nie tylko setnika, ale i starszyzny żydowskiej (Łukasza 7:3),
która została posłana przez setnika (a pośrednio z pewnością przez Boga).
Jezus powinien sam zwrócić się do Jaira z chęcią okazania pomocy jego córce.
Nie wiedział o jej złym stanie?
A może potrzebne było pośrednictwo przełożonego synagogi, żeby uwidocznić rolę, jaką Bóg go obdarzył.
Jezus mógł od razy przywrócić wzrok ślepcowi. Nie potrafił?
A może potrzebne były materie ziemi, śliny i wody,
by ukazać magiczne właściwości (aktywowane Duchem Świętym), jakimi je Bóg napełnił.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt gru 23, 2011 18:18

"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus, "

ale nic nie mówi o pośrednictwie do Jezusa czyli mogę poprosić Janka by się pomodlił za mnie do Jezusa

Pt gru 23, 2011 19:46
Nie wiem, jakie były intencje Elbrusa, gdy wyszczególnił te wszystkie sytuacje, które w ewangelii miały miejsce...Jak dla mnie są one wyraźnym przesłaniem :

Nikt z was nie jest sobie samotną wyspą, jedni o drugich się troszczcie, proście o pomoc dla bliźnich, jedni od drugich zależni jesteście, nie czekajcie, że wszystko za Was ja uczynię. Poczujcie się odpowiedzialni jedni za drugich!
Dlaczegóż czekał, żeby Mu powiedziano o córeczce Jaira? przecież to Bóg, nie wiedział, że Go szukają, że jest potrzebny?
A dlaczego czekał na Judasza, bał się sam oddać w ręce Piłata? Czy po prostu czekał na ruch ze strony Judasza?
To beznadziejne, jak bardzo Bóg czeka na nasze decyzje... :?

Pt gru 23, 2011 20:20

Alus napisał(a):
Jeden jest pośrednik - podobnie w Kanie, Jezus winien sam dostrzec brak wina - przegapił??...a może potrzebna była prośba Maryi, aby uwidocznić rolę, którą obdarzył Ją Bóg.

Nie przegapil, niczego ale zobacz co odpowiedzial na to swojej Matce:
Brytyjka "I rzekł do niej Jezus: Czego chcesz ode mnie, niewiasto? Jeszcze nie nadeszła godzina moja."
Tysiaclatka "Jezus Jej odpowiedział: Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja? "
Jaka widzisz teraz Jej role Alus..? Czyzby Tysiaclatka pokazala, ze Maria sie wtracila w nie swoje sprawy..?
Ale Jezus wysluchal jej modlitwy, z milosci jak zawsze.. :-D

Pt gru 23, 2011 20:30

Post Re: Pośrednictwo, wstawiennictwo
Elbrus napisał(a):
Alus napisał(a):
Jeden jest pośrednik - podobnie w Kanie, Jezus winien sam dostrzec brak wina - przegapił??
...a może potrzebna była prośba Maryi, aby uwidocznić rolę, którą obdarzył Ją Bóg.
Jezus mógł sam oddać się w ręce żołnierzy. Bał się?
A może potrzebne było pośrednictwo Judasza, by uwidocznić jego znamienitą rolę, jaką powierzył mu Bóg.
Jezus powinien sam powiedzieć prokuratorowi, żeby skazał go na śmierć.
Zapomniał, że jego śmierć była konieczna?
A może potrzebne było pośrednictwo Piłata i prośba arcykapłanów,
by ukazać należne im miejsce w dziele odkupienia jakie powierzył im Bóg.
Jezus mógł od razu wyrzucić ducha nieczystego imieniem Legion. Nie miał tyle mocy?
A może chciał podkreślić rolę trzody chlewnej w procesie egzorcyzmowania.
Jezus od razu powinien uzdrowić sługę setnika. Nie wiedział o nim?
A może chciał uwidocznić rolę nie tylko setnika, ale i starszyzny żydowskiej (Łukasza 7:3),
która została posłana przez setnika (a pośrednio z pewnością przez Boga).
Jezus powinien sam zwrócić się do Jaira z chęcią okazania pomocy jego córce.
Nie wiedział o jej złym stanie?
A może potrzebne było pośrednictwo przełożonego synagogi, żeby uwidocznić rolę, jaką Bóg go obdarzył.
Jezus mógł od razy przywrócić wzrok ślepcowi. Nie potrafił?
A może potrzebne były materie ziemi, śliny i wody,
by ukazać magiczne właściwości (aktywowane Duchem Świętym), jakimi je Bóg napełnił.

