Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 7:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak radzicie ateiście przetrwać święta? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak radzicie ateiście przetrwać święta?
Moja najbliższa rodzina nie jest zbyt wierząca. Mamy to w genach. Mój ojciec też był ateistą. A matka jest w mniejszości. To jakoś dajemy rade przetrwać święta.
Ale nie wyobrażam sobie świąt u mojej cioci. Wiem jak tam jest bo jak byłem mały to matka mnie tam na święta zabierała. Modlitwy przy stole, czytanie biblii, chodzenie do kościoła. Gdy byłem mniejszy i nie byłem jeszcze tak zadeklarowanym ateistą tylko agnostykiem to jeszcze jakoś tamto znosiłem. Udawałem ze też się modle. Ale teraz nie potrafiłbym tak udawać. Mam już dosyć udawania.
Gdybym dziś pojechał na święta do cioci i nie udawał, nie modlił się nie śpiewał kolęd i nie poszedł na pasterkę to moja ciocia by szoku dostała i wujek też.
Obawiam się co by mogli zrobić w tym szoku. Czy rzucili by się na mnie z nożem gdybym powiedział ze boga nie ma. Czy tyko wygnaliby mnie ze swojego domu o północy przed pasterką. Obawiam się ze mogłoby się to źle skończyć. Bo oni tak wielce religijni są ze wole ich unikać i nie przyjeżdżać.

Pn gru 26, 2011 17:20

strashne...

niewiarygodnie straszne... chyba popadnę w lęk maniakalny na tak hiobowe wieści...

brrr... aż strach się bać...

:D

Pn gru 26, 2011 22:38

Cytuj:
Czy tyko wygnaliby mnie ze swojego domu o północy przed pasterką. Obawiam się ze mogłoby się to źle skończyć. Bo oni tak wielce religijni są ze wole ich unikać i nie przyjeżdżać.

Nie byłoby chyba tak,źle.Ale faktem jest ,że wielu ortodoksyjnych katolików nie grzeszy tolerancją ;)

Pn gru 26, 2011 22:45
Moderator

Vacarius napisał(a):
matka jest w mniejszości. To jakoś dajemy rade przetrwać święta.
Zabrzmiało, jakbyście lekceważyli wiarę mamy. Czy to znaczy, że jeśli mama chce iść do kościoła, w żadnym razie nikt jej nie będzie towarzyszył, a gdyby chciała pośpiewać kolędy lub podzielić się opłatkiem, to też nic z tego?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn gru 26, 2011 22:54
Vacarius napisał(a):
Gdybym dziś pojechał na święta do cioci i nie udawał, nie modlił się nie śpiewał kolęd i nie poszedł na pasterkę to moja ciocia by szoku dostała i wujek też.
Obawiam się co by mogli zrobić w tym szoku. Czy rzucili by się na mnie z nożem gdybym powiedział ze boga nie ma. Czy tyko wygnaliby mnie ze swojego domu o północy przed pasterką. Obawiam się ze mogłoby się to źle skończyć. Bo oni tak wielce religijni są ze wole ich unikać i nie przyjeżdżać.

Trzeba przynajmniej parę postów przeczytać, aby mniej więcej wyłonił się nam obraz piszącego.
Trochę mnie zmylił ten Tw avatar z dostojnym, dojrzałym lwem.
Cóż, myślę, że żaden z Ciebie leon, a zwyczajny, co najwyżej 3miesięczny leonek, który musi jeszcze trochę pożyć i...dojrzeć po prostu.
Myślę, że Twoja ciocia to normalna ciotka jakich wiele. Gdybyś nagle w środku wigilii rzucił jakieś obraźliwe, antyreligijne hasło to co najwyżej dostałbyś szturchańca albo by Cię ofuknęła i włączyła do wieczornych intencji zbuntowanego małolata...
Pozdrawiam :)

Wt gru 27, 2011 11:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2