A zauwazyles, ze Jezus prawie zawsze pytal 'co mam dla Ciebie uczynic?' Nawet jak przyszedl do Niego slepiec to zapytal o to..? ew. Marka 10,46-52 Ciekawe prawda? Ale mysle, ze Bog patrzy inaczej niz my, moze ten slepiec poprosilby o zycie wieczne, bo wolal miec otwarte oczy duchowe niz fizyczne? Choc przydaloby sie jedno i drugie.. Moze potrzebny byl gest, wiara, zeby Jezusa odszukac, podejsc do Niego, nie raz nie pozwolic sie zbyc przez innych..?

Pt gru 23, 2011 20:38

merkaba napisał(a):
"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus, "

ale nic nie mówi o pośrednictwie do Jezusa czyli mogę poprosić Janka by się pomodlił za mnie do Jezusa

oczywiscie, jak nabardziej :-D
jesli nie wierzysz w Boga a chcialbys miec wiare, ktora widzisz ze inna osoba ma, to mozesz podejsc do niej i powiedziec, pomodlisz sie za mnie bym zdal egzamin? albo o bezpieczenstwo w podrozy, bo jade daleko a opony mam raczej zuzyte..? widze, ze Bog wysluchuje Twoich modlitw, pomodl sie prosze o mnie..
Nie ma sprawy.. :)

Pt gru 23, 2011 20:41

MARIEL napisał(a):
Nie wiem, jakie były intencje Elbrusa, gdy wyszczególnił te wszystkie sytuacje, które w ewangelii miały miejsce...Jak dla mnie są one wyraźnym przesłaniem :

Nikt z was nie jest sobie samotną wyspą, jedni o drugich się troszczcie, proście o pomoc dla bliźnich, jedni od drugich zależni jesteście, nie czekajcie, że wszystko za Was ja uczynię. Poczujcie się odpowiedzialni jedni za drugich!
Dlaczegóż czekał, żeby Mu powiedziano o córeczce Jaira? przecież to Bóg, nie wiedział, że Go szukają, że jest potrzebny?
A dlaczego czekał na Judasza, bał się sam oddać w ręce Piłata? Czy po prostu czekał na ruch ze strony Judasza?
To beznadziejne, jak bardzo Bóg czeka na nasze decyzje... :?

mysle, ze Bog po prostu oczekuje z naszej strony wiary.
"Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu. Przystępujący bowiem do Boga musi uwierzyć, że [Bóg] jest i że wynagradza tych, którzy Go szukają."
"Wierzycie w Boga? I we Mnie wierzcie."
i On chce byc kochany, nie chce przymusu, ale naszej milosci do Niego.. albo raczej odpowiedzi na Jego milosc miloscia..

Pt gru 23, 2011 20:44

Nawiązując jeszcze do wątku Maryjnego. Szatan pewnie bardzo się cieszył, kiedy Luter ogłosił twierdzenia o Matce Bożej, bo Belzebub sam boi się Maryi, czego dowód jest w zapisie egzorcyzmów Aneliese Michel.

- Warum fürchtest du Rosenkranz ?
( dlaczego boisz się Różańca ? )
- warum, warum, warum
(dlaczego dlaczego dlaczego)
- Ja warum ?
(tak, dlaczego)
- Weil er...
(ponieważ on )
- Weil ? ( ksiądz coś po łacinie mówi... )
- Weil ... weil er eine.. st... nein... ich sag's nichts...
( ponieważ, poonieważ on jest.. nie nie powiem..)
- Hic me dicere Deus !
- Weil er eine starke W... halt's Maul! Ja!
( ponieważ on jest mocną B... zamknij gębę, Tak! )
- Weil er eine starke Waffe ist ?
( ponieważ jest silną bronią ? )
- Ja.
( tak)
- Gegen satan
( przeciwko szatanowi)
- ja
(tak)
- und alle Dämonen
( i wszystkim Demonom?)
- Ja, gegen uns. Ich muss es ja sagen.
(tak, przeciwko nam, muszę to powiedzieć)
(...)
- Wollt ihr das nicht haben, dass er es in die Hände gibt ?
( chcielibyście, aby go nie brano do rąk ? )
- Das haben wir sehr gerne.
( to nam bardzo odpowiada)

Pt gru 23, 2011 21:48
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona